Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Máslak vára

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Történelmétől írásos adatot nem ismerünk. Jellege alapján Árpád-kori várnak tartják, pontosabb keltezését csak ásatás segíthetné elő. A kelet-nyugati irányban ovális alaprajzú, 80 m x 40 m-es méretű vár a falu melletti északkelet-délnyugat irányú, gyeppel borított domb 182 méter magasságú tetőpontján terül el...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Máslak vára felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Máslak vára képtárból:

Máslak vára 1
Máslak vára 1
Máslak vára 2
Máslak vára 2
Máslak vára 3
Máslak vára 3
A központi domb
A központi domb

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Máslak vára fotóalbumba!

A Bánság északkeleti részében, a Ruszka-havasokból nyugatra messze kinyúló Lippai-hegycsoport (Erdőhát) vidékén, alacsony dombvidéken terül el Máslak (Maşloc) község. A községtől délkeletre, körülbelül 1 km-re találjuk Máslak várának maradványait. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Máslak vára!

A legközelebbi település Máslak, 0,65 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Szoborpark Nagyszalonta 91,2 km-re.
Beliczey-kastély Csabaszabadi 75,8 km-re.
Beliczey József egykori Békés megyei főispán kastélya 1870 körül épült - oszlopos portikuszú, klasszicizáló épület, melyet 1910 körül eklektikus-szecessziós, egytornyos villává bővítettek ki. A Beliczey-kastély magántulajdonban van, jelenleg nem látogatható, a kerítés mellől az épület sem látszik.
Útépítők emlékműve Szakálháza 35,1 km-re.
Az Útépítők emlékműve az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a 6-os kilométerkőnél található. Az egykor Szeged felé vezető országút volt az első, melyet a Temesközben kiköveztek (1831 és 1835 között).
Tornya KovásziTornya Kovászi 25,5 km-re.
Az Alföld keleti peremén, a Solymosi hegység nyugati lábánál fekszik Kovászi község. A falu központjától délkeleti irányban, légvonalban 3 kilométerre emelkedik a Tornya nevű, 464 m magas hegy, melynek csúcsán középkori vár maradványai találhatók.
KovásziKovászi 26,5 km-re.
Kovászi talán legértékesebb látnivalója a középkori templom romja, a viszonylag jó állapotban megmaradt templomtoronnyal. A rom magánterületen van a temető közelében.
Sustra tava 23,1 km-re. Fortyogó sárvulkánok 7,8 km-re.
Ferences kolostor és templom KörösbányaFerences kolostor és templom Körösbánya 98,7 km-re.
Valóban, a XIV-dik században bányásztelepítésre kerül sor Körösbányán is. A torony a jelenlegi állapotában alacsonyabb a templomnál, mert a tetejét leborította a vihar. 1390-ben jelentkező, bányára utaló neve bányászok idetelepítését feltételezi.
Ópálos 16,9 km-re.
Ópálos a hegyaljai borvidék, illetve Arad környékének egyik népszerű kirándulóhelye.
Kossuth Lajos szobor Nagyszalonta 91,3 km-re. Tó menedékház Arad 24,3 km-re. Mezősomlyó 67,7 km-re. Győröd tava 29,2 km-re.
Maderspach Ferenc sírhelye Zsombolya 62,8 km-re.
Zsombolya központjából, a Szent Flórián szobortól indulva, a Polgármesteri Hivatal és a Stefan Jäger Múzeum előtt elhaladva jutunk el a városi temetőhöz, melynek körülbelül mértani középpontjában helyezkedik el a derékbatört oszlop alakú síremlék.
GyantaGyanta 96,8 km-re.
Gyanta. Sajnálatos hogy ennyire elhanyagolják a temetö karbantartását.
Sinka István-emlékház Nagyszalonta 91 km-re. Minibusz-szálló Ruszka-havas 75,5 km-re.
Malmok völgye-patak Borz 93,3 km-re.
A Malmok völgye egy körülbelül 370 m hosszú patak völgye, mely egy 50 méter magas sziklafal aljából ered. Rövid útja alatt, egykor több vízimalmot hajtott meg, majd Borz falu nyugati végénél ömlik a Fekete-Körösbe.
Aradi vár 22 km-re.
Arad városának a történelem folyamán több vára is volt,sőt, maga a középkori városmag is máshol helyezkedett el, mint manapság. Korunkra legjobban az újkori erőd maradt fenn, melynek meglátogatásakor fejet hajthatunk az 1848-49-es szabadságharc után itt kivégzett tábornokaink előtt is.
