Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Hargita-liget - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Hargita-liget

Hargita-liget | Hol van ez a hely?

Természeti értékeink között kiemelkedő fontossággal bírnak a tőzeglápok, amelyek változatos növény- és rovarvilágot rejtenek. A Hargita-liget 2 hektáron elterülő növénytani rezervátum, a Festőborvíztől nem messze, a Kalibáskő mellett.

Megközelítés A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országúton, Kalibáskőnél kell letérni Kiruly-fürdő irányában, a Köves-patak mentén. A Festő-borvíznél balra térünk, és felfelé indulunk a Tolvajos-patak mentén, amelynek bal partján találjuk a védett területet. A Szortyogó borvízlápként is ismert Hargita-liget tipikus dagadóláp: a mélyedésben – mivel az andezit nem ereszti át – felgyűlt a víz, és jellegzetes növényzet hódította meg a területet – a tőzegmohatelepek vastagodása miatt a láp felszíne enyhén kidomborodik.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: 2078 2080 2085 2086 2114 2117 Tolvajos-patak A fürdőmedence helye Sással körülvéve Megrágcsált doboz Szibériai hamuvirág. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Hargita-liget fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Hargita-liget! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Hargita-liget közelében?
Sólyomkő. Ladapotlas - A lada potolva lett, most egy pet eloforma varja a keresoket, a hely ugyanaz. Kirulyfürdői pionírtábor. Régen jó állapotban lehetett, mára már nagyon lepukkant állapotban van. Elhagyott vidék - Valóban szomorú látvány a pusztulásra ítélt régi táborhely, pedig volna benne fantázia.
Keresztelő Szent János-kereszt. Kirulyfürdőn, a volt diáktábor területén, a Főkút-forrás közelében, attól délre, egy fedett keresztet találunk, amelyet 2009-ben állítottak Keresztelő Szent János tiszteletére. Fejvesztett János - Már május közepén jártam erre, de a körülmények úgy hozták, hogy nem álltunk meg, de most bepótoltam. (különleges hely geodobozzal)
Déli kilátópont. (turisztikai hely geoládával) Világháborús bunker. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országúthoz közel, a Kékvíz-pataktól nyugatra emelkedő domb keleti oldalában egy meglepően jó állapotban levő világháborús bunker található. Ládaellenőrzés - A Szentegyházasfalu feletti Oltárkőnél kirándultunk, rejtettünk aznap. (különleges hely geodobozzal)
Kékvize forrása. Hidegviz - Ez a doboz is kipipálva. (turisztikai hely geoládával) Ördögborozda Szentegyháza. Ennek legészakibb pontját a Veresbükk oldalában találták meg, dél-nyugat irányba vonul, keresztezi a Székelyudvarhely - Csíkszereda országutat, legdélibb pontja pedig a Vargyas Szurdukának sziklapereme. Felületes bejárás - Az Ördögborozda leírása és a térképek alapján megpróbáltam azonosítani azt a pontot, ahol a töltésvonulat keresztezi az országutat.
Király kútja Virágos Vész. Feliratos, epigráfiai emlékekre bukkanhatunk még az erdők mélyén is.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Hargita-liget gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Mocsár - Nem könnyű az odajutás...
 • Kiruly I - Tartottunk attól, hogy a sok esőzés után nem nagyon lesz járató a terep, de nem volt gond...
 • Sétapálcás túra 4. - Fiam is jő, remélem nem a susnyásban van a láda...
 • Night cache - Hazafele menet a Vargyas szorosbol sotetbe felkerestuk a rejtekhelyet...
 • Megtaláltam a dobozt és a rejtőt is - Miután eltöltöttem a délutánt az Opálbarlang geodobozának a megtalálásával, csak annyi időm maradt, hogy a Hargita-ligetet felkeressem...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Hargita-liget? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Kalibáskő
Kalibáskő
Hol van a Kalibáskő? Ezt a kérdést tettük fel a Kiruj-patak völgyében embereknek, akikkel vasárnapi kiruccanásunk alkalmával találkoztunk.
Opálbarlang
Opálbarlang
Az Opálbarlang név egészen új irodalmunkban, de a környéke, a tolvajosi Festék-malom vagy későbben Hargita-liget, ha gyéren is, de már egy pár adat révén említve volt.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.