Sárkány-barlang - Andrásháza - Erdély, Székelyföld rejtett természeti kincsei, látnivalói. Túrázás, hegymászás, kirándulás, kincskeresés. GPS készülékkel vagy anélkül. Székelyföldi, erdélyi túratárs-kereső. A Rejtekhely.ro a legnagyobb erdélyi magyar túracélpont-adatbázis.
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking
  Főoldal  Kapcsolat  Belépés  
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció


Sárkány-barlang - Andrásháza

Sárkány-barlang - Andrásháza

Sárkány-barlang - Andrásháza További részletek regisztráció után.
Mi a rejtekhely-keresés?

Mindannyiunkban ott él az új, ismeretlen dolgok felfedezése utáni vágy, a kincskeresők ősi szenvedélye. Felhasználva az internet és a műholdas tájékozódás lehetőségeit, 2000 májusában az Egyesült Államokban egy új játék indult útjára, és azóta az egész világon elterjedt.

A kikapcsolódás egyik formája, szórakoztató kalandjáték, kirándulások és túrák hozzáadott értéke. Ez a kincskeresés, a rejtekhely-keresés. Egy izgalmas és érdekes játék, melyben valóságos élmény részt venni. Ösztönzés a mai kor emberének, hogy kimozduljon a számítógép elől a szabadba, és megismerje környezete érdekes látnivalóit. Hogy olyan helyeket fedezzen fel, ahova talán soha nem jutna el, és így új élményekkel, ismeretekkel gazdagodjon.

Mi a kincskeresés lényege?

Az egyik játékos elrejt egy vízhatlanul záródó műanyag dobozt, egy általa kiválasztott, érdekes, felfedezésre érdemes helyszínen. Leméri a rejtek pontos koordinátáit egy erre alkalmas GPS-vevővel felszerelt készülékkel (gps, okostelefon, tablett). Ezeket a koordinátákat a helyszín bemutatását szolgáló leírással, a geodoboz megtalálását segítő útmutatással, és néhány fotóval együtt, hozzáférhetővé teszi az interneten. A többi résztvevőnek ezen adatok ismeretében meg kell találnia az elrejtett "kincsesdobozt". Ha van, gps készülékkel, de akár anélkül is.
Gps segítségével megtalált geodoboz a Sárkányok kertjében
Gps segítségével megtalált geodoboz a Sárkányok kertjében

A dobozokban, amelyeket geodobozoknak, geoládának nevezünk, egy kis jegyzetfüzet, valamilyen iróeszköz, többnyelvű nyomtatott szabályzat, és néhány kis ajándéktárgy található. A megtaláló választhat magának az ajándékok közül, de ugyanakkor cserébe valamilyen egyéb ajándéktárgyat kell a dobozba helyeznie, hogy a következő megtaláló számára is maradjon "kincs" a dobozban.
Geodobozban talált apró ajándék, egy motkány
Geodobozban talált apró ajándék, egy motkány

A talált kincs csak egy jelképes értékű tárgy, az igazi jutalom elsősorban a hely felfedezése, a kereséssel együttjáró kaland izgalma, és a doboz megtalálásának az öröme. A füzetbe történő bejegyzés után a megtaláló visszahelyezi a dobozkát a helyére. Otthon az interneten is bejelenti a sikeres megtalálást, megosztja az élményeit bejegyzés és fotók segítségével.

A rejtekhelyek típusai

A hagyományos geoláda egy vízhatlanul záródó, műanyag doboz. A mérete változatos lehet, pl. pet előforma, háztartási műanyagdoboz, kis filmes dobozka, stb. A multi-geoláda két vagy több részből álló rejtés. Ilyenkor az első megadott koordinátájú ponton esetleg csak a következő pont koordinátáit találjuk meg.
Szokatlan, de ötletes geodoboz Marosvásárhelyen
Szokatlan, de ötletes geodoboz Marosvásárhelyen

Az érdekes hely geodoboz nélküli, valamilyen szép, érdekes helyszín bemutatására létrehozott rejtekhely. A mozgó geoláda a geoládák egy speciális fajtája, amelyet a megtalálója a rejtés célja szerint költöztethet el. Ezt a ládát a megtalálója tovább viszi, és elrejti egy következő helyen. Szintén rejtekhelynek számítanak a geojátszótér különböző eseményei, rendezvényei, olyan értelemben, hogy a megjelenés találatnak számít, és pont jár érte.

