Turisztikai látnivalók Erdélyben és Székelyföldön
Erdély, Székelyföld rejtett természeti kincsei, látnivalói. Túrázás, hegymászás, kirándulás, kincskeresés GPS készülékkel vagy anélkül. Székelyföldi, erdélyi túrák. Erdélyi magyar túracélpont-adatbázis.
Turisztikai látnivalók Erdélyben - Geotrekking

 

Huszár-kastély - Abafája
Huszár-kastély Abafája
A jelenleg romokban álló műemlék épület a Régenhez tartozó Abafája falu területén található.
Magányos tölgy - Szászrégen
Magányos tölgy Szászrégen
A Magányos tölgy Szászrégen északnyugati részében, a Kerek-erdő (Ziegenwald) nyugati szélén található.
Sóskút - Homoródszentpál
Sóskút Homoródszentpál
A homoródszentpáli sóskút a falu bejáratánál található, közvetlenül az Oklánd felől érkező út mellett.
Halomsírok - Kövesbérc - Oklánd
Halomsírok Kövesbérc Oklánd
Az oklándi sírhalmokat 1895-ben fedezték fel, a Kövesbérc nevű hegygerincen, mely több falu területén fekszik.
Faragott kő bazaltfal - Felsőkomána
Faragott kő bazaltfal Felsőkomána
A Faragott kő geológiai természetvédelmi terület a Persány-hegység legdélebbi bazaltkitörése.
Tigáj-vízesés - Felsőkomána
Tigáj-vízesés Felsőkomána
A Tigáj-vízeséshez Felsőkomána faluból kelet felé indulva érhetünk el, a Komána völgyében a patak melletti erdőutat követve.
Bazalt mikro-kanyon - Olthévíz
Bazalt mikro-kanyon Olthévíz
Az olthévízi bazalt mikro-kanyon védett terület a Persány-hegység középső csoportjában, az olthévízi patak völgyében található.
Haller-udvarház - Olthévíz
Haller-udvarház Olthévíz
A Haller-udvarház Olthévíz központi részében, egy festői és szépen karbantartott, évszázados tölgyfákkal teli parkban található.
Kilátótorony - Heveder hegyese - Oklánd
Kilátótorony Heveder hegyese Oklánd
Az oklándi Kishomoród Közbirtokosság két kilátótornyot is állított a község területén, az egyik a Heveder hegyese tetején van, a másik a Bene-hegy csúcsán.
Kustaly vára - Oklánd
Kustaly vára Oklánd
Kustaly vára a Persány-hegység főgerincének nyergében található, az Oklánd és Vargyas közötti úttól délre emelkedő Heveder hegyese és a Gyepűbükke között.
Szelídgesztenye-liget - Homoródkarácsonyfalva
Szelídgesztenye-liget Homoródkarácsonyfalva
Homoródkarácsonyfalva nyugati határában, a vízválasztó keleti oldalán, 2 hektáron elterülő szelídgesztenye ültetvény található.
Akasztófa teteje - Homoródkarácsonyfalva
Akasztófa teteje Homoródkarácsonyfalva
A Dungó feredőtől északra tekintve, a szemközti Vész oldala gerincen, egy fenyőkkel borított, csúcsos domb hívja fel magára a figyelmet.
Címeres kút - A szászrégeni Címeres kút a Sós utca és a Főtér (jelenleg Petru Maior-tér) kereszteződésénél található, ez utóbbi útburkolatának szintje alatt. Kőember - A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett. Sziklakapu - Felsőkomána falutól kelet felé, valamivel több mint 2 km távolságra, a talajút két méretes sziklatömb között vezet át, ezt a helyet nevezik a Tatárok sziklakapujának. Székelykapu - Az oklándi, jó állapotban levő parókia előtt álló, 1809-ben állított és jól megőrzött székelykapu, Udvarhelyszéken a legrégebbi. Óvoda - Az oklándi óvoda a polgármesteri hivatal mellett található, Felszegen. Dungó feredő - A Dungó népi feredő Homoródkarácsonyfalvától délkeletre található, a Sós- és a Csősz-patak (régebb Csüsz-patak) között. Bázis-sósmedencék - Homoródkarácsonyfalvától délkeletre, a Dungó népi feredő közelében, attól keletre, a Csősz patakába ömlő Sós-patakon, két sósmedencét találunk. Isten dombja - Az Isten dombjánál találkozik a bándi, a bergenyei, és a paniti határ. Büdöskútfő-fürdő - A kőhalmi várhegy lábánál a múltban sós-kénes forrás fakadt. Evangélikus templom - Kőhalom plébániatemploma a szász telepítés korában, a XII–XIII-dik században épül. Katolikus templom - A katolikus vallás szervezkedésére 1752-ben történik kísérlet, amikor Gábor Mihály, egy Kőhalmon letelepedett obsitos katona lakást ajánl fel a ferenceseknek. Egykori malom és villanytelep - Az egykori homoródi malom és villanytelep, a két Homoród összefolyásától 500 m-re északkeletre található, az ortodox temető alatt, a Mirkvásárról érkező 132 jelzésű út északi oldalán. Kerekfenyő-borvízforrás - Lobogó-borvízforrás - A Lobogó-borvízforrást a házak között, egy mellékutcán lehet megközelíteni. Leprások temploma - A Szentlélek tiszteletére szentelt, segesvári Leprások temploma a XV-dik században épült, és ma is áll. Lutheránus templom - Első okleveles megjelenésekor már szász település, s így bizonyos, hogy abban az időben temploma is van. Danila-domb - A Danila-domb Vaskő községtől délnyugatra található, a Danila tisztásaként ismert márványfennsík fölé emelkedik. Constantin Gruescu ásványgyűjtemény - A Constantin Gruescu ásványmúzeum Vaskő községben, a Völgy-(Vale) utca 113 szám alatt található, a gyűjtő házában. Zongora-ház - Mezőcsávás és Mezőszabad között, körülbelül félúton, néhány érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.

A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.