Vízimalom - Torockó - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Vízimalom - Torockó

Vízimalom - Torockó

A század elején még öt vízimalom működött Torockón, ma a falu területén egy maradt fenn. Ha szeretnénk ellátogatni a vízimalomhoz, a 48-as házszámot keressük, Both Miklós asztalosmester portáját, ennek hátsó udvarán található a Kárpát-medence legkorábbi felül csapos patakmalma, egy igazi építészettörténeti ritkaság. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: A vízimalom bejárata 5916 Vízkerék Kilincs Malomkerék A malom 1 A malom 2 Házbelső Használati tárgyak Alkatrészek. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vízimalom Torockó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Torockó és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vízimalom! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Torockó közelében?
10513 Ordas-kő Fehér megye. Az Ordas-kő Torockó vidékének, Erdély e rendkívül népszerű és sokak által látogatott szegletének egy olyan hegye, mely büszkén magasló hófehér szikláival, füves rétekkel tarkított változatos növényzetű vegyes erdeivel csodálatos látványt nyújt. (látnivaló és geodoboz)
10918 Torockószentgyörgy. Torockószentgyörgy Brassai Sámuel szülőfaluja.
11395 A Thoroczkay család vára Torockószentgyörgy. Torockószentgyörgy határában, egy észak-déli sziklacsúcson, a Vársziklán található a Thoroczkay nemesi család erődítményének romja, melyet torockószentgyörgyi várnak is neveznek.
15091 Vidalykő. A Torockói hegység északi részén, Vidaly (Vidolm) fölé emelkedő, a DN75-ös országúton Vidalytól Lunca ArieAYului-ig látható sziklacsúcs. (látnivaló és geodoboz)
16884 Szilas-patak rezerváció. 21622. (érdekes hely geoládával) 21861 Kisvasút alagút. (turisztikai látnivaló geodobozzal) 26100. 26429 Kőközi-szoros. Az Enyed-patak jó 250 méter magasságú sziklafalak között tör át.
26577. 27415 Járaszurdoki barlang. Borrév és Járaszurdok között, a Járamagura felé vezető elágazástól körülbelül 250 m-re Borrév felé, a völgy jobb oldalán egy barlang bejárata látható a hatalmas mészkőben.
28310 Berkesi-szoros. Várfalva és Borrév között ömlik az Aranyosba a Berkes pataka, miután átfolyik egy szoroson, több vízesést képezve.
29786 1738. Erről a lapos, teraszszerű képződményről több helyen is legyező formájú vízeséseken zuhan alá a víz.
30964 Sipote-vízesés és csorgó. 35262 Lengőhíd. 11.2 km-re. 35601 50. A Ponor viznyelőnél felszin alá tűnt két patak vize 1214 m felszin alatti út megtétele után 90 méterrel alacsonyabban kerül ismét a felszinre.
36032 Szolcsvai-búvópatak barlangja 2 Alsószolcsva. 11.5 km-re. Persze akkor nem volt kolostor, nem volt aszfaltos út, sőt út se nagyon.
38936. 39372 1831. A Ronki-szoros az Aranyos völgyén található.
39602 Csukás vizesés. Ha autóval vagy biciklivel vágunk neki az útnak akkor legjobb ha Tordáról, Szentmihályon keresztül Mészkő fele megyünk.
39734 Szent Emilia római katolikus templom Sinfalva. 41734. 45203 Unitárius templom. Mészkő látnivalója a középkori eredetű unitárius templom.
46218. 47191 Kis-Balika-barlang. A Balika-barlangok a Tordai-hasadékban, a menedékháztól számítva a negyedik hídnál helyezkednek el, egymással szemben, a bejáratuknál erődítésre épített védművekkel.
47244 Hili-odú. A Hili-odú történetét Réthi Lajos írja le 1862-ben.
47496 Vaskereszt. Rajta két vastábla, melyen a keresztet felállító személyek neve olvasható, illetve a következő felirat román nyelven: Azoknak, akik értik a hegyet.
47637 Az ökör kéménye-sziklakürtő. Kissé próbára teszi az oda kijutni szándékozó turistát a meredek kaptató, de mindenképp megéri a fáradságot.
49053 Magyarpeterd. 1278-ban Hasadad néven írják az okiratok.
49797 Bélavár Panoráma. 50212 Remetei panoráma Torockói-hegység. A Felsőenyed - Bucsum közötti 107I jelzésű megyei út áthalad a Torockói-hegységen nagyjából kelet-nyugat irányban, helyenként kb 1000 méteres magasságban.
51446 Bélavár 1. 16.4 km-re. A Bélavár a természet remekműve, egy majdnem 800 m-es szintkülönbségben kiemelkedő sziklaóriás, bércek halmaza.
51537 Járabányai mosógép. Járabányát nyugat felé elhagyva a DJ107R jelzésű úton, az utolső házaktól körülbelül 300 m-re, van egy nagyon energiatakarékos mosógép.
57405. 57493 Unitárius templom. Unitárius templom - Szind, Kolozs megye.
57509 Kiépített forrás. 58084 Nagyponor-hágó. A vízválasztóhoz érve pompás panoráma tárul elénk.
59352 Szent László kútja. Szent László kútja Magyarpeterd határában, az észak-erdélyi autópálya közvetlen közelében található.
59506 Kőcsorgó Koppánd. A közelben van a Vágottkő római kőfejtő.
59757 Remeteiszoros falu. Amilyen szép a falu környéke, ép olyan nehezen lehet megközelíteni.
60238 4697. 60476 Remetei-sziklaszoros. A 2 km hosszú szoros 300 hektáron összetett jellegű természetvédelmi rezervátum, sziklafalainak magassága 150-200 méter.
60552 Katolikus templom. 1221-ben Oronos Winch, 1327-ben Oranas Winch, Felwynch, 1538-ban oppidum Felwinc formában fordul elő.

