Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Mofetta - Borszék

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Felújították továbbá a mofettához vezető sétányt, a mofetta körüli tisztást. Kiépített ösvényeken lehet innen eljutni a régi mészkőbánya kilátópontjához, a régi kalciumbányáig, valamint a Jeges-barlanghoz. Mindenhol padok, asztalok, szemeteskosarak, kiépített tűzhelyek, illemhelyek és kukák találhatók...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Mofetta - Borszék felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Mofetta - Borszék képtárból:

Gödörben található épület
Gödörben található épület
Tájékoztató tábla
Tájékoztató tábla
A régi kőbánya kilátópontja
A régi kőbánya kilátópontja

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Mofetta Borszék fotóalbumba!

Fedezzétek fel Borszék és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Mofetta!

A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található, 2010-ben került felújításra. Lebontották a régi épületet, a földből kiáramló gázak fölé korszerű épület került, melyben akár 10 személy is elfér. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Borszék, 0,86 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Borszék
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Egykori erődítmény Vártető NagygalambfalvaEgykori erődítmény Vártető Nagygalambfalva 82,8 km-re.
Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető. Az ókorban, és az Árpád-korban is itt erődítmény állott.
Cserépgyári borvízforrás CsíkszentkirályCserépgyári borvízforrás Csíkszentkirály 76,5 km-re.
Alcsík borvízforrásokban leggazdagabb települése, Csíkszentkirály, egyik legforgalmasabb borvízkútja a főút melletti, az egykori téglagyár előtti forrás. Innen származik a Cserépgyári borvízforrás elnevezés.
Régi székelykapu Csíkszépvíz 60,7 km-re.
A székely népi építészet különleges emléke az 1799-ben készült csíkszépvízi székelykapu. Hargita megye és talán a világ második legrégebbi, eredeti helyén álló székelykapuja.
Kacsalábon álló ház MarosvásárhelyKacsalábon álló ház Marosvásárhely 90,7 km-re.
Az emeletnek már padlója sincs, a földszinti részt raktárhelyiségnek használják. A ház a kacsalábon megvan de a dobozt sajnos nem találtam meg. Majdnem kacsalábon forgó palotát írtam, de sajnos nem forog, csak kacsalábakon áll, nem palota, és királykisasszony sem lakik benne.
Alagút-bükkfa MáréfalvaAlagút-bükkfa Máréfalva 67,6 km-re.
Az út mellett, nem túl sűrűn, hétvégi házak sorakoznak. Máréfalva keleti kijárata közeléből egy aszfaltút ágazik ki, mely a Patakvölgyében, a Fenyéd vize mentén halad előbb kelet, majd észak-kelet felé.
Erődített katolikus templom CsíkbánkfalvaErődített katolikus templom Csíkbánkfalva 78,7 km-re.
Ezenkívül Csíkszentmártonból, a 123B megyei úton, az Áj-patak mentén halad felfelé érhető el. Sikerült a templomba is bejutni. Hát, nekem úgy tűnik, ez a láda is Kőmíves Kelemenné sorsára jutott (akárcsak az apoldi). Orom, hogy jo allapotban talaltuk. Csíkbánkfalva Csíkszeredától 17 km-re fekszik, megközelíthető Csíkszereda felől előbb a 12-es országúton, a Nagymezőn át, majd ebből a balra elágazó 123C megyei úton.
Suta-tó CsíkszeredaSuta-tó Csíkszereda 70,5 km-re.
A Suta-tó egy mesterséges tó, amelyet a Fitód patakán hoztak létre, Csíkszereda mellett. Első ízben néhány kisebbségi egyén miatt nem tudtam nyugodtan keresgélni. Szóval geonaccsága lett belőled. Azt mondják, ne szólj szám, nem fáj fejem. A tavat 2007 nyarán lecsapolták, jelenleg csak a Suta II-t használják a halászok.
Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi BükkÖrdögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk 65 km-re.
Cserés-kert - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk gerincének ponkja. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Málnavész-tisztástól a Homoródi Bükk gerincéig terjedő, kápolnásfalusi szakasza.
Vinkli-puszta Hagymás-hegységVinkli-puszta Hagymás-hegység 19,1 km-re.
