Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Hidegség - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Hidegség

A patakok közül a legnagyobb a Hidegség pataka. A hársfa a Bodor tanügyi család udvarán él. A hársfa máshol közönséges fa, de Hidegségen ez az egyedüli...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Kőgombák - Csicsói-Hargita
Kőgombák
Hollókő - Homoródkeményfalva
A csúcson
Sötét-patak völgye
Hóvirágok
A barcarozsnyói vár
A vár egyik tornya
Vulkanikus kráter - Alsórákos
Kráter 1
Hirtelen-puszta - Dél-Hargita
Bogos ikerbükkfa - 2
Reformatus templom - Szárazajta
Utca utca ...
Kis Bánffy-forrás - Szalárd
Melegpocsolya 1
Ferenc József szobrának talapzata - Karánsebes
Sétáló utca
Bélavár 1
Bélavár 4

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Hidegség fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Hidegség a Gyimesek második legrégebbi települése a Gyimesi-szorosnál létrejött Sáncpataka után. Amikor a tatárveszély megszűnt, elkezdődött a Gyimesek gyors benépesedése, a Tatrosba ömlő patakok völgye is mind beépült. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Hidegség!

A legközelebbi település Hidegség, 1,03 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Hidegség közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,9 km-re. Bár alulról is látványosak, a toronykövek mellől csodálatos a rálátás a településre, a patakvölgyre. Na, ez aztán jó kapaszkodó, hát aztán a kisebbik szikla megtalálása, melyikből több is van. A Jávárdi-patak földrajzi bal oldalán, Jávárdipataka északi felében, közvetlenül az út mellett, a meredek oldalban impozáns, égbenyúló, torony formájú kősziklák találhatók.
2,2 km-re. Páduai Szent Antal 1195-1231 között élt, portugál családból származott. A kút helye meg van jelölve a térképeken, a gps is odavezet, illetve a kápolna weboldalának tetején levő térkép segítségével is oda lehet navigálni. Aranyos kis kápolna. A pünkösdi Jávárdi-körtúra után, a Fatányérosban elfogyasztott estebéd előtt még ráadásképpen megkerestük a Páduai Szent Antal kápolnánál, a román geojátszótér által elrejtett geodobozt is. Páduai Szent Antal, a szegények védelmezője, a védőszentje a Hidegségen, a Jávárdi-patak földrajzi baloldalán álló Szent Antal kápolnának.
2,8 km-re. Már sötétedés után érkeztem a helyszínre. Azért az utóbbi időben szerencsére leaszfaltoztak egy-két utcát, itt a Gyimesekben, mert hajdanában, ilyenkor nagyon meg volt olvadva. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt, a Hidegség völgyéhez tartozó Bándpatakán található templomot 1927-ben építették - 2001-ben kibővítették, majd 2004-ben egy új toronnyal toldják meg.
3,2 km-re. A Gyimesek egyik különösen szép vidéke Jávárdipataka, ahol a jellegzetes hegyi faházak közt csörgedező patakot a természet vízeséssel teszi még szembetűnőbbé. Majdnem két évre rá, 2012 május 20-án döbbentem rá, hogy elfelejtettem bejelenteni a Zúgó-vízesésnél elrejtett geoláda megtalálását. Megtaláltuk. Megtalaltuk a rejtekhelytalalkozo alkalmaval.
3,6 km-re. A gyimesközéploki Hidegségpatakán felfele haladva 10 kilométerre érjük el a Muhos patakot. Itt található egy Büdös víz nevű forrás, melyet az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején gyógyfürdőként hasznosítottak egy kétkádas kis helyiségben. Marosvásárhely felé tartottam, és szokás szerint nem a legrövidebb, leggyorsabb utat választottam. Osszejartuk az Ilia-hagot, a hadi utat, a Javardot, a Hidegseget (koustokkel zugokkal), az Aranyos-hagot (Mihalyszallasa), stb. Eljöttünk a világ végére egy kis csendért.
3,7 km-re. A Naskalat-csúcs közelében felállított faházikót a fehérmezei és Ördög-tavi hasonló létesítménnyel együtt, 2010 nyarán helyezték el a Hargita megyei tanács programja keretében, önkéntes és hivatásos hegyimentők. Jelenleg a menedékhely közelében néhány esztena található, ami nem mondható túl szerencsés helyzetnek.
4,1 km-re. A Naskalat helynév szláv eredetű, jelentése a mi sárunk, rögünk. Gyergyói kincskereső barátaimmal indultunk neki a Terkő-nyereg és a Naskalat-hegycsoport rejtekhelyeit felkeresni. Igaz Peter. A Naskalat a Csíki-havasok kopasz fejű, hullámos hátú nagy öregje.
