Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Pruncea-vízesés - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Pruncea-vízesés turisztikai látnivalói

A Siriu-víztározó aljából indul az erdei út, és a vízesés az út mellett van. Most zavaros volt a víz, de így is látványos...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Pruncea-vízesés képtárból:

Tábla
Tábla

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Pruncea-vízesés fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Pruncea-vízesés!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Casoca, 5.82 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Pruncea-vízesés közelében?
- Szent László-köve Bodzakrasznai-szoros 10,7 km-re. A Szent László-köve Kovászna és Bodza megye határán, az egykori Magyarország és Havasalföld államhatárán, a Bodzakrasznai-szorosban magasodik a szurdokvölgy fölé.
- Zöld Kemping kalandpark Vadu Oii 11,9 km-re.
- Sasok tava Szilon-havas 12,9 km-re. A Sasok tava, egy másik nevén Feneketlen tó, a Szilon-havasokban található, turisták által keveset látogatott környezetben. Felhők között - A kék háromszög jelzést követve másztunk ki.
- Székely-vízesés 18,3 km-re. A Kis-Baszka mentén, felfele haladva Kommandó irányába, az út mellett van a vízesés, inkább csak vízcsobbanás. (különleges hely geodobozzal)
- Kreutzburg vára Bodzavám 20,1 km-re. Az 1A főúton kell menni, Négyfalut elhagyva, Ploiesti felé. (látnivaló és geodoboz)
- Királyhegy Bodzavám 20,5 km-re. Ezen az úton, személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk a patakon átmenő hídhoz. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Gyulafalva 20,8 km-re. 1 km-es tengerszint feletti magasságával Kovászna megye legmagasabban fekvő települése. A pásztorkutyák megvesztegetése - Hát ezt a geodobozt nagyon őrzik, nehéz volt megközelíteni, megtenni még azt a pár métert is az autótól, mivel az emlékmű közvetlen közelében több juhnyáj is van, amikhez persze pásztorkutyák is tartoznak. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Muppets gömbkövek Chiojdu 20,8 km-re. 2013-ban küldte el a róluk készített fotóit.
- Ulmet falu kőgombái 21,6 km-re. Tüskés bozótban bujkálva találtunk rájuk.
- Vadász-patak 22,2 km-re. A Vadász patakánál volt valamikor a határvonal, a régi öregek szerint. Ki gondolná? - Biciklizünk a megye legmagasabb településének környékével ismerkedve, s ha nem tudnánk, hogy keresnünk kell a rejteket, talán tovább hajtanánk.
- Esztena-nyereg 24,2 km-re.
- Fehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegység 24,2 km-re. A Fehér-patak völgyében egy sötét, vad szurdokot találunk, mely nem igazán jellemző a Csukás-hegységre.
- Erőd Bodzavám 24,9 km-re. Ezek felkeresése egy egész napot is igénybe vehet. Bodzavámi kilátó - Tényleg jól látszanak az erőd nyomai, kiváncsi vagyok, ha megásnák, mit rejt.
- Rakodó források 25 km-re. Az úton felfele haladva, balról, közvetlenül az út mellett találjuk a rakodó forrásoknak, illetve mésztufa-szikláknak nevezett mésztufa gátakat. Öreges-üreges fa - Alapos keresgélés után két gyanús fa maradt, de egyikben sem volt doboz az üregben.
- Rakodó források újratöltve 25 km-re. Itt egy kövülő víztömeggel van dolgunk, amelynek felesleges szénsava a léggel érintkezve elillan, mi által a feloldva volt szilárd részek lecsapódnak - írja Orbán Balázs. Mészkőtufa - Az igazság az, hogy itt GPS nélkül nem nagyon boldogulok.
- Sterp-patak feletti felfüggesztett tisztás 25 km-re.
- Kis-Üvöltő-patak vízesése Bodzavám 25,1 km-re. Majd továbbmegyünk  és a következő letérőnél balra tartva elérjük a kis vízesést. Forrás - Itt sem boldogultam GPS nélkül.