Épületmaradványokat találunk itt, melyek annak a sodronypályának az ellensúlyát képezték, mely köztes pillér nélkül ívelt légvonalban a Nyerges-nyakig, tovább pedig a Békény-patak völgyéig, és a Kis-György-patak szádánál zárult. A Pongrác- tetőn autentikus tél fogadott. A Vinkli-puszta a század első negyedében jelentős fakitermelő központ volt.
Gyógyvízforrások BálványosfürdőGyógyvízforrások Bálványosfürdő 99 km-re.
Bár nem tartoznak a Zsombor-patak forrásvidékéhez, közelségük miatt érdemes megtekinteni a szállodától nem messze, Bálványosfürdő irányában levő, közvetlenül az út mellett levő Gyógyvízforrásokat. Régi kedves helyünk. Megkerestük a timsós lábvizeket az Apor lányok feredője felől. A leírás alapján könnyen meglett a doboz, még gps se kellett a kereséshez. A műút mellett erre egy tábla hívja fel a figyelmet.
Sárkány-barlang Andrásháza 40 km-re.
Kisvasút állomás VármezőKisvasút állomás Vármező 57 km-re.
De majd legközelebb. Kar, hogy a vonat nem koptatja a sineket. En meg jartam itt, amikor a gözos meg fent az erdöben ment. A kis vonat egy keskeny-nyomtávolságú vasútra épített gőzmozdonyból és 2 zárt, valamint 1 nyitott, 11-12 m hosszú vagonból áll.
Református templom BerekeresztúrReformátus templom Berekeresztúr 68,7 km-re.
A szent keresztről elnevezett egyházközségek, illetve falvak mind régiek és a szent keresztről elnevezett templomuktól kapták nevüket. Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra. 1335-ben a pápai tizedjegyzékben Berechce szerepel, Berekete néven szerepel.
Jégkorongozók CsíkszeredaJégkorongozók Csíkszereda 69,7 km-re.
A Vákár Lajos jégpálya mellett két hokis szobor is található. Elindultunk geodoboz-vadászatra, a fiammal, ez volt az első megtalált doboz. Igen, mi is nehez szivvel hagytuk ott a kis grafit ceruzat, amibol otthon 50 drb van. Jégkorongozók - Vákár Lajos műjégpálya, Csíkszereda, Törős Gábor 1978.
Katolikus templom CsíkcsatószegKatolikus templom Csíkcsatószeg 83,6 km-re.
A csíkcsatószegi temető útfelőli oldalán egy sor évszázados lucfenyő sorakozik. A bejárat mellett egyik lucfenyőről pontosan tudják, hogy azt 1896-ban egy helyi lakos, Esztergály ültette. Ez is egy szép templom,de a kapu itt is zárva. Hát, a geodobozt nem ástam el én sem, a trekkingklub sem, sem Irén :-). Miután megtöltöttük a pillepalackainkat borvizzel, gondoltuk, hogy megkeressük ezt az új ládát a templomnál.
Pihenő a Nagy Lála-tó felé Radnai-havasokPihenő a Nagy Lála-tó felé Radnai-havasok 80,1 km-re.
Az elágazásnál asztal és padok is találhatók. A Gázsa-nyeregtől a Kis-Ünőkő felé körülbelül 1 km-re leágazik egy piros ponttal jelzett ösvény a Lála tavak felé.
Szentmihály 59,4 km-re.
1319-ben villa Szentmihálteluke néven írják, 1453-ban Zentmyhaltelke, 1644-ben Szent Mihály Telke formában fordul elő.
Evangélikus templom MarosvásárhelyEvangélikus templom Marosvásárhely 89,4 km-re.
A marosvásárhelyi evangélikus templom a Régi Kórház utca 7 szám alatt található. A mai nap második megtalálásaként ez is megkerült. Csendes kis utca, kedves kis templom, csend van most éccaka. Ha már a Vár sétány kellemes emlékeket elevenített fel, gondoltam megnézem az evangélikus templomot is. Az evangélikusok első templomát a Rózsák tere és a Hajósköz, jelenleg Horea utca sarkán építették 1829-ben.
Tizenkét Apostol sziklái Kelemen-havasokTizenkét Apostol sziklái Kelemen-havasok 40 km-re.
A 12 Apostol bizarr, karikatúrába illő sziklacsoportja kedvelt túracélpont. A sziklaalakulatok a Neagra- és Negrisoara patakok vízválasztóján, Moldva és Bukovina határán helyezkednek el, 1770 m magasan. Laza ketnapos hetvegi tura alkalmaval talaltuk meg.
