Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Kászonjakabfalvi panoráma

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Kézdivásárhelyről tizenöt, Kézdiszentlélektől tíz kilométerre fekszik a Katrosa üdülőtelep, mely házszámozás szerint nem Kézdiszentlélekhez, hanem Kézdiszentkereszthez tartozik. Innen már csak egy km-re van a történelmi Csík és Háromszék, a mai Hargita és Kovászna megye határáig. Egy régi, félúti fogadó és néhány régi kőházkörnyékére, hisz ennyiből állott még fél évszázaddal ezelőtt Katrosa, hétvégi házak épültek, ahol mára egy kedvelt üdülőhely alakult ki...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Kászonjakabfalvi panoráma felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Kászonjakabfalvi panoráma képtárból:

Nyirfaerdő
Nyirfaerdő
Ne ezen a gerincen indulj meg
Ne ezen a gerincen indulj meg

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kászonjakabfalvi panoráma fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kászonjakabfalvi panoráma!

Kászonjakabfalvi panoráma Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Kászonjakabfalva, 2,21 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Kászonszék
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Köpeci szilKöpeci szil 43 km-re.
Az 2011-es év fája Romániában, a köpeci 300 éves szilfa. A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be az Év Fája Európában versenyre. A fát (mi mást ;-)), de a doboz sajnos nem lett meg. Meg nem volt andungom, hogy most feltegyem azokat amiket az utobbi idoben megtalaltam. A koordinátákat kijavítottam.
Református vártemplom IllyefalvaReformátus vártemplom Illyefalva 49,7 km-re.
Végre még egy szűz geodoboz. Talan az eddigi egyi legszebb dobozunk. Túl közel volt, s ezért nem volt olyan nagy kihívás. A Sepsiszentgyörgytől néhány km-re délre fekvő Illyefalva látnivalója a 15-16-dik század körül épült várfallal körülvett, festett fapados, új kazettás mennyezetű református temploma.
Ugron-kúria FiatfalvaUgron-kúria Fiatfalva 83,8 km-re.
A jelenlegi L alakú, manzárdtetős kastély előtt már a 17-dik században volt itt udvarház, jelenlegi nevét a legutolsó tulajdonostól kapta. A történelmi idők során több építkezés is történt itt, 2021 és 2024 között teljes felújításon esett át.
Korondi kilátó 75,8 km-re.
Gázfürdő BálványosfürdőGázfürdő Bálványosfürdő 13,2 km-re.
Bálványosfürdő központi útkereszteződésétől észak felé indulva, körülbelül 300 méterre, egy jelenleg elég rozoga állapotban lévő, de még használható mofettához juthatunk.
Rompáca borvíz CsíkajnádRompáca borvíz Csíkajnád 37,7 km-re.
A Rompácai-borvíz kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos tartalmú és mésztufát rak le. A helyiek szerint a rompácai borvíznek gyógyhatása van, sokan ma is használják.
Szent István-kápolna PerkőSzent István-kápolna Perkő 14,9 km-re.
A Perkő hegyen, Kézdiszentlélektől nem messze áll a Szent István-kápolna. Sokszor jártunk itt, de mindig visszakívánkozunk. Megtaláltuk a dobozt, még mielőtt zuhogni kezdett volna az eső. Aznap az első sikeres megtalálásom volt. Minden év augusztus 20-án itt tartják a Szent István-napi búcsút, mely a háromszékiek legfontosabb katolikus rendezvénye.
Örmény templom GyergyószentmiklósÖrmény templom Gyergyószentmiklós 71 km-re.
A Gyergyói-medence keleti felében, a Marosba ömlő Békény-patak partján terül el Hargita megye harmadik legnagyobb városa. Területrendezési munkálatok kezdődtek a gyergyószentmiklósi örmény templom fala mellett. A város fejlődését nagyban befolyásolták a városba letelepedett örmények, róluk mesélnek a gyergyószentmiklósi örmény templom hársfái.
