Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Boglya-tető

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A kilátás lenyűgöző, olyan mintha repülőből szemlélnénk a Hétfalusi havasokat...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Boglya-tető felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Református templom Református templom Bonyha
Református templom
Borziatelep tava 1 Borziatelep tava tó
Borziatelep tava 1
Templomudvar - 3 Esztelnek katolikus templom
Templomudvar - 3
Hm Gyilkos fekete fehér
Hm

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Boglya-tető fotóalbumba!

A Boglya-tető a szénaboglya formája miatt kapta a nevét. A Garcsin-völgy felőli részén, 100 méteres szakadék felett állunk. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Boglya-tető!

A legközelebbi település Alsótömös, 4,08 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Szent Miklós-templom Bolgárszeg 10,9 km-re.
A Szent Miklós-templom Brassó Bolgárszeg nevű városrészének központi parkjában helyezkedik el, mely a Porondról (Anger, Egyesülés-tér) nyílik. A templomkert területén áll a Brassói Ifjak Múzeuma, az Első Román Iskola épülete, és Coresi diakónus román nyomdász szobra.
Katolikus templom Szentivánlaborfalva 34,8 km-re. It komoly keresztesháború zajlott atyánkfiai között valamikor.
Kígyó-vízesés a Vargyas-patak oldalágánKígyó-vízesés a Vargyas-patak oldalágán 96,8 km-re.
A Szentegyházasfaluból a Madarasi Hargitára vezető út mellett, a mini vízierőműtől északra körülbelül 600 méterre, a Transzhargita út melletti sziklabástyájától körülbelül 300 méterre délnyugatra, a Vargyas-patak egyik baloldali mellékága hatalmas erővel zúdul alá a hegyoldalon.
HomoródfürdőHomoródfürdő 89,9 km-re.
Homoródfürdő a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében fekszik, 740-760 magasságban, 18 km-re Székelyudvarhelytől, a 13 számú műúton. Csíkszeredától 34, Szentegyháza várostól, melyhez tartozik, 6 km-re található. Megtaláltuk Bálinttal és Misivel. Megtalaltuk. Második erdélyi geoládám.
Négy házNégy ház 57 km-re.
Egykori nemesi kúria mellett, melyet most épp felújítanak, Imecsfalva és Zabola között. Minden akacfat vegigjartam, mig megtalaltam. Miután végignéztük, egy másik kincskeresővel az összes akácfát. Drive-in. A helyet valamiért Négy háznak hívják errefele.
Genune-szakadék 89 km-re.
Nyeregszorosok közti csúcs Fogarasi-havasok 85,2 km-re.
A Hölgy és az Ördög nyeregszorosok közti csúcs.
Evangélikus erődtemplom ApoldEvangélikus erődtemplom Apold 90,9 km-re.
Apold központjában 16-dik században épített, szép, bár leromlott erődtemplom található. Értékei közül megemlíthető a szentélyben található faragott szentségtartó, illetve a szines karzata. Jól végzi a dolgát. A templom zárva. Régebb az volt a divat, hogy az asszonyt falazták be.
Fergettyűvár EgerpatakFergettyűvár Egerpatak 37,7 km-re.
A Fergettyűvár hegytetőjén ma már majden semmi sem látszik, nyomai eltüntette az eke vasa. A helyet régen szántották, ma legelő - ezt a kenyér alakú dombot Bibarc-tető néven ismerik a környékbeliek. Ezt a csapatmunkával elrejtett geoládát, csapatmunka nélkül találtam meg, elsőnek. Ritka szep a kilatas a kornyek falvaira. Ezt már nem sikerült megtalálnom.
Katolikus templom Kézdiszentlélek 66,7 km-re. Több alkalommal is jártam a helyszínen. Ejsze a doboz a kapun belül van, s nem lehet bármikor hozzáférni.
Panoráma Sugariilor-völgy Bucsecs-hegység 19,9 km-re. Na, itt aztán rendesen fúj a szél. Kis-Lajta-nyereg Fogarasi-havasok 83 km-re. Ortodox fatemplom Papolc 46,4 km-re.
Mérlegmúzeum Lisznyó 30,7 km-re.
Lisznyó egykori, frissen felújított tanácsépületének pincéjében egyedi gyűjteményt mutatnak be, ez a környék egyetlen mérlegmúzeuma. Van itt több mázsa mérésére alkalmas régi hídmérleg, tányéros és tolókaros konyhai mérleg, patika és levélmérleg, illetve olyan is ami bőrök mérésére szolgál.
Unitárius templom Sepsiszentkirály 31,2 km-re.
A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el. Ez egyben arra is utal, hogy már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek.
Székelykapu ImecsfalvaSzékelykapu Imecsfalva 58,6 km-re.
