Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Harangláb - Pálpataka

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Első említése 1550-ből való. Eredetileg Korond tizenegyedik tízese volt, majd a 20. század elején önálló község lett...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Harangláb - Pálpataka felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Harangláb - Pálpataka képtárból:

Kultúrház
Kultúrház
Harangláb
Harangláb
Fejfák
Fejfák
Kopjafák
Kopjafák

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Harangláb Pálpataka fotóalbumba!

Fedezzétek fel Pálpataka és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Harangláb!

Korondtól 7 km-re, a Miklós patak mentén, körülbelül 1000 méter tengerszint feletti magasságban fekvő szétszórt település. A  Görgényi-havasok a faluból jól látszanak. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Pálpataka, 0,34 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
A református templomkert tujabokrai Backamadaras 40,3 km-re.
Újfalvi kőbányaÚjfalvi kőbánya 28,1 km-re.
Születése körülbelül 6,5 millió évre tehető, a Görgényi hegyek vulkanikus kitöréseinek eredményeként. Érdekes a vulkáni kúp maradványait fentről szemlélni. Az Újfalvi bányában kitermelt kő vulkanikus eredetű andezit, amely piroxént és hornblendát tartalmaz.
Márton Áron tér SzékelyudvarhelyMárton Áron tér Székelyudvarhely 24,2 km-re.
A Felső Piactér, a jelenlegi Márton Áron tér, Székelyudvarhely múltbeli és jelenlegi központjának része. Valamikor itt volt a fapiac, gabonapiac, itt állították fel a mesteremberek a sátraikat. Ma delelott vettem eszre, hogy megjelent itt a lada. A belvarosi geodobozt csapatban találtuk meg, köszi. Mit tegyen az ember, ha nincs gps, az ido sem tudja, hogy essen, vagy ne essen?
Találkozás háza ZágorTalálkozás háza Zágor 49,6 km-re.
Az 1794-ben épült papilakot és az egykori tanári lakásokat 2007-2008 között részben újjáépítették és felújították. Johann Bretz hagyatékának segítségével felépült a Találkozás háza, németül Haus der Begegnung, román fordításban Casa Prieteniei (Barátság háza).
Kellner-ház Segesvár 46,2 km-re.
Zeteváraljai víztározó ZeteváraljaZeteváraljai víztározó Zeteváralja 15,2 km-re.
A zeteváraljai völgyzáró gát és a víztározó vagy népszerű nevén zetalaki gát, a Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava. Szemerkélő esőben találtam meg ezt a rejtekhelyet. Kezdo ovodas gyerekeinkkel kapaszkodtunk fel a gerincre, majd ereszkedtunk le ide. Ennek a becserkészésével már előző nap is megpróbálkoztunk, de inkább Székelyvarságot választottuk délutáni programnak. Árvízvédelmi-folyószabályozási, gazdasági, energetikai, turisztikai-szociális és környezetvédelmi jelentősége van.
Katolikus templom Deményháza 30,3 km-re.
1671-ben a kápolnát leviszik a mai temetőbe és ott a szent őrzőangyalok tiszteletére szentelik. 1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.
Kőgomba kalap nélkül KirulyfürdőKőgomba kalap nélkül Kirulyfürdő 36,5 km-re.
Aki nyitott szemmel jár a természetben, lépten-nyomon új dolgokat fedezhet fel. Igaz ez akkor is, ha már számtalan alkalommal járt már valaki egy helyen. Miután ittam a Lobogó forrás vizéből, a patakon a fenyő hídon mentem át.
Zetelaki gát Zeteváralja 14,6 km-re. Naná, hogy megkezdődött a szezon :-). Megkezdődött a szezon.
Vasfuvó domb Csíkszereda 43,4 km-re.
Csíkszereda nyugati határában, közvetlenül a Székelyudvarhely felé vezető országút mellett, az Olt hídjának közelében található, az úgynevezett Vasfuvó domb. Itt valamikor egy vashámor létezett, de nincsenek részletes adatok róla.
A fűzfa CsíkszeredaA fűzfa Csíkszereda 47,9 km-re.
Csíkszeredában, a Központi parktól a Vártér felé haladva, a Temesvári sugárút jobb oldalán, a tömbházak között egy érdekes formájú fűzfa található.
Szelídgesztenye-liget HomoródkarácsonyfalvaSzelídgesztenye-liget Homoródkarácsonyfalva 39,8 km-re.