A koordináta nélküli urnákat százszázalékosan a leírások és a képek alapján kell megkeresni. Egy virtuális geotojás egy hagyományos geodoboz közelében elhelyezett rejtett tárgy, üzenet, vagy sajátossága a helynek, melyet koordináták nélkül, minimális segítség alapján kell megtalálni.
Fatörzsben elrejtett érme, geotojás a Szent Anna-sziklánál
Fatörzsben elrejtett érme, geotojás a Szent Anna-sziklánál

Miért Erdélyben?

A legtöbb erdélyi geodoboz gyönyörűszép helyen van elrejtve. Erdély, illetve a Székelyföld nagyon gazdag természeti kincsekben és ritkaságokban, hogy csak a szurdokvölgyeket, szorosokat, geológiai képződményeket, karszt-jelenségeket, hegycsúcsokat, vagy a vízeséseket említsük. Számtalan hely van Erdélyben, amely felfedezésre érdemes, így rejtésre is alkalmas.
Az ördög ujja-szikla - Csukás hegység
Az ördög ujja-szikla - Csukás hegység

Ezért arra szeretnénk mindenkit biztatni, keressetek, rejtsetek geodobozt. Ismerkedjetek meg ezzel az érdekes játékkal. Kirándulásaitok, túráitok során rejtsetek el egy-egy új geoládát. Nagyon sok örömöt fogtok okozni azoknak, akik a természetet, a kirándulást és a túrázást szeretik, és ezeket a helyeket, kincsesládákat majd felkeresik.

Erdély első rejtései

Erdély legrégebbi kincsesládáit 2003 nyarán rejtették. A Vigyázón van egy geodoboz, amit 2003 augusztus 10-én rejtettek. Állítólag még nem találta meg senki. Érdemes lenne megkeresni, ha csak a maradványait is. Az Eldobott szikla nevű geodobozt 2003 augusztus 11-én rejtették el a Székelykőn. 2003 augusztusában rejtettek még Pádison, a Súgó-barlangnál, illetve a Pelága-csúcson.
Az Észak-Székelykő szfinx alakú sziklája
Az Észak-Székelykő szfinx alakú sziklája

Egy svéd állampolgár 2003 június 18-án rejtett egy-egy geodobozt a Lolája-vízesésnél, illetve a Remetei-szorosban. Egy német állampolgár 2003 július 24-én rejtett egy geoládát a Mohos-tőzegláp közepén, majd két nap múlva a Tordai hasadékban. Mivel a Mohos szigorúan védett terület lett, a geodoboz 2009 októberében áthelyezésre került a Szent Anna-kápolna mellé. Azóta is ott van, és kereshető. A törcsvári kastély melletti dombon van egy rejtés, amit 2001 április 1-én rejtettek. Bár az eredeti rejtő eltűnt, a doboz azóta is kereshető, a kincskeresők közös karbantartásának köszönhetően.
A törcsvári kastély - Románia első rejtekhelye
A törcsvári kastély - Románia első rejtekhelye

Miben különbözik az erdélyi kincskereső játék a többi játszótértől?

