Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Csók - Marosvásárhely - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Csók - Marosvásárhely

18 évet én is kifogtam belőle. Nekem mindig Gustav Klimt Csók-ja jut eszembe amikor arra járok. Érdemes megnézni ezt a szobrot is...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Milleniumi fenyves - Rétyi Nyír
Újra helyén van a kincs
Bányaüreg - Gyepü-patak
A bejárat
Régi városi stadion - Marosvásárhely
Játszótér 2
Állatkert - Somostető - Marosvásárhely
Púpos teve
A nagyváradi vár
Bejárat a belső várhoz (az udvarba)
Funtineli forrás - Palotailva
3424
Gyilkoskő
Kőfej
Papusa-csúcs - Retyezát-hegység
Gonosz-völgyi tavak
Őslénypark - Barcarozsnyó
A kedvenc
Isten tenyere - Fundatura Ponorului
A rétről kivezető út

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csók Marosvásárhely fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Marosvásárhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csók!

A marosvásárhelyi Kárpátok sétányon van két szobor, amely a kommunista korszakban került felállításra, és amelyekről sehol nem találtam leírást, vagy képet. Az egyik, egy szenvedélyesen csókolózó párt ábrázol, annyira kifejezően (és annyira meztelenül), hogy az egyáltalán nem jellemző a kommunista diktatúra gondolkodásmódjára. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Marosszentkirály, 1,08 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A maros-vásárhelyi vár
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Csók Marosvásárhely közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
- Szerelmes pár - Marosvásárhely 140 m-re.
200 m-re. Marosvásárhely kiemelkedő épületeiről van szó, amelyek mindig egy picit háttérbe szorulnak a város központi épületeivel szemben. Elég rég elhelyeztem ezt a dobozt. Amikor megjelent az új rejtés, tudtam, hogy nem várhatok reggelig, holnapig, a jövő hétig. Gondoltam, hogy nem jelentem be ezt a megtalálást, várok vele, míg a trekkingklub is bejegyzi magát a füzetbe.
220 m-re. Szép, napos időben indultunk kincskeresésre. Hideg, szeles időben indultunk kincsvadászatra a gyerekekkel.
280 m-re. A rá merőleges oromfal délkelet irányultságú, ezért az ott levő napóra a délelőtti órákat mutatja egészen fél 3-ig. Mivel a ház homlokzata nem dél, hanem délnyugat irányba néz, a frontfalon levő napóra csak a délutáni órákat mutatja.
510 m-re. A marosvásárhelyi egykori Új városi strand a Kárpátok sétánya 56-57 szám alatt található. 1959-ben épült a Kárpátok lakónegyed építésekor. Érdekes elhagyatott hely, és a graffitik nagyon jók. Negyedik megállom az "Új városi strand" volt. Az első két megtaláló, ha a barátaimról van szó, nem volt jelen a rejtésnél.
530 m-re. Az 1938-as gazdasági válságban a család tönkrement és kénytelen volt eladni a villát, amelyet 1948-ban államosítottak. Amikor ide a szomszédba jártam iskolába (1986-1990) még működött a vendéglő, és sok minden másképp volt. Mivel a Nem fogok idejönni többet bejegyzésre nem kaptam pontot, visszatértem mégis a rejtekhelyhez, kikerültem a taposóaknákat és előszedtem a dobozt. Munkából hazafelé menet, gondoltam, hogy megnézem ezt a rejtekhelyet. A Marosvásárhelyen Bürger-palotaként, illetve Aranykakas vendéglőként ismert szecessziós épületet Bürger Albert építtette családja számára.
610 m-re. Makariás-ház, épült 1750-ben - Forradalom utca 45 szám, Marosvásárhely.
630 m-re. Bernády György építtette, 1910-ben. A marosvásárhelyi Csatornaház az egykori vízművekhez tartozott, a Maros alatt áthaladó alagút vezetékeinek karbantartó műhelye és szolgálati lakása volt.
660 m-re. A marosvásárhelyi egykori Régi városi strand a Mátyás király tér 4 szám alatt található. 1904-ben épült Nyári hidegfürdő néven. Próbálkoztam már néhányszor, de valahogy mindig sokan voltak a környéken. Nem tudom mi derül ki erről a rejtésről, de a megálló-táblát áttapogttuk, és nem került elő semmi sajnos.