A szelídgesztenyén kivül a ligetben megtaláljuk a diófát, az erdei fenyőt, a vadalmát és a fehér akácot is. Vállalja a következményeket. Mi jegyezzük be elsőként, de jkgabor írt elsőnek a dobozba. Évente két-háromszor meglátogatjuk ezt a helyet Almásra menet. Homoródkarácsonyfalva nyugati határában, a vízválasztó keleti oldalán, 2 hektáron elterülő szelídgesztenye ültetvény található.
Zárt kapuk parkja NagyernyeZárt kapuk parkja Nagyernye 45,4 km-re.
Báró kertje, Bálintitt-kastélypark - Nagyernye. Jelenleg a park főút felőli kapuja le van zárva, lakattal. Ma erre jártam és meg is álltam a rejtek előtt, de mégsem mentem a cső közelébe, mert az udvaron, a rejtek közelében sepregetett egy úriember.
Csonkatorony CsíkszenttamásCsonkatorony Csíkszenttamás 42,4 km-re.
A 11 méter magas Csonkatorony a Csíki-medencében, Felcsíkon,Csíkszenttamás fölött jelzi az idő múlását. Magasra emelve, s üvöltötte Megvan. Otletes rejtek. Mi a teendő, ha én először több rejtek-gyanús zugra is gondoltam. A rom egy középkori templom maradványa, amelyet Csíkszentdomokos és Csíkszenttamás közösen épített.
Katolikus temető HomoródalmásKatolikus temető Homoródalmás 35,7 km-re.
A kőbányától jöttem le, és egy felvillanyozó látvány után, aznapi turám utolsó célpontjaként kerestem fel a régi sirköveket. Csendes nyári záporban találtam meg a dobozt. Római katolikus temető a Szármány-hegy lábánál - Homoródalmás.
Petőfi Sándor mellszobra SegesvárPetőfi Sándor mellszobra Segesvár 46,2 km-re.
Petőfi Sándor mellszobra a segesvári vár északkeleti sarkában, a Csizmadiák tornya és a Szent József római katolikus templom közötti kis parkban található.
Rákosi HargitaRákosi Hargita 31,4 km-re.
A Központi-Hargita a Hargita-hegység legmagasabb és leglátványosabb része. Bár nem a legmagasabb, de talán a legszebb csúcsa, az 1757 m magas Rákosi Hargita vagy Galusa-tető. Március utolsó hétvégéjén, Madarasi-Hargitai sítábor keretén belül, egy nagyszerû pénteki sízés után. Szégyen és gyalázat, de be kell vallanom, hogy csíki létemre (és a Hargita szerelmese lévén. Nekünk a csúcstól távolabb levő sziklafal látványosabbnak tűnt a csúcs környékénél.
Gyergyót őrző PiricskeGyergyót őrző Piricske 43,2 km-re.
Békényfő irányából másztunk ki, az erdőben metsző hideg volt, de a csúcson forrón sütött a Nap. A Güdüc-patak völgyéből indultunk, a gyergyószárhegyi barátaimmal. Gyergyó őrhegyéről csodálatos a panoráma, láthatom kedvenc hegycsúcsaimat, szikláimat.
Római katolikus templom CsíkszentdomokosRómai katolikus templom Csíkszentdomokos 44,3 km-re.
Csíkszentdomokos kőfallal kerített római katolikus temploma a 18-dik század végén épült, Szent Domokos tiszteletére. A templomot övező kőfal teljes épségében megmaradt, a három ráépített kapubástyával.
Sport- és szabadidőpark CsíkszeredaSport- és szabadidőpark Csíkszereda 47,1 km-re.
Az egykori Szeredai-fürdőnél sport- és szabadidőparkot alakítottak ki, a különlegessége egy többszintes kilátótorony. A létesítmény területén mászóköteles játszótéri elemek, labdajátékokra alkalmas pályák, gumiburkolatos futópálya, és egy krossz- és kerékpárpálya is van.
Szürkélő-kő Görgényi-havasok 22,3 km-re. A kövek még mindig szürkék, csak a táj színes. Döbbenetes látvány a hirtelen elénk tárulkozó kőfal, melyet együtt csodáltunk meg.
Református templom Felsősófalva 5,7 km-re.
A település neve mutatja, hogy Felsősófalva hét településhez tartozik. Amelyek a Kis-Küküllő és a Korond-patak völgyében fekszenek, a tanyavilággal együtt a Sóvidéket alkotják.
Kisgalamb Levendula Kisgalambfalva 28,2 km-re.
