Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Unitárius vártemplom - Sepsiárkos

Unitárius vártemplom - Sepsiárkos


A sepsiárkosi unitárius templom berendezéséből figyelemre méltó a gótikus orgona, a márványozott festésű, három faragott vázával díszített papi szék, valamint a késő klasszicista, díszítetlen padsor. A templomot ötszög alaprajzú várfal övezi, amelynek déli szögletén harangtorony látható. A várfal legépebb része napjainkban a délnyugati torony, a harangtorony, és a szomszédos falszakasz.

1332-ben Arkus néven jelentkezik az okiratokban. Az 1463-ban kiadott oklevél Árkus formában írja. Az 1567. évi regestrum Árkos néven 30 kapuval jegyzi. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Pál a pápai tizedjegyzék szerint 12 régi és 2 liliomos banálist fizet,1333-ban 2 garast,1334-ben 6 obulust. Két, tatárjárás előtti és elpusztult falu:...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.
Várfal
Várfal
Várfal
Várfal
Várfal
Várfal
A templom
A templom
A várudvar
A várudvar
A templomudvar
A templomudvar
A templom orgonája
A templom orgonája
A vártemplom udvara
A vártemplom udvara
Feljáró a toronyba
Feljáró a toronyba
Kilátás a falura
Kilátás a falura
Harang
Harang
Várfal 1
Várfal 1

Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Unitárius vártemplom Sepsiárkos rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Miért érdemes regisztrálni? A támogató tagok számára elérhető szolgáltatások: Keresés kulcszóra és adott koordináták körül, Utolsó megtalálások és hozzászólások, A rejtekhely követése, Megjelenítés OpenStreetMap térképen, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen, Egyéb térképek (Román katonai térkép, RGB ortófotó térkép, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás előrejelzés, Meteoblue térkép, Webkamerák, OpenTopoMap), Gps koordináták ajánlott és egyéb formátumban, Koordinátáinak letöltése .gpx formátumban, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek, Android alkalmazás, Segédpontok .gpx formátumban.

Turisztikai látnivalók a közelben

Pixel
 • Szoborpark Arkos
 • Szentkereszty kastely Sepsiarkos
 • Romai katolikus templom Sepsikorospatak
 • Veres baratok temploma
 • Ploti barlangok

 • Hozzászólások

  Pixel
 • Csak körbejárni tudtam

  Eddig is több alkalommal voltam a templomban, de most csak körbejárni tudtam...


 • A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.03 másodperc