4,4 km-re. Jávárdipataka Gyimesközéplok Hidegség nevű falurészének egy utcája. Kínálkodás és hazudozás után, Kristály Tibor Bükkhavas-pataki csángó házától indultunk neki, a Janók-patak völgyén felfelé, neki a Jávárdi-hegynek. Nem egy veszélytelen környék. A Jávárdi patakának északi részén húzódó hegyén, közel a kápolnához található a Kóta köve.
4,5 km-re. A doboz a helyén van, és megtalálta jkgabor is. Közel a hidegségi letérőhöz, a vasúti őrházzal szemben parkoltam.
4,5 km-re. Első alkalommal, most vasárnap, nem sikerült elérni a Bástyakőig. A Dánfalvi Naskalat csúcsa alatt elvezető, piros sávval jelzett turista úton haladva, a Naskalat-csúcs irányába, egyszer csak egy bástya alakú sziklatömb emelkedik ki a havasi legelőből.
4,5 km-re. A forrástól a Tarhavas lábánál levő Gyimesi-szorosig, 30 kilométeren végighúzódó Tatros-völgyét nevezik Gyimeseknek. Három nagy település alkotja: a legfiatalabb Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk.
4,6 km-re. Egy magyar és egy román katona sírja a Buha-patak hídjánál, a 12/a úton, egy építkezési lerakat előtt, Pál Péter földjén.
4,6 km-re. A gyimesközéploki vízimalom a XIX-dik században épült, magánterületen található.
4,6 km-re. A Hármaskő a Csíki-havasok északi részében, a Kondra-kereszt turisztikai csomópontjától délkeletre található. A nagy hó miatt nem volt könnyű dolgunk, de sikerült ez is. Volt már részem metsző szélhez, hideghez, nagy hóhoz a Kondra-kereszt közelében, tudom milyen megpróbáltatás lehet. Hát, ez nem semmi. Egy hármas tagozódású, triászkori dolomitmészkőből álló sziklaszirt, mely őskori kristályos alapkőzeten áll.
4,7 km-re. A geodoboz a helyén van. A Nagy-patak völgyében összesen 5 régi, az egykori Árpád-vonalhoz tartozó bunker maradványa található, ebből 4 a völgy bal oldalán van.
4,7 km-re. Egy ismeretlen német katona sírja - Bilibókszer, 12/a főút mellett, a Buha-pataktól körülbelül 100 m Gyimesbükk felé, az út jobb oldalán, a kerítés belső oldalán.
4,8 km-re. A Terkő-mező felől érkezve, elhaladunk a Szakadát havasi legelőjének peremén található sziklás csúcsok mellett, és hamarosan fel is kapaszkodhatunk a Dánfalvi Naskalat erdővel borított csúcsára. Útközben még csodálatos a kilátás a Jávárdi-patak völgyére, a csúcsról viszont már nincs kilátás.
4,9 km-re. Kőkereszt a 12/A út mellett, a jobb oldalon. Egy német, valószínűleg bajor katonatiszt, Rudolf Stuter sírja.
4,9 km-re. A Szent Péter és Pál katolikus kápolnát legkönnyebben Bükkhavaspatakáról lehet megközelíteni, a Nagysarok-patak szádától indulva, a Jávárdi-hegy felé. A pünkösdi Jávárdi-körtúra alkalmával érkeztünk ide, a Bagolykő felől. A Kóta-kövétől errefele sétáltunk, elkapott egy kis nyári zápor, hamar vége lett, és tovább gyönyörködhettünk a táj szépségében.
4,9 km-re. A legmagasabb pontján fenyvessel borított, 1444 m magas Jávárdi-tető a Jávárdi-patak völgye fölé magasodik. A pünkösdi geocitrom előtt szervezett Jávárdi-körtúra alkalmából érkeztünk a helyszínre. Útban a csúcs felé látványos sziklaalakzatokat tudunk megfigyelni.
5,6 km-re. Legismertebb látványossága a 7 m magas Zúgó-vízesés. Jávárdipataka település házcsoportjai 3 km hosszúságban sorakoznak az azonos nevű patak mentén.
5,8 km-re. A Bagolykő megközelítése a gyimesközéploki Hidegségről indulva lehetséges, Bükkhavas patakából a Nagysarok-patak szádától indulva a Jávárdi-hegy fele. Útba ejtjük a Szent Péter-kápolnát, ahonnan már látszik is a fenyvesből jól kiemelkedő Bagolykő. Ezt hagytam a vegere, nagyszeru hely. Vegul is nem lehetek szaz es szaz szazalekos. Tehat roviden: Termeszetesen feljutottunk a ko tetejere, ez is benne volt a tura programjaban.
