Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Szászorbó vára

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Szászorbó vára felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Szászorbó vára képtárból:

Várfal 1
Várfal 1
Falmaradvány
Falmaradvány
Falak
Falak
Várfal 2
Várfal 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szászorbó vára fotóalbumba!

Szászorbó vára.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szászorbó vára!

A legközelebbi település Kerpenyes, 3,02 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
A császár bükkfája Muncsal 70,1 km-re. Református templom Magyarózd 67,1 km-re.
Fronius-ház SegesvárFronius-ház Segesvár 95 km-re.
Az Iskola utca 13 szám alatt található Fronius-ház kézművesek lakóháza volt, a XVI-dik században épült.
Felek váraFelek vára 59,1 km-re.
A falu határában található középkori vár a Várhegy 846 m magas csúcsán, a Fogarasi-havasok fő-gerincének előterében magasodik. A Fogarasi-havasok északnyugati lábánál, az Olt lapályán, a délkeletről jövő Feleki (Nagy) patak mellett fekszik Felek község.
Bilea-hágó Fogarasi-havasok 74,9 km-re.
Horgásztavak CsürülyeHorgásztavak Csürülye 89,9 km-re.
Csürülye községközponttól, illetve az autópályától délre, Alsófüle és Sütmeg között, egy több horgásztóból álló tórendszer található. Hát ennél a keresésnél nagy csalódásom volt mert a koordinátták szerinti 50 m-es körzetben csak egy odvas fát találtam (a tévedés kizárva) amelynek oduja telis tele volt dinoszaurusz hangyákkal. Egy odvas fa és egy korhadt facsutak, két teljesen különböző dolog. "Egy odvas fa és egy korhadt facsutak, két teljesen különböző dolog.
Jézer-csúcs Fogarasi-havasok 91,7 km-re.
Szolcsvai búvópatak barlangja 1 AlsószolcsvaSzolcsvai búvópatak barlangja 1 Alsószolcsva 64,5 km-re.
A Szolcsvai-búvópatak barlangja a Torockói-hegységben találhatóegyetlen védett barlang. A Ponor viznyelőnél felszin alá tűnt két patak vize 1214 m felszin alatti út megtétele után 90 méterrel alacsonyabban kerül ismét a felszinre. A nem túl bőkezű leírás miatt a szerencsén is múlott a doboz megtalálása. A Torockoi rejtekhely talalkozo alkalmaval kerestuk fel ezt a helyet. Sajnos a zuhogo eso megnehezitette a lada kereseset, es fel kellett adni.
A Hollókő aljában VerespatakA Hollókő aljában Verespatak 68,1 km-re.
A sziklás hegyoldalakon szinte semmi sem terem, az ErdélyiSzigethegység mégis rendkivül gazdag. Már a rómaiak is tudták ezt, akik itt aranyat és ezüstöt bányásztak, a folyót Auratumnak nevezték el. Hát nem a fákkal volt gond, a GPS jól működött. Hát persze, hogy el van ismerve a megtalálás. Sajnálnám, ha többet nem jelentenéd be a megtalálásaidat.
Dél-Lolája-csúcs Retyezát-hegység 81,8 km-re.
Sztenisóra-vízesés Retyezát-hegység 80,4 km-re.
Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
Morin-ház Segesvár 94,9 km-re. Paltina-csúcs Godján-hegység 93,5 km-re. Horog-tó Retyezát-hegység 86,7 km-re.
Majláth-kút Bükk-erdőMajláth-kút Bükk-erdő 98,2 km-re.
A Majláth-kút Kolozsvártól délre, a Mikes-házaktól északra, a monostori Bükk-erdőben található. A dobozt megtaláltam, de nem én voltam az első megtaláló. Én kétlem, hogy van még egy másik doboz a közelben. Előbb megkerestem a mi dobozunkat, majd a másikat is. Bár állítólag a környék egyik legjobb, legkedveltebb forrása, úgy néz ki mégis kevesen ismerik.
A vágy forrásaA vágy forrása 60,9 km-re.
A hely elég jól megközelíthető gépkocsival is, így a forrás már csak egy rövid sétával elérhető. Megtaláltam a geodobozt. A vágy forrása - Medgyes.
Buta-szoros 81,1 km-re.
Fazekasok tornya NagyszebenFazekasok tornya Nagyszeben 35,3 km-re.
A nagyszebeni Vár utca menti várfal megőrizte 15-dik századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára. Megvan a dobozka. Nagyon jo rejtek. Sajnos a Fazekasok-tornya melleti várfalból is eltünt a geodoboz. A Vár utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak.
Zsidó temető SegesvárZsidó temető Segesvár 94,3 km-re.
Segesvár Marosvásárhely, illetve Medgyes felőli bejáratánál, a Kőkép tornyocskája alatti kis, félig rejtett domboldalon találjuk a segesvári zsidó temetőt. A temető bejáratától még egy kicsit bóklásztunk, amíg ráakadtunk a rejtekre. Miután leereszkedtem a Kőképtől, kivülről kerestem a dobozt. Sötétben, ködben és szitáló esőben a legizgalmasabb keresgélni egy temetőben. Bár a főbejáratán lakat van, és kerítés veszi körül, több lehetőség is van a bejutásra.