2 kincskereső is jelzte, hogy a doboz eltűnt. Szerintünk helyesek. A dobozka ott van, ahol a leiras mondja. Kézdivásárhely és Kovászna között félúton érdemes megállni a kis templomnál, és a falu végén megszemlélni a Fortyogót, a pipáló Zágoni hegyeket, amiről ezt írta Mikes Kelemen: Úgy szeretem már Rodostót, hogy el nem felejthetem Zágont.
Vártemplom PrázsmárVártemplom Prázsmár 21,1 km-re.
A Világörökség részét képező prázsmári vártemplom a legnagyobb és a legkülönlegesebb az erdélyi erődtemplomok között. Csodalatos hely, a doboz konnyen megtalalhato a leiras alapjan. Sepsiszentgyörgy és Brassó között, a Szászföld határán található.
Református templom SzacsvaReformátus templom Szacsva 35 km-re.
A Szacsva patak felső völgyében egy dombtetőn, egy kivülről szerény, de belülről annál gazdagabb késő barokk templom található. Az ötödik Rejtekhely-találkozó alkalmával, a rejtés napján találtam meg az itt elrejtett geodobozt. Szintén a rejtekhely találkozó alkalmával, a rejtés napján találtam meg a geodobozt. Megtalaltuk.
Csemő rétláp 76,7 km-re. Kis-Úcsa-nyereg Fogarasi-havasok 72,5 km-re.
Berevoiescu-menedékhely Fogarasi-havasok 52,7 km-re.
Berevoiescu-menedékhely, állítólag használhatatlan.
Bükkfa a Kolos-tető mellettBükkfa a Kolos-tető mellett 98,6 km-re.
A Kolos-tetőtől északkeletre található a környék legidősebb bükkfája, kerülete 3,6 m. A törzse üreges, a szekérút felé eső része hiányzik.
Hargita-ligetHargita-liget 85,4 km-re.
Természeti értékeink között kiemelkedő fontossággal bírnak a tőzeglápok, amelyek változatos növény- és rovarvilágot rejtenek. Miután megkerestük a Kalibáskőn a ládát, akkor láttuk, hogy onnan 400 méterre van egy másik láda is. Miután eltöltöttem a délutánt az Opálbarlang geodobozának a megtalálásával, csak annyi időm maradt, hogy a Hargita-ligetet felkeressem. Hazafele menet a Vargyas szorosbol sotetbe felkerestuk a rejtekhelyet. A Hargita-liget 2 hektáron elterülő növénytani rezervátum, a Festőborvíztől nem messze, a Kalibáskő mellett.
Betfalva 93,2 km-re.
Betfalva és Székelykeresztúr között ömlik a Nagy-Küküllőbe a Farkaslaka határában eredő Fehér-Nyikó. A Székelykeresztúrtól 2 km-re fekvő Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján települt.
Mini alagút a vasút alatt Tusnádfürdő 66,8 km-re. Megtaláltuk, helyretettük. A rejtés nagyon jó, majdnem ki is fogott rajtunk, de aztán megláttam a fényt, akarom mondani a fehér doboztetőt, a mini alagútban.
Kőrösi Csoma Sándor mellszobra Csomakőrös 48,9 km-re. A nagyon szép, kis református templom és a kultúrotthon közötti térre került Körösi Csoma Sándor mellszobra, Orbán Áron szobrászművész 1972-es alkotása.
Kerekerdői focipálya Székelyudvarhely 86,2 km-re.
Székelyudvarhelytől délkeletre létezik egy kedvelt kirándulóhely, amit Kerekerdő néven ismernek. Itt van a focipálya is, ahol már több mint 70 éve megtartjuk, megszakítás nélkül, a hagyományos Húsvéti Kupát, három utca részvételével.
Földvár HomoródalmásFöldvár Homoródalmás 79,7 km-re.
Ez a Várhegy most már Lövétéhez tartozik, vagy Homoródalmáshoz? A gerincen közelítettem meg a helyet ay antenna felöl. Egy kis keresgélés után kiástuk, viszont az üveg nem volt üres, és ráadásul sajnálatos módon még nem is borral volt tele, hanem vízzel. Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni.
Mária-forrás HomoródfürdőMária-forrás Homoródfürdő 89,9 km-re.
A Mária borvíz, forrásvíz jellemzői: szénsavas, nátriumkloridos, alkálikus, vasas, hipotonikus ásványvíz. Fürdővízként szív- és érrendszeri megbetegedésekben.
Sós kút Homoródszentpéter 72,6 km-re.
A vízoszlop magassága benne 3,5 m (1882-es mérés). A sóskút Homoródszentpétertől keletre, 1,15 km távolságra található, a Tarhegy aljában.