- Kálvária-domb Bodzavám 25,2 km-re. A már romos kápolna közelében még ma is megfigyelhetőek a sáncok maradványai. Romok - Az erőd felől közelítettem meg a templomromot.
- Réz-híd Csukás-hegység 25,4 km-re. A Réz-híd a Csukás-hegységben található, a Zákány-csúcs közelében.
- Láncoknál Csukás-hegység 25,4 km-re. A Csukás-hegységben, a Zákány-gerincen észak felé haladva, miután átmentünk a Réz-híd alatti kis nyereg-szoroson, egy sodronykötéllel biztosított sziklapárkányra jutunk, melynek a Láncoknál a neve.
- Keresztút Csukás-hegység 25,6 km-re. Rajta fordul meg a történelmi határ. Kicsikek es kekek - Nagyon sok arrafele az afonyazo no meg a havasszepe gyujtogeto (sajnos).
- Kommandó 25,8 km-re. Kommandó Székelyföld legmagasabban fekvő települése. Kicsi a világ..... - Örülök hogy van újabb ismerős kincskereső.
- Laur-hegyi panoráma Kommandó 25,9 km-re. Az erdő széléről látni a falut, szemben a Medvefej, tőle jobbra a Kecskefej, a Papolci köztető, majd a Barta tető látszik, lefele pedig a Baszka folydogál Gyulafalva felé.
- Kommandó Ringó-híd 26 km-re. Ha a híd alatt szemlélődsz, vele együtt, a meteorológiai állomás műszereiről leolvashatod, mit hoz a szél a Kecskefej felől. Séta a Baszkán - A harci díszes doboz sajnos jégbe van fagyva.
- Bölényrezervátum Bodzavám 26,4 km-re. Románia negyedik bölényrezervátumát hozták létre a Brassó megyei Bodzavámon. Bölények - Mióta utoljára voltam itt, eléggé megfutotta a belépő ára, egy kicsit hozzávettek.
- Nicolae Ioan-forrás Csukás-hegység 27,5 km-re. A Beri-patak hídjától a Csukás menedékház felé vezető, kék kereszttel jelzett túraútvonalon, a Beri-patak völgyében, egy bővizű forrás tör a felszínre. Sikerélmény - Izgalmasnak indult a kirándulásunk, hiszen az öt hónapost is útnak indítottuk a Csukás csúcs felé.
- ördög keze-szikla Csukás-hegység 28,8 km-re.
- Csukás-csúcs 29,1 km-re. A Csukás a Keleti Kárpátok déli hegységcsoportjának,a Kárpát kanyarnak a tagja, különös alakú sziklákkal, látványos kőgombákkal. Megcsináltuk - Helyesbítek: nem a geodobozt találtuk meg, csak a tartalmát.
- Papolci panoráma 29,8 km-re. Papolcról Komandó fele gyönyörű őszi panoráma fogadott,  innen a Perkő is látszott a szép tiszta őszi időben. Látkép a vadonból - Kommandóról ereszkedve, a biciklisek számára kissé riasztó mocorgásokat hallva, de közben szökkenő őzet is látva jutottunk el erre a helyre.
- Mikes-kert Zágon 30,4 km-re. Zágon Mikes Kelemennek a szülőfaluja. Tölgy és kápolna - Több mint 20 éve jártam itt, nagyon másabb környezet fogadott most.
- Mikes-Szentkereszty kúria Zágon 30,7 km-re. Kár, hogy zárva volt - Emblematikus, szép kúria.
- Református templom Zágon 31,1 km-re.
- Közép-domb Háromszéki-havasok 31,2 km-re.
- Ortodox fatemplom Papolc 31,3 km-re.
- Tészla-nyereg Csukás-hegység 31,6 km-re.
- Siklótető Kommandó 31,8 km-re. Majd a Barta tetőt, ahova érdemes kimászni a Tiszta patak völgyéből, mert nagyon szép a kilátás. Vadonban a medvek kozt - Nem igazan sokan kaptak meg ezt a rejteket, vagy nem kerestek.
