Erzsébet kútja - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Porumbenii Mici Porumbeni - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Hargita megye

Erzsébet kútja

Székelykeresztúr közelében található Erzsébet kútja. Ez egy hűs vizű forrás, ahova a környékbeliek előszeretettel járnak ki korsókat és pillepalackokat friss vízzel megtölteni. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Forrás a domboldalon Erzsébet kútja Csorgó Tavaszi virág 1 Tavaszi virág 2 Erzsébet kútja... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Erzsébet kútja rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
10758 Református templom. A falu csupán 2 km-re fekszik Székelykeresztúrtól és 5 km-re Siménfalva községközponttól. 11781 Várféle őrtorony. A Bánatos királylány kútja mellett, a Vágás-patak partján, a helybeliek közösségi összefogással megépítették az eredetileg a közeli Várfele nevű domboldalon lévő egykori erődítmény elképzelt mását. 11935 Bánatos királylány kútja. Lélegzetvisszafojtva hallgattuk a mesét, s a szomorú éneket, amit az asszony olyan gyönyörűen énekelt, hogy még a felnőttek is megkönnyezték. 14680 Egykori erődítmény. Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető. 15471 Sóskút. Székelykeresztúr és Sóskút múltja és jelene összefonódik, ezt régészeti ásatások is bebizonyították. 15914 Katolikus templom. Székely- vagy Szitáskeresztúr a Székely előnevét onnan nyerte, hogy a lakói székelyek, a Szitás melléknevet pedig arról, hogy itt nagyban folyt a szitagyártás. 15973 Jézuskiáltó. 16730 Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc. 17898 Berde Mózes Unitárius Gimnázium. 18510 Petőfi körtefája. 1849 július 30-án Petőfi Székelykeresztúron, a Gyárfás udvarházban töltötte a segesvári csata előtti utolsó éjszakát. 20592 Rez-tetői kilátó. A Nagyküküllő és a Nyikó között húzódó dombvidék legmagasabb csúcsa, a 932 m magas Rez-tető. 20938 Unitárius és református templom. 1460-ban Fyathfalva, 1478-ban Fyadfalva néven jelentkezik az okiratokban. 22134 Ugron-kúria. Az Ugron-kúriáról elmondhatnák, hogy nevét a legutolsó tulajdonostól kapta. 23041 Székely Nagygyűlés. Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t. 23446 A vágási tölgyek. A patak betéved a hegyek közé; ennek fennebb kitáguló völgyébe fekszik a két Dobó (alsó és felső) és Vágás. 24275 Református templom. 1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi. 24517 Dobó és Vágás. A Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak felső, kitáruló völgyében fekszik Dobó.

Néhány székely szó jelentése:
Sutu = Papírzsák. Sutu = Nagy hidegben a csizma fejére húzott, posztóból készült alkalmatosság. Szagó bogár = Katicabogár. Száraz koma = Tiszteletbeli koma, aki nem keresztelt. Szemerkél = Permetező, szitáló eső. Szender = Az alvás és ébrenlét közötti állapot.

Természeti értékek - Hargita megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Harangláb
A Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti főútról tábla jelzi a letérőt a település felé, mely egyszerre utca és város, falu.
Kisgalambfalva 1.09 km-re. A falu a Nagy-Küküllő bal partján terül el, a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő megyei útról a vasútállomás után kell letérni.
Betfalva 1.65 km-re. A Székelykeresztúrtól 2 km-re fekvő Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján települt.
Református templom 2.45 km-re. Benéztünk a 13-14-dik században épült templomba, ahol Kányádi György református tiszteletes elkápráztatott alapos ismereteivel.
Rák-tava
Nagygalambfalva mellett, a Rák tava helyén, régen egy ház állott.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • tiszta forrás - A kútat és környékét rendben tartják, a vize nagyon finom, érdemes felkeresni...
 • csuszos - Ezt a "dobozt" is könnyen megtalaltuk Babbercivel eggyütt,, habar eleg csuszos Volt az ut odaig...
 • Hangyák birodalma - Nagyszebenből hazafele, az utolsó felkeresett rejtekhely volt az Erzsébet kútja...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.