Cycle Map, környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe

Csíkajnádi Kálvária - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Csíkajnádi Kálvária

Csíkajnádi Kálvária

Ezeken a helyeken állt a csíkajnádi Kálvária 15 keresztje 1933-1948 között, Soó Dénes plébános idejében...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.

***

Néhány kép a Csíkajnádi Kálvária képtárból:

Jelzőtábla
Jelzőtábla
Innen kell indulni
Innen kell indulni
Fahíd a patak felett
Fahíd a patak felett
Gazdaság
Gazdaság

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Csíkajnádi Kálvária rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Érdekes helyek a közelben:
* Rompáca-tanösvény 0.64 km-re - A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc. * Kőcsonka 1.95 km-re - Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek. * Csíkszentmihály hársfái 2.04 km-re - A hosszan elnyúló Kőd és Kőcsonka magaslata alatt, a Rákospataka mentén elterülő Csíkszentmihály templomkertjében találhatók hársfák mesélnek a településről. * Felsőcibre 3.39 km-re - * Pogányhavasi vár 3.42 km-re - Csíkszentmihály község határán, a nevezetes Pogányhavas keleti részén, egy hajdani vár szétporladó romjai láthatók. * Csíki Székely Krónika 3.57 km-re - Vacsárcsi első hiteles említése az 1560-as évekből származik, azonban a korábbi történetére több, elsősorban régészeti adat utal. * Rompáca borvíz 3.84 km-re - A Rompácai-borvíz kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos tartalmú és mésztufát rak le. * Gyertyán-tető 4.85 km-re - A Gyertyán-tető, a Kőd-vonulat pazar látványt nyújtó, éles gerincrésze. * Nagy Pájszó teteje 5.05 km-re - Nagy Pájszó tetején haladt végig a régi országút Erdély és Moldva között, elkerülve a patakok útromboló erejét. * Kicsi Pogányhavas 5.54 km-re - * Szent László köve 5.61 km-re - Június 27-e Szent László ünnepe. * A hivatkozások regisztrált felhasználók számára elérhetőek, bejelentkezés után.

Néhány székely szó jelentése:
Dufla = Igen jó minőségű. Dugajszam fel = Dugjam fel. Düher = Kövér fehérnép. Durc = A kenyér kidudorodása. Durga = Kenderből készült nagyponyva. Duruzsol = Monoton hangon, bizalmasan beszélget. Dusza = Szalmazsák. Duvaszka = Orsóra tekert fonál. Duzmál = Duzzog. Ecceribe = Azonnal.

Turisztikai látnivalók a közelben


Szent István katolikus templom
Szent István katolikus templom
Csíkajnád első templomát 1514-ben a Bernáld-család építette, a kápolnát később kibővítik.
Szent Ilona-kápolna
Szent Ilona-kápolna
Ajnád második védőszentje Szent Ilona, augusztus 18-án ünnepelik.
Katolikus templom
Katolikus templom
Csíkszentmihály római-katolikus templomának magas, karcsú tornya mai formáját a XVIII.
Kőd-vonulat
Kőd-vonulat
A Kőd-vonulat kakukkfióka a Csíki-havasok kristályos palából, mészkőből, dolomitból, de főleg kárpáti flis homokkőöszletből felépült tömegéhez képest.
Alsócibrei fürdő
Alsócibrei fürdő
Az alsócibrei fürdő Csíkszépvíz és Csíkszentmihály határában található, a szépvíziek majálisozó helye volt.
Egy elfelejtett földvar
Egy elfelejtett földvar
Igeretemnek megfeleloen megosztom veletek, egy a szakirodalomban alig emlegetett  foldvar helyet.
Hegy útja
Hegy útja
Csíkszépvíz központjából indul a fehér alapon piros kereszt jelzésű túraútvonal, amely a régi út - az egykori országút nyomvonalán halad.
Felszegi csengettyű
Felszegi csengettyű
Csíkszépvíz felszegi részén, az 1799-ben készült székelykapu mellett áll egy harangláb, amelyet a helyiek mind a mai napig egyszerűen csak Csengettyűnek neveznek.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


  Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.