Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Nagy-Bihar

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Nagy-Bihar felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Mélyen benyúlva Fülemüle tó Torda
Mélyen benyúlva
A csúcson Hollókő
A csúcson
Megtalálók Sepsiszentkirály kőhíd
Megtalálók
Havas kőbánya Fügevára Korond
Havas kőbánya

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Nagy-Bihar fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Nagy-Bihar!

Az itt látható körpanoráma lenyűgöző. Láthatjuk a Gajna-tető, Arad-kő, Béli-hegyek, Pethő-csúcs, Zanoga, Bak-hát , Bihar-csúcs, távolabb a Mező-havas, Bocsásza, Sík-havas, Vlegyásza, Öreg-havas csúcsokat... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Patrahaitesti, 4,21 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Kovakő oldala Alváca 29,9 km-re.
Baszarabásza község Alváca falujának határában, a Kovakő oldala, románul Coasta Cremenii, faopál lelőhely.
Lankás-nyereg 10 km-re. Boga-csűr 18,8 km-re. Feketéllő-nárciszmező 47,6 km-re.
Református templom MagyarvalkóReformátus templom Magyarvalkó 46,2 km-re.
Magyarvalkón találjuk Kalotaszeg egyik legfestőibb, leglátványosabb, erődített, kettős várfallal körülvett templomát. Magyarvalkó református temploma szép és jellegzetes kalotaszegi templom. A havasrekettyei vízesést látogattuk meg és hazafele tettünk egy kisebb kitérőt.
Csoda-kanyon Medúza-zugCsoda-kanyon Medúza-zug 21,3 km-re.
Különösen szépek az egyes ablakok amelyeken keresztül a fénysugarak bejutnak a barlangba, illetve a kanyonba, és rendkívüli látványt nyújtanak. Hát ez a doboz nem került elő. Először is köszönöm a visszajelzésed. A Szamos Bazár felső, forrás felőli részén, egy csodaszép, körülbelül 50 m-es szűk kanyon található, melyet az Aragyásza barlang előz meg.
Gaina-tető 11,3 km-re.
Ponor-forrásPonor-forrás 15,2 km-re.
A Ponor-kitörés vagy Ponor-vízkelet a Ponor-patak vízkitörése. Szerencsémre, kilátszott a doboz kék füle a kő alól, így nem kellett minden bokor alját megbolygassam. A Ponor-réten a víznyelőktől sétáltunk a patak mentén. Egy sziklafal alján ömlik kifelé, a pádisi havasi rét földalatti vizeit gyűjti össze és juttatja a felszínre.
Csonka-kő Boga-telep 18,3 km-re.
Valójában egy körülbelül 10 km-es túra, 300 m szintkülönbséggel, néhol igen meredek szakaszokkal tarkítva. A Boga-telep felett áll a Csonkakő nevű hegy, illetve sziklaorom, könnyű kis sétának látszik első pillantásra.
Ponor-rétPonor-rét 14,5 km-re.
Itt található a Ponor-kitörés. Sajnos, a dobozt nem találtam meg. A több napig tartó esőzés után sem volt még feltelve a Ponor-rét tava. A Pádisi-fennsík egyik legszebb tája a Ponor-rét.
Moloch-kilátó Szamos-Bazár 21,5 km-re.
A kilátótól balra található az Angyalszírt. Ez alkalommal egy hétvégét töltöttünk Pádison. Először is kösz a visszajelzést Melinek. A dobozkát kiesve találtuk a sziklapárkányon. A Szamos bazár szurdokára nyilik kilátásunk, jobról a Moloch vízeséssel és balról a Belvedere sziklafala tornyosul a maga körülbelül 100 m-es magasságával.
Római lépcsők Ruda 40,4 km-re.
Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra. A tárna egy enyhén lejtő, 180 m hosszú járat, melyet kétezer évvel ezelőtt a rómaiak ástak, és a híres római lépcsőkkel végződik.
Traianus forrása Körösbánya 29,7 km-re.
Traianus forrása - Körösbánya.
Galbina-szirtGalbina-szirt 14,5 km-re.
A Pádis szívébe, a Galbina-szirtre hívunk Téged. A szirt több irányból közelíthető meg - a Glavoi-ról, a Csodavártól (a Porcika-zsombolyon át), a Bársza-katlan, illetve az Eszkimó-jégbarlang felől. Eke-túrán voltunk a Pádison.
Gavrii hegyese HavasnagyfaluGavrii hegyese Havasnagyfalu 42,1 km-re.
Gavrii hegyese egy sziklás kilátó Havasnagyfalu, románul Marisel, tanyavilágában.
Belvedere kilátó 21,8 km-re.
Belvedere kilátó nyújtja az egyik legszebb kilátást a szurdokvölgyre (Szamos Bazárra). A piros pont jelzés mentén található. Ez már igen, ez már kilátás.
