Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Kőkereszt - Tusnád

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Kőkereszt - Tusnád felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Kőkereszt - Tusnád képtárból:

Útkereszteződésben
Útkereszteződésben

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kőkereszt Tusnád fotóalbumba!

Oh szent kereszt légy oltalmunk, így szól annak a kőkeresztnek a felirata, amely Tusnád falu egyik fontos kereszteződésében, a központból Alszeg felé vezető úton található... Fedezzétek fel Tusnád és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kőkereszt!

A legközelebbi település Tusnád, 0,62 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Tusnád, Verebes, Csatószeg, Szentsimon, Szentimre
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Szeszgyár CsíkszentsimonSzeszgyár Csíkszentsimon 6,9 km-re.
Itt a néhai csíkszentsimoni szeszgyár látható, részben romokban. Először gyalog próbálkoztam, az állomás felől. Az állomás felől közelítettük meg a rejteket. Miután megkerestem Csíkszentkirály új rejtését az Úrkápolnánál, este fél 9-kor úgy döntöttem, hogy itt az alkalom megkeresni a Szeszgyár geodobozát is. Ezek az épületmaradványok okoztak már emberhalált is.
Barót 27,9 km-re.
Barót Erdővidék központja, az 1739-ben született Baróti Szabó Dávid szülővárosa. A középkori templom helyébe 1564-ben új templomot építenek vagy újítják és bővítik a régit.
Gyertyán-tető 36,6 km-re.
Délre látható a Karakó- és Rákos-patakok völgye, Ajnád, Lóvész, Csíkszentmihály településekkel - Északra a felcsíki falvak, az Olt mentén. A Gyertyán-tető, a Kőd-vonulat pazar látványt nyújtó, éles gerincrésze.
Bors-kúria CsíkszentkirályBors-kúria Csíkszentkirály 11,9 km-re.
A Bors-kúria bejárati kapuja állítólag nem szerepel a műemlékek jegyzékében, pedig megérdemelné, hiszen tiszteletreméltó kora van. A kapun levő felirat szerint 1585-ben építették, így talán idősebb mint az étfalvazoltáni barokk kapu. A ma esti biciklitúráról hazafelé tartva, miután két geodobozt is sikeresen megtaláltam, Csíkszentkirályon haladtam keresztül. Varázslatos kapu. Szinte szégyen, hogy nem mi találtuk meg legelőször ezt a ládát, hiszen majdnem naponta járunk arrafelé.
Vízimalom KisbaconVízimalom Kisbacon 19,9 km-re.
A székely ezermesterség még mindig működő csodája, a kisbaconi Fülöp-malom. Megtaláltuk, messziről hallszik a zubogás. A kisbaconi ma is működő vízimalom, bár egy igazi népi ipartörténeti érték, a székely ezermesterség egyik különlegessége, de nem a Világörökség része. A kedves kis Etelka néni most is mesélne, ha maradtunk volna. Keresztes Lajos és testvére Domokos, az utolsó erdővidéki vízimalom molnárai.
Unitárius templom OklándUnitárius templom Oklánd 37,7 km-re.
A történelmi emléket hordozó Rika-hegység lábánál települt Oklánd unitárius temploma melletti fenyőfák állnak. Ha a fenyők beszélni tudnának, először a10 hársfáról emlékeznének, melyeket a millennium évében ültettek. Megtaláltam a filmes dobozkát. Megvan a geodoboz, Gabor. A "Rejtekhely vadászat Erdélyben" harmadik találkozó, harmadik napján, hosszabb keresgélés után, csapatmunkával megkaptuk ezt a geodobozt is.
Rakottyás-tető Nemere-hegységRakottyás-tető Nemere-hegység 25,5 km-re.
Pásztorszállások, nyári erdei szállásokkal váltakozva, csángó világ ez. Ezt a ládát már akkor kinéztem, amikor a Nagy-Sándor-ra készültünk. Havasi tanyavilágban járunk itt.
Szent Anna kápolna Szent Anna-tóSzent Anna kápolna Szent Anna-tó 8,7 km-re.
