Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Cementlapok - Marosvásárhely - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Cementlapok - Marosvásárhely turisztikai látnivalói

A Cementlapok egykor a marosvásárhelyi fiatalság kedvenc fürdőhelye volt, a Maros felső gát feletti bal partjának kiépítésével alakult ki...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Cementlapok - Marosvásárhely képtárból:

Mérges
Mérges
Szomorú
Szomorú
Egykedvű
Egykedvű
Mosolygó
Mosolygó
Nevető
Nevető
Weekend
Weekend
A felső gát
A felső gát
Cementlapok
Cementlapok
Maros
Maros
A híd 1
A híd 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Cementlapok Marosvásárhely fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22811 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Marosvásárhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Cementlapok!

A legközelebbi település Marosszentkirály, 1,65 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Postaréten elhantolt vértanúk emléke Szorosan véve már bevégeztük Maros-Vásárhely ismertetését, s mégsem veszünk végbúcsút e kedves várostól; nem, mert még egy kegyeletes kötelességet kell teljesitenünk, midőn a Szentgyörgy-utcza végénél levő Postaréten felkeresünk egy emlékkő nélkül domboruló sirhantot... Marosszék szerepe az 1848-9-ki forradalomban.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Cementlapok Marosvásárhely közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Felső gát - Marosvásárhely - 260 m-re. A gátat 1912–1916 között építették a Maroson. Gyerekkori élményeim. Miután egy geodobozt rejtettem a Május 1 strand területén, majd megtaláltam a Gyalogoshíd geodobozát, a Maros jobb oldalán, az árvízvédelmi töltés tetején haladtam a Felső gát geodobozát rejtő jegenyék felé. Szombat esti felderítés II. rész. Másodiknak kiszemelt rejtekhely a Felső gát volt. A Marosvásárhelyi 1-es gát vagy ismertebb nevén felső vagy régi gát az egyik legrégebbi, amelyet a Maros szabályozására építettek.
Új városi strand - Marosvásárhely - 470 m-re. 1959-ben épült a Kárpátok lakónegyed építésekor. Szombat esti felderítés. Negyedik megállom az "Új városi strand" volt. Kutyák. Érdekes elhagyatott hely, és a graffitik nagyon jók. Kutyák nélkül. Előttem csak BabBerci jelentette be a megtalálását, de december 27. Az első két megtaláló. Az első két megtaláló, ha a barátaimról van szó, nem volt jelen a rejtésnél. A marosvásárhelyi egykori Új városi strand a Kárpátok sétánya 56-57 szám alatt található.
Weekend Dragon - Marosvásárhely - 620 m-re. A sárkány hátsó fele. Vártam, hogy lorinczek a beígért fotóval igazolják, hogy a rejtek üres. Csak a helye van meg. Azt hiszem csak a helye van meg, fotoval fogom alatamasztani. Szemét és a doboz sült helye. No itt csak szemét és a doboz sült helye van. A sárkány hátsó fele. :-)(-: igy ni, mint a szinhazban. Vertikális napórák - Marosvásárhely - 730 m-re. Mivel a ház homlokzata nem dél, hanem délnyugat irányba néz, a frontfalon levő napóra csak a délutáni órákat mutatja. A rá merőleges oromfal délkelet irányultságú, ezért az ott levő napóra a délelőtti órákat mutatja egészen fél 3-ig.
Postaréti forrás - Marosvásárhely - 750 m-re. A marosvásárhelyi Postaréti forrás a Constantin Romanu Vivu-utcai D11 számú tömbház mellett található. A vize már valószínűleg nagyon rég elapadt.
