Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Aradi vár - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Aradi vár

Az erődhöz a központból a Avram Iancu térről a Nicolae Balcescu utca vezet, át a Maros-folyó hídján. Arad már a 11. században várispánsági központ volt...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Misericordia - Csíksomlyó
Rinchiusi
Nyugati fal - Mária-kő - Békás-szoros
Nőszirom
Római őrtorony - Homoródfürdő
Római őrtorony
Ponor-forrás
Ponor-forrás
Szencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tó
1585
Csudálókő - Vargyas-szoros
Őszi színek a Vargyas-szorosban
Uzonka-forrás - Uzonkafürdő
Felirat feliraton
Üldözöttek áldozatok emlékműve - Székelyudvarhely
Az emlékmű
Túri-hasadék nyugati oldal - Tordatúr
6663
Középkori templomrom - Világos
Az útról

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Aradi vár fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Arad városának a történelem folyamán több vára is volt, sőt, maga a középkori városmag is máshol helyezkedett el, mint manapság. Korunkra legjobban az újkori erőd maradt fenn, melynek meglátogatásakor fejet hajthatunk az 1848-49-es szabadságharc után itt kivégzett tábornokaink előtt is. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Aradi vár!

A legközelebbi település Arad, 2,74 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Aradi vár közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1 km-re. A vonal hossza 55 km. Arad-Temesvári Vasút vidéki Vasút pályaudvarából kiindulva Új-Aradot, Német-Ságot, Vingát, Orczifalvát, Merczifalvát és Szentandrást érintve Temesvárra vezet, ahol az államvasút pályaudvarába érkezik.
1 km-re. Most a Traian nevét viseli. Arad déli részén, a Maroson átvezető hídnak az évek során több neve is volt, többek között : József főherceg híd-, Gróf Károlyi Gyula híd-, és Erzsébet híd-nak is nevezték.
1,1 km-re. Az aradi Szentháromság szobrot a XVIII-dik századi pestisjárványok emlékére emelt eredeti fogadalmi szobor helyett állították 1901-ben. Az aradiak, eredeti fogadalmuknak megfelelően, ma is megismétlik az Úrnapi körmenetet, minden év Úr napját követő vasárnapján.
1,3 km-re. Az aradi Evangélikus Luteránus templomot 1905 és 1906 között építették neogótikus stílusban Szántay Lajos tervei alapján. A templomot még Vörös templomnak is nevezik, mivel a külső borítását csiszolt vöröstéglából keszítették.
1,6 km-re. Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc vértanúinak tiszteletére a Vesztőhelyen emelt márvány obeliszk felállításával párhuzamosan kezdeményezés folyt  egy nagyméretű szoborcsoport létrehozására. A meghirdetett pályázatra 14 terv érkezett, melyek közül Huszár Adolf nyerte el a bírálóbizottság első díját.
1,6 km-re. Arad város ivóvíz ellátásának megoldására 1896-ban épült ez a víztorony, az annak idején Tűzoltók-terének nevezett helyen. 25 méter magas és erőd kinézete van, 1927-ben renoválták utoljára.
17,2 km-re. A Borzák-malom, ma ipartörténeti múzeum és közösségi tér, a Nagyiratos községhez tartozó Nagyvarjas faluban található, a 59-60 szám alatt. Az egykori parasztmalmot 1940-ben építették és 1949-ig működött, majd a román állam elvette tulajdonosaitól, a kollektivizálás után raktárként használták.
17,3 km-re. Csörsz árka néven egy körülbelül 1260 km hosszú ókori védőműrendszer maradványait ismerik Magyarországon, mely mintegy körbekeríti az Alföldet. A Dunakanyartól indul, az Alföld északi peremén halad kelet felé a Tiszáig, majd Debrecen környékén délkeletre fordulva egészen az Al-Dunáig húzódik.
19,2 km-re. Románia nyugati tengereként, tengerpartjaként is emlegetett gyoroki tó 22 km távolságra található Aradtól. Gyorok falutól nyugatra található, egykori homokbánya területén alakították ki, idegenforgalmi célokból.
20,2 km-re. Vinga, az arad-temesvári vasútvonal mentén fekvő nagyközség, első ismert birtokosa a Csák-nembeli Miklós, 1214-ben komáromi, 1222-24-ben csanádi, 1228-29-ben bihari főispán volt. Az 1717 évi kamarai jegyzékben Vinka alakban fordul elő, de csak 9 házzal.
20,8 km-re. A tavat Temeshidegkúti halásztónak hívják, románul Iazul Zabrani, de a vízfelület Ópálos település területén található.
21,5 km-re. Minis, a picturesque village, in West Romania near Arad. Walking down the main street, when the evening sun covers the yellow houses with gold varnish, when the last birds sing their song and dogs bark friendly from behind the closed gates, when a late cowherd passes through the streets with his herd. A földön hever, kevés földdel betakarva.
21,5 km-re. Ópálos a hegyaljai borvidék, illetve Arad környékének egyik népszerű kirándulóhelye.
22 km-re. A Bánság északkeleti részében, a Ruszka-havasokból nyugatra messze kinyúló Lippai-hegycsoport (Erdőhát) vidékén,alacsony dombvidéken terül el Máslak (Maşloc) község. A községtől délkeletre, körülbelül 1 km-re találjuk Máslak várának maradványait.
22,7 km-re. Kovászi talán legértékesebb látnivalója a középkori templom romja, a viszonylag jó állapotban megmaradt templomtoronnyal. A rom magánterületen van a temető közelében.
22,7 km-re. A fekete nyár a Maros folyó és a vasútvonal között található, Ópálostól délkeletre.
23,4 km-re. Aradról a Perjámos felé vezető 682-es megyei úton Munár falu határáig, ahol jobbra tér egy keskeny aszfaltcsík, a letérőtől számítva 4 kilométer a kolostorig. Aradtól 35 kilométerre, a folyó bal partján, mélyen a Maros Ártéri Természetvédelmi Terület szívében helyezkedik el.
23,8 km-re. A Vidéki Levendula levenduláskertbe Angustiafolia Sevastopolis fajtájú levendulát ültettek. Nem kérnek belépési díjat, a látogatás feltétele egy csokor virág vagy egy üveg illóolaj megvásárlása.
23,9 km-re. Az Alföld keleti peremén, a Solymosi hegység nyugati lábánál fekszik Kovászi község. A falu központjától délkeleti irányban, légvonalban 3 kilométerre emelkedik a Tornya nevű, 464 m magas hegy, melynek csúcsán középkori vár maradványai találhatók.
25,6 km-re. Charlottenburg, 1910 és 1918 között Saroltavár (románul Charlotenburg, korábban Charlottenburg, más néven Sarlota vagy Barita, németül Charlottenburg) Temesvártól 38 km-re északkeletre, a Berekszó jobb partján fekszik. Az egyetlen szabályos kör alaprajzú település a Bánátban.
25,7 km-re. A Solymosi-hegység dél-nyugati részében, a Kalodvai-patak mellett, az egykori Arad vármegyében fekszik Kalodva község. A határában az Árpád-korban jelentős erődítmény állt.
25,8 km-re. Világos egyik legjelentősebb látnivalója, a vár mellett, a Vasile Alecsandri utcában található középkori templomrom. A templomromot bekerítették, omladozó részeket eltávolították, látogatható.

