Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Falfestmény - Gyulafehérvár - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Falfestmény - Gyulafehérvár turisztikai látnivalói

Falfestmény - Gyulafehérvár..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Bazalt mikro-kanyon - Olthévíz
A színek a természet mosolya
Krassó-Szörény Geotábor
Susara-vízesés
Szent Anna-szikla
Szent Anna falfestmény
Gréces-tető - Marosfő
A csúcson
Vacsárcsi kőbánya
Vacsárcsi kőfejtő
Református templom - Aranyosgerend
Ajtó
Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély - Radnót
A Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély
Mezőbergenye
Mezőbergenye - 1
Marossárpataki tavak
Én ezt találtam meg
Botanikus kert - Marosvásárhely
Lépcsők

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Falfestmény Gyulafehérvár fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Gyulafehérvár és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Falfestmény!

A legközelebbi település Gyulafehérvár, 0,47 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Falfestmény Gyulafehérvár közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
800 m-re. A román kori magyar művészetnek ez az egyik legszebb példája, jellegzetes román kori elemei a torony és a templom déli kapujának díszítései. Három napot töltöttem Gyulafehérváron s már a legelején első dolgom volt megkeresni a székesegyházban elrejtett dobozt. Mivel a geodoboz a templomban van, három koordinátát mértünk kint, majd a templom alaprajzát is figyelembe véve kaptuk meg a rejtek koordinátáit. Zenei aláfestésként (valamivel korábban) fülgyönyörködtető, ámde sajnos érthetetlen, latin nyelvű egyházi énekeket hallhattunk, míg egy lány gyakorolt, hátat fordítva a látogatóknak. A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház egy háromhajós katedrális, melyet egy 11-dik században épült templom helyén emeltek a 13-dik század elején, román stílusban.
3,6 km-re. Mután megjártam a Mammutot gondoltam megkeresem a dobozkát a dendrológiai parkban. Aznap a Torockói-hegységben túráztunk, rejtettünk egy új geodobozt a Szív-tisztásra rálátást biztosító pontnál, illetve telepítettünk egy új dobozt az eltűnt Kecskekő-doboz helyett.
9,5 km-re. A Vörös-szakadék természetvédelmi terület Szászsebestől 3 kilométerre északkeletre található. Egy igazi hangyabolyból kellett kiássam. Gratulálok a sikeres dobozkereséshez. Meg is magyarázom, miért csak úgymond. Már a főútról is jól látható.
10,4 km-re. Felérve a legelő gerincére, az út tovább halad az erdőben, de már dél-keleti irányban. Tótfalud dél-nyugati részén indul az a földút, melyen dél, dél-nyugati irányba haladva, megkerüljük a várhegyet.
10,9 km-re. Eredetileg háromhajós templom volt, de ebből csak a középhajó maradt meg és a szentély az eredeti boltozat nélkül. Ezt sem sikerült megtalálnom, pedig kerestem, de nem leltem. Jó hogy a segítő információt nem adják kéz alatt. Középkori plébániatemploma, amely ma is áll, a XIV-dik századból származik, tehát feltételez egy előbbi templomot.
Martinuzzi várkastély Alvinc 11,3 km-re. A domonkosok temploma és rendháza a reformációt követően, a szerzetesek eltávolítása után, rommá lesz és romjaiból építik fel újra, de már kastélyként. Bod Péter szerint Martinuzzi építteti a kastélyt 1546-1551-ben, mások szerint Bethlen Gábor. Eddig csak a vasútállomáson voltam. Fürgén másztunk be a kapu tetején és úgy éreztük miénk a kastély.
11,3 km-re. Borberek első temploma a XII-XIII-dik század fordulóján már elkészülhetett, mert ebben az időben jönnek a környék szász telepesei, akik II Endrétől kapnak kiváltságokat. A mai utam utolsó, ötödik geodoboza.
11,5 km-re. Zebernik várának romjai Borberektől 2,5 km távolságra vannak északnyugatra, a Vincipatak falu feletti Várhegyen.
12,4 km-re. A ma városi rangban levő település területén a régészek már a rómaiak korából találtak szervezett életre utaló leleteket. Idővel megfordultak itt a gótok és a hunok is, majd az avarok, szlávok következtek.
12,6 km-re. 1150 előtt terra Siculorum terrae Sebus, utána szász település. Régóta készülök itt rejteni egy dobozkát a környék legjelentősebb épületéhez. A Vörös-szakadéktól jövet megálltunk, hogy megkeressük ezt a dobozt is. A Vörös-szakadékhoz igyekezvén megnéztük a templomot. 1203-ban a sebesi dékánság székhelye, ekkor biztosan van már temploma.
