Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Csíkcsekefalva - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Történelmi-kulturális érték(általános kép - történelmi-kulturális értékek)

Csíkcsekefalva | Hol van ez a hely?

Csíkcsekefalva Csíkszentmárton ikerfaluja, a főút mellett álló kőkereszt a falu bejáratát jelöli. A rajta lévő feliratok arról tanúskodnak, hogy Jézus Krisztus dicsőségére állíttatta a közbirtokosság igazgatósága 1932-ben.

Csíkcsekefalva kőkeresztje A kőkereszt arról mesélhetne, hogy a falu a nevét Cseke Körös székely vitézről kapta, aki 1061-ben I. Béla király üldözése elől menekülve telepedett itt le egy borvizforrás mellett, az itt álló követ is Cseke kövének nevezték. A kő már nincs az eredeti helyén, a kollektivizálás idején elvontatták, a borvizforrást viszont kiépítették, innen hordja a környék lakossága a jó ízű borvizet.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csíkcsekefalva fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csíkcsekefalva! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Csíkcsekefalva közelében?
Akó-kapu. Miért tűnnek el a dobozok? - Egy része (valószínűleg) tudatlanságból, egy másik része (talán) rosszindulatból. Régi székelykapuk. Csíkverebesen megmaradt néhány, majdnem kétszáz éves faragott székelykapu.
A régi Olt folyó tanösvény. A régi Olt folyó tanösvény - Csíkszentsimon. (különleges hely geodobozzal)
Csíkbánkfalva 2. Erre utal egy helyi mondás: Hegyen-völgyön kápolna, minden héten egy bucsucska. Temetőkápolna - Megtaláltuk. (itt geodobozt is lehet keresni)
Sószékfürdő. Csíkkozmás területén ágazik el a Nyerges-tetőn át Kászon felé vezető út. Enyészet - Kerestük szorgalmasan, igaz, koordináták nélkül.
Sarlós Boldogasszony-kápolna. Kellemes kis falu - A geodoboz könnyen megtalálható. (turisztikai hely geoládával) Erődített katolikus templom. 5.3 km-re. Csíkbánkfalva Csíkszeredától 17 km-re fekszik. Megtaláltuk - Sikerült a templomba is bejutni. (látnivaló és geodoboz)
Népi fürdő. Csíkverebesen, egy két medencéből, egy filagóriából, öltözőkből és napozó teraszból álló hagyományos népi fürdő található, melyet 2010-11-ben állítottak helyre.
Benes rétláp. A Benes rétláp területét borvízforrások táplálják. Egyre jobban beszorulva - Nem a legjobb időpontot választottam egy rétláp meglátogatására, elég hideg is volt, így csak gyorsan a geodobozt kerestem meg.
Kőkeresztes emlékoszlop. Kerek kereszt - Székelyföldön sok kereszttel találkozik az ember. Katolikus templom. Nagytusnád a Tusnád-patak kelet-nyugat irányban hosszan elnyúló, szűk völgyében fekszik, Tusnádfürdőtől északra, az országút mellett. Isti túra 5. láda - Szép templom, kár, hogy zárva volt, de a láda megtalálásához nem kell bemenni, úgy, hogy ne ijedj meg ha zárva.
Henter-kúria. Csíkszentimrén a romos állapotban lévő Henter-kúria előtti évszázados akácfák és vadgesztenyefák mesélhetnének a Henter családról és a település eseményeiről. Romokban - Borvízért voltam Csatószegen, s gondoltam, ha már arrajárok eljövök Szentimrére is, rejtekhelyeket keresni.
Imets Fülöp Jákó-iskola és emléktábla. A Tusnádon született Imets Fülöp Jákó (1837-1912) kanonok, főesperes, tanár, gimnáziumi igazgató, valamint művelődés- és oktatásszervező tudós pap volt.
Kőkereszt. Oh szent kereszt légy oltalmunk, így szól annak a kőkeresztnek a felirata, amely Tusnád falu egyik fontos kereszteződésében, a központból Alszeg felé vezető úton található.
Szent Imre katolikus templom. A templom előtt áll a háborús hősök emlékműve, igazolva a település újabb veszteségeit. Üres lik - Tusnádfürdőről hazafele beugrottunk megkeresni ezt a dobozt, de várnunk kellett, mert épp jött ki a nép miséről.
Borvízmúzeum. Tusnád falu központjában lévő múzeumot a Csíki Székely Múzeum működteti.
Alszegi borvízkút. Az Alszegi borvízkutat 1960-ban fúrták Tusnád falu alszegi részén.
Pósa-hegy Nagyboldogasszony-kápolnája. EKE-tábor 2015 - Az EKE táborból ezen a napon egy szép kirándulást tettünk a Nagyboldogasszony kápolnájától a Nyerges tetőig. Csíkszentgyörgyi panoráma. 6.8 km-re. Innen tovább a tetőre kikapaszkodva szép kilátás nyílik a völgyre. Csíkszentgyörgyi panoráma - Csíkbánkfalváról indulva, a Szentegyházas-pataka völgye mentén haladva, jó mínőségű, kaviccsal borított úton közelítettem meg a tetőt, kocsival.
Szent Margit-kápolna. A hagyomány úgy tudja, hogy Tankó Margit építtette 1661-ben. Margó - Holtbiztos voltam, hogy ezt a dobozt megtalálom.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Csíkcsekefalva gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Csíkcsekefalva? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Turisztikai látnivalók a közelben

  Katolikus templom
  Katolikus templom
  Csíkszentmárton középkori templomának emlékeiből megőrizték a XV.
  Csíkcsatószegi borvízforrás
  Csíkcsatószegi borvízforrás
  A Csíkcsatószeg központjában eredő borvíz, Alcsík egyik legjobb ízű borvízforrása.

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.