Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Rejtekhely.ro Geotrekking Erdelyben Kérdések - VálaszokTéma: Kérdések és Válaszok -> Mire kell figyelni egy geoláda elrejtésekor?

Kérdések
·  Keress egy megfelelő helyet
·  A geodoboz előkészítése
·  A rejtés
·  Egy rejtekhely közlése
·  Karbantartás

Válaszok
·  Keress egy megfelelő helyet

A játék jellegéből kifolyólag nagyon lényeges a rejtekhely megfelelő kiválasztása. Ezért tanácsos figyelni a következő dolgokra:

- Megközelíthetőség. Ha nagyon közel van a forgalmas utakhoz, ösvényekhez, megtörténhet, hogy eltűnik, vagy tönkreteszik a dobozt. Próbálj olyan helyet találni, amit lehetőleg gyalogosan, nem túlságosan könnyen lehet megközelíteni. Az élmény is számít!

- Mennyire legyen könnyen megtalálható? Ha véletlenül bukkan rá valaki, nem biztos, hogy értékelni fogja, előfordult hogy ott hagyták, esetleg játékszerként kezelték, ezért jó, ha kellőképpen elrejted a dobozt. Viszont túlságosan bonyolult se legyen, és irj le minél több használható utalást a rejtekhelyre nézve a ládaoldalon.

- Magán-, vagy közterületen rejtesz? Amennyiben magánterületen szeretnéd a dobozt elrejteni, mindenképpen a tulajdonos beleegyezését kell kérned. Figyelni kell rá, hogy ne rejtsünk tiltott, meközelítés szempontjábol korlátozott területre. Figyelembe kell venni a védett területek, nemzeti parkok, történelmi vagy kulturális helyek, létesítmények látogatási szabályait.

- Biztonságosság. A keresés ne veszélyeztesse a kereső biztonságát. Amennyiben létezik ilyen tényező, fel kell rá hivni a figyelmet a rejtekhely leírásában. Kerüld a megtévesztő információk közlését.

- A játékszabályoknak legyen megfelelő a rejtés. Minden rejtő felel a rejtéseiért, ezért ajanlott, hogy tanulmányozd a rejtekhely.ro webhelyen található információkat, a fórumot, a gyakori kérdéseket, stb. Hogy legyél tisztában a játék és a hely szabályaival.

Valószínű, hogy különleges, szép helyeken szeretnél rejteni. A résztvevő játékosok jutalma, a rejtekhely felfedezésének élményén kivül, maga a helyszin amit kiválasztottál. Egy szép panoráma, a természetnek egy érdekes megnyilvánulása, közeli turisztikai vagy történelmi helyszín, mind alkalmas lehet a rejtésre.

Megjegyzés: Óvd a természetet! Legyél tekintettel a védett növények, állatok élővilágára. Gondolj arra, hogy a nyomodban még sokan fognak járni! (Fordítás: Istvan. Köszönjük.)

[ Vissza a lap tetejére ]

·  A geodoboz előkészítése

Elsősorban egy geodobozra lesz szükséged. Bármilyen légmentesen záródó, hó- és vízhatlan doboz megteszi. Általában az üzletekben is könnyen beszerezhető, műanyag élelmiszeres dobozokat használják. Az elrejtett tárgyakat jó, ha egy nejlonzacskóba is becsomagoljuk, ezzel is védjük őket, ha a doboz eltörne.

Egy markerrel feliratoznod kell a dobozt arra az esetre, ha olyan személy kezébe kerülne, aki nem vesz részt a játékban. A dobozon a következők szerepeljenek: a hely és a doboz neve, a dátum, a Rejtekhely.ro webcíme és bármely más, szerinted fontos információ.

A dobozba tegyél egy kis füzetet, és írószert is. Egy kisméretű notesz is megteszi. Ne felejtsd el az írószert sem, hisz a megtalálónál nem biztos, hogy lesz.

Azokba a dobozokba, amelyeknek a rejteke olyan helyen van, ahol a hőmérséklet fagypont alá esik, inkább ceruzát tegyél. A megfagyott golyóstoll használhatatlanná válik.

A geodoboz másik kötelező tartalma a használati utasítás. Ezt több nyelven kell beletenni a dobozba. A használati utasítások letölthetőek a webhelyünkről. A4-es lapra kell kinyomtatni, foliazni, majd meretre vágni őket.

Végül pedig: tegyél egy kis ajándékot is a dobozba. Nem kötelező, de ajánlott. Íme néhány ötlet: olcsó játék, CD, érme, stb. Rajtad áll, hogy mit teszel bele. De ha te Bill Gates vagy, remélem, egy kis pénzt is gyömöszölsz belé. :) Többségünk azonban, kis befektetésből fogja a dobozt előkészíteni.

Ne tegyél élelmiszert vagy kozmetikumokat a dobozba. A rágcsálók szaglása sokkal kifinomultabb, mint a miénk, meg fogják érezni ezek illatát és mindent el fognak követni, hogy megszerezzék a doboz tartalmát. Cigarettát, alkoholt és drogokat sem szabad a dobozba tenni. Tartsuk meg törvényesnek ezt a játékot!

[ Vissza a lap tetejére ]

·  A rejtés

Segíts lefordítani az alábbi szöveget

Cand ajungi in locul in care vei plasa geocutia, in functie de modelul de aparat gps pe care il posezi, cel mai dificil lucru va fi sa masori coordinatele exacte ale ascunzisului. Depinde de vizibilitatea spre cer, dar si de locul in care va fi ascunsa geocutia. Trebuie sa incerci insa sa masori coordinatele cat mai aproape de cutie.

Unele aparate gps pot sa calculeze valori medii pentru coordonate. Daca nu, cea mai buna solutie este de a lua un waypoint, apoi dupa indepartarea si revenirea la ascunzis se ia un nou waypoint. Se face acest lucru de 7-10 ori, apoi se face o mediere.

Pe prima pagina din caietel treci numele geocutiei, data curenta, numele celui care ascuns geocutia si orice mesaj pe care vrei sa-l transmiti celor care vor gasi cutia. Asigura-te ca ai retinut coordinatele pentru tine. Pune caietelul impreuna cu cadourile in punga de plastic si inchide totul in cutie. Pune geocutia in ascunzis, preferabil o scobitura intr-un copac sau o crapatura intr-o stanca, pune peste o piatra pentru imobilizare si acopera totul cu crengi.

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Egy rejtekhely közlése

Új rejtekhely bejelentése

[ Vissza a lap tetejére ]

·  Karbantartás

Segíts lefordítani az alábbi szöveget

Odata ce ai ascuns o geocutie, este responsabilitatea ta sa o administrezi. Din cand in cand trebuie sa te reintorci si sa te asiguri ca cutia nu a disparut, este in stare buna, iar traficul creat nu are un impact negativ asupra zonei.

Odata ce ceilalti jucatori vor incepe sa-ti viziteze ascunzisul, intereseaza-te de starea geocutiei si cere opinia lor in legatura cu locul respectiv. Daca vizitatori deranjeaza in orice fel zona sau daca ai dubii in legatura cu locul respectiv, gandeste-te sa indepartezi sau sa muti geocutia din acel loc.

[ Vissza a lap tetejére ]