Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Gyimesi határkövek - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Gyimesi határkövek

Gyimesi határkövek | Hol van ez a hely?

Gyimesi határkövek

A magyar-román határt nemzetközi megállapodásnak megfelelően 1894, 1897 és 1899-ben vegyesbizottságilag felmérték, ezt 1900-ban határvizsgálat követte. A határtérképet és a mellékelt háromszögnézeti pontok koordináló jegyzékét 1900-1901-ben hitelesítették, amit a magyar részről a belügyminiszter 1908 december 10-én jóváhagyott. A román kormány kezdeményezésére, az 1890-es határbejárást végrehajtó biztos meghallgatása után, a magyar kormány megállapodott a román kormánnyal a határjelek kicserélésében: "A két kormány által elfogadott terv szerint a határoszlopok szögvasból, a határhalmok pedig terméskőfalazatból fognak állni.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Magyar híd Kisért a múlt Az őrház Magyar csendőr A bunker teteje A Tatros A Rákoczi-vár romjai Székelyek A bunker bejárata A háborúból maradt A Rákoczi-vár romjai. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Gyimesi határkövek fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Gyimesi határkövek! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Gyimesi határkövek közelében?
Osztrák-magyar honvédek sírja. Magyar és német katonák sírja. Magyar honvédek és német katonák sírja a gyimesi római katolikus nagytemplom kertjében, a 12/A jelzésű út mellett.
Gyimesi Kálvária. Dani Gergely esperes-plébános a hetvenes években (1974) római-katolikus templomot épített a csángóknak. Keresztek - Át kellett verekedjük magunkat egy villanypásztoron kétszer is, mig kiértünk a tetőre. (látnivaló és geodoboz)
Ismeretlen német katonák sírja. 1944 szeptember.
Két ismeretlen német katona sírja. Az 1944 augusztusi román átállás váratlanul érte a szovjet csapatok ellen román területen védekező német erőket.
Hét német katona sírja. A Tarhavas-patak 12/a úti hídjánál kivégzett 6-7 német katona sírhelye, melyet még nem jelöl emlékkereszt.
Bilibók-tető. 3.4 km-re. (érdekes hely geoládával) Ismeretlen német és magyar katonák tömegsírja. 1944 szeptember.
Harangláb. 3.7 km-re. Még nem jelöli kereszt a cikolyai temető haranglábja mellett, a Tarhavas-patak hídjának közelében levő, ismert sírhelyet. (különleges hely geodobozzal)
Hideg-kút. A Hideg-kút tulajdonképpen a Boros-patak forrása, ez utóbbi a Tatros-folyóba ömlik. Ez tényleg hideg - Elsőnek találtuk meg a dobozt, ezen a lélegzetelállító, mesebeli fennsíkon. (látnivaló és geodoboz)
Világháborús katonák sírja. Apa-havas. A Gyimesekből a Boros-patak menti úton juthatunk fel a patak fejébe, az Apahavasra. Még igazi tél van az Apa-havas tetején - Még 2012-ben rejtettem itt el az Apa-havas első geodobozát.
Ámbrás cet-szikla a völgykatlanban. Négy ismeretlen magyar honvéd sírja. 4.8 km-re. 1944 augusztus-szeptember.
Magyar katonák sírja. Rudolf Stuter bajor katonatiszt sírja. Egy német, valószínűleg bajor katonatiszt, Rudolf Stuter sírja.
Sebő Ödön keresztje. Nem volt vitás, hogy ez a kereszt a térképfelvétel idején még létezett,. Hát az úgy volt, hogy... - Ezen a helyen először radupuscarciuc rejtett, a román nyelvű geotrekking felületen volt bejelentve a rejtés.
Egy ismeretlen német katona sírja.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gyimesi határkövek gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Hatarturan - A 2013-as hatartura alkalmabol kerestem meg e rejtekhelyet...
 • Nagy melegben indultunk neki az utnak - Elegge faraszto is volt, helyenkent jo "combos" emelkedokkel, de vegul sikeresen felertunk es megtalaltuk a dobozkat...
 • Megvan - Megvan...
 • Gyimesi határkövek - ...
 • Kicsit esos idoben - Megtalatuk szombaton...
 • A Gyimesben jártunk - A Gyimesi-szoros a legrégibb időktől fontos stratégiai hely volt...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Gyimesi határkövek? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Gyimes vára
Gyimes vára
Gyimesbükk község után, a Tatros-völgyének gyimesi szorosánál ma már nem találunk várat.
Régi mozdony a Gyimesi szorosban
Régi mozdony a Gyimesi szorosban
Természeti szépségei mellett, a Tatros völgye felső medencéjénél, egy fontos földrajzi pontot találunk.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.