- Tészla-tisztás 31,9 km-re. A Tészla és a Dong-havas a Csukás északnyugati részén, elszigetelve magasodnak a környező alacsonyabb hegyhátak fölé.
- Egykori Kommandó-Kovászna kisvasút 32,1 km-re. A régi Kommandó-Kovászna kisvasút nyomvonala.
- Duduj-kő Csukás-hegység 32,1 km-re.
- Kovásznai siklópálya 33,6 km-re. A XIX-dik század végén épített keskenynyomtávú vasút Gyulafalváról (ma Kommandó) indult Kovásznára. Egy igazan nagyszeru hely - Junius havaban felkerestuk ezt a romjaiban is nagyszeru ipartorteneti ,,maradvanyt" Kar erte en meg a a 80-as evekben ultem rajta es mentunk is le egeszen Benedek mezejeig-Manyicskaig.
- Lakóca-csúcs 33,7 km-re. A Háromszéki havasok egyik legjelentősebb csúcsa a Lakóca, 1776 m, Erdély és Moldova vizválasztója, bár a történelmi határ a Putna völgyén halad föl. Doboz a Lakóca tetőn - Sikeresen előkerült a doboz a (fenyőtű)kazalból, miután sikerült internetes segítséget kérni, vagyis letölteni a képet és a helyszínen nézegetve a képet valahogy beazonosítani a fenyőfákat.
- Viadukt Keresztvár 33,8 km-re. 1924 és 1928 között a Brassó–Bodzaforduló vasút építése a fellendülés időszakát jelentette Keresztvár életében. Vártuk a vonatot - Többször megcsodáltuk már ezt a hídat átutazva alatta, ezúttal úticél volt.
- Tündér Ilona vára 34 km-re. Tündér Ilona várának ma már alig látható romjai meredek hegyek, széldöntötte kopasz tetők között lapulnak, a 957 m magas Vártetőn. Pinokkió köszöni jól van - A kék pont turistajezés már nem létezik, helyette van sárga pont.
- Csoma-diófák Csomakőrös 34,8 km-re. Csomakőrös Kovásznától néhány km-re fekszik, Kőrösi Csoma Sándor, a világhírű utazó szülőfaluja. Emlékfák - A korábbi geodoboz helyét nem tudtuk megnézni, mert a diófák már mind körülkertelt magánterületen vannak.
- Kőrösi Csoma Sándor mellszobra Csomakőrös 34,9 km-re. Mellszobor a templom mellett - A nagyon szép, kis református templom és a kultúrotthon közötti térre került Körösi Csoma Sándor mellszobra, Orbán Áron szobrászművész 1972-es alkotása.
- Tündérvölgy-vízesés Kovászna 35 km-re. Tündérvölgy-vízesés - Kovászna.
- Református templom Feldoboly 35,1 km-re. Feldoboly látnivalója a festett fastukkóval díszített mennyezetű, 1768-ban épített református temploma.
- Nagy Piliske 36,3 km-re. A Nagy Piliske, az 1223 méterével, Brassó és Háromszék határán található és a Bodzai-havasok egyik jellegzetes csúcsaként ismeretes.
- Dozsa Kovaszna 36,3 km-re.
- Maradvany Kovaszna 36,3 km-re.
- A Nap haza Kovaszna 36,3 km-re.
- Bagoly Kovaszna 36,3 km-re.
- Szacsva vára 36,7 km-re. Vadlesben - Az út nagyon sáros volt, de ezt feledtette velünk a sok vad megpillantása.
- Gazdáné Olosz Ella plakett Kovászna 36,8 km-re.
- Erkel Ferenc emlékmű Kovászna 36,8 km-re.
- Kovásznai Pokolsár 36,8 km-re. Kovászna híres székelyföldi gyógyüdülőhely. Működő gázfeltörés - Ugyan tudtam róla, de tiszta véletlenül kerültünk a Pokolsár közelébe.