A százkarú bükkfa Farkasvész sarkaA százkarú bükkfa Farkasvész sarka 26,9 km-re.
A Csíki-havasok piros kereszttel jelzett túraútvonalából, a Kolos-tető és a Sándor dombja között, a Farkasvész sarkától észak-keletre, egy meredek oldalvölgy ereszkedik alá a Fenyővize-patak völgyébe.
Korondi sóskútKorondi sóskút 79,5 km-re.
A korondi sóskút a 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a Sós ház-ban található. Vizének használatát már Mária Terézia idejében szabályozták. Na ez fifikás volt, és elsőki is lettünk. Egy kis fejtörés után. Nem vagyok a híve az úgynevezett mistery típusú rejtéseknek.
Porgyos-tető Csíkjenőfalva 49,5 km-re.
Csíkjenőfalvától északra, a Porgyos-tető körül, az Olt által kirajzolt törésvonal mentén, több borvízforrás van, egykor népi fürdő is működött. A Hámori- vagy Vadkéstövi borvíz a Székaszó völgyében található.
Szent Benedek-kápolna GörbepatakaSzent Benedek-kápolna Görbepataka 41,8 km-re.
Ebben a patakvölgyben ereszkedik le az 501-es gyimesi vasútvonal. Jó a kilátás, a többit már az előttem írók leírták. Ismetlem Meli sorait. A VI. Görbepataka falu Gyimesfelsőlok községhez tartozik - a Tatrostól nyugatra található, a festői szépségű Görbe-patak völgyében.
Nagyhagymás-csúcsNagyhagymás-csúcs 62,1 km-re.
Ide, a Nagyhagymás csúcsra. Gratulalok. A séta végén megtaláltátok a geodobozt is? A Hagymás hegység legmagasabb csúcsa, ahonan tiszta időben páratlan a kilátás a környező hegyekre.
Fáraó-szikla Kománfalva 34,8 km-re. Érdemes leereszkedni a patak medrébe is, ahol szintén látványos kőzetrétegek láthatóak, melyek hasonlóak az út mentén levőkhöz.
A vágási tölgyek Vágás 70 km-re.
A patak betéved a hegyek közé; ennek fennebb kitáguló völgyébe fekszik a két Dobó (alsó és felső) és Vágás. Most Vágás az anyamegye, régen megfordítva Dobó volt.
GyilkoskőGyilkoskő 25,6 km-re.
A Gyilkos-kő a Gyilkos-szorosban, Kovászna és Bákó megye határán található. Itt mészárolták le 1788-ban a törökök a székely helyőrséget. Nem tudom, hogy miért gyilkoskő, de gyilkosan szuszogtató és meredek az oda vezető út. Mar reg szandekomban volt e rejtek megkeresese.
Földvár HomoródalmásFöldvár Homoródalmás 49,2 km-re.
Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni. Ez a Várhegy most már Lövétéhez tartozik, vagy Homoródalmáshoz? Egy kis keresgélés után kiástuk, viszont az üveg nem volt üres, és ráadásul sajnálatos módon még nem is borral volt tele, hanem vízzel. Miutan a bor mar atvaltozott vizze a Varhegy elnevezest atkeresztelnem Foldvar nevre.
Egykori Kommandó-Kovászna kisvasút 42,7 km-re.
A régi Kommandó-Kovászna kisvasút nyomvonala.
Lázár várkastély GyergyószárhegyLázár várkastély Gyergyószárhegy 76,5 km-re.
Gyergyószárhegy településéről az első, napjainkig fennmaradt okleveles adat 1406-ból való, amikor egy Lázár Bernát nevű előkelő mondhatta a magáénak. Hunyadi Mátyás király uralkodása alatt, 1462-ben Lázár András a földesura, aki már elnökként vezette le az 1506-os agyagfalvi gyűlést. Mivel a kastélylátogatás meghatározatlan ideig szünetel, "bosszúból" ;) rejtettünk egy dobozt a falon kívül. A töltöttkáposzta-fesztivál alkalmából érkeztünk Gyergyószárhegyre. Minket is bosszantott, hogy nem tudtuk megkeresni ezt a ládát, azért rejtettük a másikat kivül.
