Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Esztena-nyereg - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Esztena-nyereg turisztikai látnivalói

Esztena-nyereg..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Esztena-nyereg fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Esztena-nyereg!

A legközelebbi település Cheia, 7.19 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Esztena-nyereg közelében?
- Láncoknál Csukás-hegység 3,3 km-re. A Csukás-hegységben, a Zákány-gerincen észak felé haladva, miután átmentünk a Réz-híd alatti kis nyereg-szoroson, egy sodronykötéllel biztosított sziklapárkányra jutunk, melynek a Láncoknál a neve. (látnivaló és geodoboz)
- Réz-híd Csukás-hegység 3,4 km-re. Nevét a vöröses színének köszönheti, a rajta megtelepedett moszatoktól. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Nicolae Ioan-forrás Csukás-hegység 3,5 km-re. A Beri-patak hídjától a Csukás menedékház felé vezető, kék kereszttel jelzett túraútvonalon, a Beri-patak völgyében, egy bővizű forrás tör a felszínre. Sikerélmény - Izgalmasnak indult a kirándulásunk, hiszen az öt hónapost is útnak indítottuk a Csukás csúcs felé. (látnivaló és geodoboz)
- Fehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegység 3,7 km-re. A Fehér-patak völgyében egy sötét, vad szurdokot találunk, mely nem igazán jellemző a Csukás-hegységre. (különleges hely geodobozzal)
- Sterp-patak feletti felfüggesztett tisztás 3,9 km-re.
- ördög keze-szikla Csukás-hegység 4,9 km-re.
- Csukás-csúcs 5 km-re. A Csukás a Keleti Kárpátok déli hegységcsoportjának,a Kárpát kanyarnak a tagja, különös alakú sziklákkal, látványos kőgombákkal. Megcsináltuk - Helyesbítek: nem a geodobozt találtuk meg, csak a tartalmát.
- Királyhegy Bodzavám 5,4 km-re. Ezen az úton, személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk a patakon átmenő hídhoz.
- Kis-Üvöltő-patak vízesése Bodzavám 5,5 km-re. Majd továbbmegyünk  és a következő letérőnél balra tartva elérjük a kis vízesést. Forrás - Itt sem boldogultam GPS nélkül.
- Rakodó források 5,8 km-re. Az úton felfele haladva, balról, közvetlenül az út mellett találjuk a rakodó forrásoknak, illetve mésztufa-szikláknak nevezett mésztufa gátakat. Öreges-üreges fa - Alapos keresgélés után két gyanús fa maradt, de egyikben sem volt doboz az üregben.
- Rakodó források újratöltve 5,8 km-re. E források kristály hullámai esésükben habbá törődve számtalan apró zuhatagban, zeneszerű csörgedezéssel rohannak le a meredélyes szirtlapon, azt napsugarakban ragyogó kristály tükörré változtatva át. Mészkőtufa - Az igazság az, hogy itt GPS nélkül nem nagyon boldogulok.
- Kálvária-domb Bodzavám 6,4 km-re. A már romos kápolna közelében még ma is megfigyelhetőek a sáncok maradványai. Romok - Az erőd felől közelítettem meg a templomromot.
- Kreutzburg vára Bodzavám 6,8 km-re. Cheia üdülőfalu után találunk egy köves utat Valea Stanii felé, ezen az úton, mely személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk el a patakon átmenő hídhoz.
- Erőd Bodzavám 6,8 km-re. Ezek felkeresése egy egész napot is igénybe vehet. Bodzavámi kilátó - Tényleg jól látszanak az erőd nyomai, kiváncsi vagyok, ha megásnák, mit rejt.
- Tészla-nyereg Csukás-hegység 7,5 km-re.
- Tészla-tisztás 7,8 km-re. A Tészlának főleg az alsó részét mészkő alkotja.
- Duduj-kő Csukás-hegység 8 km-re.
- Sasok tava Szilon-havas 11,4 km-re. A Sasok tava, egy másik nevén Feneketlen tó, a Szilon-havasokban található, turisták által keveset látogatott környezetben. Felhők között - A kék háromszög jelzést követve másztunk ki.