14,8 km-re. A Szív-tisztás Kecskekő várától 2,4 km távolságra található, dél-kelet irányba. Borosbocsárd település észak-nyugati kijáratától körülbelül 3 km-re, az útból egy ösvény indul balra.
16,2 km-re. Ma már beomlottan, nyitottan tátong az ég felé a második világháború utáni évektől. Borosbenedek egykori gótikus temploma a falu feletti magaslaton az elmúlással küszködik.
16,7 km-re. Amint a templom nyugati kapuja feletti felirat megörökíti, a templomot Hunyadi János építteti 1449-ben: Anno Domini MCCCCXXXXVIIII Johannes de Hunyad regni hungariae gubernator. Ezt a templomot meg kell látogatni. Hunyadi kolostortemploma.
Református templom Tövis 16,8 km-re. A középkori plébániatemplomot a román korban építették, legkésőbb a XIII-dik században, a fenti adat szerint 1293 előtt, amikor már oklevélben szerepel. A tövisi református teplomba nem jutottam be. Tekintélyes egyházközség lehetett, amely otthont tartott fenn a leprások részére.
17,2 km-re. Gyulafehérvártól észak-északnyugatra, a Királypataka település északi határában nyúlik a magasba az 1090 m magas sziklapiramis, a Kecskekő. Csúcsán az egyik legrégebbi vár, a nép által Tündér Ilonáénak tartott Kecskekő várának romjai találhatók. Habar az kisse tavolabb van a gps altal jelzett ponttol. Most nem a természeti csodákra gondolok, amikben bővelkedik e hely, hanem arra, hogy előkerült a láda. Miután rejtettünk egy geodobozt a Szív-tisztásra legjobb rálátást biztosító pont mellé, a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon állva, úgy döntöttünk, hogy itt folytatjuk tovább a túránkat a Kecskekő felé.
17,7 km-re. A szomszédos kerten keresztül lehet bejutni, a tulajdonos engedélyével. Diód várának romját Diód belterületének északnyugati szélén, a Diód-patak partján, az ottani tó melletti kisebb kiemelkedésen találjuk.
18,8 km-re. A szoros egy adott szakaszon annyira szűk, hogy csak az út egyik sávjának marad hely a patak mellett. Felsőgáldról Havasgáld felé menet a 107K jelzésű megyei út áthalad a a Gáldi-szoroson is.
20 km-re. A Csáklya-szoros környéke régészeti lelőhely, bronzkori halomsíros temetők találhatók itt. Csáklya falu közelében, a La Pietri nevű helyen több lelőhely található, például a Ticuiata, a Ierboasa, a Sasa, és a Mariuta. Miután visszahelyeztem a "dinoszauruszt" megmásztam a Csáklya hasadék másik szikláját is.
20 km-re. A Csáklyakő mögött eredő Csáklya pataka mentén két hasadék is képződött, amelyek közül a leglátványosabb a Csáklya-hasadék. A patak itt valósággal kettéfűrészelte az olisztolitot és egy alig 1-2 m széles hasadékot hozott létre, lépcsőzetes vizesésekkel. Az elmúlt hétvégén a Torockói-hegységben túráztam, többek között a Csáklya-szorosban is.
20,5 km-re. A geológusok szerint a Hargita megyei Gyilkos-tóhoz hasonlóan képződött, természetes, földcsuszamlások okozta elgátolások következtében. A régi rejtés nem hiszem, hogy megvan még. Tövis felől közelitettük meg a tavat. A Magyarigeni-tengerszem a Torockói-hegység egyetlen nagyobb méretű, természetes képződésű, állandó tava.
21,1 km-re. A 13-dik században épült, szép fekvésű, hangulatos kelneki várat 2004-ben újították fel. A várfalakon belül reneszánsz virágmintás, festett fakarzatos, evangélikus kápolnát építettek, melyben ma koncerteket, kiállításokat rendeznek.
22,7 km-re. Magába foglal még néhány szorost és hasadékvölgyet, mint például a Török-hasadékot és a Kisgáldi-szorost. A sziklaalakzatok gyönyörűek, változatosak. Bár az e hétvégi kirándulásom fő úticélja nem a Havasgáldi-szoros volt, nem hagyhattam ki a környék általam még meg nem keresett geodobozait. A Havasgáldi-szoros a Torockó-hegységben, a Gáld völgyének középső szakaszán található.
22,8 km-re. 1233 m magas csúcsát egy betonoszlop jelzi, mely sűrű bozótosban, erdőben található. Ez a geokopacz03 utazó vakond be van jelentve a geokrety. Betettem a geokopacz03 geokretet. Hogy magunk is gondolkodtunk egy virtuális pont elhelyezésén ezen a helyen. A Csáklya-kő a Torockói-hegység egyik elszigetelt, olisztolitként beágyazódott és szelektiv erózió során felszinre került mészkőcsúcsa.
23 km-re. Mindamellett, hogy az út jeges volt, mi a nap simogató sugaraiban kezdtük el a kapaszkodást a Havasgáldi szoros meredek oldalában, az ismeretlen felé. A játékvezető által rejtett dobozok újra ide csábítottak. A Havasgáldi-szoros sziklakapujának, valamint sziklakürtőjének megközelítésére alkalmas, többnyire kőgörgetegen kapaszkodó, jelzetlen ösvény felett egy érdekes sziklaalakzat található.
