Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Mohos tőzegláp - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Mohos tőzegláp turisztikai látnivalói

A Szent Anna-tó vizét magába foglaló kráter gerincének túloldalán 1050 m magasságban találjuk a Mohos-tőzeglápot, területe 80 hektár. Nevét a lápot kitöltő tőzegmoháról kapta, a belőle keletkező tőzeg vastagsága elérheti a 10 métert.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Mohos tőzegláp képtárból:

Tengerszem 3
Tengerszem 3
A Mohos
A Mohos
Tengerszem
Tengerszem
A Mohos
A Mohos
A pók
A pók
A Mohos
A Mohos
Tengerszem
Tengerszem
Tengerszem 2
Tengerszem 2
Vörös áfonya
Vörös áfonya
Maci
Maci

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Mohos tőzegláp fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A valamikori összefüggő vizfelületet benőtte a növényzet, legutóbb csak 15 tiszta vizfelületet tartottak számon. A lápot a szélén már lucfenyők növik be, ahogy befele haladunk egyre ritkább, és alacsonyabb erdei fenyő az uralkodó fa. Növényritkaságai közül megemlítjük a tőzegáfonyát, fekete áfonyát, melynek alapján Orbán Balázs még Kokojzásnak nevezi a lápot, vörös áfonya, gyapjassás... Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Mohos tőzegláp!

A legközelebbi település Tusnádfürdő, 3,36 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Szent Anna tavától a Büdösig
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Mohos tőzegláp közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A macik nyomában. Kocsival érkeztünk az egykori Szent Anna-menedékház melletti parkolóba, majd gyalog folytattuk az utunkat a Tusnádfürdőre vezető piros kereszt jelzés mentén.
Lázárfalva határában, a hegyek közt rejlő tengerszem partján1764–1765-ben a tusnádi és kozmási lakosok egy kis kápolnát építenek Kecskés (vagy Kovács) Pál kezdeményezésére. Többször születik újjá romjaiból: 1860-ban, 1925-ben, 1948-ban és legutóbb 1975-ben. Mohos tőzegláp / Szent Anna kápolna. Mégegyszer meg akartam látogatni 2011 tavaszán, de nem találtam már rá. Ezt is megtaláltuk. Bár sokat kellett várni, mire a keresetlen szemek más felé fordultak. Jobbnak láttuk elhalasztani a keresgélést. Megtaláltuk a kápolna mellett, kicseréltük a zacskót.
Az alapoknál négy öl kerületű, a belseje kirothadt, darabjai körülötte hevernek. A Mohos, időközben összeomlott kilátótornyához közel, egy különleges, öreg bükkfát fedeztünk fel.
Onnan jól belátható a Mohos, egészen a turistaház körüli táborozó helyig. Kárpótlás. Kárpótlás volt a kilátás, a látvány azért, hogy el kellett hagynunk a Szent Anna-tavat a medvék és emberek okozta káosz miatt. Bükkfák között. A Mohos melletti úton sétálva szép tisztás fele halad az út, majd megpillantod a kilátót. Decemberi séta a Mohos kilátóhoz. Egy kis decemberi sétára indultunk a kilátóhoz, na meg a Szent Anna tóhoz. A Szent Anna-tónál, a Mohos melletti dombon, a Nádas-fürdőre vezető úttól balra, már évek óta van egy kilátó.
Bükszád egy vadregényes hegykebelben fekszik, a tusnádi szoros alsó torkolatában, gyönyörü lombdús hegyektől körülkeretelt fennsíkon, melynek nyugati oldalán mélyen ágyalta be magát az Olt. Nagy hó. Lábszárközépig érő hóban nem könnyű a keresés. Korcsolyázás a Szent Anna tavon. Korcsolyázni mentünk a Szent Anna tóra, és természetesen megálltunk itt megcsodálni a panorámát és megkeresni a dobozkát. VIII:. Megtaláltuk.
2012 július 21-én, a Szent Anna búcsú alkalmával, a tó nyugati oldalán 1562-ben már állt Szent Joakim kápolna emlékére egy keresztet állítottak. Kereszt. Itt egy kicsit nehezebb dolgunk volt, mert egy párocska éppen ott sütkérezett a kereszt mellett. VII.. Miután kisiránkoztam magam az előző bejegyzésemben, most rá kell jöjjek, hogy második megtalálóként első bejelentő vagyok. Tél. Meg sem probáltam keresni, a nagy hó miatt. A Szent Anna-tó festői szépségű környezetében 2 kápolna épült, a Szent Anna és a Szent Joakim kápolnák.