Medve-kitörés 14,6 km-re.
Vízimalom Biharrósa 45 km-re.
A 19-dik századi fából készült vizimalom még most is működőképes, ez az egyetlen a környéken, amelyet még használnak. A malom működési szerkezetét a szárnytárcsás vízikerék alkotja, melyet az átirányított vízhozam mozgat, kifolyócsatornán át elterelve a vizet.
Bethlen Jozefa kriptája Nagyhalmágy 19,6 km-re.
Bethlen Jozefa (1769–1841) kriptája a Sortok-hegyen található, Nagyhalmágy falutól északra, a Halmágycsúcs település felé vezető út közelében.
A Szegyesdi völgyA Szegyesdi völgy 12,2 km-re.
Az útikönyvek szerint 26 barlang nyílik a meder két oldalán, és persze akad köztük néhány komolyabb sziklaorom is. Barlang, cseppkö, denevér. Szegyesd volgyeben kozel 100 barlang talalhato, sokak szamara szerencsere nincsenek kijelolve. Az alig 9 km hosszú Szegyesdi völgy Románia egyik legismertebb barlangászparadicsoma. Rendkívül hangulatos patak-völgy Kisszegyesd határában, a patak mentén a forrás felé sétálva egymás után tűnnek fel mellettünk a völgy csodái.
Ferences kolostor és templom KörösbányaFerences kolostor és templom Körösbánya 29,6 km-re.
1390-ben jelentkező, bányára utaló neve bányászok idetelepítését feltételezi. Valóban, a XIV-dik században bányásztelepítésre kerül sor Körösbányán is. A torony a jelenlegi állapotában alacsonyabb a templomnál, mert a tetejét leborította a vihar.
Vigyázó Kalotaszeg őreVigyázó Kalotaszeg őre 36,2 km-re.
A Vlegyásza csúcs 1836 méteres magasságával a Nagy-Bihar után az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb csúcsa. Nem kerestétek meg véletlenül A világ tetején nevű geodobozt?
A császár bükkfája Muncsal 44 km-re.
Keskeny nyomtávú szerelvény Aranyos völgyeKeskeny nyomtávú szerelvény Aranyos völgye 31 km-re.
A Fehér megyei Boncesti településen, az abrudbányai eltérőnél, egy otthagyott keskeny nyomtávú szerelvény áll.
Tolvajvár 26 km-re.
Nagylupsa 37,9 km-re.
Nagylupsa látnivalója a gazdag móc néprajzi gyujtemény.
Biharfüred 28,3 km-re.
Biharfüred, a nagyváradi görög katolikus püspökség egykori üdülőhelye. Ma népszerű kirándulóhely, sízőhely.
Szarvaspatak tava Verespatak 38 km-re. Égett-kő 22 km-re.
Rálátás a Kopasz-DetunátáraRálátás a Kopasz-Detunátára 42,9 km-re.
Rejtettem a Kopasz-Detunáta tövében levő törmelékkel borított mező szélén, ahonnan jól láthatóak a bazaltoszlopok. Leginkább délután érdemes bejárni ezt a hatalmas kőoszlopokkal borított mezőt, mert akkor a legjobb a Detunáta megvilágítása. Iza, Zitrom, Tibi, Emese, Laci, Lajcsi, McFly. Gyerekkorom óta nem jártam itt.
Hoanca Apei 9,9 km-re. Carligati-csúcs 31,5 km-re.
Hollókő VerespatakHollókő Verespatak 37,8 km-re.
A Hollókő Verespatak egyik jelképe, egy könnyen felismerhető, jellegzetes formájú sziklaképződmény, természeti emlék.
Szentháromság-vízesés 3,9 km-re. Szár-tető Béli-hegység 40,7 km-re. Czárina-tó Verespatak 36,2 km-re.
Harasztosi-Magura 24,7 km-re.
Sokadszorra járva itt a Harasztosi-plájon elmondhatjuk, hogy aki ellátogat erre a helyre magával viszi e tájból áradó végtelen békét és nyugodtságot. A Harasztosi-Magura a Bihar-hegységben a Belényesi-medencében található.
Ördögmalom-vízesés 27,2 km-re. Nagy Molhás Bihar-hegység 19,7 km-re.
Vasúti híd BrádVasúti híd Brád 38,9 km-re.
Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult. A vasútvonalat megyisztították a sínektől, pedig akár turistavonatot is lehetett volna járatni rajta, mert nagyon szép a táj, és a hidakon és erdőkön végigzötyögni nyitott vasúti kocsin, egy jó kis kaland lenne.
Rotunda-csúcs Verespatak 37,2 km-re. Angyal-tó Verespatak 37,9 km-re.
Felsővidra 14 km-re.
