Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Gömbkövek - Costesti - Turisztikai látnivalók
 


Gömbkövek - Costesti

Gömbkövek - Costesti turisztikai látnivalói

Gömbkövek múzeuma - Costesti..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Gömbkövek Costesti fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Costesti és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Gömbkövek!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Costesti, 1.2 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Gömbkövek Costesti közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Az Urdele-hágó közelében a Transalpina-ról leágazó, Papusa-csúcs felé vezető út mellett található a 2084 m magas Dengheru-csúcs. Kényelmes séta. Miután megkerestük az Urdele-hágó mellett a Királyok útja geodobozt, elsétáltunk a Dengheru-csúcsra.
A Parang hegységet átszelő Transalpina út mellett fekvő Dengheru-csúcs közelében rejtettünk. Ki tudja. Amit en rejtettem annak 8 eve. Papusa vagy Dengheru. A megadott koordináták közelében nem találtam meg a rejtekfotón látható sziklákat. Transzalpina. Már régóta készülünk a Transzalpinán végigautózni.
Hétvégén, a tömeg miatt, nem próbálkoznék vele. Elsőnek az új geodoboznál. Lejárt már a nyári szezon, csütörtöki nap is volt, így viszonylag kevesen voltak a környéken. Megvan. Gyönyörű kilátás. Megtaláltuk. Nagyon látványos az út.
A La Vulpita-vízesés egy vízesés sorozat a Transalpina mellett, A Nagy-Muntinu csúcs és az Urdele-hágó között, az Urdele-patakon.
Az ösvény nem ajánlott rossz időben, csúszós, kőtörmelékes.
Felülete 0,59 hektár, mélysége 3,6 m.
Felülete 3,02 hektár, mélysége 9,3 m.
Grujú-csúcs, románul Varful Gruiu (Gruiul).
A Rosiile-tengerszem a róla elnevezett gleccsermedencében található, 2000 m magasságban.
A Nagy-Páring és a Grujú-csúcsok között található, itt lehet beereszkedni a főgerincről a Mundra és Rosiile tavakhoz.
A tó mellett vezet el az a túraösvény, mely a Mundra-tó mellett elhaladva, a Grujú-nyeregnél ér ki a főgerincre.
A Mundra-tó a Nagy-Páring-csúcstól kelet-északkelet felé terül el, 1,12 hektáros vízfelülete van.
A Zanoaga Stanei nevű tó 1924 m tengerszint feletti magasságban található, víztükre 0,6 hektár felületű.
2519 m magasságával Románia harmadik legmagasabb csúcsa, a 2544 m-es Moldován- és a 2535 m-es Negoj-csúcs után. Másodszori nekifutásra meglett. Megérkeztem a csúcsra, a Coasta lui Rus és a Gruiu-csúcs közötti nyeregből közelítettük meg, ahol sátraztunk négy napig. Megtaláltuk. A Groapa Seaca menedékháztól közelítettük meg, gyönyörű napsütéses időben. Elég télies időben. Egy Pareng-Kapacina túra alkalmával.
A Függesztett menedékhely, románul Refugiul Agatat, egy 4 m magas sziklára épített menedékkunyhó.
Tekánu (Tecanu)-nyereg.
Innen körülbelül 1 óra alatt lehet feljutni a Nagy-Páring 2519 m-es csúcsára.
A tavacska víztükre a Szlivej-hegygerinc északi aljában, a sziklás törmelék és a morénagátak között csillog.
A Szlivej-vízesés (Sliveiu) a Szlivej-hegygerinctől északra, a Zöld-tótól észak-északkeletre található.
Ez utóbbi hegység a Fogarasi havasok része.
Gemanarea-nyereg, magyarul kiejtve Dzsemönárea.
A hangulatos tónak fél hektárnyi víztükre van.
Megpillantható a főgerincről, miután leereszkedtünk a Kürzsáról délkelet felé.
Sztojnica-nyereg, románul Saua Stoinita.
Tetejéről szép kilátás nyílik nyugati irányban a Zsil völgyére, keleti irányban pedig a Nagy-Páreng-csúcsra, illetve számos gleccsertóra. Naná, hogy ott voltam . Csak azt bántam meg, hogy nem vittem sílécet.
1980 m tengerszint feletti magasságban található, 0,8 hektár területű tó.
Rudolfshütte, vagy Carja-menedékhely, egy kőből összetákolt menedékkunyhó.
