Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Széphavas - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Széphavas

Széphavas | Hol van ez a hely?

Szoborállításra készül Szépvíz. Emléket állítanak annak a Szent Lászlónak, akinek a falu a nevét köszönheti. A legenda szerint csatából tért vissza a táltoskirálynak is nevezett Szent László, amikor megsarkantyúzta Szög nevű táltos lovát és beugratott a völgybe.

A később a patak mentén létrejött település innen kapta a nevét. A monda alapján sokáig vitatott volt a Szent László kövének holléte, amelyen a bemélyedések a király lovának a patkónyomait őrzik. Az elmúlt évben megoldódott a rejtély, a községi tanács tagjai megtisztították a kő környékét.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Széphavasi kilátás Széphavasi naplemente Lábad előtt hever a Gyimesek völgye. Árad a kegyelem a kápolna építőire... A kápolna építés segédmunkásai Székely határőr. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Széphavas fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Széphavas! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Széphavas közelében?
Ortodox templom Bükkloka. Sehol senki. Ortodox templom 2 geodobozzal - Bükkloka Csíkszépvízhez tartozik. (itt geodobozt is lehet keresni)
Hosszúvontató-itató Csíkszépvíz. A Hegy útja közvetlen közelében, egy rendezett forrás található, a Hosszúvontató-forrás és itató. Sajnos - Ez volt a második állomásunk a Szent László Emlékhely fele. (látnivaló és geodoboz)
Egy viadukt a Gyimesekben Bánya-pataki völgyhíd. A rejtekfotót megnézted? - Szerintem a rejtekfotón elég egyértelműen látszik a rejtek helye. (turisztikai hely geoládával) Utusaly-völgyhíd Görbepataka. Az Utusaly-völgyhíd 140 m hosszú és 30 m magas, központi része párhuzamos övő, rácsozott, felsőpályás szerkezető, boltozott részekkel.
Ladók- vagy Cifra-völgyhíd. A Ladók-völgyíd a lóvészi állomás közvetlen közelében fekszik, hossza 112,45 m, a völgy legmélyebb pontja felett a pályaszint 31 m. Üres az első hely - Szerénységből meghagytam az üres első helyet, hátha még valakit arra késztet, hogy meglátogassa ezt a szép kőhíd maradványt, mert érdemes. (különleges hely geodobozzal)
Egy elfelejtett földvar. Igaz ezt mar evekkel ezelott felkerestem, akkor is elrejtettem egy ladat, de a leirasok elvesztek. Elfelejtett ösvényeken az elfelejtett földvárhoz - Miután megjártuk a Hegy útját, a Pogány havasról ezt a várat vettük célba, természetesen árkon-bokron át, erdőn-mezőn át, vagyis inkább csak sűrű, szúrós erdőn át, de végül aztán csak oda jutottunk a várhoz.
Lóvészi állomás és alagút. A lóvészi alagút kijárata közelében volt a 17. Királynénk nyomában - Nagy mérnöki alkotás volt az alagút, és korához képest - no meg több "felszabadítás" ellenére - jó állapotban van.

Széphavas románul - in limba romana: Muntele Frumos


Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Széphavas gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Mi se jutottunk be a misére - Hogy juthat valakinek eszébe, nyáron hóembert építeni? Egyébként nem is rossz ötlet, ide télen is feljönni...
 • Széphavason hóembert építeni... - ...
 • Tavaly őszi séta - Jó, izgalmas rejtés...
 • Nem volt gond a megtalálás - A leírás, és a pontos koordináta segítségével nem volt gond a megtalálás, bár a rejtés igazán ötletes helyen van...
 • Rejtekhely-találkozó - ...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Széphavas? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Szép-havas
Szép-havas
A hely kultikus hangulatának élményét az elképesztő körpanoráma egészíti ki.
Szentlélek-kápolna
Szentlélek-kápolna 0.34 km-re
RH4746 Szentlélek-kápolna Széphavas

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.