Gabonamúzeum Békéscsaba 80,6 km-re.
A Gabonamúzeum létesítményei a Gajdács vagy Csabai-tanya, a Csókási vagy Kiss-féle szélmalom, a Vésztő-Mágori szín, Mladonyiczky Béla A mag című szoborkompozíciója, Emil Vitroel a Bőség című szobra. A Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely Békéscsabán, a Gyulai út 65 szám alatt található, 1980 október 31-én nyitották meg.
Flórián-szikla Tamásd 71,2 km-re.
A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.
Czárán Gyula emlékmű Menyháza 80,7 km-re. Campeneasca-barlang 92,3 km-re.
Nyugati tengerpart Gyorok 20 km-re.
Gyorok falutól nyugatra található, egykori homokbánya területén alakították ki, idegenforgalmi célokból. Románia nyugati tengereként, tengerpartjaként is emlegetett gyoroki tó 22 km távolságra található Aradtól.
Petőfi Sándor emlékmű Szabadfalu 36,6 km-re.
Az emléktábla elhelyezése alkalmával született meg az ötlet, hogy a helyen ahol az áll, emeljenek fel egy nagyobb, díszesebb emlékművet Petőfi és a 48-as forradalom és szabadságharc emlékére. Látványos ünnepség keretében, először 1899 július 30-án állított emléktáblát az 1848-49 évi Honvédek Egyesülete ezen a helyen.
Arany János-emlékház Nagyszalonta 90,9 km-re. Szalonta tava 89,3 km-re.
Sailer Antal-szoborcsoport Temesvár 32,5 km-re.
Sailer Antal-szoborcsoport a temesvári Gyermekklinikával szemben, a Mária királynő téren.
Bezdini kolostor Maros Ártéri Természetvédelmi Terület 37,3 km-re.
Aradtól 35 kilométerre, a folyó bal partján, mélyen a Maros Ártéri Természetvédelmi Terület szívében helyezkedik el. Aradról a Perjámos felé vezető 682-es megyei úton Munár falu határáig, ahol jobbra tér egy keskeny aszfaltcsík, a letérőtől számítva 4 kilométer a kolostorig.
Bolyai János emléktábla Temesvár 32,1 km-re.
Bolyai János  utca, Temesvár. Bolyai János emléktábla - Jecza Péter, 1993.
Laszói sánc 79,9 km-re.
MénesMénes 18,9 km-re.
Walking down the main street, when the evening sun covers the yellow houses with gold varnish, when the last birds sing their song and dogs bark friendly from behind the closed gates, when a late cowherd passes through the streets with his herd. A földön hever, kevés földdel betakarva. Minis, a picturesque village, in West Romania near Arad.
Római-katolikus székesegyház Temesvár 31,6 km-re.
A temesvári római-katolikus székesegyház az egykori Losonczi téren található, a város történelmi központjában. A csanádi püspökség székesegyházának alapkőletétele 1736 augusztus 6-án történt.
Csekonics Jozsef mellszobra Zsombolya 62,7 km-re. Beganyiresd tava 94,7 km-re.
Kemenceszék tava 86,7 km-re.
A közelben szénbányák és több cseppkőbarlang van. Kemenceszék tava.
Danila-domb Vaskő 77,3 km-re.
Sportmászásra alkalmas hely, ugyanis egy több mint 50 m magas függőleges sziklafallal rendelkezik. A Danila-domb Vaskő községtől délnyugatra található, a Danila tisztásaként ismert márványfennsík fölé emelkedik.
Halásztó Iklód 39,5 km-re. Borvizes kút és fortyogó 7 km-re. Szurdok-tó Ferde 59,6 km-re.
Nagyszalonta 91,6 km-re.
Nagyszalonta, románul Salonta, korábban Salonta Mare, németül Großsalontha, a város neve a szláv Suleta személynévből ered, amely a Sulimir személynévből származik. A múzeum 16 óráig volt nyitva, mire ideértünk már zárva volt. Nagyváradtól 38 km-re délnyugatra a Kölesér partján fekszik, Nagyvárad - Arad - Temesvár országúton, a román-magyar országhatártól keletre.
Borzák-malom Nagyvarjas 38,8 km-re.
A Borzák-malom, ma ipartörténeti múzeum és közösségi tér, a Nagyiratos községhez tartozó Nagyvarjas faluban található, a 59-60 szám alatt. Az egykori parasztmalmot 1940-ben építették és 1949-ig működött, majd a román állam elvette tulajdonosaitól, a kollektivizálás után raktárként használták.

