Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben - Melegvíz-forrás - Háromkút
Erdély természeti kincsei és látnivalói. Túrázás, kirándulás, kincskeresés. GPS készülékkel, vagy anélkül.
bedroom design improvement Futons by Kodiak (no flip mattress is made of high density foam and a 294 easy hinge innerspring unit. The easy) Coil Full Futon Mattress Rejtekhely.ro Geotrekking Erdelyben - Geotrekking - A képet grimoirine készítette
  Belépés  
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció! - GYIK

Melegvíz-forrás - Háromkút - Egyéb megye 

Melegvíz-forrás - Háromkút, Rejtekhely - Egyéb
RH3653

Háromkút egyik csodája a Melegvíz-forrásnak nevezett bővizű karsztforrás, amely a majd 1800 m magas Hagymás- hegység lábánál tör a felszínre és a kristálytiszta vizű Kisbékás-patakba ömlik. A forrásból kiömlő víz azonmód egy bővizű patakot alkot. Ez a vízhozam a magyarázata annak, hogy ez a forrás a legnagyobb hidegben sem fagy be, ezért nevezik a helyiek Melegvíz-forrásnak.

FigyelemA további tartalomhoz (a rejtekhely leírása, a rejtekhely koordinátái, további megtalálások és hozzászólások szövege, stb.) való hozzáférés több szinten történik, a bejelentkezés után!

Bejelentkezés/Regisztráció
------------------------------------------------------
"Melegvíz-forrás - Háromkút" | Belépés/Regisztráció | 2 hozzászólás | Keresés
Tilos a Rejtekhely.ro-n megjelenő képek, szövegek, leírások, és gps adatok másolása, az eredeti szerző engedélye nélkül. A felhasználók által letölthető tartalom és információ csak személyes túrázásra és kirándulásra, illetve a játszóterünk keretein belül történő kincskeresésre használható fel.

A bejegyzések tartalmáért, a geodobozokból kivett vagy betett tárgyakért, a rejtekhelyek keresése közben esetleg bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállalunk. A kihelyezett geodobozok a ládagazda felelősségébe tartoznak.

------------------------------------------------------
Megtaláltad ezt a rejtekhelyet és szeretnél bejegyzést írni?
Ha sikerült eljutnod erre a helyre, számolj be nekünk az élményeidről és oszd meg velünk élményfotóidat. Belépés/Regisztráció

------------------------------------------------------
foundtext Miben mérve?
Dátum: 2017.07.18. 16:10
 
Hm... ha ez a meleg, milyen a hideg? Csodálatos és hihetetlenül bővizű forrás. Közelében valami pisztrángosszerűség épül... túrnak, sajnos. Siessetek míg el nem rontják!


------------------------------------------------------
foundtext A forrás mögött feltételezett barlangrendszer
Dátum: 2013.09.07. 18:00
 
A kertek melletti úton, kocsival közelítettem meg a Melegvíz-forrást, amíg csak lehetett. Sietnem kellett, mert ma még a Kis-Békás-vízesésnél elrejtett geodobozt is meg szerettem volna keresni.

Az út melletti kerítésen belül egy dühösen csaholó kutya kísérte a kocsimat. Visszafelé már két kutya ugatta a kocsit. Valószínűleg mindenkinek volt már olyan élménye, amikor ugató kutyák kísérik a kocsiját. Néha már annyira közel a kocsihoz, hogy az az érzésünk, hogy hajszál választja el a kutyát attól, hogy el ne tapossuk. Most viszont az egyik kutya átugrotta a kerítést, nekifutott a kocsinak, és nekicsapódott a kocsi elejének. Ilyent még nem láttam. Picit megszédült, csodálkozott a dolgon, majd folytatta tovább az üldözést.

A forrás közelébe érve egyből kiszúrtam a lehetséges rejteket, mely rendesen kéri a geodobozt. És természetesen ott is volt. Ezért a geodoboz megkeresését gps nélkül is tudom ajánlani.

A Melegvíz-forrás vizének hőmérséklete 4 - 6,5 fok Celsius között van, évszaktól függően. Hozama 175 - 245 liter másodpercenként. A forrás mögött, a hegy gyomrában a barlangászok kiterjedt barlangrendszert feltételeznek. 1964-től kezdődően gyergyói barlangászok próbálták megtalálni a bejutást a lehetséges rendszerbe, de ez azóta sem sikerült. 1983-ban berobbantották a forrás bejáratánál levő sziklát, a bejutás reményében. Sajnos, csak még jobban eltömték a forrást, a közeli házakat pedig sikerült elárasztani. 1987-, 1994- és 2007-ben próbálkoztak még a feltárással, de kevés sikerrel.

 
Rejtekhely-fotók
Melegvíz forrás Háromkút
Melegvíz-forrás Melegvíz forrás HáromkútKözeli rejtekhelyek
Felso mezo
2.06 km, 594 m szk.
Haromkut forras
2.37 km, 57 m szk.
Pasztorko
2.46 km, 553 m szk.
Egyesko vasalt maszout
2.78 km, 575 m szk.
Nagyhagymas csucs
3.15 km, 778 m szk.


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2018 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.10 másodperc