Serbota-nyereg Fogarasi-havasok 70,1 km-re.
Járaszurdoki barlangJáraszurdoki barlang 78,9 km-re.
Előtte, mindkét oldalon, 1-2 autónak való parkoló is található. Borrév és Járaszurdok között, a Járamagura felé vezető elágazástól körülbelül 250 m-re Borrév felé, a völgy jobb oldalán egy barlang bejárata látható a hatalmas mészkőben.
Martinuzzi várkastély AlvincMartinuzzi várkastély Alvinc 25,6 km-re.
A domonkosok temploma és rendháza a reformációt követően, a szerzetesek eltávolítása után, rommá lesz és romjaiból építik fel újra, de már kastélyként. Eddig csak a vasútállomáson voltam. Az igazság az, hogy egy kicsit pontosabb lehetne a segítség, mert elég hosszú a fal, meg persze tele van szederindával meg csihánnyal, ami eléggé hátráltatja a keresést. Fürgén másztunk be a kapu tetején és úgy éreztük miénk a kastély. Bod Péter szerint Martinuzzi építteti a kastélyt 1546-1551-ben, mások szerint Bethlen Gábor.
Vista-kapu Fogarasi-havasok 84,6 km-re.
Geo Negoj 71,8 km-re. Tartalmas kis Fogarasi tura alkalmaval 5 odszor vagy 6 odszor jutottam fel a Negoi csucsra. De nagyon nehéz túránk volt b_istvan-nal.
Árpás-völgyi bányaÁrpás-völgyi bánya 77,4 km-re.
Hetvegen felugrottunk furodni egyet a Podragu toba. Menet Podragu fele kerestem meg. Árpás-völgyi bánya.
Magyarsáros 69,1 km-re.
Magyarsáros látnivalója a kizárólag faelemekből összeállított harangláb.
Pelága agyarai Retyezát-hegység 81 km-re.
Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
Pelága-csúcsPelága-csúcs 81 km-re.
A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Tetszettek a noteszben található bejegyzések. Nem tudom mi lehet a bibi, 3 meter pontossaga volt a gpsnek mikor bemertem. Habár a fél hegyet összemásztam érte. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek.
Nagyponor-hágóNagyponor-hágó 62,1 km-re.
Felső-Szolcsváról Nagyponor irányába, a Malom-patak mentén, a földút kis autóval is járható. A vízválasztóhoz érve pompás panoráma tárul elénk. Enyed - Remete - Bredesty - Nagyponor felől jöttünk.
Hazugságok hídja Balázsfalva 42,8 km-re.
A helybeliek által Hazugságok hídjának nevezett vasúti felüljáró Balázsfalva központi részét köti össze a déli, Hula-negyeddel. Közlekedési csomópont, itt találkozik a város hat fontosabb útja.
Katolikus templom Verespatak 69 km-re.
Első román iskola SegesvárElső román iskola Segesvár 95 km-re.
1861-ben, Zaharia Boiu ebben a házban nyitotta meg, a segesvári vár első román iskoláját.
Vöröskő vára LunkányVöröskő vára Lunkány 49,4 km-re.
Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak. Már a dákok idején is fontos erődítmény állt itt, mely aKudzsiri-havasok szívében fekvő fővárosba, Sarmizegetusa Regiába vezető utat vigyázta.
Református templom BalavásárReformátus templom Balavásár 99,8 km-re.
Temploma a két világháború között megcsúszott, megrepedezett, veszélyessége miatt nem lehetett használni. Helyette az 1970-es években a régitől nyugatra új templomot építenek.
Határvédő sáncok Zajkány 87,4 km-re.
A délről a Szárkő-hegység, északról a Ruszka-havasok általhatárolt, 699 m magasságban fekvő szoros az őskortól kezdve fontos átkelőhely volt a Temesköz és a Hátszegi-medence között. Az akkor Tapae nevű szoros közelében 89-ben és 101-ben is nagy csatát vívtak a római légiók és a dákok.
Kerci apátságKerci apátság 67,5 km-re.
Kerc a Fogarast Nagyszebennel összekötő főút közelében, az Olt partján, terül el. A szerzetesek a XV-dik század végén elhagyták, azóta állnak ma is lenyűgöző romjai. Kercen még augusztusban voltam, de akkor nem tudtam, hogy szerepel a rejtekhely listán.
Szuru feje-csúcs Fogarasi-havasok 63,5 km-re.
Szuru feje-csúcs, románul Varful Capul Surului.
Református templom romjai Fehérvíz 63,8 km-re.
Krivádia-szoros 55,6 km-re. A völgyhídról néztük a szorost, nem volt kedvem a Banica után újra mezítlábra vetkőzni. Pelága-nyereg Retyezát-hegység 80,5 km-re.
Mild-ház SegesvárMild-ház Segesvár 95,1 km-re.
A XVII-dik század közepén ő építtette a fedett Diáklépcsőt és a Csizmadiák tornya melletti bástyát. Az épületen levő felirat szerint, ebben a házban lakott Johann Both polgármester.

