Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Torockószentgyörgy - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Torockószentgyörgy

Torockószentgyörgy | Hol van ez a hely?

Torockószentgyörgy Brassai Sámuel szülőfaluja. A falutól nem messze található a torockószentgyörgyi vár. Ez a Vársziklára épített erődítmény a XIII.

Kevesen tudják, hogy a falunak van egy híres szülötte is, íme életrajza a Magyar Életrajzi Lexikonból: Brassai Sámuel (Torockó v. Torockószentgyörgy, 1797. jún.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Torockószentgyörgy fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Torockószentgyörgy! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Torockószentgyörgy közelében?
Mezőségi bánya. Torockó településről észak felé indulva, számos helyen találkozunk felhagyott vasbányák és vashámorok nyomaival.
(érdekes hely geoládával) Kőközi-szoros. Erkély-tisztás. Erről a lapos, teraszszerű képződményről több helyen is legyező formájú vízeséseken zuhan alá a víz. Szép a tisztás, de még inkább a vízesés - Én is megkedveltem ezt a tisztást, jó sátorozó hely. (itt geodobozt is lehet keresni)
Sipote-vízesés és csorgó. A vízesés vize sodronyra függesztett csatornán keresztül át van vezetve az országút mellé. Tömeg - Nagy a népsűrűség errefelé, főleg hétvégén. (itt geodobozt is lehet keresni)
Szolcsvai búvópatak barlangja 1. A Szolcsvai-búvópatak barlangja a Torockói-hegységben található egyetlen védett barlang. Ez nem sikerült - A gps a nagy sziklafal tövében össze-vissza mutatott.
Szolcsvai-búvópatak barlangja 2. Talán a csihány védi? - Nekem is kedvencz likam a Szolcsvai búvópatak, itt kezdődőtt a barlangász "karrierem" :-) és egyszer a végéig is eljutottunk. (turisztikai hely geoládával) Lengőhíd. Régebb, mikor még közlekedett az Aranyos-völgyi keskeny nyomtávú vonat, a Mokanica, az Alsószolcsvára érkező kirándulók a megállótól egy lengőhídon keresztül rövidíthettek a Szolcsvai búvópatak-barlang felé. A doboz már nem hiányzik - Pótoltam a hiányzó dobozt, de mivel a híd közelében lévő ligetben a csutakok áradáskor víz alá kerülnek, úgy gondoltam, hogy a hídfő betontalpában jobb helyen lenne a doboz, és áradáskor nem mosná el a víz.
Szolcsvai víznyelő. Kúsztunk, másztunk, s annyi - Lehet, hogy régebb itt vitt az ösvény, de most ez egy félreeső hely, elég meredek oldalon kell sárban, bozótósban kapaszkodni, és az aljnövényzet miatt nem igazán látszanak a sziklák. Kisvasút alagút. Újraindul, vagy nem - A https://www. Járaszurdoki barlang. Előtte, mindkét oldalon, 1-2 autónak való parkoló is található.
Podságai-szoros. Berkesi-szoros. Várfalva és Borrév között ömlik az Aranyosba a Berkes pataka, miután átfolyik egy szoroson, több vízesést képezve. Torockó fele - Útban Torockó fele megálltunk, és megnéztük, bejártuk  ezt a szép kis szorost.
Remetei panoráma. Nyuszika - Remek a panoráma, az út frissen kövezve. Ronki-szoros. A szoros látványosabb része megközelitőleg 1-1,5 km. Egy kis séta - A szorosban még jártam, de már nem emlékeztem szinte semmire.
Az ökör kéménye-sziklakürtő. Kissé próbára teszi az oda kijutni szándékozó turistát a meredek kaptató, de mindenképp megéri a fáradságot. Nem ez volt a tervben - Régi tervünk volt, hogy Bélavárat téli köntösben is tekintsük meg.

Torockószentgyörgy románul - in limba romana: Coltesti


Történelmi-kulturális értékek - Fehér megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Torockószentgyörgy gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Macerás - Már a várnyeregből lefelé nehézkes, de aztán nagyon bozótós, benőtt, dzsuvás a hely...
 • Várostrom - A várat bevettük, fáradtságos, forró déli napsütésben...
 • Csetenyes - A vártól leereszkedtünk ehhez a rejtekhez is...
 • Sok jót nem lehet róla mondani - A terep elég gyenge, rókaszag van, a rejtek tele van hangyával, a dobozban romlott orvosság van, amit jkgábor kidobott...
 • Biciklikirándulás alkalmával - Október elsején, a biciklikirándulásom alkalmával ezt a geodobozt is megkerestem...
 • Vidalyko tura Torockoszentgyorgy felol - Persze a var sose maradhat ki, de ezuttal a geoladat is megkerestuk, meg is talaltuk...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Torockószentgyörgy? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

A Thoroczkay család vára
A Thoroczkay család vára
Torockószentgyörgy határában, egy észak-déli sziklacsúcson, a Vársziklán található a Thoroczkay nemesi család erődítményének romja, melyet torockószentgyörgyi várnak is neveznek.
Panoráma-kő
Panoráma-kő
A Thoroczkay vártól a kék kereszt, majd a piros sáv jelzésen másztunk ki az Ordaskő alá.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.