23 km-re. Egy jelzetlen ösvény is indul felfelé, ezen fel lehet jutni a sziklakapuhoz. Miután megcsodáltuk a sziklakaput, minden lehető szögből, megkerestük ezt a dobozt is. A Havasgáldi-szoros út feletti rejtésétől indultam tovább az ösvényen, kelet felől kerülve az erdőben. A Havasgáldi-szoros földrajzi bal oldalán, érdemes a sziklák között is barangolni.
23,1 km-re. A Szfinx-től a sziklakapu felé folytattuk az utat. A Havasgáldi-szoros monumentális sziklakapujához vezető jelzetlen ösvény elvezet egy kisebb sziklakürtő, vagy kilyukadt zsomboly teteje mellett.
23,2 km-re. A Havasgáldi-szoros kőgörgetegei felfelé, nekem már elég fárasztóak.
23,3 km-re. Ellenben a hatalmas sziklatömbök valamikor a geológiai idők folyamán a Torockói-hegység akkori mészkőpartjáról vándoroltak egyre délebbre, majd beágyazódtak az akkori tengerfenékbe. A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez. - Lakótorony Szászorbó 25,9 km-re.
26,2 km-re. Háromhajós román kori temploma építési idejét az 1260-as évekre teszik - korjelzőnek tekintik a karcsú magas tornyot és az alatta kiépített árkádos karzatot, melyet keresztboltozat fed. A vasárnapi "keresgélés" első rejtekhelye.
26,2 km-re. A Remetei-sziklaszoros a Torockói-hegység egyik legszebb, bár zord, nehezen megközelíthető sziklaszorosa. A Zergeosveny felé, a szurdok felett mentünk vissza. A torockoi rejtekhely talalkozo alkalmaval bejartuk a szorost, es annak peremen jottunk vissza. A torockói rejtekhely találkozó alkalmából kerestük fel ezt a szép helyet és tettünk egy kis körtúrát itt. A 2 km hosszú szoros 300 hektáron összetett jellegű természetvédelmi rezervátum, sziklafalainak magassága 150-200 méter.
27,2 km-re. A Havasgáld községhez tartozó Gyonkány falu történelmi emlékmű fatemploma a 19-dik század második felében épült, 1878-ban. 2024 május 5-én, húsvét vasárnapjára virradólag porrá égett, feltehetően egy égve és felügyelet nélkül hagyott gyertya miatt.
27,3 km-re. Remeteiszoros falu, románul Cheia, a Remetei-sziklaszoros felső végénél található elhagyott, kihalófélben levő falu. Amilyen szép a falu környéke, ép olyan nehezen lehet megközelíteni. A dobozt nem tudtam megkeresni az ottani gyerektől meg leánykától.
27,3 km-re. A Felsőenyed - Bucsum közötti 107I jelzésű megyei út áthalad a Torockói-hegységen nagyjából kelet-nyugat irányban, helyenként kb 1000 méteres magasságban. Remek a panoráma, az út frissen kövezve.
28,7 km-re. A szász alapítású várost először 1299-ben említi oklevél, helyén egykor római castrum állott. Nem tudom eldönteni, hogy eltűnt vagy sem, mert nem tudom, hogy hol lehetett- vagy hol lehet. Mi volt a gond? Itt jöttem rá, hogy milyen jó kereső vagyok. Gyulafehérvártól 30 km-re északra a Maros jobb partján fekszik, legmagasabb pontja az Őrhegy, 367 m.
28,8 km-re. Balázsfalva az erdélyi görög katolikusok központjának számít - a 19-dik században a románok politikai, vallási és kulturális központja volt.
29 km-re. Kisgyógypatak (románul Geogel) falutól keletre, az azonos nevű patakon, van egy kiépítetlen, vad szoros. A szoros egy rövid és egy még rövidebb szakaszból áll.

Különleges látnivalók - Fehér megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Falfestmény adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Gyulafehérvár térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Megtaláltam tegnap délután egy kellemes kutyasétáltatás alkalmával. Furcsa, bár jártam még erre egy néhányszor (Benedek-mezőre menet és jövet), sohase figyeltem meg ilyen szögből a várost.
 • Hmm. Ez volt osztan erdekes.
 • Tudom, többször is kerestem, kerestünk geodobozt sötétben. De most nem a sötétedés volt a fő akadály, hanem az otthon, a fél disznó mellett várakozó család.
 • Kicsi a bors, de hol a csudában van a doboz? Kérdeztük, s megkerestük.
 • Megtaláltam. Nagyon sokszor elmentem már a hegy mellett az úton, de nem gondoltam volna, hogy ilyen szép a kilátás.
 • Megkerült egy filmes geodoboz ami kikandikált a rejtekhelyről. Nem volt benne ceruza.
 • Erdély egyik legérdekesebb várát látogattuk meg. Szép helyen fekszik, gondoltam jobban van konzerválva.
 • A templomot mi is zarva talaltuk sajnos. Köszönjük a rejtést.

Sikerült eljutni Gyulafehérvár környékére? Tetszett a Falfestmény? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.