Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Hatod-tető - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Hatod-tető turisztikai látnivalói

Mikóújfalutól Kisbacon fele, a Hatodról belátható az egész medence. Vályú is van, a szomjazóknak.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Hatod-tető képtárból:

Itató a Hatodon
Itató a Hatodon
Ha felmegyek én a Hatod tetőre...
Ha felmegyek én a Hatod tetőre...
Kilátás
Kilátás

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Hatod-tető fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

... .. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Hatod-tető!

A legközelebbi település Uzonkafürdő, 3,07 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Hatod-tető közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,5 km-re. Csodálatos természeti környezetben, a Nagy-Murgótól és az uzonkafürdői letérőtől délnyugatra meghúzódó völgy. Az igazság, hogy nem kapom a térképnéző segítséget. Nalam mukodik. Megtaláltam a dobozt. Ki tud többet róla?
1,7 km-re. A települést kezdetben néhány helybeli, majd idetelepült gyimesi csángó alakította. Hárman voltunk a feleségemmel meg a fiammal. Már az Alsó-Sólyomkõrõl nézegettük a láthatáron a Nagy-Murgó kerek hegyét. Már az Alsó-Sólyomkõrõl nézegettük a láthatáron a Nagy-Murgó kerek hegyét. Az Uzonkafürdőre vezető kövezett út a Mikóújfaluból Barótra vezető útból ágazik el, az Uzonkai-hágó után, és az Uzonka-patakot követi.
2,5 km-re. A Nagy Murgó északi részén, az erdőhöz közel, a legelő területén, egy 3,6 m kerületű bükkfát láthatunk. Sikeres napom volt, mert ez volt a második ládám, amit elsőnek találtam meg.
2,5 km-re. A törzsének alsó része meg van repedve. Egy honismereti túra alkalmával, amíg készült a parázs a szalonnasütéshez, elindultam kincskeresésre. A Nagy Murgó északkeleti részén, az erdő szélén, egy 4 m kerületű kocsánytalan tölgyet láthatunk.
2,9 km-re. Fergeteges nonapi buli Uzonkafurdon. Latom mar fakirok is megjelentek. Hűha, egy mindenre elszánt emberke. Uzonkafürdő Kovászna megye északi peremén, Nagybacon és Sepsibükszád között, a Baróti hegység lábánál, a Nagy Murgó alatt, az Uzonka és Pisztrángos patakok völgyében található.
3,7 km-re. Mikóújfalu fő forrása a Bedő-borvíz, egyben a környék legismertebb forrása. Az öregek szerint mára már gyengült a borvíz ereje, pezsgése enyhült, de még mindig finom íze van. Ennél a borvízforrásnál mindig sor van, bizonyítva a minőségét. Előkerült a doboz, majd megkóstoltuk a borvizet is. Altalaban Malnasfurdorol szoktuk hozni a borvizet, de most a Bedo-borvizre is sor kerult.
4,8 km-re. Uzonkafürdőből vezet az út a Pisztrangos-patak völgye fele, ahol régen Uzonkafürdő elődje, az egykoron híres Pisztrangosfürdő volt, de ez a XVIII-dik században megsemmisült, és ma már a nyomai sem látszanak. Amikor megérkeztem Uzonkafürdőre, már be volt sötétedve. Gondoltam, hogy te leszel az első :D). Tudatában voltam a lehetséges találkozásnak a medvékkel. Megvan azonban a Pisztrangosi-borvízforrás, melynek kálciumban gazdag vizéből hatalmas mésztufa kúp rakódott le az idők folyamán.
4,8 km-re. A Pisztrángos-patak völgye felett, közel a Pisztrángosi-borvízforráshoz, több méretes bükkfát találunk. Az egyik bükkfának 4,5 m kerülete van, a törzsén egy gömbölyű daganat látható.
5,1 km-re. Sepsibükszád határában, a Rakottyás-patak és az Olt közös teraszormán, ez utóbbi jobb parti hegyfokán, a Zsombor-patak beömlésétől északra fekszik, az őskori telepre épült, kora középkori Vápa vára. Szép volt az idő, gyönyörű volt a kilátás. A tusványosi geocitrom alkalmával találtuk meg. Tegnap találtuk meg a tusványosi geocitrom alkalmával.
6,5 km-re. Zalánpatak római katolikus temploma 1863-ban épült, a Kisboldogasszony tiszteletére. A falu határában számos ásványvízforrás buzog fel. Na, ez egy szep kis temeto a templomocskaval egyutt.
6,7 km-re. Ha a Répás medence vizében két hétig napi tíz percig mártózunk, jótékony hatással lesz érrendszeri betegségeinkre, serkenti a vérkeringést, jó csonterősítő hatása van, és nyugtatja az idegrendszert. Megtaláltam a dobozt. Még mielőtt Zalánpatakra értünk volna, kicsit bámészkodtunk a szénégetők munkáját látva. Meg 2020-ban ott volt a padlo alatt, kovel takarva.
