Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Tészla-tisztás - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Tészla-tisztás turisztikai látnivalói

A Tészla és a Dong-havas a Csukás északnyugati részén, elszigetelve magasodnak a környező alacsonyabb hegyhátak fölé. A Tészlának főleg az alsó részét mészkő alkotja, tetejét erdő borítja.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Tészla-tisztás képtárból:

Tészla 1
Tészla 1
Tészla 2
Tészla 2
Tészla 3
Tészla 3
Csukás a Tészla-tisztásról nézve
Csukás a Tészla-tisztásról nézve

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tészla-tisztás fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tészla-tisztás!

“A Teszla kopár mészkő-halmazával, a képzelhető legszebb hullámvonalokba mint márvány piramis merészen lövell fel oly magasra, hogy a futó felhők gyakran fennakadnak tetején, s a merész röptű királysas is alig meri tetőormáig kiterjeszteni terjes röpköreit... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Döblön, 5,34 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Teszla, Csukás és Zenoga
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Tészla-tisztás közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A Csukás a Keleti Kárpátok déli hegységcsoportjának,a Kárpát kanyarnak a tagja, különös alakú sziklákkal, látványos kőgombákkal. Lehetetlenseg volt. A mai napon a Csukas csucsra terveztuk turankat, szep idoben indultunk, egeszen a csucsig ki is tartott a jo ido. A csucs megvolt, a lada nem kerult elo. E Kodben, viharban. Tobbszor jartam a Csukasban (a 2011 -es hatarturan, kirandulasokon, telen nyaron stb.
Valamikor Hármas-forrásnak nevezték, de ma már csak két csövön keresztül folyik. Forrás. Megtaláltam a dobozt, nagyon gyatra állapotban van. Teleajen folyó. Bár a Teleajen folyó hivatalosan tényleg a Beri-patak száraz völgyével kezdődik, a Nicolae Ioan-forrás a Beri-patak völgyében van. A Teleajen partján. Jól esik a kristálytiszta hideg forrásvíz annak aki a hegyről jön le, vagy egy utolsó lehetőség a tartalékot feltölteni mielőtt nekivágna a meredek kapaszkodónak. A Beri-patak hídjától a Csukás menedékház felé vezető, kék kereszttel jelzett túraútvonalon, a Beri-patak völgyében, egy bővizű forrás tör a felszínre.
Rajta fordul meg a történelmi határ. Kicsikek es kekek. Nagyon sok arrafele az afonyazo no meg a havasszepe gyujtogeto (sajnos). Kicsi kék emberke a krematórium közelében. A Gropsoarele-Zákány gerinc felől érkeztünk a helyszínre, miután elhaladtunk a közelben levő két krematórium mellett. Útkereszteződés. Megtaláltam a dobozkát miután feljöttünk a Csukás hegység keleti "ágán" (Zákány, Gropsoare), majd továbbmentünk a Csukás menedékház felé. A Vörös-havas a Csukás masszívumban talalható, a Csukás-hegység és a Gropsoare-Zákány hegységgel  egyetemben, közöttük.
A Csukás-hegységben, a Zákány-gerincen észak felé haladva, miután átmentünk a Réz-híd alatti kis nyereg-szoroson, egy sodronykötéllel biztosított sziklapárkányra jutunk, melynek a Láncoknál a neve. Főleg télen, itt ajánlott a nagyobb elővigyázatosság.
Majd továbbmegyünk  és a következő letérőnél balra tartva elérjük a kis vízesést. Forrás. Itt sem boldogultam GPS nélkül. Mésztufa. Nagyon tetszett a mésztufa formája, színe, a rajta csörgedező, szétterülő kristálytiszta vízzel. A Bodzavámról kifele vezető úton a vámház romjait elhagyva az a völgyben jobbra felefele haladunk, megcsodáljuk a Nagy-üvöltőt és a mészkőalakzatokat.
A Réz-híd a Csukás-hegységben található, a Zákány-csúcs közelében. Nevét a vöröses színének köszönheti, a rajta megtelepedett moszatoktól.
Bodzavám déli végétől egy földút halad a Nagy-Bodza-patak mentén, a faluból kiérve egy útelágazáshoz érünk, ahonnan a jobb oldali út a Súgó-patak (vagy Malom-patak) völgyén megy felfele. Az úton felfele haladva, balról, közvetlenül az út mellett találjuk a rakodó forrásoknak, illetve mésztufa-szikláknak nevezett mésztufa gátakat. Már 2 éve voltam itt. Most újból kirándultam erre, s gondoltam, bejelentem, hogy megvan.
Itt egy kövülő víztömeggel van dolgunk, amelynek felesleges szénsava a léggel érintkezve elillan, mi által a feloldva volt szilárd részek lecsapódnak - írja Orbán Balázs. Mészkőtufa. Az igazság az, hogy itt GPS nélkül nem nagyon boldogulok. E források kristály hullámai esésükben habbá törődve számtalan apró zuhatagban, zeneszerű csörgedezéssel rohannak le a meredélyes szirtlapon, azt napsugarakban ragyogó kristály tükörré változtatva át.
