Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Unitárius templom - Nyárádszentmárton

Unitárius templom - Nyárádszentmárton


1332-ben a pápai tizedjegyzékben de Sancto Martino néven jelentkezik. Beke ugyanezt az adatot Mező-szentmártonnal azonosítja. Bárhogy is legyen, mindkettő a legrégibb plébániák közé sorolható, Szent Mártonról nevezett temploma és neve után. Az 1453-ból Zenthmártonról szóló okleveles adat már kétségtelenül Nyárádszentmártont jelöli. Az 1567. évi regestrum Chyk Zent Marthon névvel kétkapus falunak jegyzi.

Templomának építési idejét – függetlenül a pápai tizedjegyzék adatától – a XIII. századra teszik: XIII. századi, késő román ízlésű, sőt – a háromszéki kökösi... unitárius templomon kívül az egyedül álló egyenes záródású szentélyével az egész Székelyföldön. Orbán Balázs leírása szerint...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.
Unitárius templom
Unitárius templom
Fedett kapu
Fedett kapu
Régi sírkő
Régi sírkő
4572
4572
Fedett bejárat
Fedett bejárat
Bejárat
Bejárat
Templomajtó
Templomajtó
Nyárádszentmárton címere
Nyárádszentmárton címere
Szószékkorona
Szószékkorona
Festett kazetta
Festett kazetta
A templom belseje 1
A templom belseje 1
A templom belseje 2
A templom belseje 2

Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Unitárius templom Nyárádszentmárton rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Miért érdemes regisztrálni? A támogató tagok számára elérhető szolgáltatások: Keresés kulcszóra és adott koordináták körül, Utolsó megtalálások és hozzászólások, A rejtekhely követése, Megjelenítés OpenStreetMap térképen, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen, Egyéb térképek (Román katonai térkép, RGB ortófotó térkép, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás előrejelzés, Meteoblue térkép, Webkamerák, OpenTopoMap), Gps koordináták ajánlott és egyéb formátumban, Koordinátáinak letöltése .gpx formátumban, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek, Android alkalmazás, Segédpontok .gpx formátumban.

Turisztikai látnivalók a közelben

Pixel
 • Unitarius temeto Csikfalva
 • Fereglyuk hegyi kerekparos osveny
 • Kockasliliom 1 Buzahaza
 • Iszlo
 • Kripta Szekelykal

 • Hozzászólások

  Pixel
 • Fej fölött

  Felnéztem és megláttam a dobozt...
 • Mégis ott van

  Most először jártam úgy, hogy előbb "oda" nyúlok, de bíztos máshol lesz s hát láss csodát...


 • A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.03 másodperc