Párkány-forrás - Marosvásárhely - 790 m-re. Számomra új ez a forrás, még nem jártam itt. Én is csak innen értesültem a forrás létezéséről. Kettős sikerélmény. A kettős sikerélmény egyik része az, hogy annak ellenére, hogy itt nőttem fel a városban, itt élek, és szeretem a természeti különlegességeket, nem tudtam a forrás létezéséről. Elsőnek megtalált geodobozért 3 pont jár. Nem tudom, hogy más hogy van vele, de ha megjelenne a lakhelyem közelében egy új rejtés, én azonnal rohannék, hogy megkeressem. Tervben volt. Tervben volt, hogy megkeresem, de még nem volt időm rá. A marosvásárhelyi Párkány-forrás a MOGYE-kantintól a Constantin Romanu-Vivu utcára lejtő domboldalban épített lépcsők mellett található.
Szerelmes pár - Marosvásárhely - 840 m-re. Sándor János-forrás Marosvásárhely Maros megye - 890 m-re. Az első csorgó. Első nekifutásra meglett. Meztelen csiga. Az orvosi egyetemtől elmentem a Kórház éttermébe és beprogramoztam egy pénztárgépet, majd elmentem a forráshoz. Sötétedés után. Sötétedés után érkeztem a forráshoz, ahol épp nem volt senki. Szénsavmentes. Megtaláltuk, a forrás régi kedves ismerps volt. A marosvásárhelyi Sándor János-forrás a Székely Vértanuk utca szerpentinjei alatt, a Székely Vértanuk emlékműve mellett található.
Szerelmesek parkja - Marosvásárhely - 910 m-re. Megtaláltam. Pontosan ott, és ugy, ahogy le van írva. Szép, meleg napon. Könnyű megtalálás zozo részéről, aki már messziről "kiszúrja" a rejtekeket, igazi profi lett. Nem talaltam meg. A kovet sem kaptam meg. A doboz a helyén van. Ma ellenőriztem a Szerelmesek parkjának rejtekhelyét. Kosárdombi forrás - Marosvásárhely - 920 m-re. A marosvásárhelyi Kosárdombi forrás a Bükkös utca 12B számú tömbházzal szemben található.
Hétfák - Marosszentgyörgy - 960 m-re. A kiszélesedett Maros-völgyben már messziről látszottak, mint valami városvédő óriások. Csemeték. A Cementlapoktól jöttem, hogy megkeressem az új csemetéket. A Hétfák nevű hely valamikor Marosvásárhely közkedvelt fürdőhelye volt, magas, terebélyes fekete nyárfákkal.
Csók - Marosvásárhely - 970 m-re. Az egyik, egy szenvedélyesen csókolózó párt ábrázol, annyira kifejezően (és annyira meztelenül), hogy az egyáltalán nem jellemző a kommunista diktatúra gondolkodásmódjára. Geováros. Milyen jó. Egy kisgyerek nagy segítség. Elvittem a kisebbik fiamat segítségnek. Megvan. M Áleás park. A A marosvásárhelyi Kárpátok sétányon van két szobor, amely a kommunista korszakban került felállításra, és amelyekről sehol nem találtam leírást, vagy képet.
Gyalogoshíd - Marosvásárhely - 1 km-re. Gyerekekkel. Hideg, szeles időben indultunk kincsvadászatra a gyerekekkel. Gyerekek nélkül. Szép, napos időben indultunk kincskeresésre. Szombat esti felderítés I. rész. Úgy adódott, hogy szombat délutánomat a városban kellett töltenem. Ortodox fatemplom - Marosvásárhely - 1 km-re. Erdekes hely. Milyen erdekes doboz. ötletes!. A koordináták jó helyre vezettek, hamar meglett. Különleges . Ez egy nagyon érdekes doboz. Fülig érő szájjal. Miután sikertelenül próbálkoztam a MOGYE Könyvtár-nál elrejtett mágneses dobozkával, lesétáltam az Ortodox fatemplomhoz. A volt Városi Közüzem Aquaserv épületei Marosvásárhely Maros megye - 1,1 km-re. A tujákkal összevegyülve. Ezt a rejtést már virtuálisan megtaláltam, már csak a nevemet kellett bejegyeznem a jegyzetfüzetbe. Igen vagy nem?. Elég rég elhelyeztem ezt a dobozt. Villámgyors megtalálás. Amikor megjelent az új rejtés, tudtam, hogy nem várhatok reggelig, holnapig, a jövő hétig. Semmi gond a dobozzal. Gondoltam, hogy nem jelentem be ezt a megtalálást, várok vele, míg a trekkingklub is bejegyzi magát a füzetbe. Marosvásárhely kiemelkedő épületeiről van szó, amelyek mindig egy picit háttérbe szorulnak a város központi épületeivel szemben.
Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem - 1,1 km-re. Az 1944-es kiürítési parancsok és a háborús viszonyok ellenére a tanítás folytatódott az egyetemen és 1945-ben felvette a Kolozsvári Bolyai Tudományegyetem nevet. Babbercivel. Babbercivel megtalaltam, erdekes doboz ;-) Danke für den Cache und liebe Grüsse Köszi es szep üdv. Nagyon találó doboz. A GPS egy kicsit kóválygott, de azután meglett a szuper doboz. Ötletes és találó rejtés. Az Orvosi Egyetem parkjában elrejtett geodoboz az aznapi családos kincskeresés első állomása lett volna. A fotó alapján. Már kerestük a kisfiammal ezt a rejtekhelyet korában is. A második bécsi döntést követően Kolozsvárott újraalakult a Ferenc József Tudományegyetem.
MOGYE Könyvtár - Marosvásárhely - 1,1 km-re. Szerencsés péntek 13. A mai nap 30 új geodobozzal bővült a rejtekhelyes ládakincs. Csere. Koszonom, hogy megnezted, remeltem, hogy csak azert nem talaljak, mert kicsike. Szép nagy kutya örzi. Pici kis geodoboz a MOGYE mellett. Az eddigi legkisebb mágneses doboz . Mivel a pontgyűjtés volt a mai cél, megkerestük az orvosi egyetem közelében levő mikró dobozt. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem könyvtára a Kapisztrán János és István király, ma Gheorghe Marinescu utca 38 szám alatt található.
Ortodoxok első temploma Marosvásárhelyen - 1,2 km-re. A jellegzetes máramarosi stílusú, zsindelytetős épületet, az ortodoxok első templomát, 1794-ben építették fel, egy görög kereskedő anyagi támogatásával. Az Ortodox fatemplom a marosvásárhelyi Thököly Imre, ma Mitropolit Andrei Saguna utca 13 szám alatt található.
Íjásznő - Marosvásárhely - 1,2 km-re. Ekkor került Kulcsár Béla felívelő, lendületes plasztikája is, egy itteni hangulatos kis zöldövezetbe. Nincs doboz- van doboz. Tényleg nincs meg, nem volt meg a doboz, de mostmár megvan, ha nem is a régi, de egy új. Majdnem drive-in rejtekhely. A szobor körüli zöldövezet mellett kényelmes és ingyenes parkoló áll a kocsival érkező kincsvadászok rendelkezésére. Második nekifutásra. Délelőtt arra jártam, a fa egyből megvolt, és a dobozt is láttam, de sokan voltak a környéken. Doboz nincs. A fa megvolt, a repedes is megvolt, de a doboz nem. A városközponttól északkeletre, a Somostető alatt lévő Párkány, vagyis Kornisa lakónegyed tömbházait, az egyetemvárost az 1960-as évek végén építették fel.
Makariás-ház - Marosvásárhely - 1,2 km-re. Makariás-ház, épült 1750-ben - Forradalom utca 45 szám, Marosvásárhely.
Evangélikus templom - Marosvásárhely - 1,3 km-re. A marosvásárhelyi evangélikus templom a Régi Kórház utca 7 szám alatt található. Nem tudtam eddig. Hogy itt is van egy templom, de most már igen. Szem előtt, de mégsem feltünő. A mai nap második megtalálásaként ez is megkerült. Csendes kis utca. Csendes kis utca, kedves kis templom, csend van most éccaka. Soha nem elég. Ha már a Vár sétány kellemes emlékeket elevenített fel, gondoltam megnézem az evangélikus templomot is. Az evangélikusok első templomát a Rózsák tere és a Hajósköz, jelenleg Horea utca sarkán építették 1829-ben.
