Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Simontelke - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Simontelke

Mind az oltár, mind pedig a falkép csak katolikus korból, tehát a középkorból maradhatott meg a középkori templomban. A középkori katolikus hívek a reformáció idején reformátusok lesznek, a templommal együtt. A XVII...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Kolozsvári Szénafüvek
Tavaszi hérics
Pisztrángos borvízforrás - Uzonkafürdő
A forrás
Felsőtorjai református templom - Torja
Toronyrészlet
Borzvára Kispatakon
Borzlik 1
Szent István-borvízforrás - Fehérkő - Kászonfeltíz
Pihenőhely
Moldoveanu-csúcs - Fogarasi-havasok
A "rossz"
Kőhalom vára
A vár és Kőhalom
Sálfalvi szakadék
Sálfalvi szakadék 4
Árpád-kori körtemplom - Algyógy
Harangtartó
Kerek-kő
A Kerek-kő sziklaéle

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Simontelke fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Bár nincs róla okleveles adat, minden valószínűség szerint a középkorban temploma volt. 1621-ben ugyanis még áll a reformátusok temploma, amelyben ott van az oltár is, felette festett falképpel, sőt az egykori papiszék felett is. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Simontelke!

A legközelebbi település Simontelke, 0,13 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Simontelke közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
3,5 km-re. A kiszsolnai evangélikus templom után megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Sikerült az út túloldalán, a kőgombákkal szemben félrehúzni, leparkolni. Különleges formájú homokkövek látványában gyönyörködhetünk Besztercétől 17 km-re, Szászrégen irányába, a DJ154 jelzésű útvonalon, Bilak, románul Domnesti, település előtt, az út bal oldalán.
5 km-re. 1650-ig szász település, közvetve feltételezhető, hogy középkori temploma is volt. Egy 1243-dik évi oklevél tatárjárás előtti birtokadományozásról értesít, tehát a település tatárjárás előtti.
5,7 km-re. Ide, a határőrtelepre telepített németek pogány besenyőket találnak itt, s ők nevezik el paganicanak. 1332-ben plébániatemploma van, 1432-ben egy ajándékozási levélben szerepel a plébános is.
5,8 km-re. A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidékSajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Szeretfalva község. A falutól keletrere található a Várhegy.
6 km-re. Már megint az Óvárhely melletti tölgyerdőben jártunk, kockás liliomokat nézni, fotózni. Besztercétől mindössze 8 km-re délre fekvő, egykor többségében szászok lakta település temploma a 14-dik század derekán épült.
6,8 km-re. Óvárhely kijáratánál, Kisdemeter felé (173-as megyei út) jobbra egy földút vezet egyenesen a 6 hektáros liget-, tölgyerdő felé. A tegnap újra felkerestük a tölgyerdőt. Teljes pompával virágzik a kikerics a vén tölgyek alatt.
7,1 km-re. Egykori Kaszinó, ma Szakszervezeti Művelődési Ház.
7,1 km-re. Besztercei Kisiparosok Székháza, ma George Cosbuc Városi Kulturális Központ.
7,2 km-re. Az épület rendben van tartva, felújítva, mint ahogy előtte az utca is. A templom előterébe be lehet lépni, beljebb egy kovácsoltvas rácson keresztül lehet szemlélni a megállt időt.
7,3 km-re. Beszterce virágzó kereskedőváros volt, a 12-dik században szász bányászok alapították. Látnivalói az evangélikus templom, a lábasházak, az Ezüstművesek Háza, a római katolikus templom és a besztercei múzeum.
7,3 km-re. Andreas Beuchel egykori lakóháza, Ion Zidaru lakóháza néven ismerik.
7,3 km-re. Andrei Muresanu Kollégium, az egykori Királyi Leányiskola.
7,5 km-re. Ezüstműves ház, németül Goldschmiedehaus, ma Megyei Művelődési Igazgatóság.
7,6 km-re. Liviu Rebreanu kollégium, az egykori Evangélikus Fiúgimnázium.