A Kisgalamb Levendula egy kis levenduláskert Kisgalambfalván, a református templommal szemben, a Hősök emlékműve mellett. Bár egy, a kertben látható, festett kerékpár fotózási lehetőségre utal, nincs információnk a kert látogathatóságáról.
Sziklakilátó a Borvíz-patak felett PiricskeSziklakilátó a Borvíz-patak felett Piricske 36,5 km-re.
Piricske északi végében, gombaszedés közben, egy sziklakilátóra bukkantunk. A 25-30 méteres sziklák tetejéről ráláthatunk az alattunk levő völgyre, a környék erdeire, valamint Hargitafürdőre.
Szencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tóSzencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tó 6,8 km-re.
A szencsedi nárciszmezőket elhagyva, Fenyőkút felé a kerékpárúton egy tó mellett haladunk el. Nem tudom a tó nevét, nem kaptam semmilyen információt róla. A nárciszmezőtől jöttem, anélkül, hogy visszatértem volna az utra. Fenyőkúttól majdnem teljesen meg tudtuk közelíteni a tót autóval. Maga a csoda ez a völgy, most nárciszvirágzáskor pláne.
Szarvas-ház SegesvárSzarvas-ház Segesvár 46,3 km-re.
Talán helyesebb volna a Szarvasagancsos-ház elnevezés, hiszen az épület neve németül Haus mit dem Hirschgeweih. Segesvár egyik építészeti különlegessége, a Szarvas-ház, az Iskola utca 1 szám alatt található - Nevezik még Szarvasháznak, illetve Szarvasos háznak.
Unitárius templom HomoródkarácsonyfalvaUnitárius templom Homoródkarácsonyfalva 40,3 km-re.
Homoródkarácsonyfalva a Kis-Homoród völgyében, Homorodalmás és Oklánd között fekszik. Sikerült ezt a kisméretű dobozkát is megtalálnom. A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. A "Rejtekhely vadászat Erdélyben" harmadik találkozó, harmadik napján, ugyancsak csapatmunkával találtuk meg ezt a geodobozt is. Az unitárius templomot körülvevő falon kívül helyezték el az emlékművet, rajta felirattal.
Polgármesteri hivatal SegesvárPolgármesteri hivatal Segesvár 46,2 km-re.
A segesvári polgármesteri hivatal épületét, a régi Nagy-Küküllő vármegye palotáját, az egykori domonkos kolostor szerzetesi lakhelyeinek helyére építették. Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is.
Suvadás NyárádselyeSuvadás Nyárádselye 25,2 km-re.
Túrabot nélkül senkinek sem ajánlom, nagyon csúszós és meredek. A doboz valóban a szűk üregben volt. Mikháza felől érkeztem Nyárádselyére, amíg a talajút első része tűrhetőnek néz ki, a második fele nagyon le van szakadva. Nyárádselyéből közelítettem meg a suvadást, a katolikus templom irányából vágtam bele a suvadás kellős közepébe.
Trópusi lepkeház ParajdTrópusi lepkeház Parajd 9 km-re.
A parajdi trópusi lepkeház páratlan élményt kínál a látogatóinak. A lepkeház szép kívûlrõl. Bent is szép, érdemes meglátogatni. Szabadon repülve, testközelből figyelhetjük itt meg a lepkéket.
Ugron-kúria HomoródszentmártonUgron-kúria Homoródszentmárton 33,8 km-re.
Amennyiben Gyepes vagy Abásfalva felől érkezünk Homoródszentmártonba, a gyümölcsfák jótékony takarásában meghúzódó, igen leromlott állapotban leledző kúria mellett megyünk el. A feltöltött képek alapján nagyon látványosak az Ugron-kúria épületének még valamennyire megmaradt díszitései. A falban kialakított kapu a megoldás. Ez alkalommal a hivatalos bejárón, a falban kialakított gyalog- és kocsibejáróval ellátott kapun volt szándékom bemenni. A faluban áll a Homoród mente legnagyobb kastély-kúria jellegű épülete, a műemlék Ugron kúria.
Michael von Melas-ház SegesvárMichael von Melas-ház Segesvár 46,3 km-re.
Ebben a házban lakott Michael von Melas (1729-1806), az osztrák hadsereg hadvezére. 1800-ban, az olaszországi Marengo mellett ütközött meg Napóleon seregével.
Leprások temploma SegesvárLeprások temploma Segesvár 46,1 km-re.
A Szentlélek tiszteletére szentelt, segesvári Leprások temploma a XV-dik században épült, és ma is áll. 1575-ben Leprosorium néven ismerték, a külső falán helyezték el a Pesthanzel nevű, külső szószéket.