Kilátótorony Heveder hegyese OklándKilátótorony Heveder hegyese Oklánd 49 km-re.
Az oklándi Kishomoród Közbirtokosság két kilátótornyot is állított a község területén, az egyik a Heveder hegyese tetején van, a másik a Bene-hegy csúcsán. A Heveder hegyese (régebb Heveder-tető, Nagy Völgy bükk teteje, Billő Mező tettője) 900 m távolságra van a Kustaly-vára helyétől, nyugatra.
Fancsal-tető Görgényi-havasok 100 km-re.
Egy spontánul összejött túra alkalmával egy régebbi, mindeddig meg nem valósult tervemmel hozakodtam elő. Ez Gödemesterházáról a Fancsal-tetőre való egynapos túra, amire ezennel sikerült társat találjak.
Caraiman-vízesés Bucsecs-hegységCaraiman-vízesés Bucsecs-hegység 98 km-re.
A kék kereszttel jelzett, Busteniből a Babele-menedékházhoz vezető túraútvonal mentén, a Jepii Mici (Caraiman) völgyében levő patak vize folyamatos esésben van. Számtalan zuhatagot és vízesést képez.
Rakottyás-tető Nemere-hegységRakottyás-tető Nemere-hegység 10,9 km-re.
Havasi tanyavilágban járunk itt. Pásztorszállások, nyári erdei szállásokkal váltakozva, csángó világ ez. Ezt a ládát már akkor kinéztem, amikor a Nagy-Sándor-ra készültünk.
Református templom Keresztvár 57 km-re.
A legújabb kutatások alapján ezt a várat azzal a várrommal azonosítják, amely Bodzaforduló völgyében, a Tatárhágó útvonalán fekszik, körülbelül 30 km-re Keresztvár falutól. 1211-ben a Barcaságba telepített német lovagrend annak délkeleti részén erős várat épít.
Hadiárok lőállásokkal Csíkzsögöd 28,5 km-re. Végre a mai napi két sikertelen próbálkozás után (Borvízforrás, Zsögödfürdő), a harmadik meghozta az elégtételt. Nagyon megörültem az este a frissen megjelent új rejtésnek a közelemben. Iskola és községháza Homoród 64,8 km-re.
Alsóbogáti-forrás CsíkrákosAlsóbogáti-forrás Csíkrákos 40,3 km-re.
A fürdő épületét 1971-ben újjáépítették, faragott oszlopos előteret képeztek ki. A bogáti kápolna alatt több borvízforrás fakad, egyik forrás vizét az 1938-ban közadakozásból épített melegített borvízfürdő hasznosította.
Varsavész-rétláp Újtusnád 15,8 km-re.
A Varsavész-rétláp védett terület Újtusnádtól észak-keletre, az Olt földrajzi jobb partján terül el, összesen 30 hektáron. Elmocsarasodás útján létrejött ártéri láp, védett, ritka fajok élőhelye.
Római őrtorony SzakadátRómai őrtorony Szakadát 99,8 km-re.
A Maros megyei római határszakasz kutatása során számos, a védelmi vonalhoz tartozó lelőhelyet azonosítottak. Nyárádremete határában, Szakadát felett egy római őrtorony helye található, mely egy komplex őr- és jelzőtorony rendszerhez tartozott. A Google térképen kinéztem, hogy a rejtekhelytől keletre egy út vezet fel a gerincre.
Fejér Dávid mellszobra Gyergyószentmiklós 71 km-re.
Sóskút HomoródkeményfalvaSóskút Homoródkeményfalva 52,2 km-re.
Régi takaros porták és omladozó romos házak váltják egymást, a mai modern civilizáció csak alig észrevehetően tudott befurakodni a faluba. Homoródkeményfalvától észak-nyugatra egy patakvölgy nyúlik ki, egészen a Sóskútig. Homoród-Keményfalván még a mai nap is megseprik az utat vasárnap reggel a ház előtt.