7,6 km-re. Egykori evangélikus templom, ma Szent Demeter ortodox templom.
7,6 km-re. Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.
8,1 km-re. Erdély egyik legkorábbi épen maradt temploma, már messziről magasztosan fehérlik a dombtetőn. Az 1834-es földrengés során nagyon megrongált templomot a XIX-dik század végén restaurálták.
9,4 km-re. Sajómagyaróstól északkeletre, az 580 m magas Várhegyen állt egykor a sajómagyarósi vár. A Borgói-hegység nyugati lábánál húzódó, a Nagy-Szamos, Sajó és Beszterce által határolt dombvidéken, az északkeletről érkező Csetátye-patak mellett fekszik Sajómagyarós község.
9,6 km-re. Árokalja falutól délkeleti irányban, a Szeretfalva felé vezető út nyugati oldala fölött húzódó hegysor egyik észak-déli irányú nyúlványán áll a vár. A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Árokalja község.
10,1 km-re. Egykori evangélikus templom, ma ortodox templom, Sajómagyarós.
11,1 km-re. Egykori evangélikus templom, ma Keresztelő Szent János ortodox templom. Sajnos zárva volt, időnk nem volt a kulcsot keresni, nagyon megnéztem volna a belsejét, főleg hogy az ortodox vásárlás után hogyan alakították át.
11,3 km-re. A kastély épületében van egy konferenciaterem, egy előadóterem, egy tanulóterem, és egy frankofón könyvtár. Nagyon különleges hangulatú kastély, egyetlen Erdélyben ilyen stílusban. Az árokalji Bethlen-kastély az egyetlen mór-bizánci stílusú kastély Erdélyben, a hozzá tartozó 17 hektáros birtokon 3 épület és egy arborétum található.
11,5 km-re. A Bethlen-kastély a 19-dik században épült, neobizánci stílusban - ma a Babes-Bolyai Tudományegyetem Regionális Frankofón Központja működik benne, és tudományos konferenciák színhelye. Ez aztán az ambíciós keresés. Árokaljára érkezve, egyszer az északkeleti kapun próbálkoztam, de az zárva volt. Könnyen megtaláltuk a sírt, a dobozt már nem annyira. Parkja arborétum, száznál több fafajjal, a park déli szélénél egy síremlék található, egy a Sajóba fulladt fiú emlékére.
11,5 km-re. Az Árokalja faluban található Bethlen-kastély egy körülbelül 16 hektáros dendrológiai park területén helyezkedik el. A gps természetesen a lezárt kapuhoz irányított. A koordináták alapján hamar megtaláltuk a tulipánfákat, meg a kettős tulipánfát is (gondolom azt amelyiket kell). A park arborétum, több mint 150 különleges, messze földről származó fafajtát láthatunk itt.
11,6 km-re. Az árokalji Bethlen-kastélytól körülbelül 250 méterre, északnyugat felé, egy vizesárokkal körülvett szigetecskét találunk. A híd, vagy inkább palló könnyen meglett, ugyanígy könnyen a geodoboz is. A szigetre egy fából ácsolt palló vezet, közepén egy kulcslyuk formájú díszcserje bokorsor van.
11,7 km-re. A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították. A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található.
11,8 km-re. A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonában levő épületet most újították fel, a hivatalos felavató pár hét múlva lesz.
13 km-re. Ez az oklevél legfeljebb egypusztára érvényes: 1366-ban Zegen, 1407-ben Zegew, 1413-ban Scegew,1428-ban Nagy Chegew, 1429-ben Czagendorf, 1433-ban Czege, 1622-benSzász Zege formában fordul elo a forrásokban. 1243-ban jelentkezik az okiratokban egy Chegetelke megnevezés, deGyörffy szerint az oklevél nem hiteles.
Kolozsnagyida vára 14,1 km-re. A Mezőség északkeleti részében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, a Tekei Dipse-patak mellett fekszik Kolozsnagyida község. A település keleti végénél, a falu szélétől körülbelül 1 km-re emelkedik az 516 m magas Várhegy.