Történelmi-kulturális értékek - Fehér megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Kis Szent Teréz kápolna
Kis Szent Teréz kápolna - A torockói Kis Szent Terézről elnevezett gyerekotthonban, ahol a Csaba testvér gyerekei laknak, kialakítottak egy kis kápolnát, amit mindenki látogathat, anélkül, hogy a ház lakóit zavarná.
Székelykő-Észak
Székelykő-Észak - Az ötlet, hogy hagyományos ládákat is helyezzünk el, onnan jött, hogy a Székelykő-látogatók, miután feltornászták magukat a kék kereszt jelzésen a Nagy-árokban (innivalót az egész útra érdemes vinni), megtalálták a turistaútjelző tábláját, még felkapaszkodnak a főcsúcsra.
Kőlyuk
Kőlyuk 1.86 km-re. RH1833 Kőlyuk Torockói-hegység
Székelykő
Székelykő - Az ötlet, hogy hagyományos ládákat is helyezzünk el, onnan jött, hogy a Székelykő-látogatók, miután feltornászták magukat a kék kereszt jelzésen a Nagy-árokban (innivalót az egész útra érdemes vinni), megtalálták a turistaútjelző táblát, még felkapaszkodnak a főcsúcsra, de aztán irány visszafelé, vagy ugyanazon az úton, ahol feljöttek, vagy pedig a piros jelzésen, északról kerülve meg a hegység tömbjét.
Panoráma-kő
Panoráma-kő - A Thoroczkay vártól a kék kereszt, majd a piros sáv jelzésen másztunk ki az Ordaskő alá.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Torockó térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Vízimalom gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Forog, nem forog - Sötétben keresgéltünk...
 • A doboz elérhető - A doboz a malom területén kívül van, elérhető akkor is ha a malom zárva van...
 • Forog a kerék? - Nem volt szerencsénk, nem tudtunk bejutni...
 • Malom - Kanyarogtunk egy keveset a házak között, amíg megtaláltuk a helyet...
 • Sikerült eljutni Torockó környékére? Tetszett a Vízimalom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.