Magyarpéterlaka - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Petrilaca de Mures Gornesti - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Magyarpéterlaka

1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven. 1465-ben Péterlakaként szerepel. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Magyarpéterlaka rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
19879 Síremlék. Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába. 20005 Temető. Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra. 20501 Az út mellett. Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik. 20592 Katolikus templom. Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik. 21160 Székelykapu. Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket. 21412 Harangláb. Körtvélyfája harangját különálló harangláb hordozza. 21917 Teleki-kripta. A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája. 23286 Ehedi temető. Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. 24231 Unitárius templom. 1567-ben Iszló néven jelenik meg oklevélben, amikor a regestrumban 14 kapuval jegyzik. 24247 Abafája. Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy. 25751 Katolikus templom. Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. 26715 Református templom. A XV. 26787 Teleki kastély. Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya. 26797 Székelykál kijáratánál. Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet. 27017 Szászrégeni Mocsárerdő. A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helyére kalauzolnálak el benneteket, a Szászrégen mellett található Mocsárerdőbe, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét.

Néhány székely szó jelentése:
Kurtafarkú kigyó = Keresztes vipera, melynek a farka rövid. Kürti = Női téli flánelblúz. Kürtő = Kályhacső. Kuruncz = Sugár rúdfa. Kurusztol = A csizmában járó kurusztol, ha menés közben húzza a lábát a földön. Küsdeg = Kisebb.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Marosjára 3.67 km-re. 1332-ben Jara, 1456-ban Iara néven jelentkezik az oklevelekben.
Fatemplom
A petelei fatemplom 1832-ben épült, egy régebbi fatemplom helyére, amit Marosorbóra adtak el.
Petele 5.65 km-re. Petele középkori temploma ma is áll.
Alsóbölkény 6.01 km-re. 1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben.
Csanád vezér szobra
Kész vagyok halni és élni veletek, ez a felirat áll Erdőcsinád központjában, Csanád vezér szobra alatt.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


  Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.