- Bölényrezervátum Bodzavám 13,1 km-re. Románia negyedik bölényrezervátumát hozták létre a Brassó megyei Bodzavámon. Bölények - Mióta utoljára voltam itt, eléggé megfutotta a belépő ára, egy kicsit hozzávettek.
- Szent László-köve Bodzakrasznai-szoros 15,3 km-re. A Szent László-köve Kovászna és Bodza megye határán, az egykori Magyarország és Havasalföld államhatárán, a Bodzakrasznai-szorosban magasodik a szurdokvölgy fölé.
- Babarunkai vízgyűjtő 18,8 km-re. De nemcsak a jó viz, hanem a jó levegő és a környező hegyek szépsége is idevonza a turistákat. Sötétedéskor - A Csukás-hegységből hazafelé tartottunk, az idei Havasszépe-túráról.
- Viadukt Keresztvár 19,2 km-re. Határában két alagutat is fúrtak, a Bodzafordulónál végződő a maga 4369 méteres hosszával ma is a leghosszabb vasúti alagút Romániában. Vártuk a vonatot - Többször megcsodáltuk már ezt a hídat átutazva alatta, ezúttal úticél volt.
- Nagy Piliske 22,5 km-re. Megközelítése legkönnyebben Dobollóról, vagy Keresztvárról lehetseges.
- Kisvár Keresztvár 22,7 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Kis-Várhegyen állt egykor.
- Nagyvár Keresztvár 23 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Nagy-Várhegyen terül el.
- Református templom Keresztvár 23,2 km-re. 1222-ben castrum quod Cruceburg nominatur.
- Garcsin mezeje Nagy-kő havas 23,4 km-re. A Garcsin itt két ágra oszlik, az eredeti déli irányból társfolyója a Kiság törtett le, mig maga a Garcsin mindenütt a Nagykőhavas alján folyva délnyugatra kanyarodik. A farsang temetese a Garcsinban - A rejtek szomszedsagaban reszt vettunk a brassoi EKE szervezeseben az ez evi farsangon.
- Muppets gömbkövek Chiojdu 23,6 km-re. 2013-ban küldte el a róluk készített fotóit.
- Toplós-kút 23,6 km-re. Több hiedelem is fűződik hozzá.
- Büdös-víz forrása 23,9 km-re. A Fenyős-tető oldalából ered a Büdös-víz nevű patakocska.
- Pruncea-vízesés 24,2 km-re. Most zavaros volt a víz, de így is látványos.
- Poján-kő 25,6 km-re. Feledhetetlen kilátás tárul elén onnan.
- Jeges-barlang Nagykő-havas 26 km-re.
- Kőkert éle 26,3 km-re. Kőkert éle - Nagyon erdekes rejtes, de ovatosan kell maszni ,mert konnyen le lehet esni.
- Lisznyópataki világvége 26,4 km-re. A világ kezdete vagy vége az az elhagyatott gyümölcsös? Valaki tud többet erről a völgyről? Mert csak sejtjük hogy hol vagyunk. Már jártunk a világvégén - A nyáron gombászgatni szerettünk volna a környéken, de ítéletidő ért utol, hogy a hely nevéhez illően stílusosan fejezzem ki magam.
- Boglya-tető 26,5 km-re. A Garcsin-völgy felőli részén, 100 méteres szakadék felett állunk.
- Szacsva vára 26,5 km-re. Vadlesben - Az út nagyon sáros volt, de ezt feledtette velünk a sok vad megpillantása.
- Csűr-kapu Nagy-kő-havas 26,7 km-re. A Csűr-kapu egy 1,5 x 4 m-es nyílás a Csűr-kő sziklájában, mely a rétegek beszakadása révén keletkezett. Az elso mindig emlekezetes... - Egy szep nap, egy szep hely.
- Írott-kő 27 km-re. A Nagy-kő-havas hegységben két fő rétegben áll a kréta-konglomérát, s e közé ékelődve találunk egy több száz méter vastagságú mészkő réteget, mely a tetőgerinc alatt vonul végig és az Írott-kőnél bukkan elő. Szikla tetején - Megtaláltam a dobozt.