6,1 km-re. Sötétpatak az Erős-hegy lábánál található, a Gyimesközéplokhoz tartozó falut szórványos házcsoportok alkotják. A szép házak jellegzetes, négyszögű beosztású kertjei hosszan felfutnak a meredek hegyoldalakon. A rejtekhely talalkozo alkalmaval tobb ladarejtes is tortent. A nagyfőnök rejtett? Elkovetkezendo kirandulasaim alkalmaval mielott elindulnek rendelek joidot.
6,1 km-re. A Szakadát-mező Hargita megyéhez tartozó keleti része a Rejtek-patak forrásvidékétől keletre és északkeletre található. Nem lehetett olyan könnyen otthagyni ezt a mezőt, ezért végig sétáltunk rajta, egészen a határfáig. A Jávárdi-tető, Nagysarok-, Tarvész-, és Rejtek-csúcsok között helyezkedik el.
6,3 km-re. A Jávárdi-tető, Nagysarok-, Tarvész-, és Rejtek-csúcsok között helyezkedik el. Egy igazi havasi mező, ahol érdemes kicsit megpihenni a lucfenyők árnyékában. A Szakadát-mező Neamt megyéhez tartozó nyugati része a Rejtek-patak forrásvidékétől keletre és északkeletre található.
6,4 km-re. A Gyimesek egyik kevésbé ismert látványossága a két, óriás méretű jegenyefenyő. Sajnos már csak egy fenyő magasodik.  Magasságuk 42 m, átmérőjük mellmagasságban 110 cm, illetve 130 cm, becsült életkoruk 200-250 év.
6,7 km-re. A front elvonulása után a hegyekben lemaradt és nyugat felé menekülő német katonát orosz katonák lőtték le a patak partján. Egy német katona sírja - Bálványos-pataka, 12/a főúttól körülbelül 4,5 km.
7,3 km-re. Négy ismeretlen magyar honvéd sírja - Hegyes-havas, 1944 augusztus-szeptember. A Hegyes-havas csúcsa alatt körülbelül 100 m északra, az egykor lőállás mellett.
7,3 km-re. Egy óriáskígyó fejéhez, kitátott szájához hasonlít a víz melletti szikla, már csak a nyelvét kell hozzáképzelni. Jól esett a halkan csordogáló patak hűvössége. A Kígyófej-szikla a Rejtek-csúcs közelében, attól 400 méterre délnyugatra, a Rejtek-patak forrásvidékén, annak medrében található.
7,3 km-re. Régóta tervezzük ide a rejtést, a hely pontos azonosítása is időt vett igénybe. Régi álmom teljesült. A játszóterünkre utaló helynév különleges varázzsal bír számunkra, emblematikus jelentőségű.
7,6 km-re. Háromkúton, a Kis-Békás jobb oldali mellékágán lejártuk az egykori utat, melyen az öreg csángók Gyimesbe jártak át.
7,7 km-re. Sok kicsi mesebeli házikó, meg ne kóstold, nem mézeskalácsból van, és a boszorkány sem leselkedik. A pünkösdi geotúra-geocitrom után a nap utolsó programpontja számomra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása volt, melyet a borospataki skanzen színpadán tartottak.
7,7 km-re. Útban Terkőről Naskalat felé találkoztunk még ázott pásztorokkal és kutyáikkal, de jövő hétvégétől szabad a pálya. "Mégiscsak jó az öreg a háznál" :) Gyerekkorom óta járom a Hagymást, de nem ismerem ezt a barlangot. Nem vagyok meggyőződve, hogy ez a sziklacsúcs a Tolvaj-kő. Szép panoráma nyílik a Felcsíki medencére, a Hargita és a Görgényi-hegysegre, a Nagyhagymásra, valamint a gyimesi hegyekre.
8,3 km-re. Ötven, név szerint ismert I. világháborús katona sírja a görög-keleti temetőben, melyet még nem jelöl emlékkereszt.
8,3 km-re. A Terkő-nyeregtől délre, az Ördög-hágó szerpentinjeitől délkeletre található a Ködlátó-hegy, csúcsai kilátás nélküliek, erdővel borítottak. Keleti oldala a Terkő-mezővel szomszédos, a délnyugati oldal szintén egy kiterjedt legelő. Túránk végén még kiugrottunk a nyeregbe.