Az őrtornyot a XIII-dik században, Negru Voda uralkodása idején.
A gát építése 5 és fél évet vett igénybe. Geodoboz és perec. Csak néhány csalán csípett meg, míg kiválasztottuk a megfelelő korlátrészt.
Itt tér le a Mija-tó (ejtsd Mizsa) felé a túraösvény.
A falutól körülbelül 6 km-re délre, a Vöröstoronyi-szorosban, az Olt folyó partján egy régi erődítmény, az úgynevezett Törttorony falai tűnnek fel. Volt doboz, nincs doboz. Kétszer is kerestük a ládát, de sajnos eltünt. Megtaláltuk. Megtaláltuk. Megvan. Megtaláltam a dobozt.
A Cód (Sadu) patakon a Berbécsnyak (Gatul Berbecului) szorosra épített duzzasztógát az ország egyik legrégebbi hidroenergetikai létesítménye.
Petrozsény irányából, a Maleja-völgyből indulva, a Badea-csúcsról kapaszkodhatunk ki ide.
Déli határán a Lotru-hegység, nyugati határán aSurján-hegység található. Jo kis teljesitmenytura volt. Sotetben erkeztunk a csucsra, sajnos a felhos ido miatt nagyon gyenge kilatas volt. Egy hosszú túra után. Meglett egy hosszú túra (Paltinis - Poiana Gaujoara - Batrina - Rozdesti - Niculesti - Canaia - Cindrel + a két Iezer tó --> vissza) után ez a doboz is. Nyaron jártunk a Csindrel hegysegben. Mivel a láda akkor még nem volt ott, a találat kimaradt.
Az 1850 m magas Badea-csúcsról feltérhetünk a 2074 m magas, füves Kis-Páringra.
Csató János magashegyi túráján, 1872-ben, a Párengben, elsőként talál meg egy pimpó fajt.
Holló-nyereg, románul Saua Corbului.
Sziklák. A mai Cindrel túrán megkerestem a Rozdesti-csúcson levő godobozt. A szép szorosban számos magasról lezúduló, nagy hozamú vízesést láthatunk.
A Nyugodt víz-nyereg és forrás (Apa Cumpanita) a Fogarasokban található, a Tatár-csúcs (1888 m) után az első nyereg, kelet felé.
Szemetes a környék. Nagy a forgalom a toronynál, de ennél nagyobb a szemét körülötte. Elföldelve. A hely átalakult. Egymás mellett. Megkerestem a Vöröstorony mellett levö temetöben a radupuscarciuc által (aug. Az Oncesti csúcs a Szebeni havasok (Cindrel) hason nevű hegyének, 1720 m magas csúcsa. Oncesti-, Batrana- és Rozdesti csúcsok. Elindultam a csúcs fele, temészetesen libegővel.
Szuru-nyereg, románul Saua Suru.
Szuru-menedékhely, románul Refugiul Suru.
Az 1979-ben épített Rosen Garten menedékhely közelében levő erdő. Rossz állapotban. Megtaláltam a dobozt, nedves füzettel.
Szuru feje-csúcs, románul Varful Capul Surului.
Őslénytani lelőhely - Vöröstorony.
Re. Beszámoló és a fényképek. Köszönjük a részletes beszámolót és a fényképeket, nagyon szép túra lehetett. Szebenből kb egy órai autózás után. A kocsit Poiana Neamtuluion hagytuk. A Feleki-tó most még csak érdekes hely. A geodoboz nem (annyira) fontos. A várat a Códhoz tartozó Tocile településrészrőlközelítettük meg a Tocile Mare patakot követő erdőgazdasági úton, majd az erdőben a völgyből kimásztunk a gerincre (nem könnyű).
A Vöröstoronyi-szorost védő három vár (Talmács vára, Vöröstorony, Lator-vár) közül az északi erődítménynek, Talmács várának (Koronavárnak, Landskron) romjai koronázzák a településtől délre eső hegy tetejét. Ez meg a Cserna volgye volt. Ezt rejteket meg a Cserna volgyi talalkozo alkalmabol kerestem meg. Megtaláltuk. A doboz rendben, egerek nem voltak. A var egerei. Megtaláltam a dobozt es 2 egeret.
Az Oasa-tó a legnagyobb mesterséges vízgyűjtő tó a Sebes völgyében.