750 m-re. Előbb helyi gettókba, majd az auswitzi koncentrációs táborba szállítottak őket. Elég népes a környék így szombat délben, de sikerült kilesni egy csendes percet, és előkerült a doboz. Az a bizonyos szobor holokauszt emlékmű, és nem zsidó mártírok emlékműve. Marosvásárhely egy kis terén a zsidó mártirok emlékmüvéhez közel található a város egyik legjobb rejtése (com-os). A május 4-i nap tragikus jelentőséggel bír, 1944-ben e napon kezdődött meg az erdélyi zsidók borzalmas tragédiája.
760 m-re. Bernády György-emléktábla - Hunyadi László, 1999. Forradalom út 31 szám, Marosvásárhely.
770 m-re. Az alsó turbina mellett épült 1910-ben a Közüzemek hidro-elektró épülete (Turbina-villanytelep). Ki kell várni azt a pillanatot, amikor az emberek épp szállnak fel a buszra. Ma délben korcsolyázni voltunk az Erzsébet-ligetben, majd megkerestük a Turbina közelében elrejtett geodobozt. Találtam elég sok dobozkát amelyekben üveggolyók voltak. A városi park (a régi Erzsébet liget) mellett található a ma is üzemképes turbina (vízi erőmű).
800 m-re. Petőfi Sándor bronzszobra az egykori Kossuth Lajos utca, és az Arany János utca találkozásánál lévő kis köztéren áll. Délutáni sétálgatás a márciusi fagyos de napsütéses szombaton. Ha a tegnap este esett az eső, ma reggel, március 28-án havazott a városban. Március tizenötödikén rejtettem, amikor rendőrök őrizték. A körülbelül 60 cm magas mészkő talapzaton álló életnagyságu bronzszobrot, Hunyadi László alkotását 2000 december 16-án állították fel ezen a helyen, a talapzat felirata: Petőfi.
840 m-re. Már a várépítés időszakában létezett itt egy lépcsősor, amely a Szentgyörgy, jelenleg Forradalom utcát kötötte össze a várral. Kisfiammal ma elindultunk pontgyűjtő sétára a közelbe. Régi kedvenc helyünk, közel a várhoz és a sétatérhez. Nem találtuk meg. Ezt ujították fel a századeleji nagy városépítés idején, Dr Bernády György polgármestersége alatt, 1902-ben.
850 m-re. A marosvásárhelyi evangélikus templom a Régi Kórház utca 7 szám alatt található. Az evangélikusok első templomát a Rózsák tere és a Hajósköz, jelenleg Horea utca sarkán építették 1829-ben. A mai nap második megtalálásaként ez is megkerült. Hogy itt is van egy templom, de most már igen. Ha már a Vár sétány kellemes emlékeket elevenített fel, gondoltam megnézem az evangélikus templomot is.
850 m-re. A Marosvásárhelyi 1-es gát vagy ismertebb nevén felső vagy régi gát az egyik legrégebbi, amelyet a Maros szabályozására építettek. A gátat 1912-1916 között építették a Maroson. Miután egy geodobozt rejtettem a Május 1 strand területén, majd megtaláltam a Gyalogoshíd geodobozát, a Maros jobb oldalán, az árvízvédelmi töltés tetején haladtam a Felső gát geodobozát rejtő jegenyék felé.
860 m-re. Művészeti iskola, egykori római-katolikus felekezeti leányiskola. Forradalom utca 9 szám, Marosvásárhely.
860 m-re. De nem kaptuk meg, lehet hogy eltunt. Megtaláltuk zozoval és málnával.
880 m-re. A jellegzetes máramarosi stílusú, zsindelytetős épületet, az ortodoxok első templomát, 1794-ben építették fel, egy görög kereskedő anyagi támogatásával. Az ortodox fatemplom a marosvásárhelyi Thököly Imre, ma Mitropolit Andrei Saguna utca 13 szám alatt található.
890 m-re. Aranka György szobra a marosvásárhelyi színház mögött, egy parányi, de kellemes hársfás parkban található. Aranka György munkássága nagyon széles körű és művelődéstörténeti fontosságú. Egyből meglett. Szép kis pihenőhely a forgalmas belvárosban. Eddig ez ment a legyorsabban, csak kovettem a leirast.
930 m-re. A korcsolyapályáról hazafelé tartva, miután megkerestük a Holokauszt emlékmű geodobozát, az Aranka György szobrához mentünk, megnézni az ottani rejtést. A színház előcsarnokában tartott 19.
