Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Bányanyílás - Hargitafürdő - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Bányanyílás - Hargitafürdő turisztikai látnivalói

A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak bal oldalán, az út alatt, van egy 1,8 hektáros meddőhányó. Tiltótábla figyelmeztet itt, hogy a bányajáratba belépni tilos...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Bányanyílás - Hargitafürdő képtárból:

Mocsár
Mocsár
Hódok birodalma
Hódok birodalma
Salakos patak
Salakos patak
Hódok által épített gát
Hódok által épített gát
Zöldeskék víz
Zöldeskék víz

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Bányanyílás Hargitafürdő fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Hargitafürdő és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Bányanyílás!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Hargitafürdő, 1,26 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Hargita A Hargitáról általánosan; néveredete. Bot Károly. Önkormányzat. Csonka. Deszkás kut. Havasbéli kert. Oltárkő. Mita kutja. Bagolykő. Délő dombteteje. A Hargita 3 csucsa. Kereszthegy. Kápolnarom. Galusa tető. Kilátás. Hátulsó mező. Bélhavas. Asztalkő. Kilátás. Béla vára. Mitakő. Visszaút.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Bányanyílás Hargitafürdő közelében?
- A sárkány gerince meddőhányó - Hargitafürdő 580 m-re. A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak jobb oldalán, van egy kis, félhektáros meddőhányó. (látnivaló és geodoboz)
- Balu kalandpark - Hargitafürdő 830 m-re. A hargitafürdői Balu kalandpark másfél hektár területén 105 játékelem és 120 fára épített drótpálya kínál nem mindennapi élményt kicsiknek és nagyoknak. Visszatérők - Ma voltunk a rokonokkal egyet Balu parkozni. (különleges hely geodobozzal)
- Szeles vésze - Hargita-hegység 940 m-re. A Hargitafürdőtől délnyugatra húzodó sziklás kráterperem hasonló a Bagolykőhöz, amire szép időben nagyon jó kilátás nyílik, amint a Hargitafürdőre is, valamint a fölötte levő Kossuth-sziklára, a felcsíki falvakra, és a Csíki-havasokra. Széles vésze csodálatos sziklái és panorámája - A tegnapi bemelegítés után, ma újra biciklitúrára indultam. (különleges hely geodobozzal)
- Vallató - Hargitafürdő 1,3 km-re. ..vagy amíg bírja... utána megmelegítheti a mofettában, és megmoshatja  a szemét is  a közelben. Kissé megviselt doboz - Elég forgalmas helyen van, és mivel olyan is megtalálja, aki nem azt keresi, kissé megviselt állapotban volt a doboz. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Alsó zagytározó - Hargitafürdő 1,3 km-re. A Balu park mellett van a legnagyobb zagytározó, ahol 14,5 hektáron 3,5 millió tonna kaolinsteril halmozódott fel.
- Piricske-forrás - Csipike-sípálya 1,4 km-re. Amint később megtudtuk ez a Piricske forrás - bár pár km-re van az ilyen nevű üdülőfalucska, édesvizű forrással. Eső után - Szinte elhajtott az eső, de szerencsére nem volt tartós.
- Mofetta - Hargitafürdő 1,5 km-re. Mofetta - Hargitafürdő.
- Lobogó medence és Szemvíz-forrás - Hargitafürdő 1,6 km-re. Az utóbbi pár évben látványosan felújult és megszépült Hargitafürdő. Speciális - Speciális hely mellett, spéci doboz a POI helyett.
- Bagoly-kő - Hargitafürdő 2,1 km-re. Megközelítés a Kalibáskő vendéglő elől induló kék hámszög jelzésű túraösvényen, a hosszú gyaloglást kedvelőknek, ami körülbelül 8 km hosszú. Ott van az igazi geodoboz is - A Bagoly-kőnél elrejtett geodoboz nem pezsgőtablettás doboz.