Megtaláltam a menedékház felé vezetö úton. Rossz állapotban van, meg van penészedve a doboz tartalma. A bányaszájból jó mínőségű, hideg víz folyik ki, a környékbeli szálláshelyek is hasznosítják.
A Hölgy és az Ördög nyeregszorosok közti csúcs.
Béka. Látszott, hogy jó idő volt. Megtaláltuk. Megtaláltuk. Megtaláltam. Megtaláltam a dobozt. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus.
A hölgy nyeregszorosa, románul Strunga Doamnei.
Caltun-csúcs, magyarul kiejtve Kölcún-csúcs.
Művelődési Ház, egykori Mircea herceg-rendelőintézet 1925.
Nem elerhetetlen. Sokaknak elerhetelennek tunik a Lespez-csucs, a nehezebb megkozelitese vegett. Körtúra. A Piscul Negru menedékháztól indulva, a Leszpez-hegylábon haladva közelítettük meg a Leszpez-csúcsot. Karpatok bercein 2. Elottunk nem volt tiltas. Erdély csúcsa. Végre sikerült ide is (f)eljutnom. Gyonyoru a kilatas odafentrol. Tartalmas kis Fogarasi tura alkalmaval 5 odszor vagy 6 odszor jutottam fel a Negoi csucsra. Caltun-kapu, magyarul kiejtve Kölcún-kapu.
Bányászati Múzeum, első SAR székház 1920 - Nicolae Balcescu utca 2.
Kisdisznód (Cisnadioara, Michelsberg) csupán néhány kilométerre található Nagyszebentől. Szent Mihály. Egyedi a templom építési stílusa. Csodálatos kilátás. Már 7 lej a belépődíj. Ez is eltünt. Sajnos ez a geodoboz is eltünt.
A falu határában található középkori vár a Várhegy 846 m magas csúcsán, a Fogarasi-havasok fő-gerincének előterében magasodik.
Egykori Petrozsény részvénytársaság tisztviselőinek kaszinója 1905, ma Ion D Sarbu-színház.
1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén. Kazetták. A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be.
Petrozsényi Egyesületi Fürdő, 1923-1925 - Grivita Rosie utca 36 szám, Petrozsény.
Munkások kaszinója, 1925 - Grivita Rosie utca 38 szám, Petrozsény.
Karpatok bercein. Hatartura Mozgalom kereteben jarva a Karpatok berceit a lada meglelve. Caltun-tó. A Leszpezi talalat utan par rejtesre is sor kerult. A Piscu Negru menedékháztól, az Őz-patak mentén, a kék háromszög jelzést követve juthatunk fel a Caltun-tóhoz.
Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász.
Guraró (románul Gura Raului, németül Auendorf) egy község Szeben megyében, a Szebeni-Hegyalja tájegységben. Gura Raului Lake 5. M Megvan. Megvan a dobozka.
Doamnei-nyereg, magyarul A hölgy hegynyerge.
Bilea ablaka, románul Fereastra Balei.
Jézer-csúcs, románul Iezerul Caprei.
De van itt egy mini állatkert, játszótér gyerekeknek, és egy szabadtéri vendéglő is.
Az idelátogató turisták közül is sokan kikapaszkodnak ide, hiszen remek rálátás nyílik innen a Bilea-tó festői környezetére, a Transzfogaras magashegyi útra. Kecske. A rejtekhely az megvan, viszont a dobozt nem sikerült megtalálnom. Zergék nélkül. Sikerült nyélbeütni ezt a kis Balea túrát. Zord, de szép. Nem tudtuk, mire vállakozunk, mikor a Bilea-tótól kezdtünk kapaszkodni a Zerge-nyereg felé egy zsebibabával a kenguruban.
Legnagyobb mélysége 11 m, felülete 46500 m2.
1332-ben Gerudis vallis,1335-ben Insula Gerhardi, 1395-ben Fenyefalwa, 1468-ban Gerandsau,1506-ban Gerezaw formában fordul elő. Ide nem sikerült bejutnunk. Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve. Talán majd máskor. A gps 2 m-t mutat, a gyanús üreg üres. Zárva volt a temlom. De mivel a rejtek kívül van, nem volt semmiféle akadály megkapni az üvegecskét.

Természeti értékek
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Gömbkövek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Costesti térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Costesti környékére? Tetszett a Gömbkövek? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Egyéb rejtekhelyekében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.