Szent Margit-kápolna CsíkszentimreSzent Margit-kápolna Csíkszentimre 80,1 km-re.
Csíkszentimrétől nyugatra húzódó mező közepén magányosan egy kis kápolna áll. A Kakukk-hegyről visszafele kerestük fel a magányos régi kápolnát Szentimre határában. Holtbiztos voltam, hogy ezt a dobozt megtalálom. A hagyomány úgy tudja, hogy Tankó Margit építtette 1661-ben.
Idődoboz pavilonok MikházaIdődoboz pavilonok Mikháza 65,1 km-re.
A két pavilont Sági Gergely tervezte, 2015-ben készültek el, és 2016 májusában avatták őket fel. Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között.
Evangélikus erődtemplom ZágorEvangélikus erődtemplom Zágor 99,9 km-re.
Zágor középkori templomáról nincs adat, temploma viszont volt, mert valószínűleg 14-dik századi település. A mai templom egy gótikus templom utóda, 1723-24-ben épült, bástyás várfal veszi körül, északnyugati tornyán 1653-as dátum van. Mitán elhagytam Domáldot, eljutottam a zágori evangélikus templomhoz.
Likaskő OlasztelekLikaskő Olasztelek 95,3 km-re.
Olasztelek határában, közel a felsőrákosi úthoz, egy lapos kőkúp tűnik az arrajáró szemébe. Mely élénken kiválik a lapos rét füves, zöld színéből. Először azt hittem, le kell másszak a lyukba, de aztán észrevettem a rejteket. Az eredeti rejtekhely a Likaskő falában volt. Lehet, hogy csak én nem voltam elég alapos.
Vajas-forrás HomoródfürdőVajas-forrás Homoródfürdő 68,8 km-re.
A Vajas borvízforrás a Lobogó vendéglő és panzió épületének háta mögött található, egy betonból és kockakövekből kiépített gödörben.
Gyimesi hágóGyimesi hágó 61,3 km-re.
Gyimes vidékének megközelítése a Gyimesi hágó, régi nevén Tekerőhágó, irányából történik. Ennek is az elso megtalaloi voltunk. Fontos turista csomópont a nyereg - túl a csodás panorámán, amit nyújt. Köszönöm a tájékoztatást az eltűnt geodobozról, igyekszem pótolni. Itt éri el a Csíkszereda és a Gyimesi szoros közötti 12 rszágút a legmagasabb pontját.
Napozó nő Székelyudvarhely 76,5 km-re.
Napozó nő szobor, Székelyudvarhely.
VármezőVármező 53,9 km-re.
Vármező Szovátától 20 km-re fekszik, halászcsárdáiról, több tucat tóból álló pisztrángtelepeiről híres.
Református templom Erdőszentgyörgy 81,6 km-re.
Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13-14-dik század fordulóján épült. Itt tartották 1618-ban az unitárius zsinatot, 1640-től a reformátusoké.
Torzó Bálványosfürdő 98,5 km-re.
Református templom és harangláb NyárádszentsimonReformátus templom és harangláb Nyárádszentsimon 76,8 km-re.
Van olyan hely, ahol az idő megállt, úgy tűnik - pedig, igazából csak egyszerűen nem pörgött fel, ahogy máshol. Pontosan ott, ahol a leírás mutatta. A geodoboz a földön volt. Megtaláltuk közösen maradevel, de nem a helyén, hanem a helye alatt, a földön. Ez a hely, ahol az emberek kies völgyekben élik monotonnak tűnő mindennapjaikat, káros külső hatásoktól még mentesen.
Homokkő képződmény BátosHomokkő képződmény Bátos 69,8 km-re.
Ha arra jártok, megéri megállni néhány perce. Bátost Monorfalva felé elhagyva, Bátostól körülbelül 500 méterre, az út jobb oldalán homokkő képződmények vannak.
Ismeretlen német katonák sírja Bilibók tető 59,9 km-re.
A Bilibók-tetőt magyar csapatok védték, de a román átállás után a Moldvából visszavonuló csapatoktól elszakadt német katonák kisebb egységei is részt vettek a harcokban. Negyven ismeretlen német katona sírja a Bilibók tető alatt, a Bornyúkert nevű helyen, fiatal nyírfák között, 1944 szeptember.