- Borhegyese borvízforrása - Hargita-hegység 2,3 km-re. Amennyiben a Tolvajos tetőről indulunk a volt Fenyőke vendéglő melletti tisztásról, és nem ragaszkodunk a kék sáv jelzéshez, amelyik amúgy is felújításra szorul. Egy különleges, kettős forrás - A leírásban ajánlott útvonalat próbáltam követni, így a leégett Fenyőke vendéglő előtt parkoltam, majd a gps által is mutatott irányt követve megindultam a hegyen felfelé.
- Kossuth-szikla Hargitafürdő 2,3 km-re. Arra hívja fel a figyelmet, hogy bár Hargitafürdőn járunk, a terület Csíkcsicsóhoz tartozik, és érdemes megemlíteni Csík nyugati határvonulatát. Csak séta - Ezúttal csak sétálni indultunk a sípályák környékén.
- Kőgombák Csicsói-Hargita 3,5 km-re. A Csicsói-Hargita csúcsplatójának nyugati peremén kőgombákhoz hasonló sziklaképződményekre bukkanhatunk. Kogombak - A Hargita csodalatos helyei! Ezt sem szabad kihagyni.
- Sziklabástyák Csicsói-Hargita 3,6 km-re. A Csicsói-Hargita északi kilátópontja és a kőgombák között, látványos sziklabástyákat láthatunk.
- Hármaskereszt Tolvajos-tető 3,7 km-re. A Hármaskereszt emlékmű felavatására 1996. Útban hazafelé - Hazafelé utazva álltunk meg ezen a helyen.
- Sziklakilátó a Borvíz-patak felett Piricske 3,7 km-re. A 25-30 méteres sziklák tetejéről ráláthatunk az alattunk levő völgyre, a környék erdeire, valamint Hargitafürdőre.
- Csicsói Hargita-csúcs Hargitafürdő 3,7 km-re. A Csicsói Hargita csúcsáról remek a kilátás, rálátni a Madarasi Hargitára, a Csíki-havasokra, a Nagy-Hagymásra. Afonyamezok - Rengeteg afonya (piros es fekete) gyonyoru kilatas, nagyon szep hely, megeri felkeresni.
- Dagadókúp Csicsói Hargita 3,8 km-re. Ez tulajdonképpen egy mini dagadókúp, mint amilyen a Madéfalvi-Hargita csúcsától délre található, szintén piramis formájú Csompoly is.
- Tolvajos-tető 3,9 km-re. Itt vezet át a Csíkszereda és Székelyudvarhely közötti országút, mely összeköti a Csíki-medencét Székelyudvarhely vidékével. A doboz a helyen van - A doboz a helyen van, tartalma egy kisse mintha atnedvesedett volna, a csomagolasra hasznalt muanyag tasak viszont mar teljesen szetmallott, szerencsere volt nalam egy, amivel potoljam.
- Forrás Piricske felé Hargita-hegység 4,2 km-re. A szemben levő csorgó felett, a víz mentén, egy ösvény vezet az erdőben, egészen a nagyon közeli forrásig. Finom víz - Nagyon finom vize van ennek a forrásnak.
- Szeder-útkereszteződés Piricske 4,3 km-re. Piricske északi végébe érkezve egy útkereszteződéshez jutunk, mely egyúttal túraútvonalak találkozási pontja is.
- Málnavész sziklája 4,7 km-re. Hol is van a Tekeredő-kő? - Érdekelne a Málnavész sziklája és a Csicsói Hargita közötti szakasz.
- Csompoly 4,9 km-re. A Központi Hargita egyik kevésbé látogatott csúcsa a Csompoly, nagyon szép kilátást biztosít a környező csúcsokra - Madarasi Hargita, Csicsói Hargita, Kossuth szikla, Madéfalvi Hargita- de jól látható a csíki medence, Egyeskő, jó látási viszonyok mellett a távolabbi hegyvonulatok is. Lecsompolyított csúcs geodobozzal és havasi meggyel - Miután az Asztag-kőnél ellenőriztem a geodobozomat, és megnéztem az ott létrehozott erdei múzeumot, folytattam az utamat a Csompoly felé.