Keresztelő Szent János-kereszt KirulyfürdőKeresztelő Szent János-kereszt Kirulyfürdő 36,5 km-re.
Tarkovszkij szerintem szívesen forgatna filmet itt, ha élne. Már május közepén jártam erre, de a körülmények úgy hozták, hogy nem álltunk meg, de most bepótoltam. Kirulyfürdőn, a volt diáktábor területén, a Főkút-forrás közelében, attól délre, egy fedett keresztet találunk, amelyet 2009-ben állítottak Keresztelő Szent János tiszteletére.
Nagy Laji dombja CsíkzsögödNagy Laji dombja Csíkzsögöd 48,9 km-re.
Nagy Laji dombja közismert helynév a csíkszeredaiak számára. Észrevettük az új rejtéseket és úgy döntöttünk ezt nem hagyhatjuk ki. Nem is tudtam, hogy ilyen komoly sziklarajzok vannak itthon nálunk. Csíkszeredában töltött egyik hétvégénk alkalmával kerestük fel a Nagy Laji dombját. A nevezetes domb Csíkzsögöd és Csíkszereda határán fekszik, jelenleg a Megyei Kórház, valamint a Harvíz szögesdróttal elkerített létesítménye található rajta.
Fedetlen fedeles híd SóváradFedetlen fedeles híd Sóvárad 16,4 km-re.
A fedél megvédte a híd tartó- és járószerkezeteit a csapadéktól, valamint a nap szárító hatásától. Ritka, értékes kép érkezett a játszóterünkre, Kanizsay Izabella jóvoltából. A Kecske-túrára menet, habár nem volt sok időnk, beszúrtuk még ezt a rejtést. Mivel a fából készült hidak anyagát az időjárás könnyen tönkretette, Erdélyben több helyen is fedeles hidakat készítettek.
Katolikus temető emlékművei Marosvásárhely 49,8 km-re.
A Don kanyar áldozatainak az emlékműve, Züllich-síremlék. A marosvásárhelyi katolikus temető emlékművei.
Mezítlábas ösvény Szováta 14,5 km-re.
A mezítlábas ösvény Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. Az ösvény más és más felületű anyagokból áll, melyeken mezítláb gyalogolva stimuláljuk a talp különböző reflexpontjait.
Vízimalmok EszenyőVízimalmok Eszenyő 36,6 km-re.
Eszenyőben egyes adatok szerint a huszadik század elején 27 vízimalom illetve különböző vízi szerkezet működött: lisztelő, ványoló, kásatörő, olajprés, deszkafűrész. Garda Dezső történész adatai szerint az első gyergyóremetei malmok valószínűleg a Kőpatak mentén jöttek létre, majd a 18-dik században éppen a malmoknak köszönhetően alakult ki Eszenyő település.
Református templom Parajd 8,3 km-re.
Parajd, mint település, Sófalva tanyabokraként alakult ki. Az ősi sóvágók telephelye aránylag messze volt a sóbánya helyétől, és ezért a sóvágók egy kisebb csoportja valószínűleg a bánya közelébe költözött, kialakítva az ősi Parajdot.
Máréfalva védbarlangjaiMáréfalva védbarlangjai 22,5 km-re.
Máréfalvától északra, a Leshegy nevű dűlőben sziklába vájt védbarlangok találhatók, a helybeliek Kőliknak nevezik a helyet. A hagyomány szerint, vész idején itt talált menedéket a máréfalvi nép. Valoszinu hogy mar nincs meg a doboz, a leiras nagyon egyertelmu, meg is talaltam a ketlabu fat, egy kicsit megcsonkitva, de csupan egy ures fedel nelkuli sarga poharszeru muanyagedenyt talaltam. Énlakára menet kiugrottunk a barlangokhoz, gyönyörű hely, de a panoráma még szebb. Ebbol az alkalombol osszejott, bar alaposan megdolgoztatott.
Óratorony SegesvárÓratorony Segesvár 46,3 km-re.
A segesvári Óratorony eredetileg egy kaputorony volt, melynek négy tornyocskája van a tetején. Segesvár a világ egyik legszebb városa. Már elmúlt este 8 óra, amikor keresztülvezettem Segesváron. Én délben jutottam a rejtekhez, ezért nagy volt a sürgés. Ezek a tornyocskák fontos jelképek, melyek arra utalnak, hogy van itt egy bíróság, amely akár halálbüntetést is hozhat.
Református templom Erdőszentgyörgy 30,7 km-re.
