Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Henter-kúria - Csíkszentimre

Henter-kúria - Csíkszentimre


Csíkszentimrén a romos állapotban lévő Henter-kúria előtti évszázados akácfák és vadgesztenyefák mesélhetnének a Henter családról és a település eseményeiről. A kúriát Henter bárók építtették. A madéfalvi veszedelem után Henter Ádám lett a főkirálybíró, Csíkszék főemberei itt tettek le hűségesküt a császárnak.

A kúria tetőzetét 1802-ben átépítették, zsindelyes tetővel látták el. 1999-ben renoválni kezdték, lebontották a tetőt, de az anyagiak hiányában csak a falak maradtak meg, romként magasodva a kéményekkel az égre. A település a nevét Szent István első magyar királyunk fiáról, Szent Imre hercegről kapta. A Tenszeg tízes területén,...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.
Címer
Címer
Oszlop
Oszlop
Kapu
Kapu
Bejárati barokk kapu
Bejárati barokk kapu
Tornác kőoszlopokkal és családi címerrel
Tornác kőoszlopokkal és családi címerrel
Profi műemlék-védelem?
Profi műemlék-védelem?
Délelőtti ellenfényben
Délelőtti ellenfényben
Az épület belülről
Az épület belülről
Felújítás vagy újraépítés?
Felújítás vagy újraépítés?
Miután elvitték a szemetet
Miután elvitték a szemetet
Az épület hátsó része
Az épület hátsó része
Kapu
Kapu

Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Henter-kúria Csíkszentimre rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Miért érdemes regisztrálni? A támogató tagok számára elérhető szolgáltatások: Keresés kulcszóra és adott koordináták körül, Utolsó megtalálások és hozzászólások, A rejtekhely követése, Megjelenítés OpenStreetMap térképen, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen, Egyéb térképek (Román katonai térkép, RGB ortófotó térkép, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás előrejelzés, Meteoblue térkép, Webkamerák, OpenTopoMap), Gps koordináták ajánlott és egyéb formátumban, Koordinátáinak letöltése .gpx formátumban, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek, Android alkalmazás, Segédpontok .gpx formátumban.

Turisztikai látnivalók a közelben

Pixel
 • Csikszentimre kokeresztje
 • Csikszentimre templom
 • Szent Margit kapolna Csikszentimre
 • Szeszgyar Csikszentsimon
 • Urkapolna Csikszentkiraly

 • Hozzászólások

  Pixel
 • Romokban

  Borvízért voltam Csatószegen, s gondoltam, ha már arrajárok eljövök Szentimrére is, rejtekhelyeket keresni...
 • A geodoboz eltűnt, a felújítással nem nagyon haladnak

  A bejárati kapu előtti utcában parkoltunk, majd sétára indultunk megnézni a kúriát, megkeresni a geodobozt...


 • A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.04 másodperc