- Csikókert andezibánya 5 km-re.
- Király kútja Virágos Vész 5,2 km-re. Gróf Teleki József 1799.
- Madéfalvi Hargita 5,2 km-re. Az Asztag-kőtől a Madéfalvi Hargitáig -  Miután kigyönyörködtem magam az Asztag-kőnél, és egy jót csemegéztem a kőtojás melletti szamócákból - még egy szem érett fekete kakojzát is találtam- a Madéfalvi Hargita fele fordítottam a bicikli szarvát.
- Barátok kútja 5,2 km-re. Csíkszereda felett az erdőben egy forrásnál megálltunk inni, amiről azt mesélte, hogy valamikor két átutazó barátot megöltek ott, azóta Barátok kútjának nevezik a forrást. Kerékpárral a kocsi tetején - Megfogadtam a rejtő ajánlását, és biciklivel mentem a rejtekhelyhez.
- Elekes-esztena Köves-patak Mária Út 5,2 km-re. 2021 nyarán állították fel a jelenlegi helyére, Márton Berci telkére, a Gyepűben.
- Csicsói-várszikla 5,6 km-re. Csicsó vára Csíkcsicsótól délnyugatra található, a Központi-Hargita keleti peremén, a Vár-patak baloldalán levő, lemezes elválású, törésű andezit szikla tetején. Új geodoboz új rejtekben - Mivel a mai napra nagy hidegeket és viharokat jeleztek előre a hegyvidéken, egy közeli, alacsonyabban fekvő túracélpontot választottunk.
- Kalibáskő Gyermekvilág 5,8 km-re. Most csend van, nem játszanak itt gyerekek, a kapu pedig zárva. Játszótér - Ezt sem volt nagy ördöngösség megtalálni.
- Lina-kanyar 6 km-re. Az igazi Lina-kanyar egy kisebb, de lejtős kanyar a Csíkszeredából Székelyudvarhelyre vezető főúton, a csibai letérővel szemben, ahol Lina kocsmája is állt. Utolsó - Ez lett a nap utolsó kalandja.
- Oltárkő Szentegyházasfalu 6 km-re. Akkor éppen a Madarasi Hargita felől érkeztünk, a Hegyes-kő érintésével, röviden kitértünk az Oltárkő sziklái tetejéhez, majd a Csihányos-kút pusztáján keresztül ereszkedtünk be a Vargyas völgyébe, Szentegyházasfalu felé.
- Bányaüreg Gyepü-patak 6,2 km-re. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút északi oldalában, nagyon közel ahhoz a kanyarhoz, ahol a Gyepü-patak átfolyik az országút alatt, egy felhagyott bányaüreg található. Lyuk - Megtaláltam a rejtekhelyet! Egyáltalán nem volt nehéz.
- Sziklakert a Béta oldalában 6,4 km-re. Innen lehet ugyanis, kikapaszkodva a vársziklához, megnézni annak lemezes törésű, andezit sziklafalait.
- Kígyó-vízesés a Vargyas-patak oldalágán 6,5 km-re. A Szentegyházasfaluból a Madarasi Hargitára vezető út mellett, a mini vízierőműtől északra körülbelül 600 méterre, a Transzhargita út melletti sziklabástyájától körülbelül 300 méterre délnyugatra, a Vargyas-patak egyik baloldali mellékága hatalmas erővel zúdul alá a hegyoldalon.
- Transzhargita 6,5 km-re. Utban A Madarasi Hargita fele - Roviden:nagyszeru rejtes ,szep kilatas es egy nagyon nekem megfelelo rejtek.
