Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Rejtekhely.ro Geotrekking Erdelyben Kérdések - VálaszokTéma: Kérdések és Válaszok -> Rejtekhely-keresés

Kérdések
·  Mi a rejtekhely-keresés?
·  Mi az a GPS?
·  Mi a játék lényege?
·  A geoládák típusai
·  Miért Erdélyben?
·  Mi a különbség a geotrekking és a geocaching között?
·  Kik vagyunk?

Válaszok
·  Mi a rejtekhely-keresés?

Ki nem álmodozott arról gyermekkorában, hogy talál majd egy régi térképet, amelynek segítségével rég elrejtett kincsek nyomára bukkanhat. Mindannyiunkban ott él az új, ismeretlen dolgok felfedezése utáni vágy, a kincskeresõk õsi szenvedélye.

Felhasználva korunk technikai vívmányait, a világháló és a mûholdas tájékozódás lehetõségeit, néhány évvel ezelõtt az Egyesült Államokban egy új játék indult világhódító útjára, és azóta az egész világon elterjedt.

A kikapcsolódás egyik formája, túrák hozzáadott értéke, szabadidõsport, szórakoztató kalandjáték. Ez a kincskeresés, rejtekhely-keresés. Egy érdekes és izgalmas játék, melyben részt venni valóságos élmény, akár elrejtõként, akár keresõként.

Ötvözödik benne a természetjárás szépsége a modern high-tech eszközök használatával. Ösztönzés a mai kor emberének, hogy kimozduljon a számítógép elõl a természetbe, és megismerje környezete érdekes tájegységeit. Új ismeretekkel, élményekkel gazdagodjon, és olyan helyeket fedezzen fel, ahova talán soha nem jutna el, csak úgy véletlenül.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Mi az a GPS?

Ez az angol “Global Positioning System” rövidítése. Magyarul “Globális Helymeghatározó Rendszer”-t jelent. A GPS, egy olyan, ma már mobiltelefonnyi méretû és nem sokkal drágább elektronikus eszköz, mely a Föld körül keringõ 24 mûholdról sugárzott jelbõl pár méteres pontossággal meghatározza, hogy éppen hol tartózkodunk.

A készülék a jel kibocsátásának ideje és a felfogott jel ideje közötti idõtartamból koordinátát tud számolni, meghatározva így a földi megfigyelõ tartozkódási helyét, illetve esetünkben a rejtekhely pontos földrajzi koordinátáit.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Mi a játék lényege?

A rejtekhely-keresés lényege, hogy az egyik játékos elrejt egy “kincsesládát”, egy vízhatlanul záródó, mûanyag dobozt, egy általa kiválasztott, földrajzi, kulturális, vagy más szempontból érdekes, felfedezésre érdemes helyszínen. A rejtekhely pontos földrajzi koordinátáit egy erre alkalmas GPS készülékkel rögzíti.

Ezeket az adatokat a helyszín bemutatását szolgáló rövid leírással, esetleg néhány a megtalálást segítõ útmutatással együtt, és lehetõség szerint néhány fotóval kiegészítve, bárki által hozzáférhetõvé teszi az interneten. A többi résztvevõnek, ezen földrajzi koordináták ismeretében meg kell találniunk az elrejtett dobozkát. Csak a megfelelõ koordinátákat kell letölteni az internetrõl, betáplálni a gps készükékbe és elindulni a jelzett irányba.

A dobozokban, amelyeket geoládáknak nevezünk, egy jegyzetfüzet, iróeszköz, nyomtatott szabályzat és több apró ajándéktárgy található. A szerencsés megtaláló választhat magának az ajándékok közül, de ugyanakkor cserébe valami más ajándéktárgyat kell a dobozba tennie, hogy a következõ játékosnak se kelljen üres kézzel távoznia.

NE helyezz a geoládába élelmiszert vagy kozmetikumokat. Pl. a cukorka elolvadhat és összekenheti a doboz tartalmát. A kozmetikumok illata, illetve az élelmiszerek arra csábíthatják a környék állatait, hogy megpróbáljanak hozzáférni a geoláda tartalmához.

A talált kincs természetesen csak egy jelképes értékû tárgy, az igazi jutalom pedig a kereséssel együttjáró kaland izgalma és a doboz megtalálásának az öröme.

A füzetbe történõ bejegyzés után, a megtaláló gondosan visszahelyezi a dobozkát a helyére. Késõbb bejelenti a sikeres megtalálást, illetve megoszthatja élményeit az interneten, bejegyzés és fotók segítségével.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  A geoládák típusai

Hagyományos geoláda
A játék alapötletének megfelelő vízhatlanul záródó, műanyag doboz. A mérete igen változatos lehet, pl. kis 35 mm-es filmes dobozka, pet előforma, egészen nagy, 20-30 cm-es láda.

Multi-geoláda
Két vagy több részbõl álló rejtekhely, ilyenkor az Interneten megadott koordinátájú ponton esetleg csak a következő pont koordinátáit találjuk meg.