940 m-re. A marosvásárhelyi régi városi stadiont 1906-ban nyitották meg, itt hazai és nemzetközi mérkőzéseket és atlétikai versenyeket bonyolítottak le. Marosvásárhely első futballpályáját a Nagyállomás mellett, a Hűtőház területén hozták létre. Megtalaltuk, beletettunk egy kulcstartot. Az öngyújtót egy iránytűre cseréltük. Cseles rejtek.
950 m-re. Borsos Tamás szobor, a Szűcsök és Lakatosok bástyája előtt, a várfal előtt.
970 m-re. Bronzból készült vármakett, a marosvásárhelyi várban levő múzeum mellett, mely a vakok és a gyengénlátók számára készült. Kitapogathatók rajta a vár műemlékegyüttesének elemei, a várfalak, a sarokbástyák, a református templom.
970 m-re. Az elmúlt napokban, mig tartott a szép idő, nem tudtam eljönni, hogy megkeressem a trekkingklub új vásárhelyi rejtéseit. Szombat esti sétám utolsó előtti megállója egy újabb sarok. A Cementlapok egykor a marosvásárhelyi fiatalság kedvenc fürdőhelye volt, a Maros felső gát feletti bal partjának kiépítésével alakult ki.
990 m-re. A Teleki-ház Marosvásárhelyen a Bernády György tér 3-5 szám alatt áll. 1797-1803 között építették empire-ba átmenő barokk stílusban, szép emeleti oszlopos folyosója finom oszlopfőivel ma is élményszerű látvány.
1 km-re. Tisztelt címzett: Péter István, és családja. Áldott karácsonyt! Hát én nem halogattam, amint megláttam az oldalon a rejtést, rögtön indultam is a kisfiammal keresni.
1 km-re. Hunyadi János a tizenötödik századi történelem meghatározó alakja, 1446-tól hat éven át a Magyar Királyság kormányzója volt. Nagy pártfogója volt a kereszténységnek, a marosvásárhelyi Vártemplom tornya az ő anyagi hozzájárulásával épült.
1 km-re. A marosvásárhelyi vár napjainkban látható formáját a XVII-dik században, többszöri munkálatok után nyerte el. A szabálytalan téglaalap alakú vár területe körülbelül 230 x 190 métert jelent, ezt övezték a 8 – 10 méter magas kőfalak, melyeket a kézműves céhek tagjai által veszély esetén védelmezett nagyméretű bástyák tagolták. Engem is itt soroztak be annak idején. Hat, en ere nem vennek merget. A sorozas Imecsnek is érvényes volt kb 3o egynehany éve.
1 km-re. Bernády György szobra Marosvásárhelyen a róla elnevezett téren található, a vár mellett, a Teleki-ház előtti kis parkban. A bronzból készült szobrot Bocskai Vince szovátai szobrászművész készítette és 1994 október 29-én leplezték le. A kis unokahúgommal indultam el sétálni. Már nagyon vártam ezt a pillanatot, hogy találjam meg az első geodobozt. Majd kisült a szemünk a sötétben világító reflektortól.
1 km-re. Keresztelő Szent János templom - Marosvásárhely, 1623, 1725-1749.
1 km-re. A ferencesek marosvásárhelyi jelenléte egyenes összefüggésben van a reformációval, ami a XVI-dik században teret hódít Erdélyben. Az első alkalommal amikor próbálkoztam, nem tudtam megközelíteni a feltételezett rejteket. Minden második napon leellenőriztem a dobozt, vasárnap is ott voltam, és ezért furcsáltam, hogy nem került meg, de valahogy számítottam erre. Hát, már kétszer próbálkoztunk. 1557-ben a Református Egyház elkobozza a katolikus szerzetesrendek birtokait, a ferencrendiek kénytelenek elhagyni a várost.
1 km-re. 1759-1772 között épült, Luidor János tervei szerint. Így még érdekesebb ez a játék. Amikor megjelent ez a rejtés, arra számítottam, hogy a geodoboz valahol a forgalmas járda felőli részen van elrejtve. Miután összeszedtem a kis csapatot, közösen, elsétáltunk az utolsó rejtekhelyhez. Az egykori Nagypiac középső részén áll Erdély egyik legszebb késő barokk épülete.
1 km-re. Zsinagóga - Marosvásárhely, 1899-1900, szakralis építmény.