Tatárvár BarcaszentpéterTatárvár Barcaszentpéter 61,3 km-re.
A földvárat, amit az újkorban már Taterburg-Tatárvár néven ismernek, Szászhermány vagy Barcaszentpéter irányából közelíthetjük meg. Maga a Várhegy jól látható minden irányból, úgy a Barcaság, mint Háromszék felől is. A Barcaszentpéter melletti Lempes domb környezetvédelmi rezervátum, a környék nagyon szép kilátópontja. Megtaláltuk, a tatárok nem voltak otthon. Barcaszentpéter irányából közelítettem meg a Várhegyet, a számtalan földút egyikén.
Hirtelen-puszta Dél-HargitaHirtelen-puszta Dél-Hargita 31,9 km-re.
Itt halad át a Tolvajos-tető felől érkező kék sáv turistajelzés a Csíkszentimrei Büdösfürdő felé. A Hirtelen-puszta a Dél-Hargita egyik turisztikai csomópontja.
Duruitoarea-vízesés Csalhó-hegység 88,7 km-re. Hirtelen ötlet volt ez a kirándulás, a túratársam nem volt még itt, így a Csalhóra esett a választásunk.
Harangláb PálpatakaHarangláb Pálpataka 76,6 km-re.
Korondtól 7 km-re, a Miklós patak mentén, körülbelül 1000 méter tengerszint feletti magasságban fekvő szétszórt település. Sajnos nem találtam meg a geodobozt. Nem számítottunk ekkora fennsíkon elterülő településre. Csend és nyugalom volt itt, mint mindig mikor erre jártam. A  Görgényi-havasok a faluból jól látszanak.
Mackó bácsi feredője Kisbacon 31,4 km-re.
Mackó bácsi egy nagy termetű ember volt, aki rendszeresen járt e fürdőhöz, becenevét a gyerekektől kapta. Van itt gyógy- és fürdőmedence, iszapfürdő, ivókút, és meseösvény is.
Terkő-nyereg Hagymás-hegységTerkő-nyereg Hagymás-hegység 54,9 km-re.
A Terkő-nyereg fontos turisztikai csomópont, északnyugati irányba a piros sáv jelzés az Egyes-kőhöz vezet. Keleti irányba a Jávárdi-patakot követve, jelzetlen úton Hidegségbe, illetve Gyimesközéplokra érhetünk el. Csodálatos társakkal, csodálatos időben, csodálatos tájakon, egy csodálatos napot töltöttem kedvenc hegységemben.
MeseMese 86,5 km-re.
Ez a templom is teljes felújítás alatt van. Ma is álló kis gótikus temploma a XIV-dik század közepén, 1350 körül épült - korábbi egyházi jellegéhez tartozik, hogy a kerci apátság birtoka volt.
Faluborvize forrás KisbaconFaluborvize forrás Kisbacon 30,7 km-re.
A bodvaji letérőtől körülbelül 500 m távolságra, Magyarhermány felé. Ez volt a negyedik láda, gyönyörűen fel lett újítva. Megcsodáltuk a gólyagyűlést, majd jót ittunk a finom borvízből. A Faluborvize vagy Rezes forrás Kisbacon és Magyarhermány között található.
Bánya-tető alatti forrás Szeltersz 45,3 km-re.
A Székely Selters forrásaitól délre, a Bánya-tető keleti oldala alatt, az út mellettt van egy andezit küpübe foglalt borvízforrás.
Vigyázó-kőVigyázó-kő 58,4 km-re.