- Régi kőkereszt Gyepü-patak 6,6 km-re. Többé-kevésbé jól kibetűzhető feliratán puskagolyó nyoma éktelenkedik. Sötétben - Rendesen megsötétedtünk.
- Asztag-kő Madéfalva 6,6 km-re. Szép kilátás nyílik innen Csíkszeredára, illetve a középcsíki és felcsíki falvakra. Csak a kő maradt - Piricskéről jöttünk.
- Opálbarlang Kirulyfürdő 6,7 km-re. Az Opálbarlang név egészen új irodalmunkban, de a környéke, a tolvajosi Festék-malom vagy későbben Hargita-liget, ha gyéren is, de már egy pár adat révén említve volt. Rókalyuk - A geodobozt nem sikerült megtalálnom! A barlang eléggé veszélyes, bármikor beomolhat.
- Pisztrángos Szentegyháza 6,8 km-re. Megközelíthető Szentegyházafaluból, a Sportolók utcájából indulva, kelet felé tartva.
- Pünkösdi rózsa a Hargitán 6,8 km-re. Mellette méhészek szoktak tanyázni, kicsit arrébb most virul a pünkösdi rózsa. Szürkület - Már majdnem meg voltunk sötétedve, de ha már erre jártunk, nem hagyhattuk ki.
- Hargita-liget 6,8 km-re. A Hargita-liget 2 hektáron elterülő növénytani rezervátum, a Festőborvíztől nem messze, a Kalibáskő mellett. Mocsár - Nem könnyű az odajutás.
- Kalibáskő 7 km-re. Hol van a Kalibáskő? Ezt a kérdést tettük fel a Kiruj-patak völgyében embereknek, akikkel vasárnapi kiruccanásunk alkalmával találkoztunk. Szikla - Ennek is megvan a skalpja! Az igazságot megvalva, egy nagyobb sziklát kerestem, először el is mentem mellette, de aztán elékerült.
- Kékvize forrása Szentegyházasfalu 7,2 km-re. Sikertelenül kerestük egy délután a Király kútját, az adott koordináták alapján többször is próbálkoztam. Hidegviz - Ez a doboz is kipipálva.
- Haáz-esztena Virágosvész Mária út 7,3 km-re. A Csere-tetőtől északra, a Virágosvész délnyugati végében található zarándok-pihenő Haáz Sándor tanár tulajdona, az esztenát Hatos Gergő és János ajánlotta fel.
- Rákosi Hargita 7,4 km-re. A Központi-Hargita a Hargita-hegység legmagasabb és leglátványosabb része. Galusa tető - A rákosi Pogányvártól jöttünk tovább a kék keresztet követve, és a mackó csapásokat keresztezve.
- Világháborús bunker Kékvíz-patak 7,6 km-re. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országúthoz közel, a Kékvíz-pataktól nyugatra emelkedő domb keleti oldalában egy meglepően jó állapotban levő világháborús bunker található. Ládaellenőrzés - A Szentegyházasfalu feletti Oltárkőnél kirándultunk, rejtettünk aznap.
- Kis-Bagolykő Madarasi Hargita 7,9 km-re. Bár a Madarasi Hargita üdülőhely széléről, a Vargyas fejéből látszik ez a szikla, a Kis-Bagolykőnek nevezett sziklát kevesen ismerik. Kitekinto - Egy kis keterot tettunk a Kis Bagolyko fele, hisz keszultunk egyet via ferratazni.
- Mihály-havas Madarasi Hargita 8 km-re. A Madarasi Hargita üdülőtelep központjából indulva, a Súgó–pálya felső részén, elérjük az erdőt. Napfeny es hullamok - Ivo felol jottem, megneztem magamnak a Kecskevesz via ferratta -t, (leven, hogy hetvegere fenykepezogep nelkul maradtam), de volt nalam buvarszemuveg, ugy, hogy aranylag hamar raakadtam a dobozra :-)Szep a kilatas, megeri felkeresni.
