Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Fekete Torony - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Fekete Torony turisztikai látnivalói

Fekete Torony Brassó

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Fekete Torony képtárból:

A Fekete-templom
A Fekete-templom
Századik
Századik
Brassó Gartner patak
Brassó Gartner patak

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Fekete Torony fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

... .. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Fekete Torony!

A legközelebbi település Brassó, 1,67 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Brassó belvárosa
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Fekete Torony közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
190 m-re. Brassó főterén található Erdély legnagyobb és egyben egyik legszebb műemléke, a legkeletibb európai gótikus templom, a híres Fekete templom. Egy brassói városséta alkalmával megtaláltam ezt a pici geodobozt is. Megtaláltam a nano méretű, a brassói Fekete-templomnál elrejtett geodobozt. Hát ez tényleg pici geoláda. A templom bejárata mellett áll Johannes Honterus bronzszobra, aki az evangélikus vallást Erdélyben elterjesztette.
210 m-re. Könnyedén megtaláltam. Könnyen megtaláltam ezt a geodobozt.
260 m-re. Elég sokáig kerestem, de aztán megkerült. Megtaláltam ezt a geodobozt, gps nélkül.
310 m-re. Hirscher-ház, Kereskedők Háza, Kaufhaus - Tanács tér 14 szám, Brassó.
A bőség allegóriái Brassó 440 m-re. A bőség allegóriái - Kapu (Republicii) utca, Brassó.
Egykori Szász Nemzeti Bank - Brassó 500 m-re. Egykori Szász Nemzeti Bank, ma irodahelységek - Michael Weiss utca 22 szám, Brassó.
510 m-re. Jekelius-ház - Republicii utca 17 szám, Brassó.
610 m-re. Teutsch-ház - Republicii utca 38 szám, Brassó. - Johannes Honterus-ház - Brassó 670 m-re.
710 m-re. A Szent Miklós-templom Brassó Bolgárszeg nevű városrészének központi parkjában helyezkedik el, mely a Porondról (Anger, Egyesülés-tér) nyílik. A templomkert területén áll a Brassói Ifjak Múzeuma, az Első Román Iskola épülete, és Coresi diakónus román nyomdász szobra. - Friedrich Wolf-ház - Brassó 710 m-re.
800 m-re. Fekete laktanya - Nicolae Balcescu utca 56 szám, Brassó.
1 km-re. 1783-ban építették, itt mondták ki az önálló erdélyi magyar evangélikus egyházmegye megalakulását. A magyar lutheránus (evangélikus) templom Brassó Bolonya (Blumenau) nevű városrészében áll, a Vasút (Iuliu Maniu, Bahngasse) utca 2 szám alatt.
1 km-re. A 957 m magas Cenk-hegy Brassó délkeleti oldalán emelkedik, itt már az Árpád-korban erődítmény állt. A Cenk tetejére legkönnyebben drótkötélpályás felvonóval juthatunk fel. Megtalaltam. Megtaláltuk, miután Áron_bv-nak drukkoltunk, a Cenken rendezett félmaratonon. Kovászna felé vezető útamon egy bő fél napot töltöttem Brassóban.
Fellegvár - Brassó 1 km-re. A fellegvár a központtól északra emelkedő domb, a Schlossberg tetején helyezkedik el. Az 1975-1981 közötti nagymértékű restaurálási munkálatoknak köszönhetően napjainkban vendéglátói és turisztikai létesítményként működik. Ez egy olyan hely volt szamomra, ami tobb volt mint kiabrandito.
Szent Márton-templom - Brassó 1,2 km-re. A templom ma is itt áll, a várfalon kívül. A Szent Márton-templomot inkább kápolnaként említik - a Fellegvár nyugati részét Szent Márton-hegyének nevezik a templom után.
2,1 km-re. A brassói Ragadó negyedben, a Rózsák partja mellett, egy nyolcemeletes tömbház tetején, egy kis villa található - hihetetlen, de az építkezés törvényes. A villához a tömbház utolsó emeletéről egy vaslétrán lehet feljutni.
2,4 km-re. A nevét állítólag egy forrásról kapta, mely egykor a hegy nyugati oldalán, egy barlangszerű mélyedésből tört fel. A Gespreng-hegy közvetlenül az Árvaleány-templom mellett emelkedik, délnyugatra.
Szent Bertalan-templom - Brassó 2,5 km-re. A Szent Bertalan-templom a Gespreng (Fortyogó-hegy) alján áll. Árvaleány-templomnak is nevezték a régiek, mert a hagyomány szerint három árva leány építtette, akik a templom oltára alatt vannak eltemetve.
Honterus-forrás - Brassó 2,6 km-re. Orbán Balázs leírása alapján a dúsan felfakadó, jéghideg vizű forrást régen Tolvajok kútjának nevezték. Az új, Honterus-forrás nevet 1845-ben kapta, a völggyel együtt.