Történelmi-kulturális értékek - Temes megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Máslak vára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Felbuzdulva - Előző Likaskői felfedezésünkön felbuzdulva nézelődtünk doboz után az Attila váránál, és meg is találtuk azt. Ezentúl, hogy ismerjük a játékot, már itthon utánanézünk a keresendő dobozoknak - így biztos a Réka vári sem marad felfedezetlenül:) Rácz és Tüzes Bölöni családok.
 • Semmi új a nap alatt - Amennyiben az elmúlt években sok fát kivágtak, nagy valószínűséggel a geodoboz is eltűnt a park felújítása során. Ez nem meglepő, sajnos a geodobozok egy idő után megsérülnek, átáznak, eltünnek.
 • Részletes beszámolók - Rendben van. Elfogadom az érvelésedet, sőt nem csak elfogadom, hanem egyet is értek.
 • Meg egy - Ez az SZNK plusz állomása.
 • Egy regi haranglab - Ez egy nagyon szep haranglab, mint latom megvan a sulya is a tortenelemben. Mifelenk is vannak ilyen haranglabak, peldaul Sepsikalnokon ketto is.
 • Útban Gyergyó fele - Drive-in geodoboz, és még magassarkúban is kereshető.
 • A kapu sajnos zarva volt - Mi ezt a falut biztos nem felejtjuk el. Meg jo hogy a plebanos nem latta hogy maszkalnak a keritesen - mert a kapu sajnos zarva volt.
 • Geokarácsony Jedden - El nem tudtam képzelni, a segítő információ alapján, hogy hova lehet elrejtve a geodoboz. A közelbe érve, viszont egyértelművé vált.
 • A templomnal - A ket X meg latszik igy nagyon egyszeru rabukkani a rejtekre. Koszi a rejtest.
 • Románia legjei - A Románia legszebb fái adatbázisában található fák között, a mirkházi Kárpátok örege a kerület alapján a 7-dik fa. Továbbá csak a 3-dik kocsányos tölgy, a többi négy, 9 méternél nagyobb kerületű, fekete nyár (Csokmány, Ópálos, Kolozsvár, Malomvízszuszény).
 • Tényleg izgalmas hely - Megtaláltam, köszi.
 • A haranglabnal - Az uvegdobozra nagyon hamar raleltem. Mivel a haranglab hatuljatol tisztan latszik.
 • Helyi elnevezése Feneketlen-tó - A legenda szerint a tó helyén valamikor állt egy ház. Ebben a házban élt Rákné (vagy Rátné) édes- és mostohalányával.
 • Séta - Most, 2013 december 28-án, március végi melegben és napsütésben sétáltam egyet a Hójában. Igy került elő ez a geodoboz.
 • Egri csillagok - A Bornemissza-kastély után ez volt a következő megállónk. A park kellemes pihenésre adott lehetőséget, de ledöbbentő, hogy mennyire nem tisztelik a helybéliek ezt a helyet, amire a rongálások nyoma utal.
 • Jó kilátás - A város szélén, fent a gerinczen, az Outward Boundhoz átereszkedőben ki lehet lépni a kápolnához. Szép kilátás van, EKE tábori előkészítő túrán voltunk, akkor rendben volt.
 • Esti séta 4 - Utunk negyedik állomása. A templom nagyon szép és rendezett a környéke.
 • Sajnos eltűnt - Nem tudom, hogy jó helyen kerested-e a dobozt. Ezért ma elmentem és ellenőriztem.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Máslak vára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Temes megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.