Itt tartották 1618-ban az unitárius zsinatot, 1640-től a reformátusoké. Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13-14-dik század fordulóján épült.
Horgász tanya 46,6 km-re.
VasszékelyVasszékely 24,1 km-re.
Szinte minden település állítottemlékművet az első és második világháború hősi halottainaktiszteletére. Üdvözletem. Ebben a kánikulában meglatogattuk a varost. Esment voltam Udvarhelyen, mivel több időm volt, megsétáltam magam a központban. A Székelyudvarhelyen áthaladó idegeneknek is ismert megállóhelye aPatkó, itt áll a Vasszékely.
Tatársír Makfalva 22,6 km-re.
Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír. A hagyomány szerint az egykori legyilkolt tatárok sírhelye.
Csukás-tisztás CsíkszentkirályCsukás-tisztás Csíkszentkirály 49,8 km-re.
Fedett asztalokkal és padokkal, mindegyik mellett grillező, katonás sorrendben. A Csíkszentkirály felől Büdösfürdő felé tartó, 123D jelzésű megyei út jobb oldalán egy igényesen kialakított piknikezőhely található.
Léda Levendula Nyárádszentbenedek 43,4 km-re.
Szabadidő programok és tevékenységek családok és gyerekek számára.
Római őrtorony Alsóköhér 28,9 km-re. Strand Csíkcsomortán 50 km-re.
Református templom Bögöz 28,7 km-re.
Nem sokkal későbbi lehet a temploma. A település eredetét a XI-XII század fordulójára teszik, mert ebből a korból származó, félig földbe ásott lakások nyomait tárták fel.
Sziklakert a Béta oldalábanSziklakert a Béta oldalában 40,2 km-re.
A csicsói Várszikláról, a környéket felfedezendő, beereszkedtünk az erdőben délre, a Béta-patak völgyébe. Innen lehet ugyanis, kikapaszkodva a vársziklához, megnézni annak lemezes törésű, andezit sziklafalait.
Rompáca-tanösvény CsíkajnádRompáca-tanösvény Csíkajnád 47,3 km-re.
A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc. A rompácai borvízig 4 km hosszú az út, bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe.
Örmény katolikus templom CsíkszépvízÖrmény katolikus templom Csíkszépvíz 48,5 km-re.
A XVII-dik század végén örmények telepednek Szépvízre, akik katolizálódnak és 1785-ben örmény szertartású plébániát szerveznek. Mai templomuk 1781-ben épült, az utolsó örmény plébánosa 1959-ig Bodurján János volt, azóta vasárnaponként a római katolikus plébános tart szentmisét.
Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi BükkÖrdögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk 27,1 km-re.
Cserés-kert - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk gerincének ponkja. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Málnavész-tisztástól a Homoródi Bükk gerincéig terjedő, kápolnásfalusi szakasza.
Katolikus templom és Ferences kolostor MikházaKatolikus templom és Ferences kolostor Mikháza 28,9 km-re.
Az elsősorban a Nyárádmente északkeleti végében meghúzódó katolikus közösséget kiszolgáló kolostor a XVII-XVIII századok folyamán, de a későbbiekben is a székelység művelődési életének egyik legfontosabb gócpontjaként irányító, oktató, papi utánpótlásképző szerepkört látott el, termékeny szellemi és művészettörténeti központként működött. A dobozt a bodobácsok őrzik. Ha így áll a dolog, akkor gyakrabban kellene biciklizni. Biciklitúra alakalmával megkerült. A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke.
Alsó fenyős Makfalva 22,6 km-re.
Az Alsó fenyős egy mesterséges fenyő telepítés Makfalvától északra, a Nagymagos erdejében.
Vár-tér CsíkszeredaVár-tér Csíkszereda 48 km-re.
A Mikó-várat Mikó Ferenc 1623-ban kezdte építeni és az 1630-as években fejezték be, a reneszánsz várkastély főúri rezidenciának épült. Első megtalálojaként e kisméretű geodoboznak, annyit mondhatok, hogy nagyszerű rejtés adott élményt az estémnek. :) Nagyon tetszik a jatek. Nehéz észrevétlenül regelni. 1661-ben a törökök feldúlták, a lerombolt főúri rezidenciát a romjaiból gróf Steiville István osztrák tábornok 1714-ben építtette újjá és parancsnoki székhellyé alakítják át.
Kormos-szorosKormos-szoros 45 km-re.