Botanikus kert Marosvásárhely Maros megye - 1,3 km-re. Bejárata a pszichiátriai és gyermekklinika között van. Bokorban. Ennyi idő elteltével már én sem tudtam, hogy mi a helyzet. Eddig csak hallottam róla. Elég sokat kellett keresgélni ebben a szép kertben. Három generáció csapatmunkája. Közös, családi ládakeresésre indultunk, három generáció részvételével. Szép. Többszöri átnézés után sem került elő. A marosvásárhely botanikus kert a Somos-tető lábánál, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem területén található.
Bernády György-emléktábla - Marosvásárhely - 1,4 km-re. Forradalom út 31 szám, Marosvásárhely. Bernády György-emléktábla - Hunyadi László, 1999.
Rákóczi-lépcső - Marosvásárhely - 1,4 km-re. Ezt ujították fel a századeleji nagy városépítés idején, Dr. Lehetséges, hogy eltűnt. Bár a geodoboz nem volt látható, csak egészen közelről, megtörténhet, hogy eltűnt. Jó rejtés. Kisfiammal ma elindultunk pontgyűjtő sétára a közelbe. A mágnes tartja. Régi kedvenc helyünk, közel a várhoz és a sétatérhez. Nincs meg. Nem találtuk meg. Már a várépítés időszakában létezett itt egy lépcsősor, amely a Szentgyörgy, jelenleg Forradalom utcát kötötte össze a várral.
Vár sétány - Marosvásárhely - 1,4 km-re. Vegigneztuk a keritest. Vegigneztuk nagyon figyelmesen a keritest, de hiaba. Első megtalálók voltunk. Megtaláltuk zozoval és málnával. Mi kerestuk. De nem kaptuk meg, lehet hogy eltunt. Csodálkozok. Hogy nem találjátok a dobozt, ami mágneses és a sarki torony melletti fekete kerítésre volt feltéve, mi is oda rejtettük vissza úgy, hogy ne legyen könnyen látható. Angyaljárás Marosvásárhelyen - 1,5 km-re. Tisztelt címzett: Péter István, és családja. Megleptél :). Hát én nem halogattam, amint megláttam az oldalon a rejtést, rögtön indultam is a kisfiammal keresni. A leggyorsabb kincskereső. Karácsony alkalmával az angyal négy címzettnek vitt ünnepi geodobozt. Áldott karácsonyt!
Aranykakas - Marosvásárhely - 1,5 km-re. Az 1938-as gazdasági válságban a család tönkrement és kénytelen volt eladni a villát, amelyet 1948-ban államosítottak. Nyálkás januári este. Amikor ide a szomszédba jártam iskolába (1986-1990) még működött a vendéglő, és sok minden másképp volt. Nem kedvelem a gyászos helyeket. Munkából hazafelé menet, gondoltam, hogy megnézem ezt a rejtekhelyet. Kell a pont, ezért visszatértem. Mivel a Nem fogok idejönni többet bejegyzésre nem kaptam pontot, visszatértem mégis a rejtekhelyhez, kikerültem a taposóaknákat és előszedtem a dobozt. Siralmas. Hát siralmas hely lett a Kakas környéke. A Marosvásárhelyen Bürger-palotaként, illetve Aranykakas vendéglőként ismert szecessziós épületet Bürger Albert építtette családja számára.
Vakbarát tapintható térkép - Marosvásárhelyi vár - 1,5 km-re. Bronzból készült vármakett, a marosvásárhelyi várban levő múzeum mellett, mely a vakok és a gyengénlátók számára készült. Kitapogathatók rajta a vár műemlékegyüttesének elemei, a várfalak, a sarokbástyák, a református templom.
