Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Jakabkő - Kusma - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Jakabkő - Kusma

Jakabkő - Kusma | Hol van ez a hely?

A Lunga-patak mellett fekvő Kusma községtől 2 km-re délre, a 949 m magas Jakabkő sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt, melyre a falu keleti szélétől induló talajúton juthatunk fel.

Egyes leírások Felsőszászújfaluhoz tartozó várként említik, és „Burich ul Mare” (Burg) a neve. A vár kezdetei feltehetően a bronzkorig nyúlnak vissza, a középkori vár a X–XI. században épülhetett.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Balra a Jakabkő sziklája Kusma a Jakabkőről A torony alapfalai Azért vigyázzunk. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Jakabkő Kusma fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Kusma és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Jakabkő! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Jakabkő Kusma közelében?
Kolibica völgyzáró gát. A völgyzáró gát 1977-1978 között épült. Üres csövek - Sajnos a dobozt nem találtuk meg, de a szép tájat megcsodáltuk. (itt geodobozt is lehet keresni)
(érdekes hely geoládával) Sebes-patak völgye. Ortodox templom. Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.
Kisiparosok székháza. Besztercei Kisiparosok Székháza, ma George Cosbuc Városi Kulturális Központ.
Andreas Beuchel egykori lakóháza. Andreas Beuchel egykori lakóháza, Ion Zidaru lakóháza néven ismerik.
Ezüstműves ház. Ezüstműves ház, németül Goldschmiedehaus, ma Megyei Művelődési Igazgatóság.
Beszterce. Beszterce virágzó kereskedőváros volt, a 12-dik században szász bányászok alapították.
Liviu Rebreanu kollégium. Liviu Rebreanu kollégium, az egykori Evangélikus Fiúgimnázium.
Szentháromság római-katolikus templom. 16.7 km-re. A templom előterébe be lehet lépni, beljebb egy kovácsoltvas rácson keresztül lehet szemlélni a megállt időt. (látnivaló és geodoboz)
Egykori Kaszinó. Egykori Kaszinó, ma Szakszervezeti Művelődési Ház.
Simontelke. Bár nincs róla okleveles adat, minden valószínűség szerint a középkorban temploma volt.
Andrei Muresanu Kollégium. Andrei Muresanu Kollégium, az egykori Királyi Leányiskola.
Kolibica-tó. 17.5 km-re. Kolibica egy kis üdülőfalu, mely a Beszterce folyón felduzzasztott mesterséges tó partján épült. Megpróbáltam - Megpróbáltam feljutni a rejtekhez, de biciklivel nagyon nehéz volt, feladtam. (látnivaló és geodoboz)
Teleki-kastély. Frissen felújítva - A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonában levő épületet most újították fel, a hivatalos felavató pár hét múlva lesz. 600 éves mocsári tölgy. A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található. Tereprendezés miatt a doboz valószínű eltűnt - A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították.

Természeti értékek - Beszterce-Naszód megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Kusma térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Jakabkő gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  Sikerült eljutni Kusma környékére? Tetszett a Jakabkő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Turisztikai látnivalók a közelben

  Hollókő
  Hollókő
  A Hollókő természetvédelmi terület Felső-Budákról közelíthető meg, a Kolibica-tó irányába vezető aszfaltos erdőkitermelő úton.
  Geológus tűje
  Geológus tűje
  A Hollókő sziklavilágának távolról látható érdekessége egy 10 m magas, magányos sziklatorony.

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Beszterce-Naszód megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.