Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Máréfalva védbarlangjai - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Máréfalva védbarlangjai

Máréfalva védbarlangjai | Hol van ez a hely?

Máréfalvától északra, a Leshegy nevű dűlőben sziklába vájt védbarlangok találhatók. A helybeliek Kőliknak nevezik a helyet. A hagyomány szerint, vész idején itt talált menedéket a máréfalvi nép.

Orbán Balázs így ír Máréfalva védbarlangjairól, a Székelyföld leírása című művében: "A falu (Máréfalva) mellett északról magas hegy emelkedik, melyet Leshegynek a hagyományok szerint azért hivnak, mert ottan a hátrább fekvő Márévárának őrállomása volt a végett, hogy a Budvárából adott vészjelt a várőrizettel közöljék. E hegynek csaknem falmeredek szikla oldalában üregek tátongnak, ezek oly barlangoknak nyilatai, melyekben a nép vész idején biztos menhelyet talált. Két egymás fölé helyezett s csak nem megközelithetlen barlang van itten.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Máréfalva védüregei Az első szint 900 902 Máréfalva 905 A második szint 909 A védbarlangból Infó Nyakatekert tábla. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Máréfalva védbarlangjai fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Máréfalva védbarlangjai! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Máréfalva védbarlangjai közelében?
Szent István király templom. 4.9 km-re. 1905-ben Udvarhelyszentkirályról Székelyszentkirályra változtatták a nevét.
Katolikus templom. A római katolikus templom előtt áll az emlékkereszt, rajta felirat: Pro memoria hic aedificatarum ecclaesiarum 1092-1914. Sikerült bemenni a templomba, de a rejteket elnéztem - A Madarasi Hargitáról tartottam hazafelé, megálltam megnézni a templomot, megkeresni az itt elrejtett geodobozt.
Alagút-bükkfa. Az út mellett, nem túl sűrűn, hétvégi házak sorakoznak. (itt geodobozt is lehet keresni)
Tibód tölgyfája. A Székelyuvarhelyhez tartozó Kadicsfalván keresztül, a városközponttól 6 km-re, a Bosnyák-pataknak a Rez-patakkal való egyesülésénél fekszik Tibód.
Kőkép. A Kőkép elnevezésű kőkereszt Székelyudvarhelytől keletre, a Szarka-kőtől északnyugatra található, a 689 m magas Verőfény-tetőn.
Pokolláz. Nárciszillat - A nárciszmező most is gyönyörű és illatos, különösen este és hajnalban. Szarkakő. A tetőre érve viszont egy fából épített pihenő fogad, mellette a csúcsjelző oszlop és a feliratos EKE-kő. A varos folott - Mindenkinek ajanlani tudom a Szarkako Cekend teto feloli megkozeliteset, kedvezo latasviszonyok mellett nagyon szep panoramakilatasban lehet reszunk az egesz medencerol. (itt geodobozt is lehet keresni)
Katolikus templom. Van egy kicsi falu Székelyudvarhely közelében, de mégis távol tőle, ahová ritkán jár idegen, a polgármester is csak választások előtt látogatja meg. Szent Jakab búcsú - Homoródfürdőtől indulva, a Cekenden és a vadonon keresztül közelítettük meg a helyet.
Római őrtorony. Figyelemreméltó római őrtorony-hely - Kerékpárral jöttem ide, igaz a bicikli a kocsi tetején volt :-) A főútról leágazó mellékút eléggé rázós, leszakadt, ezért javasolom a pár métert a római őrtorony helyéig gyalog megtenni. (turisztikai hely geoládával) Egykori szélmalom. A kő marad - Vasárnap délben nem lehet kiadósabb túrát tervezni, éppen ezért jól jött ez a közelebbi friss rejtés, ráadásul érdekesnek is tünt, ugy hogy hamar megnyergeltem a drótszamarat, és már a Cekend tetején karikáztam, ki a Szarkakőre, ahonnan beereszkedtem ebbe az eldugott világvégi kis faluba. (turisztikai hely geoládával) Haberstumpf-villa. Restaurálás után, minden bizonnyal múzeumként fog tovább működni. Kissé rég volt - Egy kis hezitálás után, hogy vajon hol kezdjem, a rejtek mellett döntöttem, így hamar meglett a doboz (pet előforma) :D.
Jócsorgó-kővályú. Jócsorgó-kővályú.
Hollókő. A hozzá fűződő legendáról Orbán Balázs a Székelyföld leírásában is említést tesz. Sötétedés előtt, ebédidőben - Nem itt vezetett el az utam, de Homoródfürdőtől egy kis kitérővel kocsival is megközelíthető a hely.
Állattemető. Az engedély nélküli, de nem törvénytelen létesítmény az erdő szélén található. Újkeletű hely - Az állattemető teljesen újkeletű, most 10-15 éve kezdték az erdőben eltemetni a kedvenceiket az emberek.
Homoródfürdő. Dzsungel az út mellett - A koordináták szerint a fenyőtönköt megtaláltuk. Kerekerdői focipálya. Székelyudvarhelytől délkeletre létezik egy kedvelt kirándulóhely, amit Kerekerdő néven ismernek.
Itatóvályú. A Bosnyák-patak völgyfőjében meghúzódó Üknyéd ma már bokortanya képét nyújtja. Üknyéd látnivalói és a rejtekhely neve - Bár Üknyéd csak egy kis tanya, a településen és környékén számos látnivaló, így rejtésre is érdemes hely van.
Székelytámadt vár. 7.7 km-re. Harangkiállítás és Mini Erdély Park - Bár napsütéses vasárnap délután volt, a Székelytámadt vár területén nem voltak látogatók. A tudás kútja. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája fennállásának tizedik évfordulóján rendezett emlékünnepség keretében leplezték le a Kubanek László képzőművész által tervezett emlékművet.
Márton Áron tér. Lépcsők - Szép rendezett a tér. Vass kalapos ház. Sajnos a gyerekek eladták, most a Demokrácia központ működik benne.

Máréfalva védbarlangjai románul - in limba romana: Cavitatile de langa Satu Mare


Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Máréfalva védbarlangjai gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Énlakára menet - Énlakára menet kiugrottunk a barlangokhoz, gyönyörű hely, de a panoráma még szebb...
 • ágak - Ebbol az alkalombol osszejott, bar alaposan megdolgoztatott...
 • A geodoboz a helyén van - Ellenőriztem a rejtekhelyet, a geodoboz a helyén van, és még nem találta meg senki...
 • Latta valaki mostanaban? - Valoszinu hogy mar nincs meg a doboz, a leiras nagyon egyertelmu, meg is talaltam a ketlabu fat, egy kicsit megcsonkitva, de csupan egy ures fedel nelkuli sarga poharszeru muanyagedenyt talaltam...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Máréfalva védbarlangjai? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Máréfalvi régi temető
Máréfalvi régi temető
A máréfalvi katolikus temető régi temetőrészében különleges, bádogborítással fedett cserefakereszteket láthatunk.
Nagy-aratás
Nagy-aratás
A Pokoláztól tovább az út elhagyatott katonai radarok mellettt visz tovább, a szemétfeldolgozóig.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.