7,1 km-re. A mostani celpontunk Mikoujfalu folott, a Zsombor (Voros) es a Nagy Hid pataka kozott talalhato Almas teto, az Oltfejben, 774 meteren.
7,1 km-re. Valószinűleg a XII-dik században épült, majd a XIV-XV-dik század folyamán kerül a Mikó család tulajdonába. Jelentem, a doboz rendben van. A tusványosi geocitrom alkalmával találtuk meg. A rejtek jól le volt irva, könnyen megtaláltuk. Sólyomkő vára az Alsó-Sólyomkő sziklacsúcsára épült, 1421-ben említik először az irások.
Miklós borvíz 7,5 km-re. Miklós borvíz, a Borvizek Tanösvény térképen Rossz borvíz.
Mackó bácsi feredője Kisbacon 7,6 km-re. Van itt gyógy- és fürdőmedence, iszapfürdő, ivókút, és meseösvény is. Mackó bácsi egy nagy termetű ember volt, aki rendszeresen járt e fürdőhöz, becenevét a gyerekektől kapta.
7,6 km-re. Nagybacon látnivalója az 1930-as években épített, Kós Károly által tervezett és szépen felújított kultúrotthon. Templomát és csodás kopjafáit megcsodáltuk mi is. A nagybaconi református templomot is érdemes közelebbről megnézni.
7,6 km-re. Derültséget keltett a forás neve, csalódás volt az állapota. Mi a völgyből ezt a forrást a huncut neve miatt választottuk, a forrás vize most nem iható. Elég körülményes volt megtalálni a helyet, jó nagyot kell kerülni a sok bekerített magánterület miatt.
7,8 km-re. Bár itt a sírok már gondozatlanok, és az egész temetőt felveti a növényzet, talán épp ezért is, érdemes felkeresni. Kisbacon temetőjével átellenben, egy dombon található a falu régi temetője.
7,8 km-re. A szép, rendezett iskola előtti emlékmű szomoru történelmi eseményt idéz. A templomnak ma is jó gondnokai vannak. Kedves kis falu, rendezett iskolája sokat elmond.
7,9 km-re. Eredetileg Nagybacon filiája volt, 1734-ben lesz önálló és 1794-ben épül mai temploma. Szép karcsú torony, gondozott templom. Épp az utolsó pillanatban sikerült bemennünk a templomba. Más egyház és templom a reformátuson kivül Kisbaconban nem volt.
8 km-re. Délceg, javakorabeli férfi ül a kisbaconi iskola előtti padon, arca derűs, mellette egy üres hely. Meglett. Ha arra gondolsz, hogy mi van a segítség képen, azt hiszem ha jól megfigyeled látszik. A tulso oldalrol 2 pad kozott oszlop es fej. Ez Benedek Elek, a nagy székely meseíró egész alakos szobra, Vargha Mihály műalkotása.
8 km-re. A székely ezermesterség még mindig működő csodája, a kisbaconi Fülöp-malom. Megtaláltuk, messziről hallszik a zubogás. A kisbaconi ma is működő vízimalom, bár egy igazi népi ipartörténeti érték, a székely ezermesterség egyik különlegessége, de nem a Világörökség része. A kedves kis Etelka néni most is mesélne, ha maradtunk volna. Keresztes Lajos és testvére Domokos, az utolsó erdővidéki vízimalom molnárai.
8,1 km-re. Sepsibükszád érdekessége, természeti ritkasága, az Olt völgyében található Likas-kő. A Csomád hegyből lefolyó vastartalmú ásványviz cementezhette össze a folyóterasz egy szakaszát, a mellette levő puha üledéket pedig az erózió lepusztította. Gyergyóba menet megálltam a Likaskőnél, de csak egy régi dobozt találtam, 2013-ban rejtették. Véleményem szerint nem tűnhetett el, mert egyáltalán nem forgalmas hely és nincs szem előtt sem.
8,1 km-re. A Sási borvíz a Barót-patak vízgyűjtő medencéjében található, Kisbacontól észak-északkeletre, körülbelül 1 km távolságra.
8,2 km-re. A régi Benedek Elek fürdő, vagy más néven Kisbaconi feredő, a Faluborvize vagy Rezes-forrás mellett található. Az értesítő e-mailen felbuzdulva, egy 14 kilométeres séta keretében felkerestük a feredőt, és a leírás alapján gyorsan megtaláltuk a ládát is. Tetszett a bejelentés címe, miszerint a geodoboz frissen kisült. No, nem is sejtettük még akkor, hogy forradalmárok leszünk.
8,2 km-re. A Csomád-Büdös-hegység legismertebb mésztufa lerakodásai a Csomád déli lejtőin, Rakottyás-patak, Bugyogó-borvíz és Tó-patak völgyében alakultak ki, ahol kis szurdokvölgyek képződtek.
8,2 km-re. A Faluborvize vagy Rezes forrás Kisbacon és Magyarhermány között található. Megcsodáltuk a gólyagyűlést, majd jót ittunk a finom borvízből. Ez volt a negyedik láda, gyönyörűen fel lett újítva. Biztosra mentem, es nem kaptam semmit, marmint a dobozkat, habar a borviz es a kornyeke az nagyszeru es gondozott. A bodvaji letérőtől körülbelül 500 m távolságra, Magyarhermány felé.