Csatornaház Marosvásárhely - 1,5 km-re. Bernády György építtette, 1910-ben. A marosvásárhelyi Csatornaház az egykori vízművekhez tartozott, a Maros alatt áthaladó alagút vezetékeinek karbantartó műhelye és szolgálati lakása volt.
Művészeti iskola Marosvásárhely - 1,5 km-re. Forradalom utca 9 szám, Marosvásárhely. Művészeti iskola, egykori római-katolikus felekezeti leányiskola.
Hunyadi János szobra - Marosvásárhelyi vár - 1,5 km-re. Hunyadi János a tizenötödik századi történelem meghatározó alakja, 1446-tól hat éven át a Magyar Királyság kormányzója volt. Nagy pártfogója volt a kereszténységnek, a marosvásárhelyi Vártemplom tornya az ő anyagi hozzájárulásával épült.
Borsos Tamás szobra - Marosvásárhely - 1,6 km-re. Borsos Tamás szobor, a Szűcsök és Lakatosok bástyája előtt, a várfal előtt.
Súrlott Grádics vendéglő - Marosvásárhely - 1,6 km-re. A XVIII-dik században épült Súrlott Grádics az egykori Klastrom (ma Mihai Viteazul) utca 3 szám alatt található. A volt vendéglő nevét a mindennap tisztára sikált küszöbéről kapta.
Marosvásárhelyi vár - 1,6 km-re. A szabálytalan téglaalap alakú vár területe körülbelül 230 x 190 métert jelent, ezt övezték a 8 – 10 méter magas kőfalak, melyeket a kézműves céhek tagjai által veszély esetén védelmezett nagyméretű bástyák tagolták. Geodobozok, szobrok és várfalak. Hat, en ere nem vennek merget. Sorozas. Engem is itt soroztak be annak idején. Élmények annak idején. N Ott van. A sorozas Imecsnek is érvényes volt kb 3o egynehany éve. A marosvásárhelyi vár napjainkban látható formáját a XVII-dik században, többszöri munkálatok után nyerte el.
Teleki-ház - Marosvásárhely - 1,6 km-re. 1797-1803 között építették empire-ba átmenő barokk stílusban. A Teleki-ház Marosvásárhelyen a Bernády György tér 3-5 szám alatt áll.
Régi városi strand Marosvásárhely Maros megye - 1,6 km-re. A marosvásárhelyi egykori Régi városi strand a Mátyás király tér 4 szám alatt található. Forgalmas hely. Próbálkoztam már néhányszor, de valahogy mindig sokan voltak a környéken. Most mindent elárulok. Természetesen nem kizárt, hogy eltűnt a doboz, de a bejegyzésed szerint azt tartom valószínűnek, hogy nem jó helyen kerested. Mi derült ki?. Nem tudom mi derül ki erről a rejtésről, de a megálló-táblát áttapogttuk, és nem került elő semmi sajnos. 1904-ben épült Nyári hidegfürdő néven.
Kápolna utcai forrás - Marosvásárhely - 1,6 km-re. Nincs szigoruan Marosvásárhely területén, mert a páratlan számu oldalon lévén, Marosszentgyörgyhöz tartozik. Menekülő doboz. Előlem is elmenekült ez a doboz. Nem sikerült kivenni a dobozt. Gps nélkül is könnyű volt megtalálni az utolsó hullámot is. Dobozcsere. A dobozt kicseréltük Benjáminnal. Darazsak nélkül. Amikor rábukkantam a rejtekre, nekem nagyon megtetszett. A Kápolna utcai forrás a 4 számu házzal szemben található.
Holokauszt emlékmű - Marosvásárhely - 1,6 km-re. Előbb helyi gettókba, majd az auswitzi koncentrációs táborba szállítottak őket. Válasz. k Zsidó emlékmü. Marosvásárhely egy kis terén a zsidó mártirok emlékmüvéhez közel található a város egyik legjobb rejtése (com-os). Szarvashiba és félretájékoztatás. Az a bizonyos szobor holokauszt emlékmű, és nem zsidó mártírok emlékműve. A város egyik legjobb rejtése. Mivel csipi a város egyik legjobb rejtéseként számolt be a com-os ládáról, gondoltam, hogy megkeresem. A május 4-i nap tragikus jelentőséggel bír, 1944-ben e napon kezdődött meg az erdélyi zsidók borzalmas tragédiája.