Bánya-tetőBánya-tető 54 km-re.
A Madarasi menedékháztól a Fertő-nyereg fele az egyik lehetséges túraösvény a Bánya-tető mellett vezet el. A kilátást korlátozzák a felnövő fák, és nem egyszerü a szirtre való feljutás sem.
Fehér ház GyergyószárhegyFehér ház Gyergyószárhegy 19,2 km-re.
Amennyiben a Gyergyószentmiklós, illetve Gyergyószárhegy felett őrködő Pricskére szeretnénk eljutni, és a Güdüc-patak völgyéből indulunk, utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezet el. Reggel, mikor a konyha ablakon kinéztem, napsütésben ragyogott Pricske fehér csúcsa.
Zsedán-völgyi kőgomba Kelemen havasok 35,8 km-re.
Vákár Lajos műjégpálya CsíkszeredaVákár Lajos műjégpálya Csíkszereda 69,8 km-re.
Vákár Lajos a legnépszerűbb csíki sportág meghonosítója, sportágalapító játékos, később edző és tanácsadó volt. Sízés után a korcsolyapálya környékén előkerült a doboz. Hát persze, hogy nem volt bejegyzés még a füzetkében. Esos ido leven, mikor biciklivel nem kivankozik le az aszfaltrol az ember, Csikszeredaban akadt meg dolgom. A csíkszeredai műjégpálya Vákár Lajos nevét viseli, annak a nevét, aki a 70 éves csíki jégkorongsportnak hat évtizeden át volt alappillére.
Szent Anna kápolna Szent Anna-tóSzent Anna kápolna Szent Anna-tó 95,9 km-re.
Többször születik újjá romjaiból: 1860-ban, 1925-ben, 1948-ban és legutóbb 1975-ben. Bár sokat kellett várni, mire a keresetlen szemek más felé fordultak. Megtalaltuk. Mégegyszer meg akartam látogatni 2011 tavaszán, de nem találtam már rá. Lázárfalva határában, a hegyek közt rejlő tengerszem partján1764–1765-ben a tusnádi és kozmási lakosok egy kis kápolnát építenek Kecskés (vagy Kovács) Pál kezdeményezésére.
Régi mozdony a Gyimesi szorosbanRégi mozdony a Gyimesi szorosban 61,1 km-re.
Természeti szépségei mellett, a Tatros völgye felső medencéjénél, egy fontos földrajzi pontot találunk. Mindig is elbuvoltek a nagy meretu gepezetek. Volt ott eleg. Ezer évig is keresheted, és úgy sem kapod meg. Ez a Gyimes és Palánka közötti Gyimesi szoros, egy fontos átjáró Erdély és Moldva között.
Gyertyán-tető 52,4 km-re.
A Gyertyán-tető, a Kőd-vonulat pazar látványt nyújtó, éles gerincrésze. Délre látható a Karakó- és Rákos-patakok völgye, Ajnád, Lóvész, Csíkszentmihály településekkel - Északra a felcsíki falvak, az Olt mentén.
Gargaló-csúcs Radnai-havasok 87,9 km-re.
Dobói kápolna ErdőfüleDobói kápolna Erdőfüle 86,9 km-re.
Erdőfülén felül egy határrészt a Kormospatak völgyében Faluhelynek neveznek. Kuldok egy par kepet is tobbek kozott. Ha a Kormos-patakon át közelítjük meg, akkor a kápolna mögött egy fa odvában van elrejtve. Száldobos felől közelítettük meg. Itt feküdt a középkorban egy Dobó nevű falu.
Jézus Szent Szíve kápolnája GyergyószentmiklósJézus Szent Szíve kápolnája Gyergyószentmiklós 26,7 km-re.
A környék lakói a kápolna helyét Both-várának vagy Hiripné várának nevezik, róluk szól a kápolna meséje. A láda a kápolna közelében rendben van, még egy kicsit álcáztam mert látszott a nejlon zacsko. Mivel ezúttal is gyalog (vonattal) voltunk, és a 40 km-es körút sok lett volna a szilveszteri zuhogó esőben. Nagyon szép és érdekes helyekre vitt el benünket. Gyergyószentmiklósnak a Gyilkos-tó felé tartó kijáratánál, a Békény- és a Vár-pataka között, meredek sziklaszirt tetején áll a kápolna.