Ésfalu Bardóc és Erdőfüle 65,1 km-re.
A 80-as években itt egy üzletközpont és orvosi rendelő épült. Bardóc községközpontot csak egy néhányszáz méteres szakasz választja el Erdőfülétől, a helybeliek ezt Ésfalunak hívják.
Katolikus templom TusnádKatolikus templom Tusnád 75,8 km-re.
Nagytusnád a Tusnád-patak kelet-nyugat irányban hosszan elnyúló,szűk völgyében fekszik, Tusnádfürdőtől északra, az országút mellett. Orulok, hogy ennek a templomnak legalabb a kapuja hetkoznap is nyitva. Te nem tudod, hogy az első megtalálás joga a "nagyfőnököt" illeti meg? A plébániánál kezdtük a nézelődést, majd felkapaszkodtuk a kereszt és az emlékmű mellett a templomhoz.
Keresztelő Szent János templom CsíkdelneKeresztelő Szent János templom Csíkdelne 96 km-re.
A Csíkszeredából Csíkszépvizre vezető országút bal oldalán, Csíkdelne magasságában, gyenge ívelésű dombon, szántóföldek között magányosan áll a Szent János-templom. A templomkerten belüli kőrisfák a környékről mesélhetnének. Megtaláltuk egy borzsovai fürdőzéssel egybekötött, délelőtti biciklizés záróakkordjaként. Alapból nem szoktuk beavatni a rejtekhely közelében lakó, dolgozó, tartozkodó személyeket. Négy éves ismeretség, és barátság köt össze a harangozó családdal.
Fehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegységFehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegység 27,8 km-re.
A Fehér-patak völgyében egy sötét, vad szurdokot találunk, mely nem igazán jellemző a Csukás-hegységre.
Tigáj-vízesés FelsőkománaTigáj-vízesés Felsőkomána 42,6 km-re.
A Tigáj-vízeséshez Felsőkomána faluból kelet felé indulva érhetünk el, a Komána völgyében a patak melletti erdőutat követve. A zuhatag a Szarvas-tetőtől délre található, a Tigáj-völgyében (régebbi térképeken Szarvas-völgy), közvetlenül az út mellett.
Evangélikus templom Lemnek 69,4 km-re.
A XIII-dik században már itt vannak a szász telepesek, akik templom nélkül nem maradhattak. 1507-ben és 1698-ban templomépítésre segélyeket gyűjtenek.
Református erődtemplom GidófalvaReformátus erődtemplom Gidófalva 41,6 km-re.
Sepsiszentgyörgytől észak-keletre, a Szépmező északi részén, az Olt bal parti teraszán fekszik Gidófalva. Református erődtemploma az Olt árterületét szegélyező magaslaton, a falu szélén áll. Ez is megvan, de ennek is zárva az udvara. Miután meglett a doboz, bementünk a mesebeli kis templomba. A nap még Vadas tető felett járt, leparkoltam a templom előtt, és bosszankodva pillantottam meg a temetőben szorgoskodó öregúrat.
PokollázPokolláz 91,5 km-re.
Székelyudvarhely és Homoród között, az út melletti fasorban van egy kőkereszt, ez jelzi a nárciszréthez vezető letérőt. A környéken a zsombékos rétet Pokolláznak nevezik. Mivel a kis geodobozban, mely csokitojás- és nem filmes dobozka, található papírlapon nem volt más bejegyzés, úgy néz ki elsőnek találtam meg ezt a rejtekhelyet. Nem volt nehéz, a leírás világos. Jovore ha arra jarsz ki ne hagyd a narciszmezot.
Orlowski-forrás Királykő-hegységOrlowski-forrás Királykő-hegység 34,1 km-re.
Az Orlowski kapitány forrása a Calinet- (ejtsd Kölinec) szakadékvölgyben található, a jellegzetes színezetű Sárga-fal aljában. Régebb jelzetlen útvonalon lehetett ide eljutni, ma a piros háromszöget követve indulhatunk ide, a Barcába ömlő Calinet-patak hídjától.
Borvíz Útja ElőpatakBorvíz Útja Előpatak 33,3 km-re.
Előpatak községhez tartozik, melynek azonban nem itt van a központja, hanem Árapatak faluban. Sziasztok, nemregiben voltam az elopataki doboznal, egyszer meg regebb megtalaltuk. A megtalalast segito info helyes, de kisse csaloka. Pedig minden lehetséges lyukat végigkutattam. Előpatak falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 10 km-re nyugatra, az Előpatak völgyében fekszik.
Kis-Bagolykő Madarasi HargitaKis-Bagolykő Madarasi Hargita 99,1 km-re.
