LátnivalóGeotrekker
Navigálj valós időben a térképen és találd meg a turisztikai látnivalót!
Szakadát - - - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Szakadát - -

Szakadát - -

Szakadát Szováta északnyugati tartozéktelepülése a a központtól 6 km-re északra a Szakadát-pataka mentén. Csak 1900-ban került a Helységnévtárba, addig tanyaszerű telep volt. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Osváth csorgó Füzet. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szakadát - fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel - és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szakadát! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak - közelében?
13895 Mária-forrás Szováta. Vizét vannak akik fogyasztják, annak ellenére, hogy időnként a forrás fölött tábla hirdeti, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas.
14055 Nádas-csorgó . A forrás vize egyesek szerint a legjobb Szovátán, sokan hordják is. (itt geodobozt is lehet keresni)
14466 Pálos kolostor romjai. (turisztikai hely geoládával) 14570 Tündérek forrása. A Várhegy tövében, a Kis-Nyárád völgyében található a Tündérek forrása. (látnivaló és geodoboz)
14865 Erdőben. Vármező valamikor egy piciny falucska volt, de a környék adottsága folytán ma már híres nyaralóhellyé változott.
15964 Vármező. Vármező Szovátától 20 km-re fekszik, halászcsárdáiról, több tucat tóból álló pisztrángtelepeiről híres.
15976 Várhegy Vármező. (érdekes hely geoládával) 16253 Tyukász-domb. Én a Pacsirta utcán keresztül közelítettem meg a szovátai Tyukász-dombon levő, 1888-ban épült kis római katolikus kápolnát.
16435 Hollós-tó. Ez egy körülbelül 100x50 m-es mesterséges tó.
16510 Katolikus templom Vármező. Vármezőn, a nagyrészt római katolikus lakosság hitélete a Várhegy előterében álló Jézus szíve-templomban zajlik.
17151. 17163 Római őrtorony Szakadát. Nyárádremete határában, Szakadát felett egy római őrtorony helye található, mely egy komplex őr- és jelzőtorony rendszerhez tartozott.
17625 Mosdókő Bekecs-tető. A Bekecs-tetőről a Hollós-tó felé vezető út mentén található egy nagy mohás kő, amelyet a helybeliek Moháskőnek, Oltárkőnek de leggyakrabban Mosdókőnek neveznek.
18526 Tündérek útja. Északnyugat - délkelet irányban vonul át a Kis-Nyárád völgyéből a Szováta vize völgye felé.
19996 Macska-tető. Az Égerfás-tótól a nyakba kimászva, nem a Várhegyre, hanem ellentétes irányba indulunk el.
20212 1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető Maros megye. A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket.
21054 Vész-kő. Nem az Írott-kő, más nevén Mosdó-kő, de hasonlít hozzá.
21324 Maros megye Szováta felőli bejárata. 21393 Kisvasút állomás. 6.8 km-re. A kis vonat egy keskeny-nyomtávolságú vasútra épített gőzmozdonyból és 2 zárt, valamint 1 nyitott, 11-12 m hosszú vagonból áll.
21493 Bökecs leve Bekecs-tető. A forrást 2013 ősszén kiépítették, betonlépcsőn lehet lemenni a forráshoz.
22338 Nagy-ág melléke Vármező. Ha szereted a pisztrángot hazafele megkóstolhatod.
22592 Ökumenikus kápolna. A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye.
22677 Függőhíd. Sóvárad Szováta felőli kijáratánál egy fémből készült, deszka járófelületű függőhíd található.
23644 1892. 7.5 km-re. Az Alsó-Halas pataki homokbánya a Vármezőről induló, kék kereszttel jelzett túraútvonal végén található.
24304 Likas-kő. A Görgényi-havasokban, a Meleg Sugó-völgyében található egy nagy sziklatömb, a Likas-kő, aminek a tövében tengermarta üreg található.
25556. 25739 Református templom. 1332-ben a pápai tizedjegyzék említi először Várad néven.
26031 Rabsonné útja. 26037 Fedetlen fedeles híd. 26141 Óriások árka. Valószínűleg a Mikháza és Szováta közötti, egykori római út maradványa.
27896 Sóvárad. Köröskörül dombok és hegyek sorakoznak.
30304 Katolikus temető Nyárádremete. Egyik fő látnivalója a templomban, a főoltár felett található reneszánsz feszület.
30540 Vityál vára. 32311 Trópusi lepkeház Parajd Hargita megye. 32405 Parajdi Sóbánya. 32637 Református templom. Az ősi sóvágók telephelye aránylag messze volt a sóbánya helyétől, és ezért a sóvágók egy kisebb csoportja valószínűleg a bánya közelébe költözött, kialakítva az ősi Parajdot.
32979. 33312. 33328 Új római katolikus templom. 33585 Rabsonné útja. 33727 Fordított házikó. Parajd központi részében, az ANL utca 3.
34320 1686. A keményre összecementálódott kőzet ellenállva az időjárásnak látványos, 10-40 m magas falakban, tornyokban maradt meg, több száz méteres hosszúságban.
34860 Várnyaka. A töltés kezdetben nyugat - kelet irányban vonul, majd felhajlik északkelet felé, a Rabsonné vára alá.

- Maros megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Ozsváth-csorgó
Ozsváth-csorgó - Az Ozsváth-csorgó Nyárádremete és Szováta között található, az út mellett.
Adrenalin Plus kalandpark
Adrenalin Plus kalandpark - Adrenalin Plus kalandpark - Tivoli tó, Szováta.
Kilátótorony
Kilátótorony - A kilátótorony melletti házikó ablakába kitett tájékoztató szerint a kilátó naponta 12 és 19 óra között látogatható, ingyenesen.
Tivoli-tó
Tivoli-tó - A Tivoli tavat mesterségesen alakították ki a Cseresznyés-hegy aljában, a Körös-Toplica patak medrében.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • - térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Szakadát gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Cseles rejtés - Élég sokan voltak a csorgónál, időbe telt, mire nekifoghattunk a keresésnek...
 • Közeli geodobozok - Tényleg igaz, hogy ezen a játszótéren egy geodoboz mutat be egy látnivalót, illetve egy felkeresésre érdemes helyszín egyik részét...
 • Közel egymáshoz - Valóban érdekes a rejtés, előbb-utóbb rá lehet jönni...
 • Előkerült - Nagyobbnak képzeltem el a dobozt a fotó alapján, ezért elmentem néhányszor mellette...
 • Sikerült eljutni - környékére? Tetszett a Szakadát? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.