Fenyőkúti tőzegláp - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Fenyőkúti tőzegláp

Fenyőkúti tőzegláp

A Fenyőkúti tőzeglápot én a szencsedi nárciszmezőkről, kerékpárúton közelítettem meg, Fenyőkúton át. Könnyebben megközelíthető Fenyőkút Korondról. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: A bejárat A lápon átvezető út Gerenda palló Egy másik palló Eljárt az idő felette Korhadt palló Ösvény Gomba Gombasaláta Gombák Fekete áfonya. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Fenyőkúti tőzegláp fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Fenyőkúti tőzegláp! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak a közelben?
15892 Tartód vára. Tartód vára Székelyudvarhelytől légvonalban 35 km-re északra, a Nagy-Küküllő forrásvidékén, Székelyvarság község Bagzos határrészének közelében található.
18815 Bugyogó források. 6 km-re. A Cseredombi borvíz, másnéven Erzsébet-forrás, Fingóborvíz vagy Szejkésvíz pitvaros faépülettel fedett forrásától délkeletre, 120 méterre további lerakódások helyszíne, bugyogó, sistergő források, és egy tavacska figyelhető meg.
18922 3674. 6 km-re. A Fingó-borviz vagy Cseredombi-forrás, Erzsébet-forrás, a Csiga-dombi aragonitbányától keletre, a műútról 800 méterre fakad, vasas-sós vizét asztali vízként használják. (látnivaló és geodoboz)
20018 Csiga-domb Korond Hargita megye. A Csiga-domb, helyi nevén Rakodó-hegy, 8 hektáron fekvő karbonát forráskúp-telep, Románia legnagyobb aragonit-előfordulása, amely 1980-tól földtani rezervátum. (látnivaló és geodoboz)
20595. 20928 Likas-kő. A kő fölötti hegygerincet Likaskő-bércnek, a kő feletti fensíkot, mely művelhető és lakott terület, Likaskő mezejének nevezik. (itt geodobozt is lehet keresni)
21041 Szencsedi nárciszmezők. (turisztikai hely geoládával) 21252 Laposlik. A területén található a Bugyogó nevű forráscsoport.
21437 Korondi sóskút. 21713 1889. 21713 Vízimalom. Korondon az 1900-as évek elején harminchét malom működött.
21889 Árcsó. Korond még a vulkanikus övezetben fekszik, ennek köszönheti borvizeit.
21927. 23924 Ördögútja. Ennek nyugati szakaszát 600 m hosszúságban azonosították.
25315 Kincses Kodáros dombja Felsősófalva. Tetején állítólag évszázadokig egy 30 cm széles kürtőlyuk volt.
26053 Tálasbérce Székelyvarság. Az önállóan éppen száz éve, Oroszhegy szórványaként réges-régen létező település Európa állítólag legnagyobb tanyavilága.
26486 Református templom. 8.4 km-re. A település neve mutatja, hogy Felsősófalva ahhoz a hét településhez tartozik, amelyek a Kis-Küküllő és a Korond-patak völgyében fekszenek, a tanyavilággal együtt a Sóvidéket alkotják.
26822 Kisfenyős-kő. Rabsonné várával szemben, a Kis-Küküllő másik oldalán, érdekes sziklaképződményeket fedezhetünk fel.
27462 Szénégetők. 8.7 km-re. A legtöbb farkaslaki ember már az 1800-as évektől kezdődően a faszén előállításából vagy értékesítéséből él.
27827 Kalonda-tető. Egyúttal a Kis-és Nagy-Küküllő vizválasztója.
28116 Nárciszrét. 28693 Szent László-kápolna. Érdekes, hogy ez a hely az 1941-es osztrák katonai felmérés térképén Nyáros mocsár helynévvel szerepel.
28791 3992. Parlament, vegyes üzlet és kiskocsma - Székelyvarság.
28875 Sasfészek kilátó Alsósófalva Maros megye. 28935 Urusos-kút Oroszhegy Hargita megye. 9.2 km-re. Hajdanán Oroszhegy falunak híres búcsújáróhelye volt, a falutól északra elterülő Kápolna mező nevű helyen, melynek közelében a hagyomány szerint csodás gyógyulások történtek.