- Kőrösi Csoma Sándor mellszobra Kovászna 36,8 km-re.
- Fábián Ernő mellszobra Kovászna 36,9 km-re.
- Ignácz Rózsa mellszobra Kovászna 36,9 km-re. Ignácz Rózsa mellszobra, Vargha Mihály 2007 - Kovászna.
- Kádár László emlékplakett Kovászna 37 km-re. Dr Kádár László emlékplakett, Vargha Mihály - Kovászna.
- Geometrikus kompozició Kovászna 37,1 km-re. Geometrikus kompozició, Gazdáné Olosz Ella - Kovászna.
- Márton Áron szobor Kovászna 37,1 km-re.
- Sóstótetej vára 37,2 km-re. Útban Tündér Ilona vára felé megkerestük Sóstótetej várát is. Áthelyeztük - A csutak teljesen szétkorhadt, a dobozt az avarban találtuk meg.
- Borzvára Kispatakon 37,3 km-re. A Bodzafordulói hegyek északi lejtőjéről, a Késa nevű helyről ered a Kispatak vize. A szaloncukrot kivettük - Jó mélyen volt, de megtaláltuk.
- Lisznyópataki világvége 37,4 km-re. A világ kezdete vagy vége az az elhagyatott gyümölcsös? Valaki tud többet erről a völgyről? Mert csak sejtjük hogy hol vagyunk. Már jártunk a világvégén - A nyáron gombászgatni szerettünk volna a környéken, de ítéletidő ért utol, hogy a hely nevéhez illően stílusosan fejezzem ki magam.
- Kóróbérc-puszta Berecki-hegység 37,6 km-re.
- Falaknál 37,8 km-re.
- Szacsvai panoráma 38,7 km-re. Egyik legszebb hely, erdemes felmenni - Kisse kicsi az odu, amiben a doboz van.
- Kisvár Keresztvár 39 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Kis-Várhegyen állt egykor.
- Törökvár 39,2 km-re. Dobollópatak és Lisznyópatak között egy majdnem kelet-nyugat irányú hegyvonulat ágazik le a bodzafordulói hegyek legmagasabb pontjától, a Szeredő ponktól. A láda jól van - Megtaláltuk.
- Nagyvár Keresztvár 39,3 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Nagy-Várhegyen terül el.
- Református templom Szacsva 39,4 km-re. A Szacsva patak felső völgyében egy dombtetőn, egy kivülről szerény, de belülről annál gazdagabb késő barokk templom található. Sötétben - A sötétedés ellenére megtaláltuk a korhadt csutakot, benne a téglát és a köveket, de a doboz nem került ki.
- Fergettyűvár Egerpatak 39,6 km-re. A helyet ugyanis régen szántották, ma legelő. Évek után az utam újra a Bibarc-tetőre hozott - Itt 2011 oszen Melivel ketten ladat rejtettunk.
- Református templom Keresztvár 39,8 km-re. 1212-ben castrum Crucpurg néven jelentkezik a forrásokban.
- Kockás tulipán-erdő Szacsva 39,9 km-re. Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező. Szép hely - Szép hely, könnyű megtalálni.
- Református templom Páva 40,2 km-re. Református temploma a 14-dik században már biztosan állt, később gótikus stílusban átépítették, majd 1903-ban nyerte el mai alakját. Azt hiszem a doboz elfalazva - Nagyon szép kis templom, már amit kívülről láthattunk belőle, mert a kapuja zárva volt.
- Jákob lajtorjája Zabola 41 km-re. A műalkotás helye a térképen valószínűleg helytelen.
- Református templom Egerpatak 41,2 km-re. A közigazgatásilag Réty községhez tartozó falucskától délkeletre, egy legelőnek használt dombocska tetején egykor vár álott, melynek emlékét a Fergettyűvár helynév őrzi. Mégis megtaláltuk - Hittünk a gyermekeknek, mikor a kapuhoz rohanva közölték: Lelakatolták! Nem ellenőriztük le, hogy esetleg dísz-e a lakat.
