Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Kászonújfalu temetője - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Kászonújfalu temetője

Kászonújfalu temetője | Hol van ez a hely?

A Kászoni medencébe érve a legelső település Kászonújfalu. Mint azt neve is sugallja az egyik legfiatalabb település, nevét először 1477-ben említik. Újfalu a Veszes-patak partján fekszik, rendezett, egységes faluképet nyújtva.

"Most pedig lássuk, hogy az ember hol választott tanyát? e vidék melyik zugába huzta meg magát? hol van az a Nagy Kászon? melyet Szászkius városnak mond lenni, pedig biz a nem város, hanem négy, csaknem egészen összeépült faluból alakult s a Kászon vize felső völgyét egészen elfoglaló nagy község, s midőn az Ujfalu felől jövő egy magaslatról megpillantja a körvonaloztuk nagyszerü havas-lánczolatot lábainál a Kászon völgyének félmértföld hosszu vonalán e hosszu nagy falut, sürün egymáshoz épült vidám házaival, fenyves csoportok közt fekvő templomaival, a Balázsiaknak szép jegenyesorok közül kiemelkedő kastélyával, akkor bizonnyal, ha szép iránt fogékony szivvel bir, meg lesz lepetve és hatva e nem megvetendő látványtól. De lássuk e csoportositott faluk felosztását s nevezetességeiket. Fel-Tiz, Altiz és Impér hajdan mind külön faluk, most tökéletesen össze vannak épülve, s az alább fekvő Jakabfalva is alig van nehány száz lépésre, fürészmalmok által beépitett közzel elkülönitve.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: A temető székelykapuja A kápolna ajtója Kápolna 1 Kápolna 2 Kilátás 1 Kilátás 2 Kereszt Bejárati székelykapu A székelykaputól egyenesen előre Tornyos kápolna Itt kellene lennie. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kászonújfalu temetője fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kászonújfalu temetője! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Kászonújfalu temetője közelében?
Katolikus templom. Az oklevelekben három tízes: Kászonaltíz, Kászonfeltíz és Kászonimpér összefoglaló neve, egy községben és egy egyházközségben. Főhajtva - Fáradtan de lelkesen kapaszkodtunk fel a szeptemberi elejei hőségben a sétányon.
Cseppköves bunker. A Kászon- és a Bellő-patak közötti hegygerincen húzódik az Árpád-vonal erődrendszerének a kászoni szakasza, melyet a 24/2 székely határvadász század háromszéki katonái védtek. Csak a geodoboz volt otthon - Bár a cseppköves bunkert én találtam meg, és dokumentáltam elsőnek ezen a játszótéren, a geodoboznál a harmadik helyre érkeztem. (különleges hely geodobozzal)
Balási kúria. Balási József csíkszéki főkirálybíró 1833-ban, későbarokk stílusban épült udvarháza műemléképületként szerepel Hargita megye műemlékeinek jegyzékében. Kijavitva - "Kászonimpér a legrégebbi település a medencében, először az 1332-es pápai tizedjegyzékben említik.
Veszes-patak völgye. A Veszes-patak a Veszes dombja és a Nagy-ponk vagy Honcsukos teteje között folyik. (látnivaló és geodoboz)
Hősök Sírja. Hős-erdő - Egész erdő van kopjafákból és keresztekből a hősök sírjánál. (turisztikai hely geoládával) Csodálatos bükkfa. 6.2 km-re. Nyeregbe. Licsplocs - Kisütött a nap, elolvadt a hó és minden csupa víz volt, egy kicsit be is ázott a cipőm. (turisztikai hely geoládával) Katalin-kápolna. Keletkezéséről, építésének idejéről nem maradt fenn írásos emlék.
Veresszéki borvíz. A múltban a Balásiak tulajdonában volt. A keritesen kivul van - Nincs maganteruleten, a keritesen kivul van.
Lázárfalvi Nyírfürdő. Lázárfalván a Hí-patak folyik keresztül, s ez találkozik a Tusnád-patakkal. Sajnos - Nagyon tetszett a hely, látszik, hogy jól karban tartják.
Sószékfürdő. Ennek mentén terül el a Kendereskert és Tófenék nevű falurész. Enyészet - Kerestük szorgalmasan, igaz, koordináták nélkül.
Kápolnamező-borvízforrás. Eltűnt a régi doboz, éljen az új - A mai nap lázárfalvi rejtekhelyeket kerestem fel. Cecele. A Cecele (1173 m), a Csíki-havasok déli csúcsa.
Cece vára. Kézdiszárazpataktól 4,5 km távolságra Katrosa irányában, a Kászon vízébe ömlő Várpatak fölött található Váréle nevezetű helyen pihennek Cece várának romjai. Datum - A helyes datum november 4.
Romok. A Bodoki-hegység észak-keleti vége Kézdiszentlélek felé magasodik.
Római katolikus templom. Lázárfalva - Sikerült bejutnom a templomba is. Kotlott borvíz. Megújult forrás - Ritka eset, hogy a leíráshoz képest javult az állapota a helynek.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Kászonújfalu temetője gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Mi sem találtuk - Ezen a helyen itthon vagyunk, így biztosra mentünk, a legutolsó bejegyzést már nem olvastuk el...
 • Csak én nem találom, vagy eltűnt? - A megtalálást segítő információt figyelembe véve, és a gps-t követve, a székelykaputól egyenesen előre jöttem...
 • Csend és nyugalom - Ide is kitértünk hazafele...
 • Kaszonokban - Vartnal nehezebben talaltam meg ezt a dobozt...
 • Örök nyugodalom a dombtetőn - A temetőt már az útról megpillantottuk...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Kászonújfalu temetője? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Szetye vára
Szetye vára
Kászonújfalu és Kászonaltíz közötti úttól északkeletre a Nagy-Szetye patak mentén találjuk Szetye várát.
Sóskútfürdő
Sóskútfürdő
Sóskútfürdő egy szabadon használható gyógyfürdő.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.