Szamárka-domb - Brassó 2,9 km-re. Az itt elrejtett geodoboz eredeti rejtője egy sepsiszentgyörgyi román fiú, aki Brassóba költözött. Hat igen ez a helyzet a brassoi ladakkal.
3,1 km-re. Az Ördögpataka a Köszörűpatak egyik, baloldali mellékvize, egy bővizű csermely, mely négy zuhatagot is képez (három nagyobbat). A piros háromszög jelzésű, meredek ösvényen lehet bejárni, mely Brassó Bolgárszeg városrészének délnyugati végéből indul, mielőtt elérnénk a Salamon sziklákhoz.
3,3 km-re. Salamon sziklái. Megtaláltam ezt a geodobozt. Nem volt konnyu megtalalni, mert jeges volt a szikla, de a kilatas megerte az erofeszitest. Meglett a doboz ezen a szép őszi délutánon.
7,2 km-re. A rejtek mellől kitűnő rálátás van Bolnok villanegyedére.
7,7 km-re. A Schulerau-kapunak nevezett sziklák a Keresztény-havas (németül Schuler) csúcsától észak-északnyugatra találhatók, attól mintegy 700 méter távolságra. A sziklák felett halad el a Zerge (románul Capra Neagra) kabinos felvonó, a közelében és nyugatra található Brassópojána piros színnel jezett, közepes nehézségű, Sulinar nevű sípályája. Kis zöld emberkét és egy öngyújtót tettem bele. Ha már a télen, sízés közben nem kerestük meg.
8 km-re. Közismert a Nyerges-tető és az itt lezajlott ütközet, hiszen közel van, könnyen el is érhető. Hasonló ütközet zajlott le aTömösi-szorosban is, de ez kevésbé ismert a mi tájainkon, mert távolabb van tőlünk.
Erdeifenyők között Barcaszentpéter 8,8 km-re. Barcaszentpéter és Hermány közötti dombon, a rezervátum táblájától, ami ismerteti az itt fellelhető érdekességeket - tavaszi hérics, törpemandula, vadjácint, stb, a most viruló árvalányhajas réten felsétálsz az erdeifenyők közé. A rejtek közelében én nem láttam ösvényt, kétágú fát viszont többet is. A kep bal közepésről indultunk a folyó mellől. Egy szóval sem mondtam, hogy nincs ösvény. - Lempes-domb 8,8 km-re.
9,5 km-re. A barcarozsnyói Fundáta-völgyi barlang Rozsnyótól 3,5 km-re található, nem messze a rozsnyói vártól, 790 méter tengerszint feletti magasságban. A barlang kiterjedése 200 m, összhossza 958 m, 1945-ben fedezték fel, 2011-ben építették ki turisztikailag. A 80-as evekben mar jartam itt. A félreértések elkerülése végett pontosítanék. Szep kis barlang, erdekes cseppkovek.
9,5 km-re. A szűk hasadékban a patak vize 60 métert esik, és ezalatt 7 kisebb-nagyobb vizesést hoz létre, innen a Hétlépcső-vizesés elnevezés. Úgy néz ki az idén június első hétvégéjén fogunk szervezni egy trekkingklubos túrát a Nagykő-havas tetejére. Mivel nem olvastuk el rendesen a leírást, de végül csak meglett a láda. Ellenőriztem a rejteket. A Létrás-szakadék a Nagy-kő-havas talán legkönnyebben megközelíthető látnivalója - egy 50 méter magas, hatalmas mészkősziklában, a Csűr-kő árka-patak hozta létre, hossza 160 méter.
9,7 km-re. A Létrás-szakadék bejárása után, ami télen csodálatos, átvergődve a Medve-szakadékon, felkerestük a kilátónál található ládát. Lefele jövet a Nagykő havasról, megkerestük ezt a geodobozt is.
9,7 km-re. A Poján-kő fenyők fölé emelkedő tetejére érdemes kimászni, bár nem vezet rá jelzett ösvény, és a megközelítés sem veszélytelen. Feledhetetlen kilátás tárul elén onnan.
10 km-re. Magas-csúcs (Fata Inalta) - Keresztény-havas.
Kőkert éle 10,1 km-re. Nagyon erdekes rejtes, de ovatosan kell maszni ,mert konnyen le lehet esni. A Medve-szakadék felől érkeztünk, az erdőben vágva utat magunknak.
10,2 km-re. Dél-Kelet-Európa egyik legnagyobb őslényparkja Barcarozsnyón található, a település feletti sziklákon épült középkori parasztvár közelében. Az 5 millió eurós beruházásból létesített szórakoztató központ 1,4 hektáron terül el, és 45 életnagyságú őslényt mutat be. Kirándulás, gyerekek és a kedvencek, az őslények.
10,3 km-re. A Brontosaurus háta egy sziklakilátó, mely 90 m távolságra van a Bálványkőtől. Belátható innen a Keresztény-havas nyugati része, jó időben pedig a Bucsecs-hegység is látszik.
Aranygödör-kilátó Keresztény-havas 10,3 km-re. Aranygödör-kilátó és zsomboly (Groapa de Aur) - Keresztény-havas.
10,3 km-re. A Pogányok templomocskája egy látványos sziklaalakzat az erdő közepén, hangulatos környezetben, nem messze a Barcarozsnyói barlangtól. Másik neve Bálvány-kő, németül Götzentempel.