- Ördögborozda Szentegyháza 8 km-re. Ennek legészakibb pontját a Veresbükk oldalában találták meg, dél-nyugat irányba vonul, keresztezi a Székelyudvarhely - Csíkszereda országutat, legdélibb pontja pedig a Vargyas Szurdukának sziklapereme. Felületes bejárás - Az Ördögborozda leírása és a térképek alapján megpróbáltam azonosítani azt a pontot, ahol a töltésvonulat keresztezi az országutat.
- Szentegyháza Gyöngye 8,1 km-re. Szentegyháza Gyöngye termál strand. Magas rejtés - Nem volt épp 25 fok meleg (na nem a víz).
- Szökő vízesés 8,4 km-re. A vulkáni kitörések idején a Madarasi Hargita oldalában létrejött kisebb lejtésű plató a csúcs alatti 100-150 méternyi területnek lépcsőzetes külsőt kölcsönöz. Vörös-áfonya - Október derekán jártunk itt újra.
- Csíkrákosi Pogányvár 8,5 km-re. A csíkrákosi Pogányvár romjai Csíkszeredától északra, Csíkrákos község nyugati határában, a Vár-patak és a Súgó-patak által közrefogott 1274 m magas sziklacsúcson állnak. Új geodoboz a régi rejtekben - Szilveszter utáni, első túracélpontként, egy könnyen és rövid idő alatt elérhető helyszínt akartunk.
- Csíki panoráma Csíkszereda 8,6 km-re. Körbesétálva a templomot, feltárulkozik innen a Csíki-medence teljes körpanorámája. Csiba - Megtaláltuk.
- Ilósza-patak völgye 8,7 km-re. Akkor ismeri Annuska nénit is, aki a Cifra-Bükkön él már több évtizede. Zöld kupak a híd sarkánál - A közeli rejtéseket igyekszem kipipálni, így került most sorra az Ilósza-patak völgye.
- Szurduk-vízesés Szeltersz 8,7 km-re. A patak földrajzi baloldalán található a Szurdukbükke vagy Szurduk bükk, a jobb oldali Vészkaréj meredek sziklaoldal felett pedig a Cserebérc vagy Bükkdomb.
- Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk 8,8 km-re. Cserés-kert - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk gerincének ponkja.
- Lobogó-borvíz Kirulyfürdő 8,8 km-re. Kirulyfürdő területén (Hargita-plató, Lövéte Közbirtokosság területe) öt ásványvíz előfordulás található, közülük négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. Csak ki kell várni! - Ahogyan a leírásban is említettem, ez egy bizonyos periodicitással működő gejzír.
- Kőgomba kalap nélkül Kirulyfürdő 8,8 km-re. Igaz ez akkor is, ha már számtalan alkalommal járt már valaki egy helyen. Szikla - Miután ittam a Lobogó forrás vizéből, a patakon a fenyő hídon mentem át.
- Vasfuvó domb Csíkszereda 8,9 km-re. Itt valamikor egy vashámor létezett, de nincsenek részletes adatok róla.
- Illemhelyek utcája Szeltersz 8,9 km-re. Nem ez a hivatalos neve az utcának, olyan talán nincs is.
- Kossuth-szikla Kirulyfürdő 9 km-re. Kirulyfürdő egyik festőien szép, könnyen megközelíthető helye a Kossuth-szikla. Lyuk a sziklában - Egy gombászással egybekötött doboz keresgélés volt.
- Sólyomkő-szikla Kirulyfürdő felett 9 km-re. Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé.
- Sólyomkő Kirulyfürdő 9 km-re. Kirulyfürdő egyik legszebb helye a Sólyomkő. Ladapotlas - A lada potolva lett, most egy pet eloforma varja a keresoket, a hely ugyanaz.
- Vészkaréj Szeltersz 9,2 km-re. A Vargyas-patak Szeltersz feletti, a Szurdukkal átellenben található földrajzi jobb partját, meredek sziklaoldalát Vészkaréjnak nevezik.
