Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Magyarpéterlaka - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Történelmi-kulturális érték(általános kép - történelmi-kulturális értékek)

Magyarpéterlaka | Hol van ez a hely?

1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven. 1465-ben Péterlakaként szerepel.

1332-ben plébániatemploma van, papja, Pál ebben az évben a pápai tizedjegyzék szerint 8 régi banálist fizet, 1334-ben szintén 8 régi banálist. Az egyik 1464-es okirat a péterlaki plébánost említi, azzal kapcsolatban, hogy Pongrácz János vajda rendeletére a görgényi vár javára a péterlaki dézsmát fenn kell tartani. A XVIII.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Magyarpéterlaka fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Magyarpéterlaka! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Magyarpéterlaka közelében?
Katolikus templom. Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik. Szemmagasságban - Nem emlékeztem a segítő információra. (látnivaló és geodoboz)
Székelykapu. 6.7 km-re. Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket.
Harangláb. 6.8 km-re. Körtvélyfája harangját különálló harangláb hordozza. Impozáns facsonk, kikandikáló geodoboz - Marosvásárhely felől Szászrégen irányába haladtam. (látnivaló és geodoboz)
Teleki-kripta. Ehedi temető. Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. Szép őszi idő - A közelben volt még néhány cseresznyefa, de a repedés nagy segítség. (látnivaló és geodoboz)
Abafája. Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
Unitárius templom. 7.7 km-re. Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
Katolikus templom. Nevét egykor hódban gazdag határáról kapta. Csendes falu - Tetszett a falu. (itt geodobozt is lehet keresni)
Huszár-kastély. Református templom. 8.5 km-re. A XV.
Teleki kastély. 8.5 km-re. Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya. Élő barokk kastély - Egy rendezvény alkalmából voltunk a kastélyban, így sikerült alaposan körbejárjuk.
Szászrégeni Mocsárerdő. A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helyére kalauzolnálak el benneteket, a Szászrégen mellett található Mocsárerdőbe, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét. Amíg még lehet - A Mocsárerdőt meg lehet közelíteni a Görgény-völgyéből is, az autót már csak a főút mellett lehet hagyni, mert a bevezető utat sorompóval zárják.
Tölgyfa maradvány. 8.8 km-re. A özelben egy különleges formájú tölgy maradványa van.
Erdőszengyel. 1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve.
Református templom. Kripta. Kriptájának egyedüli megőrzött emléke egy sírkő, melynek 1647-ból származó érdekes felirata van. Újrapróbálom - A régi, beomlott kripta helyén lévő gödröt betömték.
Unitárius templom. Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.
Vajdaszentivány tava. Teleki kripta. Sáromberke Marosvásárhelytől 14 km-re fekszik. A sáromberki Teleki kripta - Sáromberke látnivalói közül ehhez a rejtekhelyhez a kriptát mutatnám be.
Szentmihály.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Magyarpéterlaka gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Magyarpéterlaka? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Turisztikai látnivalók a közelben

  Fatemplom
  Fatemplom
  A petelei fatemplom 1832-ben épült, egy régebbi fatemplom helyére, amit Marosorbóra adtak el.
  Csanád vezér szobra
  Csanád vezér szobra
  Kész vagyok halni és élni veletek, ez a felirat áll Erdőcsinád központjában, Csanád vezér szobra alatt.

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.