29158 Csorgókő-vízesés. 30913 Jézus kútja Székelyvarság Hargita megye. 31551 A temető kápolnája Atyha Hargita megye. .. de az idők változtak. Mára időutazással felérő kaland vár az idelátogatóra. Lelket erősíts, zubbonyt igazíts, irány Atyha, lépés, indulj! (atyha.hu)
31576 Rapsonné vára.
31626 Parajdi faszerkezet Hargita megye. A parajdi faszerkezet helyét illetően egy erős tippem van.
31846 Áprily Lajos kútja. 10.1 km-re. A Kis-Küküllő a Kis- és Nagy-ág patakokból képződik.
31928 Katolikus templom. A Farkaslakáról Korondra vezető útról, a Kalonda aljában balra útelágazás vezet Énlaka felé.
32157 Várnyaka. A töltés kezdetben nyugat - kelet irányban vonul, majd felhajlik északkelet felé, a Rabsonné vára alá.
32355 1687. A Hideg-Juhod völgye fölé magasuló Pakulár-kő (a térképeken a Pásztor-kő elnevezés szerepel) az Elemér sarka-hegy déli aljában található, Rabsoné várától észak-kelet irányba.
32942 122. Korond és Firtosváralja között, a Kalonda folytatását képező fennsík nyugati, sajátságosan feltarajosodó részén, meredek sziklafalakkal rendelkező Firtos-hegyen épült Firtos-vára.
32995 Firtos kútja. Firtos kútja.
33827 Fordított házikó Parajd Hargita megye. 33972 Új római katolikus templom Parajd. 33972. 33978 Péter-hegyese. A Firtos legdélibb, legmagasabb csúcsán, a magasságjelző pont mellett egy kápolna maradványai találhatók.
34697 Református templom. Parajd, mint település, Sófalva tanyabokraként alakult ki.
35049 Sóhát és Sószoros . Legmagasabb pontja a Sóhegy (576 m).
35272 5056. 35564 Firtosi kilátó. A firtosi kilátó 2006 nyarán készült, a hetedik Székelyföldi kaláka alkalmával.
35812 Rabsonné útja. A különböző leírásokban, két különböző helyen található töltésvonulatot is ugyanazon a név alatt, Rabsonné útjának hívnak.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Harangláb
Harangláb - Korondtól 7 km-re, a Miklós patak mentén, körülbelül 1000 méter tengerszint feletti magasságban fekvő szétszórt település.
Medvevár sziklavilág
Medvevár sziklavilág - A Kormos-kő sziklavilágától északkelet felé, Fenyőkút irányába, a következő hegylábon egy másik sziklacsoport található.
Kormos-kő sziklakilátó
Kormos-kő sziklakilátó - Korond felől, a Pálpataka és Fenyőkút felé vezető utak elágazása fölé emelkedő, látványos sziklakilátó.
Sziklaablak
Sziklaablak - A Kormos-kő sziklabástyája és sziklakilátója között, a sziklakilátó közelében-végében, van egy érdekes sziklaablak.
Kormos-kő sziklabástya
Kormos-kő sziklabástya - A Sólyomkő pataka mellől a Kormos-kő sziklakilátója felé kapaszkodva a meredek domboldalon, egy kisebb sziklatornyot és egy nagyobb, impozáns, kettős sziklabástyát találtam.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Fenyőkúti tőzegláp gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Pótoltam a hiányzó dobozt - A tegnap ellenőriztem a rejtést, a dobozt nem kaptam meg...
 • Hús és komos geodoboz - Az általad megtalált láda hús és komos (szófacsarás), tehát a határon túli magyar (poén) és az egyik nemzetközi geojátszótérhez (mert több is van, nem csak a kóm) tartozik...
 • Hóóó - Várjá' na :-) A pallók végében a bal felső sarokban REJTEKHELYES doboz van :) Megnéztem a fényképet is, mert csak feltűnne, ha "más" ládát nyitok...
 • A másik geodoboz nem a miénk - Ezen a helyen több geojátszótér is rejtett dobozt, hasonló helyzet máshol is gyakran előfordul...
 • Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Fenyőkúti tőzegláp? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.