14,4 km-re. Kerlést elhagyva a Sajósárvár felé vezető út bal oldalán egy kanyarban meredek sziklafalban furcsa nyílások tátonganak.
16,2 km-re. 7 km után van egy erdészház sorompóval, itt balra térünk és még 3 km kanyargós út után ott is vagyunk a kő lábánál. Felmásztam a tetejére is, talán onnan a leglátványosabb a Geológus tűje. A Budak-völgyi tölgyerdőnél találkoztunk Déliáikkal. A Hollókő természetvédelmi terület Felső-Budákról közelíthető meg, a Kolibica-tó irányába vezető aszfaltos erdőkitermelő úton.
16,4 km-re. A Hollókő sziklavilágának távolról látható érdekessége egy 10 m magas, magányos sziklatorony. Egy évvel ezelőtt nem mentem fel a Hollókő tetejére. Alapterületének átmérője 5-6 m, ezt a tű alakú képződményt Geológus tűje néven is ismerik.
16,8 km-re. A Lunga-patak mellett fekvő Kusma községtől 2 km-re délre, a 949 m magas Jakabkő sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt. Ide a falu keleti szélétől induló talajúton juthatunk fel.
16,8 km-re. Mindig van egy vonat az utolsó után. A helyszínre érkezve, picit aggódtam, hogy a közelben megkötött kutya ugatni kezd, és akkor nem fogok tudni feltűnésmentesen keresni. Három nyelven hirdeti egy szerény tábla ezt a régi vasutas igazságot a tekei állomás falán.
17,3 km-re. Az állapota egyre jobban romlik, jelenleg el van hanyagolva, a templom mellett játszóteret és parkot hoztak létre. Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása. Teke község a Mezőség keleti felében fekszik, a Pénteki-patak mellett - evangélikus temploma műemlékké nyilvánított épület, a XIV-dik században épült, a tornya a XV-dik században.
20,3 km-re. Bizonyos, hogy a falu a templom után kapta nevét, s e szerint a XIV-dik században Szent Máté tiszteletére szentelt temploma volt. A templom valóban ennek a kornak stílusjegyeit viseli, a gótikus kor alkotása.
20,8 km-re. Kusma-kő (Kusmai kő).

Történelmi-kulturális értékek - Beszterce-Naszód megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Simontelke adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ezt nem engedheted meg magadnak Gábor.
 • Sajnos nem talaltam meg a dobozt, nem tudom, vajon tenyleg nincs meg, vagy csak en nem voltam eleg eber ? Igaz nem emlekeztem pontosan a leirasra, de azert azt hiszem a megfelelo helyen kerestem .
 • Tegnap, július 10-én, útban Sepsiszentgyörgy felé megtaláltam a "geoköcsögöt". Eseslevinek üzenem, hogy van megoldás a cigányokra: hajnalban kell érkezni, olyankor a feredő kong az ürességtől.
 • Mászni kellett érte, de összejött.
 • Egy utolsó, éjszakai pihenő, egy tartalmas nap után.
 • Megtaláltuk a keresztet. A doboz nem került elő.
 • Ezt es.
 • Megvan a doboz. Elég sokat kerestem, míg rátaláltam a rejtekre.
 • Jó hely, habár sok a kíváncsi tekintet, mivel focipálya van mellette. Kár, hogy el van dugva a vasút épületei közé.
 • Mintha en keszitettem volna azt a hoparkanyos fotot. 2 vagy 3 evvel ezelott amikor legeloszor keveredtem a Retyezat sziklai koze egy ugyanilyen honyelv-hoparkany probalt visszateriteni.
 • A helyszint megtalaltam, a tujakat is. Elegge el vannak nove es ahogy probaltam befurakodni az agak koze a hajam es a nyakam megtelt a lehullo szaraz levelekkel.
 • A kanyarodó autók gumicsikorgását hallgatva, a szerelővas segítségével távolítottuk el a dobozt takaró fadarabot.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Simontelke? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Beszterce-Naszód megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.