- Református templom Zabola 41,6 km-re.
- Várhegy Lécfalva 41,7 km-re. Lécfalvától délre, az árterület fölé emelkedik, a kelet-nyugat irányú 550 m magas Várhegy-domb. A tehénpásztornak nincs internetje - GPS nélkül fedeztem fel újra ezt a helyet.
- Székelybánja vára Lécfalva 41,7 km-re. A várhegy nem más mint a felsőháromszéki medencéből kiemelkedő tektonikus tanúhegy, amelyet több száz évvel ezelőtt még, a Feketeügy teljesen körülfolyta, és csak az északkeleti részen kapcsolódott a fennsíkhoz. Nahat-nahat - Igaz mar 2013-ban talaltam egy rejtekladat itten a vadalmafa alatt.
- Középkori temető Zabola határában 42 km-re. A zabolai vasútállomást elhagyva, Tamásfalva irányába található egy több méter magas domb - halom, olyan mint a kunhalmok. kijavitas - Ez igy van.
- Babarunkai vízgyűjtő 42,1 km-re. A Ciucas hegy lábánál fekszik a festői szépségű Babarunkai vízgyűjtő tó, Brassó városát ez látja el a szükséges ivovizzel. Sötétedéskor - A Csukás-hegységből hazafelé tartottunk, az idei Havasszépe-túráról.
- Csipkés népi feredő Zabola 42,3 km-re. A huszonharmadik Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával fürdő medence, fürdőház, lelátó építésére került sor.
- Csere-tető Lisznyó 42,5 km-re. A Csere-teto, vagy a helybeliek szerint 718 m magas Lisznyo-teto, a Lisznyo-patak es a Beldi-patak festoi kornyezeteben, a Bodzaforduloi-hegyek labanal fekszik.
- Lécfalva 42,6 km-re. Lécfalva falu Romániában Kovászna megyében. Kultúrotthon - A várhegyi doboz adatait nézegetve vettem észre, hogy Lécfalván is van egy doboz.
- Mező-tető Sepsimagyarós 42,9 km-re. A falu határában található legmagasabb pontról, a 717 méter magas Mező-tetőről, jól látszanak a félhold alakban elterülő környező települések: Uzon, Szentivánlaborfalva, Réty, Egerpatak, Szacsva. Mező-tető újra - Ha már erre jártunk visszarejtettük a dobozt egy szív alakú mélyedésbe, kövek takarásába.
- Református templom Lisznyó 42,9 km-re. Lisznyó neve szláv eredetű és erdőt jelent. Nagytakarítás volt - Ismét meglátogattuk e helyet, pihenőül szolgált egy biciklitúrán.
- Szörcse 43 km-re. Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.
- Hunárka Rétyi Nyír 43 km-re. A Rétyi Nyírbe hatolva déli irányba először egy kevésbbé látszó, majd egy feltűnően széles homoktöltés halad, amely néhol 2 m-es magasságot is elér. Régi kedvenc hely - Gyakran eljárok a környékre, ismerőseimnek mindig felajánlom, hogy keressék a dobozkát.
- Halastó Szörcse 43,4 km-re. A virágzó kaszáló és a madarak kárpótolnak viszont, ha nem szeretsz halászni. A halasto - Ha mar volt Imecsfalva, lehetett Szorcse is.
- Kockás tulipán Rétyi Nyír 43,6 km-re. A kockásliliom, latin nevén Fritillaria meleagris, a liliomfélék családjába tartozó hagymás, egyszikű, évelő, fokozottan védett növényünk. Korábban nyíltak - Hideg ide vagy oda, a kockásliliomok április elején nyíltak az idén és a tavaly is.
- Magyar Honvéd Rétyi Nyír 44,1 km-re. A szobrot 1942-ben állították az I. Törött, de megvan - A jelzett helyen megtaláltuk a dobozt.

Természeti értékek
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Pruncea-vízesés adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Pruncea-vízesés? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Egyéb rejtekhelyekében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.