Fehérviztől 31 km-re fekszik Felsővidra, Avram Iancu, az 1848-as román forradalmár szülőfaluja.
Dragan-völgyi gátDragan-völgyi gát 38,7 km-re.
Magassága 120 méter, a tetejének a hossza 424 m, a vízgyűjtő tó területe 292 hektár, gondolom, hogy maximális vízállásnál. A Nagy-Sebes (Dragan) völgy és a Kis-Sebes völgy találkozásánál épült a Dregan-gát.
Eszkimó-jegesbarlang 14,9 km-re. Sík-havas 25,8 km-re. Fehérkő-hasadék 49 km-re.
Pádis-víznyelőPádis-víznyelő 16,8 km-re.
Bánffyhunyad felől közelítettem meg a Pádist, az út katasztrofálisan rossz. Mi a jobbik útat választottuk, kellemes úton és csodaszép tájon autóztunk fel. A Pádisi-menedékháztól a Ponor-rét felé tartva (kék, illetve sárga pont fehér alapon) érdemes megnézni a Pádis-víznyelőt.
Nagy-tó panoráma Verespatak 37,5 km-re. Körbenéztem és azonnal láttam, hogy a rejtekfotón látott szikladarab nincs a tó partján. Campeneasca-barlang 17,3 km-re. Tisza-kő 33 km-re.
A Hollókő aljában VerespatakA Hollókő aljában Verespatak 37,8 km-re.
A sziklás hegyoldalakon szinte semmi sem terem, az ErdélyiSzigethegység mégis rendkivül gazdag. Már a rómaiak is tudták ezt, akik itt aranyat és ezüstöt bányásztak, a folyót Auratumnak nevezték el. Hát nem a fákkal volt gond, a GPS jól működött. Hát persze, hogy el van ismerve a megtalálás. Sajnálnám, ha többet nem jelentenéd be a megtalálásaidat.
Mamutfenyő SzékelyjóMamutfenyő Székelyjó 42,8 km-re.
A Vlegyásza hegység lábánál, Székelyjó és Havasrogoz határán található bolygónk egyik leglenyűgözőbb fájának, a hegyi mamutfenyőnek egy példánya.
Galbina-kőköz 12,9 km-re.
Molhás dagadó tőzegláp Bihar-hegységMolhás dagadó tőzegláp Bihar-hegység 17,4 km-re.
A temérdek tőzegláp az egyik különlegessége a Pádisnak, bár kevesen tudnak róla. Az egyik legnagyobb ilyen dagadó tőzegláp a Nagy Molhás az Izbuc patak völgyében. 7 diák kíséretében a nedves Pádisról a bűn-rossz úton leereszkedve tettünk egy kis kitérőt ehhez a szép helyhez.
RozsdaszakadékRozsdaszakadék 9,8 km-re.
A Rozsdaszakadék egy 100 m mély árok, mely a vörös szinű talajáról kapta a nevét. Régebben, igaz akkor még nem tudtam erről a játékról, és akkor nyár volt.
Muncelului-barlang 10,1 km-re. Lunkoj-to 41,1 km-re. Bulz-kő 40,7 km-re.
Tölgyfa Cebe 30,6 km-re.
Tölgyfa - Cebe.
Párkány-kitörés 10,5 km-re.
Református templom Magyarremete 42,2 km-re.
Magyarremete látnivalója a 13-14-dik században épült román és gótikus stílusú református templom, szép freskóival.
Unitárius templom Verespatak 37,2 km-re. Megtaláltuk a dobozt, benne a dominóval. Vércsorog-vízesés 4,4 km-re.
Malmok völgye-patak Borz 46,6 km-re.
Rövid útja alatt, egykor több vízimalmot hajtott meg, majd Borz falu nyugati végénél ömlik a Fekete-Körösbe. A Malmok völgye egy körülbelül 370 m hosszú patak völgye, mely egy 50 méter magas sziklafal aljából ered.
Piciorul Porcului-csúcs 39,9 km-re.
Református templom KalotaszentkirályReformátus templom Kalotaszentkirály 48,8 km-re.
Kalotaszentkirály a kalotaszegi faluturizmus központjának számit. Látnivalói a kazettás mennyezetű református templom, az Ady-emlékmű és az egykori határsorompó maradványai. 8 éjszakát töltöttünk el a Tünde Panzióban.
Stanu Carnului kilátópont 46,3 km-re.
Aranymúzeum Brád 35,6 km-re.
Brád aranybányászatáról nevezetes, az Aranynégyszög (Brád, Nagyág, Offenbánya, Zalatna) egyik sarka.
Szerenád-vízesés 31,3 km-re.
Fekete-zsomboly Elveszett világ 13,7 km-re. Azért hóolvadáskor lehet a leglátványosabb, mikor van csapadék bőven, vagy esetleg nagy zivatarok idején, csak akkor nem a legkényelmesebb.
