Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Feketevár - Apáca - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Feketevár - Apáca

Feketevár - Apáca | Hol van ez a hely?

Az apácai Feketevárat székely határőrök létesítették a 14. században. A Feketevár név talán egy, a kezdetben fagerendákból épült palánkvárra utal.

A Feketevár pusztulásáról nem maradt fel írásos adat. Miután az erősség elvesztette katonai jelentőségét, a bástya maradványainak nagy részét a környékbeli lakosség elhordta, és építkezéseknél felhasználta.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Településjelző Az apácai vár maradványai Az öregtorony romjai Régi felirat Falmaradvány A geoláda Várrom 1 Várrom 2 Várrom 3 A dobozka A vár belsejében. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Feketevár Apáca fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Apáca és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Feketevár! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Feketevár Apáca közelében?
Kőasztal Kerekhegy Persányi-hegység. A gerince egy kifli alakú görbülethez hasonlít, a két vége Alsórákos felé mutat.
Szászmagyarós. Neve az okiratokban az alábbi formában jelentkezik: 1377-ben villa nucum, 1427-ben Monyoros, 1468-ban Monoros, 1476-ban Nozbach 1488-ban Nwpach, 1547-ben Monyaros, 1561-ben Mogyoros. Nussbach, vagyis Mogyorós patak - Hanyatlik az Evangélikus erődtemplom, nincs senki aki vigyázza, kijavítsa a repedést, kicserélje a korhadt gerendát. (különleges hely geodobozzal)
Kőpince Tollas Persányi-hegység. 15 m mély, a bejáratánál 5 m széles és 3 m magas, befelé alacsonyul és 50 m-re kiszélesedik, körülbelül 45 fokkal süllyed lefelé.
Büdös-feredő Bölön. 2016 nyarán, a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával sor került a bölöni Büdös-feredő felújítására.
Kék-kő Ürmösi Töpe-patak. A Kék-kő közvetlenül az Ürmösi Töpe-patak, osztrák térképeken Ürmösi határ-patak völgyében vezető erdőkitermelő út mellett található.
Kerék-domb alatti vízesés Ágostonfalva. Ágostonfalva közelében, a román térképeken Fenes-pataknak nevezett, a régi osztrák térképeken Pétrisiú-ként megjelenő patak fejében levő egyik oldalágban, a Kerék-domb alatt egy mély gödörbe ömlő, 4-5 méter magas, csinos vízesés található. Koszi - Koszi! Most mar jol olvashatom a lada leirasokat ujbol. (különleges hely geodobozzal)
Ürmösi Töpe. E hegyóriások oldalaiból szeszélyes alaku sziklaszálok, mint ódon várak festői omladványai, emelkednek. Megcsinaltuk - Mivel ram vart ez a feladat ezt tejesitettem is, igaz egy kisse keson, de jobb kesobb mint soha. (itt geodobozt is lehet keresni)
Tartogóvára Miklósvár. A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár. Nincs gond - Mint mar mondom nincs gond, en tevedtem mint a datummal, mint a Szallassal. (itt geodobozt is lehet keresni)
Ürmösi Töpe barlangjai. A völgy bal oldalán, az Oltra nézve helyezkednek el a Töpe-barlangok. Sokat bolyongtunk itt - Mar majdnem sotetben botorkaltunk lefele az Urmosi Toperol.

Feketevár Apáca románul - in limba romana: Apata


Történelmi-kulturális értékek - Brassó megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Apáca térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Feketevár gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Nemsokára nem is lesz - Sajnos csak az egyre tovább omló bástyát találtuk meg...
 • Ez is szinten a farsang alatt volt - Miutan jol kifenykepeztuk magunkat a szines-cafrangos farsangi menetnel meg azert a ,,vizi" v...
 • A fal duvad - Megvan a doboz...
 • Tetszett a hely - Időzhettünk volna akár többet is, de tűzött a nap, és siettünk...
 • Ajánlom mindenkinek - Szép időt kaptunk el...

Sikerült eljutni Apáca környékére? Tetszett a Feketevár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Apáca temploma
Apáca temploma
Apáca egy barcasági magyar falu, lakói lutheránusok.
Unitárius templom
Unitárius templom
A mai templom az ősinek közvetlen utóda.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.