8,3 km-re. Itt nyugszik a nagy mesemondó, Benedek Elek, és felesége, Fischer Mária. Na, ezt sem nehéz megtalálni. Ő volt, akinek ''könnyű a toll és nem nehéz a kasza''. Benedek Elek sírja a Kisbacontól nyugatra fekvő temetőben található.
9,2 km-re. Egy augusztusi napon felkerekedtem, hogy bejarjam Tusnadfurdot. Kicsit ingatag a híd, de kárpótolt hogy elsők vagyunk.
9,3 km-re. Megtaláltuk, helyretettük. A rejtés nagyon jó, majdnem ki is fogott rajtunk, de aztán megláttam a fényt, akarom mondani a fehér doboztetőt, a mini alagútban.
9,4 km-re. A tető közelében röviden letértem az ösvényről, kinéztem arra a széles legelőre, amely hosszan nyúlik a Mitács felé. Az Ércesi borvíz után felsétáltunk ide, szétnéztünk a tisztáson. A Fenyős-patak völgyéből másztam ki a domboldalon, a Benedek Elek borvizes barlang irányába.
9,5 km-re. Korulbelul 30 percbe telt amig a tetore ertem, mert a bicajomat is kellett taszitsam, a kek pont turistajelzes menten lehet feljutni, viszont eleg meredek. Gratulálok a sikeres kiránduláshoz. Megtaláltam a ládát. Az Olt és a Herec patak között, a Bodoki-havasok egyik nyugati hegylábának közvetlenül az Olt fölött emelkedő, Várhegynek nevezett magaslatán található Herecz vára.
Komlósároki alsóborvíz Tusnádfürdő 9,5 km-re. Komlósároki alsóborvíz - Tusnádfürdő. Ezt a borvizet is megismertem, elegge zavaros volt talan meg a Nyarad sem volt ennyire. A Komlósárok alsó, Oltba szakadása előtti szakaszán több nagyhozamú foglalt és foglalatlan, 12,5 C hőmérsékletű borvízforrás tör fel.
9,6 km-re. Bibarcfalavára tartottunk, hogy borvízet töltsünk, de tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük ezeket a forrásokat is. Az Ércesi Mohás borvíz a Fenyős-patak vízgyűjtő medencéjében található, a Benedek Elek borvizes barlang felé vezető ösvény alatt, annak baloldalán.
9,6 km-re. Bodos a Barót felől jövő főúttól kicsit bennebb,  nyugalmas környezetben, dombok között, egy teknőben fekszik. Talán ezért mondogatták a szomszéd falusiak tréfából nekik, hogy Bodost akár le is lehetne padolni. Azt hiszem mi vagyunk az elsők akik megtaláltuk, a logfüzet szerint. Bodvaj fele utkozben egy kis kitero es mar meg is van a rejtek. A rejtekhelyet már messziről kiszúrtam, de előtte szétnéztem a templomban.
9,7 km-re. Tusványos alkalmából az egyik koncertre várva, megkerestük a dobozkát. Gps nélkül ezt a rejtekhelyet nem is volt egyszerű megtalálni. A rejtekhely alatt tenyleg zugott az Olt folyo. Sziklaerkély az Olt, és a szemét :-( felett - Tusnádfürdő.
9,8 km-re. A fürdőtelep déli végénél, a Komlósárok előtt, egy Stop feliratu tábla található az ut szélén. A Szent Anna-tó-tól visszajövet úgy döntöttünk, hogy megállunk és szétnézünk Tusnádfürdőn is. Meglett a doboz. Így jártam, ez a doboz miatt lemardtam a borkóstolóról. Délen Tusnádfürdőt a Komlósárok határolja, melynek baloldalán fakad a Komlósároki borvíz.
9,8 km-re. Itt a godorben dolgoztam ki a kovetkezo rejtekek strategiajat.
9,8 km-re. A Benedek Elekről elnevezett, Székelyföld természeti ritkaságának számító, borvizes barlangok Kisbacon határában, a Fenyős-patak baloldali ágának, az Érces-patak völgyében találhatók.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Hatod-tető adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ropogós fű - Az autót az aszfaltos út mellett hagyva, nagyot kerültünk a véget nem érő legelőkön. Ropogott a fagyos fű a lábunk alatt.
 • A VI.-ik rejtekhely találkozó alkalmából jártunk itt.
 • A dobozt megtalaltam, viszont nem volt benne semmi. Ugyhogy mas se keresse, mert nincs ertelme.
 • Érdekes kis vízesés. Tetszett.
 • A Szent Anna-sétánynál elrejtett geodoboz el van tűnve. A rejtekhely típusát átalakítottam Érdekes hely-re, a bejegyzésedet Csak a geodoboz helyét találtam meg típusra.
 • Most már megtaláltuk a dobozt. Könnyen meg lehet találni, ha a doboz a helyén van.
 • Kicsit pesszimistán indultam a keresésére, mivel láttam, hogy elég régóta nem találta meg senki, gondoltam, hogy nyoma veszett. A leírást követve megmozgattam minden követ, de nem találtam.
 • Meglett a dobozka.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Hatod-tető? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.