Történelmi-kulturális értékek - Arad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Aradi vár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Derekas dzsindzsa harc után adta meg magát, a sok lehetséges hely között nehezen leltünk a dobozra. A helyet ismertük hiszen két éve innen nem messze volt a szállásunk Gyergyóalfalun.
 • A célnak biztos megfelelt, jó rálátás kínálkozik az Előpataki-hágóra. Reggel korán indultam, hogy elkerüljem a kánikulát, Szalamája legelőig a piros ponton mentem, ott majd jobbra fordultam és a szekér úton beereszkedtem a rejtekhez.
 • A tanyához közeledve, egy Tilos az átjárás táblával ellátott, zárt kapuhoz érkeztünk. Tankó Péter, a tanya gazdája viszont kedvesen fogadott, hamarosan orda és sajt is került az asztalra.
 • Megtaláltam.Sajnos fotóim nincsenek, mert gombászni voltam.
 • Nagy havazás ellenére keresgélni indultunk barátommal, de sajnos a kapu zárva volt, így majd máskor visszatérünk.
 • Figyelem. A szellemek szabadnaposon voltak, így Geokrety költözött a kriptába.
 • Megtaláltuk. Megvártuk, míg elmennek az arra sétálók, majd kivettük a dobozt.
 • Hazudik aki azt mondja, hogy nem érez semmit amikor egy geodobozt elsőnek talál meg.
 • Hihetetlen, legszívesebben most azonnal indulnék oda. :) Köszönöm a fotókat.
 • Kerestem tegnap délután, Székelykő-túránk keretében, de koordináták, segítő információ, minden nélkül, csak pusztán a szóbeszédre hagyatkozva, hogy van itt egy geoláda elrejtve valahol (nem jó néven kerestem, nem tudtam, hogy hivatalosan Kőlyuknak hívják, nem iskola- vagy kollégium-barlangnak).Úgy tűnik, kiestem már a gyakorlatból, mert szimat után sajnos nem találtam meg.
 • Egy szep turazas utan, a nap vegere maradt a doboz felkutatasa. Nagyon erdekes, otletes rejtes, es rendkivul hasznosnak tartom ily modon fenntartani Denes Istvan emleket, tevekenysegenek ismerteteset.
 • Kellemes Kolozsvári Magyar Napokat. Bár nem lehtek ott, de többi geoládásznak akik elmentek így egy kis szórakozást és felejthetetlen kilátást ajándékozhatok.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Aradi vár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Arad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.