- Medve-szakadék Nagy-kő-havas 27,1 km-re. Egyik kedvenc helyem - Innen az egyik legszebb kilátás a Nagy-kő irányába.
- Kő-havas farka Nagy-kő-havas 27,2 km-re. Ott ahol a Garcsin völgyéből az Azuga-völgybe átvivő fakitermelő út keresztezi a régi országhatárt, indul a kék háromszöggel, és piros sávval is jelzett túraösvény. Nagy-kő-havas farka - A Nagy-kő-havas csúcsától, a szép őszi napsütésben, átsétáltunk ide a farkához.
- Bolnok 27,5 km-re. Bolnok - A rejtek mellől kitűnő rálátás van Bolnok villanegyedére.
- Létrás-szakadék 27,5 km-re. A Létrás-szakadék a Nagy-kő-havas talán legkönnyebben megközelíthető látnivalója - egy 50 méter magas, hatalmas mészkősziklában, a Csűr-kő árka-patak hozta létre, hossza 160 méter. Létrák - Megvan a doboz is! Nem volt könnyű megtalálni.
- Nagy-kő-havas csúcs 27,6 km-re. A menedékháztól a Nagy-kő-havas csúcsáig a piros sávval jelzett ösvényen juthatunk el. Brassó felett - Lenyűgöző kilátás, nem csak a helyszínen, hanem az oda vezető ösvényen is.
- A Nagy-kő kőgombái Nagykő-havas 27,7 km-re. Kőgombák menedékhellyel - Nem a kőgombák, hanem a menedékház feletti Csűr-kő volt az úticélom.
- Törökvár 27,8 km-re. Dobollópatak és Lisznyópatak között egy majdnem kelet-nyugat irányú hegyvonulat ágazik le a bodzafordulói hegyek legmagasabb pontjától, a Szeredő ponktól. A láda jól van - Megtaláltuk.
- Vártemplom Prázsmár 28,5 km-re. Sepsiszentgyörgy és Brassó között, a Szászföld határán található. Elso kereses - Csodalatos hely, a doboz konnyen megtalalhato a leiras alapjan.
- Szacsvai panoráma 29,1 km-re. Egyik legszebb hely, erdemes felmenni - Kisse kicsi az odu, amiben a doboz van.
- Borzvára Kispatakon 29,5 km-re. A Bodzafordulói hegyek északi lejtőjéről, a Késa nevű helyről ered a Kispatak vize. A szaloncukrot kivettük - Jó mélyen volt, de megtaláltuk.
- Tamina-vízesés 29,6 km-re. A Nagy-kő-havas csúcsától délre, az Esztena-völgy középső szakaszán, ott ahol a Hasadt-kő éle és a Bánya-bérc gerince a völgyet összeszűkíti, a patak útját egy 70 m magas, középen kettéhasadt mészkőszirt, a Hasadt-kő zárja el. Minikanyon - Egy csodálatos, ragyogó napsütésben kerestük fel ezt a  csodaszép kanyont, amely talán szebb, mint a 7 létra.
- Mikes-Szentkereszty kúria Zágon 29,8 km-re. Kár, hogy zárva volt - Emblematikus, szép kúria.
- Református templom Zágon 30 km-re.
- Református templom Feldoboly 30,1 km-re. Feldoboly látnivalója a festett fastukkóval díszített mennyezetű, 1768-ban épített református temploma.
- Magyarvár a Tömösi-szorosban 30,2 km-re. Közismert a Nyerges-tető és az itt lezajlott ütközet, hiszen közel van, könnyen el is érhető.
- Református templom Szacsva 30,3 km-re. A Szacsva patak felső völgyében egy dombtetőn, egy kivülről szerény, de belülről annál gazdagabb késő barokk templom található. Sötétben - A sötétedés ellenére megtaláltuk a korhadt csutakot, benne a téglát és a köveket, de a doboz nem került ki.
- Mikes-kert Zágon 30,3 km-re. Zágon Mikes Kelemennek a szülőfaluja. Tölgy és kápolna - Több mint 20 éve jártam itt, nagyon másabb környezet fogadott most.