Történelmi-kulturális értékek - Brassó megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Fekete Torony adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Lehetne egy picit bővebben? - Gábor, szívesen olvasnám a részletesebb élménybeszámolóidat is. De legalább egy annyit írj, hogy "Megtaláltam".
 • Lehetne egy picit bővebben? - Részletesen is be fogok ezután számolni. Csak most egyszerre sok rejtekhelyet kellett feltennem, hogy legyek napirenden.
 • Ez a rejtekhely elszomorított - Szép a hely, de a rejtés pontozhatatlan. A torony körül minden WC.
 • Szazadik doboz - Hangyalkaek 100. dobozat unnepeltuk.
 • Ez a doboz a szazadik - Szóval, és tettel, és ha a Rejtekhely számlálója jól jár, ez a doboz a SZÁZADIK. Áron-bv tásaságában szerencsedús hely mellékén meglett.
 • Századosok, ezredesek és a jedi mester - Gratulálok a századik megtalált geodobozhoz. A Rejtekhely számlálója jól jár, különböző oldalakon más-más számokat mutat :-).
 • Kaves dobozban parafadugo - Mi egy ilyent talaltunk a Perkon - kaves dobozban parafadugo. S szerintem ez meg felsobb szint, mert C vitamin goze nelkul talaltuk egy fa gyokerei alatt.
 • Fekete torony - Az abonyi természetjárókkal Erdélybe utazva kerestem meg Teveladyvel. Köszönöm a rejtést.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Fekete Torony? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.