A már romos kápolna közelében még ma is megfigyelhetőek a sáncok maradványai. Romok. Az erőd felől közelítettem meg a templomromot. Bodzavám végén régi templom romjai és egy újkori erőd maradványai ismerhetők fel, a Kálvária körül újkori sáncok láthatóak a harmadik katonai felmérés térképszelvényén.
Ezek felkeresése egy egész napot is igénybe vehet a két barakk helye az erdőben található a kiserődök felett. Bodzavámi kilátó. Tényleg jól látszanak az erőd nyomai, kiváncsi vagyok, ha megásnák, mit rejt. A földön. Elsőre csak az üres üreg lett meg, jó sok hangyával. A jól látható tüzérségi erőd mellett további hét kisebb sánc, katonai barakk helye található a területen.
Fehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegység A Fehér-patak völgyében egy sötét, vad szurdokot találunk, mely nem igazán jellemző a Csukás-hegységre.
A Ciucas hegy lábánál fekszik a festői szépségű Babarunkai vízgyűjtő tó, Brassó városát ez látja el a szükséges ivovizzel. Köszönjük a rejtekhelyet. Brassó környékén, illetve a Csukás hegységben még nagyon sok olyan szép hely van, amely megérdemel egy geoládát. Elég rossz állapotban van. A doboz elrepedt, a kis notesz elég nedves volt. Én nem találtam meg. Egyszer én is kerestem ezt a geodobozt, de nekem nem sikerült megtalálni. De nemcsak a jó viz, hanem a jó levegő és a környező hegyek szépsége is idevonza a turistákat.
Ezen az úton, személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk a patakon átmenő hídhoz. Az 1A főúton kell menni Négyfalut elhagyva Ploiesti felé, Cheia üdülőfalu után találunk egy köves utatValea Stanii felé.
Az 1A főúton kell menni, Négyfalut elhagyva, Ploiesti felé, Cheia üdülőfalu után találunk egy köves utat Valea Stanii felé. Ezen az úton, mely személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk el a patakon átmenő hídhoz.
A kezdeményezés Brassó megye turizmusát hivatott fellendíteni, a bölények egyelőre egy százhektáros területen kaptak helyet. Bölények. Mióta utoljára voltam itt, eléggé megfutotta a belépő ára, egy kicsit hozzávettek. Állatkert?. Végigtapogattuk a rejtek-hintát, de semmi sehol. Ott voltam. Ott voltam a rejtesnel. Románia negyedik bölényrezervátumát hozták létre a Brassó megyei Bodzavámon.
A Garcsin itt két ágra oszlik, az eredeti déli irányból társfolyója a Kiság törtett le, mig maga a Garcsin mindenütt a Nagykőhavas alján folyva délnyugatra kanyarodik. A farsang temetese a Garcsinban. A rejtek szomszedsagaban reszt vettunk, a brassoi EKE szervezeseben, az ez evi farsangon. A Garcsin völgyéből a Nagy-kő havasra. A drájvinos Nagy-kő-túrából hazafele tartva, bár nagyon siettem, nem hagyhattam ki a Garcsin-mező szűz geodobozát. A Mozsár-patakán felül, Fürészmezőtől egy jó órai távolságra a Garcsin völgye kiszélesedik, partjain egy havasi községnek fekhelyül kinálkozó, szép térség terül el, buja tenyészetű bekeritett kaszálókkal.
A Toplós-kút a csernátfalus Hát-tető alatti tágas völgyben, a Hegyes-hegy gödrében található. Több hiedelem is fűződik hozzá.
Érdekes homokkőbe vájt medrében, az úttól körülbelül 400 méterre, egy ásványvíz-forrás buzog fel. A Fenyős-tető oldalából ered a Büdös-víz nevű patakocska.
1924 és 1928 között a Brassó-Bodzaforduló vasút építése a fellendülés időszakát jelentette Keresztvár életében. Határában két alagutat is fúrtak, a Bodzafordulónál végződő a maga 4369 méteres hosszával ma is a leghosszabb vasúti alagút Romániában. Egy hid mint a meseben. Ugy nez ki, hogy nagyon nem tolongtak e rejtek korul.

Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Tészla-tisztás adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Mini barlang - Keso estig nyulo kincskereso meg rejto tura alkalmaval jartam erre. Ez elott csak kisgyerek koromban jartam a szorosban...
 • Már megint - Anno Csíkban születtem és mégis csak most mikor már csak látogatunk arrafele, akkor kerestük fel az arborétumot...
 • Szépen rendberakott templom - Kár, hogy nem sikerült bejutnom, pedig azért is választottam a vasárnapot, mert gondoltam, hogy a mise miatt nyitva vannak a templomok...
 • Az első helyről lecsúszva - Első alkalommal éjfél után próbálkoztam, gps nélkül, csak a szöveges segítségre alapozva. A közelbe érve viszont, nem tudtam keresgélni...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Tészla-tisztás? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.