Vasútállomás Brád 34,5 km-re.
Az akkor Arad Csanádi Egyesült Vasút cégnévvel eredményesen működő és továbbépülő vasút építészeti tevékenységének tetőpontja a millennium évében a vonal végpontján, a bányászatáról neves Brád állomáson épített, festői kompozíciójú felvételi épület.
Fekete-barlang 15,2 km-re. Huda Orbului-barlang 14,2 km-re.
Nagy Phaeton vizesés 23,9 km-re.
Az Aló Völgyén található a 80 m magas vízesés, amely sárga, rozsda és ibolyaszín kvarckristály lépcsőkből épül fel. Meredek ösvényen közelítettük meg a vízesést. A sárga kereszt jelszésről tértünk le a kék háromszögre, sajnos nem néztük meg előtte az út leírását (fentről nem jeleztek semmit az úton), emiatt kissé meglepődtünk. A Nagy Phaeton-vízesés, egy összetett, földtanilag, növénytanilag védett terület, amely vízeséseket, sziklákat foglal magába.
Czárán Gyula emlékmű Menyháza 32,9 km-re. Oncsásza-rét 24,9 km-re. Feneketlen-tó Bárszai-katlan 15,5 km-re. Porcika-nyereg 12,3 km-re. Cocomisli 49,1 km-re. Kopott-csapás 22,6 km-re.
Fenyves-tó Verespatak 37,7 km-re. Jól esett a fenyők árnyéka.
Fehér-kövek 34,4 km-re.
A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival.
Vasalt mászóút Fekete-kövek 9,6 km-re. Nagy-Arad-csúcs Béli-hegység 36,6 km-re.

Természeti értékek - Bihar megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Nagy-Bihar adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Jo túra - Az Aranyos völgyéböl, a Vércsorog vizesést érintve, a csucsra.
 • Nem találtam meg - Pedig minden lehetséges lyukat végigkutattam.
 • Ami kivül, az volt belül is - Hogy mi egyéb lehet még itt? Rengeteg minden.
 • Nem tudok részt venni... - Nem tudok jönni, de azért érdekel a mini Istenszéke. Remélem eljutok valamikor.
 • Lerobbant hely - Az állomás felől közelítettük meg a rejteket. A házakat jobb oldalról megkerülve kimentünk a mezőre és a gyárkerítés ÉK sarkánál meglett a doboz.
 • Lábmosók - Ezt is megkaptam.
 • Szep hely, de meleg volt - Mar koncerten voltam benne.
 • Gyanús szemekkel - Egy kicsit magasan volt, de megtaláltuk. Igaz, már majdnem lemondtunk róla, mert a pap épp akkor érkezett haza.
 • Tyúk vagy tojás? - Ez a hely az, ahol nem tudjuk a tyúk vagy a tojás, a Peretz vagy a Fakír volt előbb - már mint rejtő. A székely tajgában viruló gyapotföld, hol is járok álmomban?
 • Illatfelhő - Az eső zuhogott, a nárciszok illatoztak, nem győztünk betelni a tengernyi nárcisz látványával. Ernyő alól fotózgatva minden zegzugot bejártunk, egészen a Balla tanyáig.
 • Gratulálok, szép rejtés - Eszméletlen jó hely, mindenképp sétáljatok végig a temetőn, mondanivalója van.
 • Megtaláltuk - Megtaláltuk.
 • Könnyű megtalálni - Miután visszahelyeztem a "dinoszauruszt" megmásztam a Csáklya hasadék másik szikláját is. Csodás róla a kilátás.
 • Rejtekhelyek télen - Sajnos télen sok geodoboz megsérül, amikor a befagyott rejtekből megpróbálják kivenni. Érdemes ezért rejtéskor arra is gondolni, hogy vajon hogy fog kinézni a rejtek télen, havazáskor.
 • Izgalmas hely - Nagyon izgalmas hely. Jó rejtés.
 • Otletes rejtes - Megtalaltuk. A templom sajnos zarva volt.
 • Nagyon jó rejtek - Sajnos nem volt benne iroszer, és én sem vittem magammal, igy nem tudtam bejegyezni magam. A Hargita 50 GeoKret-et kivettem, és beleraktam a Barátok feredeje-dobozba, mivel nem nagyon lesz alkalmam hegycsúcsokra menni mostanában, gondoltam az forgalmasabb hely.
 • Meglepetés a csúcson - Herecz vára és Kincsás vára mellett a Bodoki-tető volt a szintentartó-honismereti túránk célja, ahol a legutóbbi bejegyzések alapján nem számítottunk dobozra. A jelzett helyen kidőlt fák, sűrű aljnövényzet, "cziher" fogadott, de legalább az üres rejteket meg akartuk keresni.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Nagy-Bihar? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bihar megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.