Bár a Madarasi Hargita üdülőhely széléről, a Vargyas fejéből látszik ez a szikla, a Kis-Bagolykőnek nevezett sziklát kevesen ismerik. Mivel egy sziklaperem, felülről nem könnyű észrevenni. Dobozkat sajnos nem talaltunk, de karpotlasul rengeteg afonyat szedtunk es ettunk. Ide is addig készültem rejteni, hogy ismét megelőztek. Útban a vizeséshez kitértünk a sziklához is.
Futásfalvi zarándokhelyFutásfalvi zarándokhely 58,2 km-re.
A Sarlós Boldogasszony napján a zarándokok bejárják a Kereszt útját, a dombtetőn levő oltárig. Haromszeken elek mar egy jo par evtizede de meg Futasfalvan nem volt szerencsem jarni, no most erre is sor kerult. Kb 500 meterre sikerult megkozelitenem motorral ezt a rejtekhelyet, de elegge ovatosan lehetett odagyalogolni mert sok juh, tehen meg oket orzo 2/4 labu ember/allat tartozkodott a kornyeken. A futásfalvi templomban őrzik a Csíksomlyói Boldogasszony mását.

Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Boglya-tető adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nyoma sincs - A doboz rendben. A medve csendben lapul valahol, s a Lassú ág partot mos.
 • Egy jó tanösvény - Nagyon jó tanösvény, legjobb a látottak közül. Ide még vissza fogok látogatni.
 • Ott voltam - Ott voltam a rejtesnel.
 • Modern es hagyomanyos - Bar nem esett az utamba, azert legurultam meg a kovalyuhoz. Utkozben lattam egy erdekes helyet amit erdemesnek tartottam lefenykepzni es megosztani masokkal is.
 • Muzsna - Ramaty állapotban van a templom. Meg aztán az óvoda udvaráról lehet megközelíteni, meg is kérdezte egy babakocsis asszony, hogy mit keresünk ott.
 • Söröspalack-rejtő játék - A Cinege- és a Terebics-tető rejtéseit egy kerékpáros kirándulás keretében terveztem megkeresni. Végül úgy sikerült, hogy a sziklamászó kocsival érkeztem a helyszínre.
 • A harmadik Rejtekhely-találkozó alkalmával - A Vargyas-szorosban rendezett kiránduláson, a második doboz, amit kis csapatmunkával találtunk meg.
 • Jópofa - Nem is tudtam, hogy ilyen komoly sziklarajzok vannak itthon nálunk. A délutáni vihar után akartunk kimozdulni egy kicsit, és mivel 20 éve legalább nem voltam a Nagy Laji dombján, gondoltuk megkeressük ezt a rejtekhelyet.
 • Érdekes hely, POI - Rigmány csak egy érdekes hely, ahol még nincs geoláda. Az Érdekes hely egy olyan rejtekhely, ahova még nem került geoláda, vagy mert nem volt előkészített geodoboz a rejtőnél, vagy nem sikerült megfelelő rejteket találni.
 • Barnabással és Misivel - Barnabással és Misivel jártunk erre is egy kényelmes túra keretében, már siettünk volna Csíkba, mikor újra találkoztunk kedvenc nyájőrzőinkkel. Szerencsére a pásztorok is a helyükön voltak, meg a kutyák se voltak annyira hamisak.
 • Ha már itt falatoztunk - Tyűha, itt aztán jól főznek. Miután elfogyasztottuk ízletes fotótábori ebédünket, s mielőtt megkezdődött volna délutáni 'fotó szessön', kikértük a ládikót.
 • Nagytakarítás volt - Ismét meglátogattuk e helyet, pihenőül szolgált egy biciklitúrán. A tél után szépen kitakarították a parkot, megnyesték a fákat.
 • Madárfészek nem rejtek - Miután meglett a doboz, bementünk a mesebeli kis templomba. Ahol még duruzsolt a tűz a vaskályhában.
 • A lelemenyesseg buvoleteben - Jol elrejtett geodoboz. S amikor megtalaltad, kezdodik a kaland, hogyan ferjel hozza?
 • Kocsányos tölgy doboza - Sosem jártam még itt, de a rejtésnek köszönhetően most ideje volt ezen változtatni. A parkban csak az évszázados kocsányos tölgyet kerestem meg és a geodobozát.
 • Kereszt - Megtaláltam a dobozt. Nem nehéz megtalálni, mert nincs sok variáció bükkfára, már amelyik rejthetne dobozt.
 • Nem jött össze - Meglátogattam a várat, s gondoltam hátha megtalálom a dobozt, de nem jött össze. Pedig eléggé szétszedtem a torony sarkait.
 • lorinczek becsülete - Még két hét, és ti is egy szép, kerek évfordulót ünnepelhettek. Amióta utoljára geoládát kerestetek/találtatok.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Boglya-tető? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.