- Madarasi Hargita-csúcs 9,2 km-re. A Madarasi-Hargita a Hargita-hegység és a Székelyföld legmagasabb hegye, egy egykori sztratovulkáni kráter peremének északi maradványa. Kopjafák - Fenn voltam esment a csúcson, s volt időm megkeresni a dobozt is, amit a télen a hó miatt nem sikerült.
- Kirulyfürdői pionírtábor 9,2 km-re. A kirulyfürdői pionírtábor régen jó állapotban lehetett, mára már nagyon lepukkant állapotban van. Elhagyott vidék - Valóban szomorú látvány a pusztulásra ítélt régi táborhely, pedig volna benne fantázia.
- Katolikus templom Kápolnásfalu 9,3 km-re. A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országúton alig hagyjuk el Szentegyházát, máris Kápolnásfaluban vagyunk, de csak érintjük a falu déli részét.
- Tetőterasz Madarasi Hargita 9,3 km-re. Ez a rejtés távolabb esik a forgalmasabb helyektől. Szent hegy - Ekkora hóban nem sok esélyem volt megtalálni a dobozt.
- Keresztelő Szent János-kereszt Kirulyfürdő 9,3 km-re. Kirulyfürdőn, a volt diáktábor területén, a Főkút-forrás közelében, attól délre, egy fedett keresztet találunk, amelyet 2009-ben állítottak Keresztelő Szent János tiszteletére. Fejvesztett János - Már május közepén jártam erre, de a körülmények úgy hozták, hogy nem álltunk meg, de most bepótoltam.
- Déli kilátópont Kirulyfürdő 9,5 km-re. A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza.
- Homoród-tető Kápolnásfalu 9,8 km-re. Homoród-tető, Kápolnásfalu felett.
- Ördögborozda Szentkeresztbánya 9,8 km-re. A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el.
- Testvérfenyők Csere bérce 9,8 km-re. Ahogy kiérünk a tetőre, néhány kettős fenyőfa hívja fel magára a figyelmet.
- Sziklakilátó Kápolnásfalu 9,9 km-re. Kápolnásfalu északnyugati részén, a Homoród-tető délkeleti oldalában, a település felett, egy sziklaperem húzódik.
- Csere bérce kilátópont Szeltersz 9,9 km-re. A sárga kereszttel jelzett, Szentkeresztbányára tartó túraösvényen lehet kikapaszkodni a Csere bérce délkeleti oldalába.
- Hirtelen-puszta Dél-Hargita 9,9 km-re. Itt halad át a Tolvajos-tető felől érkező kék sáv turistajelzés a Csíkszentimrei Büdösfürdő felé.
- Déllői borvízforrás Szeltersz 10 km-re. A Déllői borvízforrás vize a Székely Selters forrásaitól légvonalban 300 m távolságra, északkeletre tör elő, egy faküpüből. Fertőzés - Elindultunk egy kis körútra megkeresni néhány helyet, de főleg megfertőzni egy új játékost.
- Senki tava Csíkszereda 10,2 km-re. A Senki tava a várostól nyugatra található, a helybeli horgászok egyik kedvenc helye. Senki sehol, se doboz - Ügyes-bajos dolgaimat intézendő, Szeredába karikáztam, és mivel ugy találtam, hogy még jól belefér, hazafele kiruccantam a Senki tavához egy ujabb rejtekhelyet kipipálni.
- Lobogófürdő Szentkeresztbánya 10,2 km-re. Az 1900-as évek elején még működött, majd a források nagyrészének a bányamunkák miatt eltűnt a vize.
- Székely Selters borvízforrások Szeltersz 10,2 km-re. Ízben és gyógyhatásra megegyezik a híres németországi, niederseltersi sósízű borvízzel. Még egyszer felkerestem - Még egyszer felkerestem a rejtekhelyet, hátha több szerencsém lesz.