Megtalaltam a ladikat. Gyonyoru helyen van, nagyon jo rejtes. Ép és egészséges. Esős napon kerestük fel a ládát. Megtaláltuk. A Csomád hegytömb déli részén, Közép-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterében keletkezett csapadékvizből a Szent Anna-tó.
Ferenczi Sándor történész szerint bizonyosra vehető, hogy még a szkíták előtt, időszámításunk előtt a 6-7-dik században megerősítették a hegycsúcsot. Székelyvár. Egy medvementes kirándulás alkalmával kerestem és találtam meg a dobozt. III.. És amig a Főnök rejtett, bemért, jegyzetelt, és kalibrált, addig én csihányt szedtem. A Csíki Bálványos vár Csík legnagyobb várromja. Csapatmunkával. Ezt is az elsőnapi turán találtam meg csapatmunkával. Az első találkozó alkalmával. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
Tusnádfürdõ környéki túrák. Április utolsó hétvégéjén Tusnádfürdõn kirándultunk, ahol néhány érdekes helyet kerestünk fel. Ötletes rejtés, gratulálok. Az első "Rejtekhely-vadászat Erdélyben" találkozó alkalmával rendezett első napi turán találtam meg ezt a dobozt. Tusnádfürdő Várteteje. Aki még nem járta be Tusnádfürdőt keretező hegyeket, az elcsodálkozhat, hogy a fürdő fölötti hegyfokok egyikén valamikor vár őrizte a Tusnádi-szorost. A Szent Anna-tó fölé magasodó Nagy-Csomád egyik északi mellékkúpján, a néptől Vártetőnek nevezett magaslaton, található Tusnádfürdő egyik érdekes kirándulási pontja, az Orbán Balázs által csíki Bálványos várnak nevezett középkori vár maradványa.
A tusnádfürdői Várvápai borvíz a kék sávval jelzett, a Vártetőre vezető túraösvény bal oldalán található a Vár-Vápa-patak völgyében. Borvízforrás. A túra első állomása, mindjárt rejtéssel kezdődött, egy jó ízü borvízforrásnál, ahol érdemes megállni, és feltölteni a tartalékot mielőtt tovább mennénk. Tusnádfürdő túra 1. Az első állomásunk ezen a kiránduláson. Érdemes itt vizet tölteni a kulacsokba, mert fent nem találunk forrást.
A Mikes fürdőkhöz a piros kereszttel jelzett ösvény visz, a volt tüdőszanatóriumtól. Bálványos - Mikes fürdők. Egy kis vasárnapi kiruccanás. Fürdésre várakozva. Várakozni kellett, mert épp ott gombászott valaki, de miután elment, megtaláltuk a dobozkát. Vallató-fürdő és mofetta. Miután megtaláltam a Hammas-fürdőnél elrejtett geodobozt, folytattam az utamat. Az út a magasfeszültségű villanyvezeték mentén ereszkedik le a Zsombor-patakhoz.
Aki ide jön, rendszerint gyógyulni jön, vagy ha kirándulni, akkor a cél a Szent Anna-tó vagy a Sólyomkő. A kezdők szerencséje. Mire bekapcsoltam a gps-t, addigra a többiek meg is találták, gps nélkül is. Nem olvastam el a leirast. Eleg nehez megtalalni, 2 masik bukaresti kincsvadasz talalta meg elottem, es igy konnyu volt. Húsvét vasárnapján. Megtaláltam a ládát a feleségemmel együtt. Egy sétát tervezünk, hogy látnivaló is legyen, célpontként irány Tusnádfürdő.
A fürdőtelep déli végénél, a Komlósárok előtt, egy Stop feliratu tábla található az ut szélén. Tusnádfürdő 1.. A Szent Anna-tó-tól visszajövet úgy döntöttünk, hogy megállunk és szétnézünk Tusnádfürdőn is. Tusványos után. Meglett a doboz. Bor helyett borvíz. Így jártam, ez a doboz miatt lemardtam a borkóstolóról. Délen Tusnádfürdőt a Komlósárok határolja, melynek baloldalán fakad a Komlósároki borvíz.
Nagyon ügyes rejtés. Az első "Relytekhely-vadászat Erdélyben" találkozó második napjának reggelén találtam meg ezt a dobozt. Első találálkozó. Ezt a dobozt először a Rejtekhely-vadászat Erdélyben első találálkozóján találtam meg. Mikes- és Apor forrás. Masodik nekifutasra megvan. Mikes- és Apor forrás, Tusnádfürdő. Megtaláltam a ládát. Nem volt nehéz, hála az információnak. Drive-in. Megtaláltuk.