- Kockás tulipán-erdő Szacsva 30,4 km-re. Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező. Szép hely - Szép hely, könnyű megtalálni.
- Református templom Lisznyó 30,5 km-re. Lisznyó neve szláv eredetű és erdőt jelent. Nagytakarítás volt - Ismét meglátogattuk e helyet, pihenőül szolgált egy biciklitúrán.
- Szamárka-domb Brassó 31,6 km-re. Szamárka-domb - Az itt elrejtett geodoboz eredeti rejtője egy sepsiszentgyörgyi román fiú, aki Brassóba költözött.
- Csere-tető Lisznyó 31,8 km-re. A Csere-teto, vagy a helybeliek szerint 718 m magas Lisznyo-teto, a Lisznyo-patak es a Beldi-patak festoi kornyezeteben, a Bodzaforduloi-hegyek labanal fekszik.
- SZNM 12 Emlékoszlop Kökös 31,8 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 12-dik stáció - Kökös - A kökösi csata emlékoszlopa. Kicserélt kerítés - Másodszor tértünk vissza, de ezúttal is sikertelenül kerestük a dobozt.
- Honterus-forrás Brassó 32 km-re. Az új, Honterus-forrás nevet 1845-ben kapta, a völggyel együtt.
- Fergettyűvár Egerpatak 32,2 km-re. A Fergettyűvár hegytetőjén ma már majden semmi sem látszik, nyomai eltüntette az eke vasa. Évek után az utam újra a Bibarc-tetőre hozott - Itt 2011 oszen Melivel ketten ladat rejtettunk.
- Mező-tető Sepsimagyarós 32,2 km-re. A falu határában található legmagasabb pontról, a 717 méter magas Mező-tetőről, jól látszanak a félhold alakban elterülő környező települések: Uzon, Szentivánlaborfalva, Réty, Egerpatak, Szacsva. Mező-tető újra - Ha már erre jártunk visszarejtettük a dobozt egy szív alakú mélyedésbe, kövek takarásába.
- Villa a tömbház tetején Ragadó negyed 32,5 km-re. A villához a tömbház utolsó emeletéről egy vaslétrán lehet feljutni.
- Evangélikus erődtemplom Szászhermány 32,6 km-re. Gótikus erődtemplomát 12 m magas várfal veszi körül, a XIII-dik században épült - a 7 védőtoronnyal erősített belső várfal oldalán, lakásra is alkalmas helyeket alakítottak ki. Kivágott fa? - Vasárnap délutáni csend, alig volt valaki a szaszhermanyi vár körül.
- Ortodox fatemplom Papolc 32,7 km-re.
- Lóhavas Keresztény-havas 33,1 km-re. Lóhavas (Spinarea Calului) - Keresztény-havas.
- Gyulafalva 33,1 km-re. Komandó Kézdivásárhelytől 32 km-re délkeletre, a Háromszéki-havasokban, a Nagy-Bászka völgytágulatában, a Kupán-, Toplica- és Rozsdás-patakok találkozásánál fekszik. A pásztorkutyák megvesztegetése - Hát ezt a geodobozt nagyon őrzik, nehéz volt megközelíteni, megtenni még azt a pár métert is az autótól, mivel az emlékmű közvetlen közelében több juhnyáj is van, amikhez persze pásztorkutyák is tartoznak.
- Papolci panoráma 33,2 km-re. Papolcról Komandó fele gyönyörű őszi panoráma fogadott,  innen a Perkő is látszott a szép tiszta őszi időben. Látkép a vadonból - Kommandóról ereszkedve, a biciklisek számára kissé riasztó mocorgásokat hallva, de közben szökkenő őzet is látva jutottunk el erre a helyre.
- Keresztény-havas-csúcs 33,4 km-re.
- A hegy Brassó 33,5 km-re.
- SZNM 11 Uzon Református erődtemplom 33,6 km-re. Az én kezem sem ért be - Elég sokat ástunk, találtunk benne törött üveget, fóliát, PET palack maradékot, de a dobozt nem értük el.