- Melegárok Szécseny 10,3 km-re. Tulajdonképpen a Meleg-patak, a ferencjózsefi térképen Kurta-patak, medrét és környékét hívják így.
- Nyerges via ferrata vasalt mászóút Madarasi Hargita 10,3 km-re. Székelyföld első via ferratája (vasalt sziklamászóösvénye) legkönnyebben a Madarasi Hargita turisztikai településről közelíthető meg. A mászást halasztottuk - A mászáshoz még nőnünk kell, de annál jobban örvendtünk a megtalált kincsnek.
- Lucs tőzegláp Hargita-hegység 10,5 km-re. Ha a Szécsény-patak irányában felnézünk a Hargita gerincére, két kis tisztást láthatunk, a kettő között magasodik a Nagy-kő bükk, mögötte található a Lucs tőzegláp. A sok áfonya miatt már nem kerestem a dobozt - A Som-kút felől indultam be a Lucsba, itt az erdő szélén nagyon sok fa ki volt dőlve, az erdő is nagyon száraz volt.
- Ördögútja Rákos-Homoród Szén-Homoród 10,6 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Rákos-Homoród pataktól Szén-Homoród patakon át terjedő szakasza.
- Angyaljárás Szentegyházán 10,6 km-re. Áldott karácsonyt! Ami kötelez - Vasárnap reggel félre tettetem minden egyéb teendőt, gondot és elindultam a Zsemle kutyám társaságában, hogy végre megkeressem az elmaradt karácsonyi ajándékot.
- Bánya-tető alatti forrás Szeltersz 11 km-re. A Székely Selters forrásaitól délre, a Bánya-tető keleti oldala alatt, az út mellettt van egy andezit küpübe foglalt borvízforrás.
- Vashámor Szentkeresztbánya 11,1 km-re. Az egykori Vlahicai Vasipari Vállalatnak egy egyedi ipartörténeti érték volt a birtokában, a 19-dik században épült szentkeresztbányai vashámor. Omladozik - Valamikori szép, ma már múzeumi érckályhák készültek itt? Most már csak csupasz falmaradványok meredeznek a felhők fele.
- Lobogó-borvízforrás Szentkeresztbánya 11,2 km-re. A Lobogó-borvízforrást a házak között, egy mellékutcán lehet megközelíteni.
- Siculicidium útja Jézus Szíve templom Madéfalva 11,3 km-re. A tanösvénynek 14 stációja van, ezek Madéfalva azon részein találhatók, amelyhez a madéfalvi veszedelem valamilyen eseménye társítható. Esti séta 4 - Utunk negyedik állomása.
- Dobogófürdő Szentkeresztbánya 11,4 km-re. Dobogófürdő (Székelyfüred, Ugron fürdő) Szentkeresztbánya délnyugati szélénél, a Kis-Homoród völgyében, Lobogófürdőtől délre található.
- Ördög-tó Szentegyháza 11,6 km-re. Ezek közül az egyik az Ördög-tó, amelyik a Hegydűlő és a Pokolláz határán található. Az Ördög-tó ördögöcskéje - Mivel a következő napokra esős időt jeleznek előre, és ma még szép idő volt, elhatároztam, hogy kihasználom.
- Horgász tanya 11,7 km-re.
- Hosszú-borvíz Madéfalva 11,8 km-re.
- Szent Kinga-templom Szécseny 11,9 km-re. 2003 július elején az átrendezés miatt költöztették a Szécseny nevű dűlőbe, a Hargita lábához. Újrarejtés a Rejtők napja alkalmából - Ma május elseje, a Rejtők napja a játszóterünkön.
- Kerekfenyő-borvízforrás Lövétebánya 12,1 km-re.

Bányanyílás Hargitafürdő románul - in limba romana: Gura de mina Baile Harghita


Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Bányanyílás adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Hargitafürdő térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Hargitafürdő környékére? Tetszett a Bányanyílás? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.