Lóalkatrész szikla RatosnyaLóalkatrész szikla Ratosnya 45,1 km-re.
Az igazi neve nyomdafestéket nem tűr, ezért csak így írom le, nem nehéz viszont kitalálni a helybeliek által használt megnevezést. Hogy hol a ló? El nem tudtam képzelni mi az a lóalkatrész? 1995-ben jártam utoljára a Ratosnya völgyében. A Lóalkatrész-szikla Ratosnya Déda felőli kijáratánál található, közvetlenül a Visa pataki letérő mellett.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Mofetta adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Borszék térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Rejtekfotó - Keresgéltem az épület lábai körül, itt már nem volt ismerős kőkupac. Végül a rejtekfotó segített.
 • Nem ez a megoldás - nikike4, nem ez a megoldás, hogy más se keresse. Megjegyzés, a dobozzal probléma van, és kérjük kijavítani.
 • Végre nyitva találtam a bejáratot - Több alkalommal is jártam a helyszínen. Kerestem és rejtettem is a környéken.
 • A világ tetején. - Nekem a Szellő magát a békét, és a nyugalmat jelenti. Bár Csíkcsomortán felől végig emelkedik az út, hosszú darabon átlagos személygépkocsival is járható az út.
 • Esti parklátogatás - A park Érmihályfalva talán leginkább rendben tartott, gondozott része. A hétvégi nyári estén sokan is voltak itt, gyerekek-felnőttek egyaránt.
 • Amint tudjuk, a medve nem játék - Megtaláltuk a kápolna mellettit, kicseréltük a zacskót, kivettünk egy pénzérmét és egy kék R betűt, betettünk egy Ice Age mamutot, névjegyet, 1 lejes bankót.A
 • Templomkertben - Meg amikor egy aggal halasztam le Aracs patak volgyeben a ladikot. Mivel nem szulettem oriasnak es kicsiszeket sem vittem oda magammal.
 • Tömör és tartalmas feliratok - "Menjetek ki a természetbe, és ismerjétek meg egymást ott, ahol az ember őszinte lesz." Így szól az a Móricz Zsigmond idézet, amely a székelyszentléleki katolikus templom közelében levő tájház előtti ismertető táblán áll.
 • Munka után - Egy kis munka utáni, esti keresgélés.
 • Amikor köd van, de munkakedv nincs - Mit tesz az ember, ha kincskereső hangulatban ébred egy átlagos munkanapon? Nem tudom ti mit tesztek ilyenkor, én elindultam geodobozt keresni.
 • Borvíz - Na, ez is megvan. Szem elött van a doboz és mégse.
 • Első megálló - Egy tartalmas, különleges látnivalókban gazdag hétvégét töltöttünk együtt a játékvezetővel. Első megállónk a Kontumáci templom, a karantén épület romjával, a zsindelytetős kopjafa sorozattal és a virágzó cseresznyefával.
 • Egy hirtelen túrával kezdtem a napot - Amikor koradélelőtt felsétáltam a Sólyomkőre (824 m, a Nagy Piliske keleti nyúlványa). Ez a környék lejobb és leghíresebb kilátója.
 • Az elejen ketelkedtem - Nem hittem volna, hogy ekkora sikernek fog orvendeni ez a lada. Alig rejtettem el, es mar egy csapatnyi ember megtalalta.
 • Volt még bejegyzés a füzetben? - Gratululálok Gábor. Te voltál az első megtaláló?
 • Kormos panzió - Miután megnéztük a Kuvaszó vízesést, amely innen a panziótól kb 1 km-re található, betértünk a panzióba egy kávéra, de végül még meg is ebédeltünk. Kifele jövet kivettük a dobozt a madárházikóból és beírtük a füzetbe a nevünket.
 • Sisi - Megtaláltam a dobozt, viszont nem tudtam bejegyezni, mert televolt vizzel. Kiöntöttem a vizet, de a következő kereső, ha lehet, vigyen új füzetet, s esetleg egy jobban záró dobozt, peldaul pet előformát.
 • Kora reggel - Megtaláltam a geodobozt, Marci barátommal együtt. Soha nem jártam még Sugásfürdőn, így ennek a rejtekhelynek köszönhetem, hogy eljutottam ide.

Sikerült eljutni Borszék környékére? Tetszett a Mofetta? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.