A Dél-Hargita nyugati oldalán, a Kormos-patak völgyében, terepesebb kocsival járható út köti össze a Hargita megyei Csíkszentkirályt, a Kovászna megyei Erdőfülével. A Gyertyános-tető és a Kormos teteje között, a völgy egy nem túl hosszú és nem túl szűk szoros jellegét veszi fel.
Tímár-torony Segesvár 46,4 km-re.
A Tímár-torony a XIII-XIV-dik században épült, az Óratorony udvarát hívatott megvédeni. Az Ónművesek tornyával, egy várfolyosón keresztül, össze van kötve.
Haller kastély ZoltánHaller kastély Zoltán 42,6 km-re.
A helység látnivalója a Haller-kastély 1553-ból. Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni. Segesvártól 27 km-re délkeletre fekszik, Szászkézd községhez tartozik, a községközponttól 7 km-re délkeletre van.
Bunker 1 SzalárdBunker 1 Szalárd 49,7 km-re.
A Maros-szoros egyik ékességének számító Szerecsen sziklákon és azok környékén jól kiépített lövészárokrendszer húzódott, húzódik végig a sziklafal mentén, melyet sziklába vésett menedékhellyel, lőszerraktárral, bunkerekkel láttak el. A bunkerek közül legalább hat ma is megtalálható. Szalárd nyugati végénél levő forrásnál parkoltam, majd elindultam gyalog, az út mentén, a piros ponttal jelzett túraösvény másik vége felé. Mi volt ez az üzenet? Egy kis keresgélés után előkerült az ösvény kezdetét jelző tábla, elkezdödött az ut a meredek emelkedőn felfelé.
Rabsonné útja DeszkásvárRabsonné útja Deszkásvár 9,5 km-re.
A különböző leírásokban, két különböző helyen található töltésvonulatot is ugyanazon a név alatt, Rabsonné útjának hívnak. Ez az Orbán Balázs által is leírt töltés lenne a mondában is emlegetett, tulajdonképpeni Rabsóné útja.
Csiszér-ház Csíkszereda 48,1 km-re.
A Csiszér-ház Csíkszeredában, 1911-ben épült, jelenleg lakóház.
Új negyed Malom utca Etéd 14,4 km-re.
A cigány népesség Etéd falu lakosságának felét alkotja, hármas rétegződés jellemzi őket. Érdemes egyet sétálni a településen, és megfigyelni a házaikat, ma már erőteljesen alakítják a faluképet.
Kustaly vára OklándKustaly vára Oklánd 45,3 km-re.
Kustaly vára a Persány-hegység főgerincének nyergében található, az Oklánd és Vargyas közötti úttól délre emelkedő Heveder hegyese és a Gyepűbükke között. A majdnem teljesen elpusztult toronyvár Erdély legkorábbi kővárai közé tartozik, Attila és Réka várával együtt. Egy érdekes, és értékes rejtekhely, a középkori várak, erődítések sokaságának egy ujabb helyszíne.
Nyárádszentimrei templom és haranglábNyárádszentimrei templom és harangláb 26,8 km-re.
Szent Imre tiszteletére szentelték fel, a falu a templomáról kapta a nevét. Láttam tűzoltókocsit fentről, és így visszagondolva nem is értem, hogy miért nem figyeltem jobban rájuk. Nem volt a helyén a doboz (és sehol sem volt). Bekecs-túrára indultunk a családdal. Érdekes épület a Nyárádszentimre református temploma.
Székely iránytű Peszente-tető 14,7 km-re.
Fatemplom PeteleFatemplom Petele 45,5 km-re.
Báró Bornemissza adománya a 20 kilogrammos harang, amit 1750-ben öntöttek. Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni. Dolgozni voltunk Péterrel Libánfalván, a Görgény völgyében. A petelei fatemplom 1832-ben épült, egy régebbi fatemplom helyére, amit Marosorbóra adtak el.
Unitárius templom HomoródújfaluUnitárius templom Homoródújfalu 43,5 km-re.
Homoródújfalu a Hargita-hegység lábainál, a Kis-Homoród völgyének alsó részén, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán helyezkedik el. Megvan a doboz. Valahogy úgy sikerült, hogy a templom mögé kerültem ki. Hargita megye legdélebben fekvő települése.
Siker MadéfalvaSiker Madéfalva 43,2 km-re.
Végre sikerült.
Abaffy-kúria lelőhely Csíkszenttamás 42,8 km-re.
A helytörténeti irodalomban Abaffi-kúria és kápolnaként ismert lelőhely a jelenlegi plébániakert, a termelőszövetkezeti istállók és a Sándor-család telkén terül el - HR-I-s-B-12716. A 19-dik század közepén még jelentős maradványai voltak a régi épületeknek: az Abaffi-család lakóházainak, a halastavaknak és az udvari kápolnának.