Molnár Elemér a marosvásárhelyi művészeti középiskolában érett felnőtté. Le vagyok nyugozve. Aki arra jar megeri beterjen Elemer bacsi kis meghitt szobajaba, mikor az ember belep abba a kis szobaba egyszeruen tatvamarad az ember szaja olyan elkepeszto remekmuveket fest akar 23 perc alatt. Nincs itthon senki. Sajnos nem volt otthon senki, de ha majd erre járunk pl. EKE-tábor 2015. Voltam Elemérbácsinál. A kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán csak egy év adatott meg neki, munkát kellett vállalnia.
100 bentlakó gyerek, 20 napközis, aki ebédre és vacsorára bejár, az ebédet mindennap 150 személyre főzik. Hátha. Meglett. Anna villa. Könnyen meglett, még a gps-re sem volt szükség. Elköltöztettem a geodobozt. Hát, ez a rejtekhely elég bajos volt számomra. A tusnádfürdői volt Anna villa, ma Szent László gyermekvédelmi központ.
Turul. Nem sikerült a dobozt megtalálnom. A talapzat mindkét jobb sarka üres volt. Kerestem a geodobozt a talapzat jobb első sarkánál, majd a szemben állva jobbkéz felőli sarkánál is, de egyik helyen sem találtam. Erdély egyik legkedveltebb üdülőtelepének, Tusnádfürdőnek a felső sétányán avatták fel a kis magyar világban, az 1940-es évek első felében, de ekkor turul még nem volt rajta. Megtaláltam a dobozkát. Egy kicsit dilémmában voltam, hogy a két közül melyik lehet, de aztán észrevettem a dobozt. Volt még bejegyzés a dobozban?. A hely Tusnádfürdő talán legszebb és legjobban karbantartott parkja.
A Csukás-tó feletti terasz lejtőjén található a felújított Papok vagy Szegények feredejének nevezett, 21,5 fok hőmérsékletű, népi fürdő medencéje. Tusnádfürdői kirándulás 5. Még egy alkalommal jártunk itt, de akkor nem sikerült megtalálni a dobozt, mert sötét volt és nem a megfelelő helyen kerestük. Atmenoben. Utban Csik fele, epp kiszoktem, elszoktem az autobol(tol), es maris a Szegenyek feredejenel voltam. Kár érte. Megtaláltuk, bejegyeztük. Szegények feredeje - Tusnádfürdő.
A múlt század közepén a Büdös-hegy délkeleti és délnyugati lejtőjén, közvetlenül a Rövid-sarok vízválasztója alatt fürdőtelepeket létesítenek. Az egyszerű kalibák és ideiglenes, lombokkal fedett szállások helyett báró Apor Gábor a torjai határrészen és gróf Mikes Benedek a sepsibükszádi oldalon deszkából és gerendákból épít vendégszállásokat, étkezdét. A hely megérdemel egy geodobozt. A hely megérdemelne egy igazi geodobozt. Zsombor-patak fürdői. Egy szép túra volt. Nem rossz ötlet. S lennebb a Mikes-fürdőknél is lehetne rejteni.
Alsótiszástövi borvíz. Tusnádfürdő északi részén, ott ahol az Alsó Tiszás-patak az Oltba ömlik, van a kishozamú Alsótiszástövi borvízforrás, mely egy 50 cm átmérőjű vascsőbe van foglalva. Az Olt partjan. Az Olt partjan levo borviz szep rejtekhely. Tusnádfürdői borvíz. Eddig ez elkerülte a figyelmünket. Meg egy borviz. Ha mar Tusnadfurdo, akkor legyen borviz.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Mohos tőzegláp adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Tőzeg - Az abonyi természetjárókkal Erdélybe utazva kerestem meg Teveladyvel. Nagyon érdekes és kellemes hely.
 • Nagyon érdekes hely - Érdemes ide eljönni, de egy kicsit késöbb - nyáron. A medvék még nem járnak mert még nincs kukujza.
 • Idegenvezetés - A Mohosba óránkén idegenvezető visz be csoportot.
 • Elüldözve - Kezdődött azzal, hogy egy saját kincskeresést szerveztünk a szülinaposnak, mikoris a saját ajándékát kellett megkeresnie a játékszabályok alapján. Aztán szerettünk volna egy kicsit úszkálni a tóban, pihenni egyik kedvenc helyünkön, meg hát éhesek is voltunk.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Mohos tőzegláp? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.