Történelmi-kulturális értékek - Fehér megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Szászorbó vára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Esti séta - Egy kis esti séta.
 • Kesztyű nélkül - Mint rejtekgazda, én is nézegettem, hogy találok-e megfelelő rejteket a fánál, vagy a környékén. Úgy ítéltem meg, hogy nem rejtek dobozt ide.
 • A Varasó-ház felöl másztuk meg a hegyet - Nem gyalog, motorral, de így is kemény megpróbáltatásban volt részünk. Az idő csodás volt.
 • Szep es erdekes a hely - Fent egy sir is van.
 • Jutalom a második megtalálónak - Újra felkerestük a családommal a tatárpincéket. Az erdőben helyenként a lomb zavarta a gps vételt.
 • Baráti összeröffenés - Egy baráti összeröffenés záróakkordjaként kerestük meg ezt a dobozt. Mivel sötét viharfelhők kezdtek gyülekezni a fejünk felett, hamar visszarejtettük a dobozt, és szétszéledtünk.
 • Megtalaltuk - Gyonyoru hely, csak kicsit meredek felfele. De megerte :-).
 • Hidacska :D - Történelem versenyre készülve ellátogattunk a csernátoni múzeumba. Hazafele jövet megkértem, hogy megállhatnánk-e a rejtek közelségében, és szerencsére igent kaptam válaszul.
 • SZNM 11 - Ott voltunk a rejtésnél. A Székelyek Nagy Menetelésére, na meg a Nagy Kincskeresésre készülödve segítettünk a trekkingklubnak a rejtésben, vagyis kivártuk míg megfelelő rejtekhelyet talált és lemértük a koordinátákat.
 • Hargita 45 Teljesítménytúra - Viszonylag hamar megtaláltam ma reggel, a Hargita 45 Teljesítménytúra keretében. Köszi a rejtést.
 • Templom - Megtaláltam a dobozt. Nem volt nehéz rájönni, hogy hol van.
 • A dobozt sajnos nem találtuk meg - A 6 évvel ezelőtti utolsó bejegyzés óta a terepet alaposan átrendezték, a leírásban említett fábazárt kőkereszt megvan, de a fának már csak a korulbelul méteres tuskója van meg. A vele szemben levő kripta jobb oldalán gyanítottam a dobozt, de nem találtam meg, egy viszonylag újabb vakolást láttam a jobb oldalon, talán ott lehetett?
 • Csendes kis utca - Csendes kis utca, kedves kis templom, csend van most éccaka. Nyugodtan lehet keresgélni, senki nem jár helyre.
 • Kint, a falban, a keresztektől jobbra - A falat nemrég tatarozták, a falnak támasztott sirkövek más sorrendben állnak, mint ahogy a rejtekhely fotón látható. Lehet hogy a kövek között bujt el a kis filmesdoboz, ami mostanra el lett dolgozva vakoló kanállal?
 • Ehhez érteni kell - Hát igen, ehhez érteni kell.
 • Mi voltunk az elsõ megtalálók a noteszben - Mivel nincs turistaút, érdekes volt a feljutás az erdõn keresztül. De így legalább tettünk egy rendes túrat, nem csak a Madarasira ballagtunk fel.
 • Egy kis séta - A szorosban még jártam, de már nem emlékeztem szinte semmire. Meglepett, hogy le van aszfaltozva az út.
 • Gesztenyét szedtünk - Egy héttel a szelídgesztenye fesztivál után bukkantunk rá erre a helyre, mégis jutott nekünk hírmondóban néhány gesztenye. S mert nem tudtuk, hogy Székelyföldön is van belőle, nagy élmény volt a csapat aprajának és nagyjának.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Szászorbó vára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.