Cycle Map, környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe

Unitárius templom - Énlaka - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Unitárius templom - Énlaka

Unitárius templom - Énlaka

Énlaka a Nagy- és Kis-Küküllő vizválasztójának gerincére és ez alá települt...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.

***

Néhány kép a Unitárius templom - Énlaka képtárból:

Tájékoztató 1
Tájékoztató 1
Székely kapu
Székely kapu
Unitárius templom
Unitárius templom
Tájékoztató 2
Tájékoztató 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Unitárius templom Énlaka rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Érdekes helyek a közelben:
* Székely iránytű 3.26 km-re - * Firtos vára 3.44 km-re - Korond és Firtosváralja között, a Kalonda folytatását képező fennsík nyugati, sajátságosan feltarajosodó részén, meredek sziklafalakkal rendelkező Firtos-hegyen épült Firtos-vára. * Etéd 5.43 km-re - Etéd Szováta, Korond és Parajd után a környék legjelentősebb települése. * Fiastetői kilátó 7.12 km-re - A kilátót 2006 július 22-én avatták fel, ötlete Dr. * Korondi kilátó 7.15 km-re - * Árcsó 7.66 km-re - Árcsó Korond és Felsősófalva között, a Korond-patak balpartján elterülő határrész. * Református templom 7.96 km-re - Az 1567. * Bugyogó források 8.7 km-re - A Cseredombi borvíz, másnéven Erzsébet-forrás, Fingóborvíz vagy Szejkésvíz pitvaros faépülettel fedett forrásától délkeletre, 120 méterre további lerakódások helyszíne, bugyogó, sistergő források, és egy tavacska figyelhető meg. * Református templom 9.23 km-re - A múlt századtól két falu, Kecsed és Kisfalud, egy község Kecsedkisfalud néven. * Református templom 9.4 km-re - 1566-ban Gagij néven jelentkezik a forrásokban 1567-ben a regestrum 2 kapuval jegyzi. * Tamási Áron sírja 10.42 km-re - Farkaslaka a Felső-Nyikó völgyében, a Nyikó mindkét partján, a Gordon-tető aljában települt, a térség legjelentősebb települése. * A hivatkozások regisztrált felhasználók számára elérhetőek, bejelentkezés után.

Néhány székely szó jelentése:
Gombolyog = Gömbölyű. Gönde = Kövér, gömböc. Gözsörög = Meggörbült. Gübbögtetni = Belemártogatni, belenyomni a vízbe. Gübe = Gübés hely, patakmélyedés, csorgó alatti rész. Gübü = Gödör. Gübül = Kever. Gugyi = Kifőzésre kész erjedt cefre. Gügyü = Cibere híg lekvárfőzéskor. Gujafa = Aprított tűzifa.

Turisztikai látnivalók a közelben


Katolikus templom
Katolikus templom
A Farkaslakáról Korondra vezető útról, a Kalonda aljában balra útelágazás vezet Énlaka felé.
A temető kápolnája
A temető kápolnája
Ez a különlegesen szép fekvésű település hétszázötven méterrel a tengerszint felett, a Székelyföld szívében évszázadokon át virágzott, .
Vízimalom
Vízimalom
Korondon az 1900-as évek elején harminchét malom működött.
Református templom és harangláb
Református templom és harangláb
A küsmödi templom zárva volt.
Csiga-domb
Csiga-domb
A Csiga-domb, helyi nevén Rakodó-hegy, 8 hektáron fekvő karbonát forráskúp-telep, Románia legnagyobb aragonit-előfordulása, amely 1980-tól földtani rezervátum.
Likas-kő
Likas-kő
A Székelyudvarhely - Szováta útvonal mellett, Székelyudvarhely felől jövet, jobbról, Korondon felül 3 km-re van a Likaskő.
Korondi sóskút
Korondi sóskút
A korondi sóskút a 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a Sós ház-ban található.
Fingó-borviz
Fingó-borviz
A Fingó-borviz vagy Cseredombi-forrás, Erzsébet-forrás, a Csiga-dombi aragonitbányától keletre, a műútról 800 méterre fakad, vasas-sós vizét asztali vízként használják.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Göcsörtös fa - Igazán szép ez a félreeső hely...
 • 4 ember - 4 emberkére volt szükség, hogy körbe öleljük a nagy zádokfát...
 • Mondák és regék földje - A Firtos várától ereszkedtünk le torony iránt a csodálatos kis faluba, amelyik nem hiába a világörökség része...
 • Fotótáborban - Múlt csütörtökön, énlaki táborozásunk keretében megtaláltam a geoládát...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.