Az Öcsém-tető sziklafalának lábánál húzódó kőfolyást Ördög-malomnak, míg a közelében emelkedő sziklatömböt Vigyázó-kőnek nevezik. A Vigyázó-kő kilátóponjára a Balánbányáról az Egyes-kőre vezető, kék sávval jelzett túraútvonalból ágazik el, a kék kereszttel jelzett ösvény. A csucson osszefutottam egy masik csapattal, igy egyutt talaltuk meg a ladat. A csiki -23 fokos kodbol jol esett a napsutesben turazni, elsonek a Vigyazo-kovet szemeltuk ki. Egy novemberi Eke túrán kerestük meg a dobozt.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Kászonjakabfalvi panoráma adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Erdőt kerülgetve, panorámát keresve - Kézdivásárhely felől érkezve, a kászonjakabfalvi eltérő előtt pár méterrel le lehet hajtani az útról, parkolásra alkalmas kis hely van a domboldal aljában. Én a patak túlsó, a földrajzi jobb oldalán levő gerincen indultam neki a hegynek.
 • Nem éppen együtt - Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni. Elsőnek :-).
 • Gyönyörű vízesés - Kb 20 évvel ezelőtt többször is jártam itt, de nem tudtam a vízesésről. Igaz mindig nyárvégén, száraz időben jártam erre.
 • Ez a doboz nem az a doboz - Ez egy teljesen uj doboz. Tegnap rejtettuk a retyi fenyvesben.
 • Az öreg hölgyek nyomában - Nem olvastam el figyelmesen a leírást. A rejtek megközelítéséhez szükséges segédpont sem volt a megfelelő formátumban, valamint feltöltve a felhasználói felületen keresztül.
 • Az egyik megvan - Dolgom volt Ernyében és gondoltam megkeresem a tó körüli dobozokat. Mire odaértem már esteledett, így csak egyiket találtam meg.
 • Ladók-, vagy Cifra-völgyhíd - Jo moka volt :) A talalkozo alkalmaval egyikunk rejtette, a tobbiek pedig megkerestek.
 • Magam helyett :) - Hát igen, az a rács egy kicsit olyan, mintha szájkosarat tettek volna a forrásra. Szemetelés, és rongálás ellen jó lehet, mert ellopni nincs mit (sós vizet, műanyagtölcsért).
 • Második próbálkozás - Kincskeresésünk kezdetén még egyszer próbálkoztunk ezen a helyen. Nem mondom, hogy teljesen sikertelenül, ugyanis bár a geodobozt nem találtuk meg, de egy darázsfészket igen.
 • Rossz rejtekfotó törölve - Az igazi kérdés inkább az lett volna, hogy melyik rejtekhelyhez tartozik a fotó, ha nem ide? Mert át kellett volna helyezzem oda, így csak letöröltem, hogy itt ne zavarjon.
 • Smaragdzöld tó - Csodálatos látvány, szenzációs volt megfürödni. Teljesen fölösleges szaporítani a szót, fel kell keresni, lehetőleg forró nyári napsütésben, és megmártózni benne.
 • Az első találkozó alkalmával - Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
 • Mindennapi bájaink - Gratulálok az első geodoboz megtalálásához, pontosabban a bejelentéséhez :-). Várjuk a többi bejelentést is.
 • Építkezés - A GPS 0 métert mutatott azon a helyen, ami az Agyagfalva 2 című képen középtájt van. A táblán látszik, hogy az építkezést nemrég kezdték el.
 • A csipet csapat - Ujbol egy jo kis kirandulas a csipet csapattal.
 • A kereszt alatt - Érdekes a templom, és a rejtek is öröm volt ebben a kis kápolnát megtekinteni. Egy szombati kirándulás alatt tettem szert a dobozkára.
 • Fenyőillatú fürdő - A barlang aktív járatából kifolyó patak vize egy kis deszkavályú segítségével el van terelve, a víz magasról esik, így zuhanyozni is lehet alatta. Amennyiben a víz útjába egy friss fenyőgallyat teszünk, és így volt amikor ott jártunk, kész is a fenyőillatú fürdő.
 • Ujra a Bucsecsben - Elindultunk a vizeses iranyaba, ami nagyon megerte, csak nagyon esett az eso, es igy a tobbi nem lett meg. Ide szep ido kell, es egy nagy furdozes a komedenceben.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Kászonjakabfalvi panoráma? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.