8,5 km-re. Görbepataka falu Gyimesfelsőlok községhez tartozik - a Tatrostól nyugatra található, a festői szépségű Görbe-patak völgyében. Ebben a patakvölgyben ereszkedik le az 501-es gyimesi vasútvonal. A VI. Jó a kilátás, a többit már az előttem írók leírták. A nagyfőnököt picit nehezen lehet lekuglizni.
8,6 km-re. A Terkő-nyereg fontos turisztikai csomópont, északnyugati irányba a piros sáv jelzés az Egyes-kőhöz vezet. Csodálatos társakkal, csodálatos időben, csodálatos tájakon, egy csodálatos napot töltöttem kedvenc hegységemben. Úton az Öcsém fele, az Ördög-hágó irányából érkeztünk a hófödte Terkő-nyeregbe. Keleti irányba a Jávárdi-patakot követve, jelzetlen úton Hidegségbe, illetve Gyimesközéplokra érhetünk el.
8,6 km-re. Még nem jelöli kereszt a cikolyai temető haranglábja mellett, a Tarhavas-patak hídjának közelében levő, ismert sírhelyet.
8,6 km-re. Görbepataka település Bagolyvár elnevezésű csodálatossziklaképződménye, impozáns sziklacsúcsa a második világháború idején fontos stratégiai szerepet töltött be. Jeles ünnepek estéin őrtüzek világítják be innen a völgyet. Kevés időnk volt keresgélni, dörgött, villámlott, jobbnak láttuk visszatérni a faluba. De ezután már szorgalmasabb leszek, és mindent, és időben is, be fogok jelenteni. Vagyis a századik be is jelentett megtalálás.
8,7 km-re. Balánbánya előtt 2,5 km-re, a Gálkút-patak szádától indulva, az Ördög-hágón keresztül megközelíthetjük a Hagymás, illetve a Naskalat főgerincét. Túránk első állomása a hideg vizű forrás volt.
8,8 km-re. Az Utusaly-völgyhíd 140 m hosszú és 30 m magas, központi része párhuzamos övő, rácsozott, felsőpályás szerkezető, boltozott részekkel. A Görbepataki utasok számára a kilencvenes évek közepén létesítették az utusalyi megállót, az utusalyi völgyhíd mellett.
9 km-re. A Bánya-völgyhíd 2 km távolságra van Gyimesfelsőlok állomásától és 28 m magasságban hídalja át a Bánya patakot. Az ezeréves határtól hazafelé. Itt valóban van még geoláda? Szerintem a láda gazdája tudná erre a kérdésre legjobban megadni a választ. Újjáépítéskor az új völgyhidat nem a régi helyén és formájában építették meg, hanem a régi hídszerkezet teljes felhasználása mellett, építettek egy új viaduktot.
9,2 km-re. A Tarhavas-patak 12/a úti hídjánál kivégzett 6-7 német katona sírhelye, melyet még nem jelöl emlékkereszt.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Hidegség adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Második alkalommal sem mentem semmire a gps-el. A lombok között gyengén fogta a jeleket.
 • Ezúttal csak sétálni indultunk a sípályák környékén. Nem terveztünk doboz-keresést.
 • A leírás és a fényképek alapján jó ötletnek találtam egy ilyen fajta les létesítését. El is képzeltem, mennyi jó fotót lehet készíteni.
 • A nagy hó miatt nem volt könnyű dolgunk, de sikerült ez is. Nagy élmény volt.
 • Ennek is megvan a skalpja. Az igazságot megvalva, egy nagyobb sziklát kerestem.
 • Delutan 16 ora korul megtalaltam, s egyben kicsereltem a dobozt is. Sajnos uj notesz nem volt nallam, ugyhogy a kovetkezo megtalalot megkerem vigyen magaval.
 • Nagyon szép őszi nap volt. Kár lett volna kihagyni egy ilyen kirándulást.
 • Gratulálok a sikeres rejtekhely-vadászathoz. Nem találtál véletlenül a dobozban egy utazó ügynököt?
 • Sotetben erkeztunk a csucsra, sajnos a felhos ido miatt nagyon gyenge kilatas volt. Kovetkezo alkalommal remelem sikerul napvilag bejarni a kornyeket.
 • Megtaláltam a ládát a feleségemmel együtt. Húsvét vasárnapján voltam a bástyánál s gondoltam, megkeresem.
 • Azt hiszem csak a helye van meg, fotoval fogom alatamasztani.
 • Még a nyáron próbáltam megtalálni ezt a dobozt, de sajnos ültek a közeli padon és nem volt türelmem várni amíg elmennek. A téli est hidegében szerencsére senki nem fagyoskodott a környéken és a doboz is meglett miután a fagyott rejtekéből kipiszkáltam.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Hidegség? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.