1 km-re. A marosvásárhelyi Párkány-forrás a MOGYE-kantintól a Constantin Romanu-Vivu utcára lejtő domboldalban épített lépcsők mellett található. A kettős sikerélmény egyik része az, hogy annak ellenére, hogy itt nőttem fel a városban, itt élek, és szeretem a természeti különlegességeket, nem tudtam a forrás létezéséről. Nem tudom, hogy más hogy van vele, de ha megjelenne a lakhelyem közelében egy új rejtés, én azonnal rohannék, hogy megkeressem. Tervben volt, hogy megkeresem, de még nem volt időm rá.
1 km-re. Léstyán Ferencnek mi is sokat köszönhetünk, hiszen amikor a falvaink templomaihoz, temetőihez rejtünk, többnyire az ő Megszentelt kövek című munkájából vesszük a leírást. Minden rézcsövet végigkutattunk az udvaron, nagy élmény volt. A következő megtalálásaid bejegyzésének mi lesz a címe? Nagyon örülnénk neki, ha valakinek már tizenhétezerkilencszázhetvenkét megtalálása lenne.
1 km-re. A város mai nevét, szabad királyi rangját és címerét 1616 április 29-én adta át Bethlen Gábor erdélyi fejedelem a város főbírájának, Borsos Tamásnak. Na de a Weekend Dragont sem adom fel, csak várom hogy a darazsak nyugovóra térjenek. Én a tegnap arra sétáltam, és ellenőriztem a geodobozt. Ennél a rejtekhelynél csak a Weekend Dragont kerestem többször. Marosvásárhely monumentális vártemplomának építése a 13-ik századig nyúlik vissza, amikor még Marosvásárhely neve Székelyvásárhely, latinosan Novum Forum Sicolorum volt.
1,1 km-re. A Barock kávézó egy marosvásárhelyi, főtéri bár, melynek bejárata nem közvetlenül a Rózsák terére, hanem az épület alatti átjáróra nyílik.
1,1 km-re. A Vámos-ház a Rózsák tere 18 szám alatt található, a Bartók Béla utca sarkán. A huszadik század elején, 1910-ben építették át szecessziós stílusban.
1,1 km-re. Marosvásárhely belvárosának szecessziós és késő barokk stílusú épületei meghatározzák a város főterének, az egykori Széchenyi-tér, ma Rózsák tere hangulatát. De lépjünk be a kapukon, és nézzük meg ezeknek az épületeknek a hátsó részét, rejtettebb udvarait is. Megtaláltuk a különleges ablakkereteket. Én is biztos voltam benne, hogy más helyen van,  de miután ott nem találtam elég könnyen ráakadtam. Megtaláltam, de nem ott ahol számítottam rá.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Csók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Marosvásárhely térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Egy kisgyerek nagy segítség - Elvittem a kisebbik fiamat segítségnek. Nála nem feltűnő, ha a feje majdnem a földön van úgy ''szagolgatja az ibolyákat''.
 • Megvan - Megvan a doboz. Kincset nem rejtett, csak leirast.
 • Áleás park - Arrafele jártomban megkerestem.
 • Geováros - Milyen jó. Marosvásárhely lassan igazi geováros lesz.
 • Elemlámpával szaglásztunk - Éccakai bevetés. De ott van még a doboz?
 • üres doboz - Csak az üres (BabBerci-féle) dobozt találtam meg kupak nélkül. Szegény doboznak még ibolyája sincs már.
 • Áttanulmnányoztuk - Áttapogattuk a magasban levő lehetőségeket is. De sajnos semmit sem találtunk ott sem, a fában sem.
 • Hely van doboz nincs - Ezt a dobozt még kerestük de akkor sem találtuk. Látom más sem volt szerencsésebb.
 • Bocsánat - Sajnálom, hogy nem írtam meg, az új dobozt 2m magasan kell keresni.Bocsássatok meg, de elfelejtettem bejelenteni.
 • Tanulmány - Hát sajnálom. De holnap délelőtt megtanulmányozom én is újra.
 • Újra, odúban - Próbáljuk meg, hogy megmarad-e a doboz az odúban. A koordináták maradjanak, mert az odú csak néhány méterrel van odébb.
 • Gomba volt benne eddig - Tegnapig gomba nőtt benne, de Imecs kidobta, mert belekotorászott. Hátha ott a doboz, de nem volt, és most már-még ejsze "ott csücsül mint fák tövén a bolondgomba".

Sikerült eljutni Marosvásárhely környékére? Tetszett a Csók? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.