Amíg más játszótereken az a lényeg, hogy egy geodoboz minél érdekesebben legyen elrejtve, addig a geotrekkingnél, a rejtekhely-keresésnél a hangsúly a bemutatandó természeti értéken, vagy történelmi-kulturális vonatkozású helyszínen van. Ez a mi játékunk igazi kihívása, célja és értelme. Megismerni és ismertetni szép és érdekes helyeinket.
Csíkcsatószegi templom
Csíkcsatószegi templom

A Rejtekhely.ro, bár szintén geojátszótér, nem a nemzetközi alapjáték helyi játszótere. Egy másik kincskereső játék, amelyben a "kincs" Erdély történelmi és kulturális öröksége, természeti látnivalói, és nem valamilyen kincsszerűséggel felruházott tárgy. Az erdélyi játék kincskeresőit nem annyira a kutatási ösztön hajtja, hanem elsősorban az értékeink megismerése iránti vágy.

Kik vagyunk?

A Rejtekhely-keresés Erdélyben, mint geojátszótér, 2005 november 16-án indult útjára. A Rejtekhely.ro egy baráti társaság, a természetet tisztelő, túrázást és kirándulást, valamint kincskeresést szerető emberek erdélyi közössége. A geodobozok keresése számunkra csak hab a tortán, a túráink, kirándulásaink hozzáadott értéke.
Kivételes, ünnepi geodoboz-keresés szekérvel Szacsván
Kivételes, ünnepi geodoboz-keresés "szekérvel", Szacsván

Az elmúlt években Erdélyben közösséget igyekeztünk építeni, egy saját webhely, mint játszótér körül. Elsősorban egy erős, erdélyi magyar közösséget szeretnénk, mely az európai geojátszótér-kínálatot gazdagítja. Román, illetve angol nyelvű felhasználói felületünkön keresztül igyekszünk hozzáférést biztosítani a magyar nyelvet nem ismerők számára is. A játékszabályainkat illetően igyekszünk rugalmasak, nyitottak és kreatívak lenni.

A webhely tartalmához a hozzáférés több szinten történik, hasonlóan mint egy számítógépes játékban. Meg kell dolgozni érte, hogy a következő szintre juss. Ezek a szintek kihívást jelentenek, motiválnak. A játék érdekesebb, izgalmasabb lesz. A felhasználó teljesítményének és komolyságának függvényében lehet haladni a szinteken, és hozzáférni több információhoz, tartalomhoz.
Csíksomlyó - Szent István korona
Csíksomlyó - Szent István korona

Igyekszünk minél többet bemutatni erdélyi természeti értékeink és történelmi-kulturális vonatkozású helyszíneink közül. A Rejtekhely-keresés Erdélyben nem turistacsalogató játék, hanem közösségépítő játszótér. Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Az erdélyi játék jelenlegi helyzete

Jelenleg több mint 6.000+ természeti értéket és történelmi-kulturális vonatkozású helyszínt mutattunk be. Több mint 19.000+ fényképet töltöttünk fel a ládaoldalakhoz tartozó képtárakba, a rejtekhelyekhez pedig több mint 8.000+ bejegyzést jegyeztek be. Számos túrát, tábort, találkozót és egyéb rendezvényt szerveztünk. Rendszeresen túrázunk, kirándulunk. A legtöbben közülünk rendelkeznek gps készülékkel, de nagyon sokan anélkül keresnek geodobozt.

Regisztráljatok a játszóterünkre. Keressétek meg a rejtekhelyeinket, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket. Ismerjetek meg bennünket. Ha pedig ez a játék megnyeri a tetszéseteket, legyetek része a közösségünknek! 


Cutite, tacamuri, ustensile pentru bucatarie
Cutite, tacamuri, ustensile pentru bucatarie, cratite, tigai, foarfece, macete. Unelte si scule pentru agricultura si constructii. Cuptoare, plite, hote, cuve, chiuvete, storcatoare; Echipamente electrice. Mobilier din lemn si material plastic pentru gradini, terase etc; articole de uz casnic fabricate din lemn.

A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2021 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Tárolás Promotii Mobila Támogatás Furniture Deal Oldalkészítés: 0.04 másodperc