Vártemplom - Marosvásárhely - 1,6 km-re. Marosvásárhely monumentális vártemplomának építése a 13-ik századig nyúlik vissza, amikor még Marosvásárhely neve Székelyvásárhely, latinosan Novum Forum Sicolorum volt. Nem kell feladni. Na de a Weekend Dragont sem adom fel, csak várom hogy a darazsak nyugovóra térjenek. Kifogott rajtam. Ennél a rejtekhelynél csak a Weekend Dragont kerestem többször. Örvendek, hogy nem adtad fel. Én a tegnap arra sétáltam, és ellenőriztem a geodobozt. Beton!. Ez valóban jó rejtés, én meg csak egy zöldfülű vagyok. A város mai nevét, szabad királyi rangját és címerét 1616 április 29-én adta át Bethlen Gábor erdélyi fejedelem a város főbírájának, Borsos Tamásnak.
Bernády György-szobor - Marosvásárhely - 1,6 km-re. A bronzból készült szobrot Bocskai Vince szovátai szobrászművész készítette és 1994. Az első megtalálásom. Már nagyon vártam ezt a pillanatot, hogy találjam meg az első geodobozt. Gördülékeny kincskeresés. A kis unokahúgommal indultam el sétálni. Reflektorfény. I Fény. Majd kisült a szemünk a sötétben világító reflektortól. Bernády György szobra Marosvásárhelyen a róla elnevezett téren található, a vár mellett, a Teleki-ház előtti kis parkban.
Máriaffy-kápolna - Marosszentgyörgy - 1,6 km-re. Megtaláltuk. Nem jártam még ebben a temetőben, a kápolnáról még kevésbé volt tudomásom. Jó rejtés. Gps nélkül kerestem ezt a rejteket is, de hát egy kápolnát könnyű megtalálni. Máriaffy-kápolna. Erre szokták mondani, hogy ha valamit keresel, azt mindig az utolsó helyen találod meg. Szűk hely. Szűk és kicsi hely volt eleinte észre sem vettem. Marosvásárhely marosszentgyörgyi határánál levő temető északi részén a Máriaffy család temetkező helye és kápolnája található.
Ivóvízmedence és szivattyúállomás - Marosvásárhely - 1,7 km-re. A zárt parkkal körülvett létesítmény Radó Sándor tervei alapján készült, szecessziós stílusban, 1908 és 1911 között. Az 1-es számú ivóvízmedence és a szivattyúház az egykori Széll Kálmán (ma Verii - Nyár) utca 4 szám alatt található.
Alexandru Papiu Ilarian kollégium - Marosvásárhely - 1,7 km-re. Épült 1910-1914. Alexandru Papiu Ilarian kollégium - Marosvásárhely, az egykori városi felsőbb leányiskola épülete.
Petőfi Sándor bronzszobra - Marosvásárhely - 1,7 km-re. A körülbelül 60 cm magas mészkő talapzaton álló életnagyságu bronzszobrot, Hunyadi László alkotását 2000. Cipofuzo. Mi is sokszor igy halasszuk ki a dobozokat, de nem jutott eszunkbe ez a kifejezes. Tavaszkezdő séta. Délutáni sétálgatás a márciusi fagyos de napsütéses szombaton. Cipőfűző-módszer. Ha a tegnap este esett az eső, ma reggel, március 28-án havazott a városban. Alkalmas pillanat. Március tizenötödikén rejtettem, amikor rendőrök őrizték. Petőfi Sándor bronzszobra az egykori Kossuth Lajos utca, és az Arany János utca találkozásánál lévő kis köztéren áll.