Érdekes hely, POI
Geoláda nélküli, valamilyen szép és/vagy érdekes hely bemutatására létrehozott rejtekhely. Eltűnt geodoboz esetében a rejtekhelyet érdekes hely típusra alakítjuk át. Amennyiben lehetőség van rá, egy érdekes helyre előbb-utóbb geodobozt rejtünk, így az érdekes hely átalakul hagyományos geoláda típusra.

Mozgó geoláda
A geoládák egy speciális fajtája ez, melyet a megtalálója elköltöztethet a láda tematikája szerint. Az ilyen ládát a megtalálójának tovább kell vinni és egy következõ helyen elrejteni.

Eseményláda
Valamilyen eseményhez kötött rejtekhely. Ez egy olyan különleges földrajzi pont ahol nem csak egy elrejtett ládát találnak a játékosok a megbeszélt idõpontban, hanem valamilyen szervezett eseményen is részt vehetnek, illetve több más játékossal is találkozhatnak.

Virtuális geotojás
Részletes leírás a fórumban

Koordináta nélküli urna
Részletes leírás a fórumban

Szarkafészek
Részletes leírás a fórumban

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Miért Erdélyben?

A legtöbb erdélyi geoláda gyönyörűszép helyen van elrejtve, igy kincset kereshetünk a Vargyas-szorosban, az Egyes-kő mellett, Tusnádfürdő környékén, Csíksomlyón, a Bihar-hegységben levő Pádison, de akár a Fogaras, a Kelemen, a Retyezát vagy a Királykő csúcsain is.

Több olyan geodoboz is be van weboldalunkon jelentve, amelyet még nem talált meg senki. Légy te az elsõ megtaláló! Bár a találatért nem jár babér, felejthetetlen látnivalókban lesz részed. Ha sikerült eljutnod rejtekhelyeinkre, számolj be nekünk az élményeidrõl és oszd meg velünk élményfotóidat.

Erdély, illetve a Székelyföld nagyon gazdag csodálatra méltó természeti kincsekben és csodás ritkaságokban, hogy csak a vadregényes szurdokvölgyeket, gyönyörû szorosokat, látványos geológiai képződményeket, változatos karszt-jelenségeket, lélegzetállító, meredek sziklafalakat, égbenyúló csúcsokat és a lenyűgöző vízeséseket említsük.

Számtalan hely van Erdélyben, amely rejtésre alkalmas, felfedezésre érdemes. Ezért arra szeretnénk mindenkit biztatni, keressetek, rejtsetek ládát. Ismerkedjetek meg ezzel az izgalmas játékkal. Túráitok, kirándulásaitok során helyezzetek el egy-egy új ládát. Persze, a játék szabályait figyelembe véve. Nagyon sok örömöt fogtok okozni azoknak, akik ezeket a helyeket majd felkeresik és nem utolsósorban jó szolgálatot fogtok tenni mindenkinek aki a természetet, a túrázást, illetve a kirándulást szereti.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Mi a különbség a geotrekking és a geocaching között?

Amíg a geocachingben az a lényeg, hogy a geodoboz minél érdekesebben legyen elrejtve, addig a rejtekhely-keresésnél, geotrekkingnél a hangsúly a helyszínen van, a bemutatandó természeti értéken vagy történelmi-kulturális vonatkozású helyen. Ez a mi játékunk igazi kihívása, célja és értelme. Megismerni és megismertetni szép és érdekes helyeket, az arra fogékonyakkal.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Kik vagyunk?

A rejtekhely.ro nem geocaching játszótér, és nem közhasznú! A rejtekhely.ro nyitott, de magán jellegű baráti társaság, a természetet, túrázást és kirándulást, valamint kincskeresést szerető, megyék szerint laza, együttműködő, szervezetlen geobuborékokba tömörült emberek erdélyi közössége.

Erdélyben közösséget igyekszünk építeni, saját játékunk (geotrekking) és saját játszóterünk (Rejtekhely-keresés Erdélyben) van. Ami a játékszabályainkat illeti, igyekszünk rugalmasak, nyitottak és kreatívak lenni. Fontosnak tartjuk a közösségépítést, egy saját webhely, mint játszótér körül.

Igyekszünk minél többet bemutatni, ismertetni, természeti értékeink és erdélyi, történelmi-kulturális vonatkozású helyszíneink közül. Nézzetek be hozzánk, keressétek meg a rejtekhelyeinket, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket, ismerjetek meg bennünket. Ha pedig ez a játék megnyeri a tetszéseteket, legyetek része a közösségünknek!

"Okos elhatározással, erős akarattal, áldozatra kész lélekkel, minden időkben lehet alkotni és a köz javát szolgálni. Mert egy olyan közösség, amely tervez, és lépésről-lépésre célkitűzéseket valósít meg, megmaradásra ítéltetett."

[ Vissza a lap tetejére ]