Alagút-bükkfa MáréfalvaAlagút-bükkfa Máréfalva 23,7 km-re.
Máréfalva keleti kijárata közeléből egy aszfaltút ágazik ki, mely a Patakvölgyében, a Fenyéd vize mentén halad előbb kelet, majd észak-kelet felé. Az út mellett, nem túl sűrűn, hétvégi házak sorakoznak.
Lobogó bob és sípálya HomoródfürdőLobogó bob és sípálya Homoródfürdő 26,7 km-re.
A Lobogó bobpály minden korosztály számára ajánlott, izgalmat és örömökkel teli pillanatokat nyújt mindenkinek. Az egyedi tervezésű pálya útvonala majdnem 1000 m hosszú, látványos kanyarokat és lejtőket tartalmaz, és teljes biztonságban akár 45 km óránkénti sebességet is el lehet érni.
Református templom Göcs 43,2 km-re.
Régi templomának vagy kápolnájának egyik harangja felirata szerint 1614-ból való: Anno Domini 1614 MPN. A hagyomány egy kápolnáról tud, amelyet még a katolikus korban remeték alapítottak, Szent István-kápolna, és amely búcsúhely volt abban az időben.
Bokor Levendulás - Pálpataka 1,7 km-re.
2023-ban megszervezésre kerül a családi programokkal kecsegtető, második Pálpatakai Levendula fesztivál, július 8-9-én, szombat és vasárnap.
Tatárlik Vargyas-szorosTatárlik Vargyas-szoros 41,1 km-re.
Az Orbán Balázs-barlangtól nyugati irányban, a vele átellenben, a patak túlsó partján lévő sziklafalban, a Lócsűr-barlang felett körülbelül 15 méterrel található a Tatárlik-barlang, amely egykor mesterségesen rakott, kőfalakkal védett menedékhely volt. A térképen helytelenül jelenik meg a Tatárlik helye. Köszönöm az észrevételt, a térképen tényleg tévesen jelent meg a Tatárlik helye.
Hősök temetője Zsák-hegyHősök temetője Zsák-hegy 46,3 km-re.
Egy kicsit nehezen találtuk meg a temetőhöz vezető ösvényt, lépcsőket. Igaz nem hívtam fel a leírásnál erre a figyelmet, de a segédpontoknál meg volt adva a temető felé vezető szűk utca bejáratának a koordinátája. Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz.
Tatárpincék a Csereoldalon NyárádszentsimonTatárpincék a Csereoldalon Nyárádszentsimon 29,6 km-re.
Nagyon különleges látvány, olyan ősi érzés ott lenni. Volt tudomásom róla, hogy a geodoboz már nem ép, de reméltem megtalálom legalább a maradványait. Újra felkerestük a családommal a tatárpincéket. 2010 november 3-án jártunk itt a családommal. Ottjártamkor néhány lelkes környékbeli legény és leány éppen kiásott egy beomlott pincét.
Tálasbérce SzékelyvarságTálasbérce Székelyvarság 10,6 km-re.
Legalábbis a koordináták és a fotók alapján is ok volt. Hogy rendeztétek a doboz sorsát. Igyekszünk pótolni. Az önállóan éppen száz éve, Oroszhegy szórványaként réges-régen létező település Európa állítólag legnagyobb tanyavilága.
Régi székelykapu Csíkszépvíz 49,2 km-re.
Hargita megye és talán a világ második legrégebbi, eredeti helyén álló székelykapuja. A székely népi építészet különleges emléke az 1799-ben készült csíkszépvízi székelykapu.
Lobogó-borvíz KirulyfürdőLobogó-borvíz Kirulyfürdő 36,6 km-re.
Kirulyfürdő területén (Hargita-plató, Lövéte Közbirtokosság területe) öt ásványvíz előfordulás található. Négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. Jól ismertem már a kirulyfürdői borvízkitörést, így nem volt szükségem gps-re, hogy eljussak a helyszínre. A Kalibás-kőtől folytattuk tovább az utunkat és megálltunk ennél a borvízforrásnál, ami régebb érdekesebb látványt nyújtott. Már jártunk erre, találkoztunk a hideggejzírrel, csak nem tudtuk róla, hogy az.
Kis-Bagolykő Madarasi HargitaKis-Bagolykő Madarasi Hargita 29,6 km-re.