Léstyán atya emlékére - Marosvásárhely - 1,7 km-re. Villámlátogatás. Egy rövid marosvásárhelyi látogatás során, annyi időm volt, hogy ezt a rejtekhelyet felkeressem. Első megtalálásom. Minden réz csövet végigkutattunk az udvaron,nagy élmény volt. RÉZcső. A következő megtalálásaid bejegyzésének mi lesz a címe? Harmadik megtalálásom, negyedik megtalálásom, tizenhétezerkilencszázhetvenkettedik megtalálásom?:PAz összes rézcsövet végigkutattátok? Mert RÉZcső ott egy sincs. Az 17972-dik megtalálás. Nagyon örülnénk neki, ha valakinek már tizenhétezerkilencszázhetvenkét megtalálása lenne. Léstyán Ferencnek mi is sokat köszönhetünk, hiszen amikor a falvaink templomaihoz, temetőihez rejtünk, többnyire az ő Megszentelt kövek című munkájából vesszük a leírást.
Keresztelő Szent János templom Marosvásárhely - 1,7 km-re. Keresztelő Szent János templom - Marosvásárhely, 1623, 1725-1749.
Nemzeti Színház - Marosvásárhely - 1,7 km-re. Befalazták. Az épület nagyon szép, és az előtte levő park is. Új doboz, új helyen. A színház előcsarnokában tartott 19. Még jó, hogy eszembe jutott. A korcsolyapályáról hazafelé tartva, miután megkerestük a Holokauszt emlékmű geodobozát, az Aranka György szobrához mentünk, megnézni az ottani rejtést. Marosvásárhelyi főtéri színház. Miután a főtéren megnéztünk egypár cipős dobozt, ideje volt, hogy ezt a dobozt is megnézzük közelebbről. Aranka György szobra - Marosvásárhely - 1,7 km-re. Aranka György munkássága nagyon széles körű és művelődéstörténeti fontosságú. Idosek parkja. Eddig ez ment a legyorsabban, csak kovettem a leirast. Megtaláltam. Egyből meglett. Szép kis park. A doboz hamarabb meglett mint a Ly betű. Talalt, de kincs nincs. Konnyen ment. Aranka György szobra a marosvásárhelyi színház mögött, egy parányi, de kellemes hársfás parkban található.
Turbina-villanytelep - Marosvásárhely - 1,7 km-re. Az alsó turbina mellett épült 1910-ben a Közüzemek hidro-elektró épülete (Turbina-villanytelep). Kemény dió a buszmegállóban. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor az emberek épp szállnak fel a buszra. Dobozhoz szabott ajándék. Találtam elég sok dobozkát amelyekben üveggolyók voltak. Profi rejtés. Ma délben korcsolyázni voltunk az Erzsébet-ligetben, majd megkerestük a Turbina közelében elrejtett geodobozt. Pénz. Érdekes ez a doboz, csak a régi egylejest nem értettem. A városi park (a régi Erzsébet liget) mellett található a ma is üzemképes turbina (vízi erőmű).
Marosszentanna - 1,7 km-re. Látnivalója templomának gyönyörű freskója. Marosszentanna Marosvásárhely egyik külvárosa.
Múzsasor - Marosvásárhely - 1,8 km-re.

Különleges látnivalók - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Cementlapok adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Marosvásárhely térkép
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Nem ázott be - Az elmúlt napokban, mig tartott a szép idő, nem tudtam eljönni, hogy megkeressem a trekkingklub új vásárhelyi rejtéseit. Ma került sor ezekre...
  • Szombat esti felderítés V. rész - Szombat esti sétám utolsó előtti megállója egy újabb sarok. Amelyik megint kifogott rajtam...
  • Régi szép idők - A 2000-es évekig sokat jártunk ide, aztán a vízügy "munkálatai" elrontották az egészet. A Maros medre feltelt, és lassan elűzték az itt furdőzőket...

Sikerült eljutni Marosvásárhely környékére? Tetszett a Cementlapok? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.