- Cenk-hegy Brassó 33,6 km-re. Itt már az Árpád-korban erődítmény állt. Gabony lépcső - Nem is értem, hogy eddig, hogy nem kerestük meg ezt a geodobozt, de most eljött az ideje, ezen a februári kissé borús, de inkább tavaszi mint téli napon, korcsolyázás előtt felsétáltunk a Gabony lépcsőkön és megkerestük ezt a dobozt.
- Református templom Egerpatak 33,6 km-re. A közigazgatásilag Réty községhez tartozó falucskától délkeletre, egy legelőnek használt dombocska tetején egykor vár álott, melynek emlékét a Fergettyűvár helynév őrzi. Mégis megtaláltuk - Hittünk a gyermekeknek, mikor a kapuhoz rohanva közölték: Lelakatolták! Nem ellenőriztük le, hogy esetleg dísz-e a lakat.
- Szászhermány mocsarai 33,7 km-re.
- Vadász-patak 33,7 km-re. A vasút sajnos már rég nincs, csak a hídfő maradványai. Ki gondolná? - Biciklizünk a megye legmagasabb településének környékével ismerkedve, s ha nem tudnánk, hogy keresnünk kell a rejteket, talán tovább hajtanánk.
- Hunárka Rétyi Nyír 33,8 km-re. A Rétyi Nyírbe hatolva déli irányba először egy kevésbbé látszó, majd egy feltűnően széles homoktöltés halad, amely néhol 2 m-es magasságot is elér. Régi kedvenc hely - Gyakran eljárok a környékre, ismerőseimnek mindig felajánlom, hogy keressék a dobozkát.
- Fekete laktanya Brassó 33,8 km-re. Fekete laktanya - Nicolae Balcescu utca 56 szám, Brassó.
- Friedrich Wolf-ház Brassó 33,9 km-re. Friedrich Wolf-ház - Brassó.
- Schulerau-kapu Keresztény-havas 33,9 km-re. A Schulerau-kapunak nevezett sziklák a Keresztény-havas (németül Schuler) csúcsától észak-északnyugatra találhatók, attól mintegy 700 méter távolságra. Csak most - Ha már a télen, sízés közben nem kerestük meg.
- Johannes Honterus-ház Brassó 33,9 km-re. Johannes Honterus-ház - Brassó.
- Magyar evangélikus templom Brassó 33,9 km-re. 1783-ban építették, itt mondták ki az önálló erdélyi magyar evangélikus egyházmegye megalakulását.
- Kockás tulipán Rétyi Nyír 33,9 km-re. Jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növényünk, mely áprilisban tömegesen nyílik. Korábban nyíltak - Hideg ide vagy oda, a kockásliliomok április elején nyíltak az idén és a tavaly is.
- Demeter-ház Brassó 34 km-re. Demeter-ház - Brassó.
- Teutsch-ház Brassó 34,1 km-re. Teutsch-ház - Republicii utca 38 szám, Brassó.
- Három kislány-tisztás Keresztény-havas 34,1 km-re.
- Egykori Szász Nemzeti Bank Brassó 34,1 km-re. Egykori Szász Nemzeti Bank, ma irodahelységek - Michael Weiss utca 22 szám, Brassó.
- Jekelius-ház Brassó 34,1 km-re. Jekelius-ház - Republicii utca 17 szám, Brassó.
- A bőség allegóriái Brassó 34,1 km-re. A bőség allegóriái - Kapu (Republicii) utca, Brassó.
- Hirscher-ház Brassó 34,2 km-re. Hirscher-ház, Kereskedők Háza, Kaufhaus - Tanács tér 14 szám, Brassó.
- Lempes-domb 34,3 km-re.
- Fekete templom Brassó 34,3 km-re. Brassó főterén található Erdély legnagyobb és egyben egyik legszebb műemléke, a legkeletibb európai gótikus templom, a híres Fekete templom. Megtaláltuk - Még márciusban megtaláltuk.
- Bolgárszegi-kapu Brassó 34,3 km-re. Pillangót fogni hóesésben - Forralt bor.

Esztena-nyereg románul - in limba romana: Curmatura Stanii


Természeti értékek
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Esztena-nyereg adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Esztena-nyereg? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Egyéb rejtekhelyekében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.