Mivel egy sziklaperem, felülről nem könnyű észrevenni. Ide is addig készültem rejteni, hogy ismét megelőztek. A Kis-Bagolykőnél nincs elrejtett geodoboz. Dobozkat sajnos nem talaltunk, de karpotlasul rengeteg afonyat szedtunk es ettunk. Bár a Madarasi Hargita üdülőhely széléről, a Vargyas fejéből látszik ez a szikla, a Kis-Bagolykőnek nevezett sziklát kevesen ismerik.
Galyános-tető 20,3 km-re.
Székely Nagygyűlés AgyagfalvaSzékely Nagygyűlés Agyagfalva 29,1 km-re.
Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t. Bár még este 6 óra sincs, koromsötét van. A GPS 0 métert mutatott azon a helyen, ami az Agyagfalva 2 című képen középtájt van. A lada ismet keresheto. A népgyűlés kimondta és megerősítette a népszabadságot, a székely nemzet jogait biztosító kiváltságokat, a nemzeti szuverenitást, ahol ítélkeztek a hazaárulók és pártütők felett.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Harangláb adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Pálpataka térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Harang nélküli harangláb - Sajnos nem találtam meg a geodobozt. A leírás szerint kerestem, először a harangláb bal oldalán, majd a másik "bal" oldalon is.
 • A temető sarkában - Nem számítottunk ekkora fennsíkon elterülő településre. Ez a látvány tetőzte a fenyőkúti látogatásunkat.
 • Másik bal oldal - Csend és nyugalom volt itt, mint mindig mikor erre jártam. Alig láttunk egy két embert útközben.
 • Megvan - A rendőrök nagyon zavartak a keresésben és a visszarejtésben.
 • Muhosban vakacioztunk - Osszejartuk az Ilia-hagot, a hadi utat, a Javardot, a Hidegseget (koustokkel zugokkal), az Aranyos-hagot (Mihalyszallasa), stb. Kar, hogy nem tudtam az Ilia-hago rejtekerol, a muhosi a "Ne erj hozzam" hianyzik, eltunt.
 • A Csobot-hegy ködben, a rejtek befalazva - Több ügyben is dolgom akadt aznap Gyergyószentmiklóson. Például egy kis műszaki segítségnyújtás a helyi kincskeresőknek.
 • A citromos és a szerelem - Köszi Gábor a citromost, jól fog esni. A szerelmedet, mármint a Királykőt, meg kell oszd velem.
 • Teleajen folyó - Bár a Teleajen folyó hivatalosan tényleg a Beri-patak száraz völgyével kezdődik, a Nicolae Ioan-forrás a Beri-patak völgyében van. A Beri-patak a Cheita nevű patakba ömlik.
 • Aszfalt darabbal álcázva - A nyáron mikor zöld volt minden nem találtam meg a dobozt. Most mindent száraz falevél borított, mégis könnyen megtaláltam a dobozt.
 • Omladozó - Kár hogy ezt a szobrot csak az nézi meg, aki tudja hogy itt van, mert a környék nem éppen lélekemelő gyönyörúség. Hátha egyszer feléled.
 • Én meg megtaláltam, - úgy mint még egy néhány kesser.
 • Honvédsírok helyének dokumentálása - Tényleg furcsa, hogy a leírás egy sírról, majd két hősi sírhelyről, máshol pedig sorsírokról számol be. Az elején 44 magyar honvédről írnak, később pedig kiderül, hogy bajok katonák is vannak itt.
 • Csak a helye van meg - Azt hiszem csak a helye van meg, fotoval fogom alatamasztani.
 • Ez igen - Nosztalgiaséta az egyetem udvarán. Ötletes rejtés, megkacagtatott.
 • Most megvan - A templomudvarra nem tudtunk bemenni. De az emlékműnél megtaláltuk a dobozkát.
 • Hajnali keresés - A Lobogó panzióból, ahol találkozón voltunk, újból megkerestem a rejteket. Majd felsétáltam a római castrumhoz is.
 • Árok - Miután az északi dobozt nem sikerült megtalálnom, hogy leküzdjem ezt a frusztációt, ami a torockói kirándulásomat végigkisérte, muszáj volt megtalálnom ezt a ládát. Sikerült, de jól az árok végén van.
 • Útban Csíkszereda felé - Visszaélve útitársaim türelmével, megkerestem ezt a ládát is. Az ösvény valóban ott van, csak elindulni rajta kissé körülményes mivel az út szélesítése miatt 2m-el magasabban van.

Sikerült eljutni Pálpataka környékére? Tetszett a Harangláb? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.