Lázárfalva határában, a hegyek közt rejlő tengerszem partján1764–1765-ben a tusnádi és kozmási lakosok egy kis kápolnát építenek Kecskés (vagy Kovács) Pál kezdeményezésére. Mégegyszer meg akartam látogatni 2011 tavaszán, de nem találtam már rá. Megtalaltuk. Megtaláltuk a kápolna mellett, kicseréltük a zacskót. Többször születik újjá romjaiból: 1860-ban, 1925-ben, 1948-ban és legutóbb 1975-ben.
Benkő-borvízforrás Árkos 37,2 km-re.
Itt épült meg az Erdei torony, az 1908-ban készült Kós Károly-terv alapján. A Benkő-borvízforrásnál csorgóház, palackozóüzem, és vendégháztelep található.
Vészkaréj Szeltersz 30,4 km-re.
A Vargyas-patak Szeltersz feletti, a Szurdukkal átellenben található földrajzi jobb partját, meredek sziklaoldalát Vészkaréjnak nevezik.
Csíksomlyói kegyhely tapintható domborműCsíksomlyói kegyhely tapintható dombormű 20,2 km-re.
A csíksomlyói méretarányos bronz térplasztika a ferences temlom közelében, az út túlsó oldalán található parkolóban került felállításra. A letapogatható bronzplakett andezitalapon áll, rajta Braille-írás is tájékoztatja a látássérülteket.
Leány-vár BereckLeány-vár Bereck 36,4 km-re.
Az Ojtuz fele tarto muut jobb oldalan, a Leanyvar arka es a Kicsi Csura patakok kozott, 711 m magas kopasz hegyen emelkedik az a varteto amit a helybeliek Leanyvarnak neveznek. Megtaláltuk a geodobozt. A bereckiek úgy tartják, hogy hétszer kell megkerülni, de térden, a várat, és akkor lehet hallani a pincéből a zenét. Miután megtaláltam a Farkasvárat és a Venetúrné várát, átjöttem a műút másik oldalára.
Katolikus templom CsíkcsomortánKatolikus templom Csíkcsomortán 21,3 km-re.
Csíkcsomortán Csíkpálfalva községhez tartozó falu, Csíkszeredától 7 km-re északkeletre, az Aracs- és Remete-patakok találkozásánál fekszik. Ott volt alatta, ahogy írja. A doboz a helyen. Megtalaltuk a megadott info alapjan. Neve a régi magyar Csomor személynévből származik.
LécfalvaLécfalva 39,9 km-re.
Lécfalva falu Romániában Kovászna megyében, közigazgatásilag Nagyborosnyóhoz tartozik, a szomszédos Várhegy falut 1899-ben csatolták Lécfalvához. Sepsiszentgyörgytől 17 km-re keletre a Feketeügy jobb partján fekszik. A várhegyi doboz adatait nézegetve vettem észre, hogy Lécfalván is van egy doboz.
Fenyősági borvíz 11,3 km-re.
Ördögútja Kis-Fenyéd Nagy-FenyédÖrdögútja Kis-Fenyéd Nagy-Fenyéd 41,7 km-re.
Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Kis-Fenyéd pataktól a Nagy-Fenyéd patakig terjedő szakasza. Kis-Fenyéd - Égettvész - Kis Tamás legelő - Ördögrontás-árok - Csonka-patak száraz árka - Nagy-Fenyéd.
Lázárfalvi NyírfürdőLázárfalvi Nyírfürdő 4,2 km-re.
Lázárfalván a Hí-patak folyik keresztül, s ez találkozik a Tusnád-patakkal. Nem sikerült megtalálnom a dobozt. Mivel játszótársak jelezték a doboz eltűnését, eljöttünk és újrarejtettük keresztény szellemben. Meg voltunk itt, akkor is nagyszeru volt, furdes, kengodor stb. A Csomád vulkanikus hegycsoport közelségét mutatja, hogy a Tusnád-patak mentén 40 ásványvizforrás fakad.
Abaffy-kúria lelőhely Csíkszenttamás 40,1 km-re.
A helytörténeti irodalomban Abaffi-kúria és kápolnaként ismert lelőhely a jelenlegi plébániakert, a termelőszövetkezeti istállók és a Sándor-család telkén terül el - HR-I-s-B-12716. A 19-dik század közepén még jelentős maradványai voltak a régi épületeknek: az Abaffi-család lakóházainak, a halastavaknak és az udvari kápolnának.
Fekete János főesperes szobra Gelence 38,5 km-re.
Fekete János főesperes szobra, 2007 - Gelence.
Rompáca-tanösvény CsíkajnádRompáca-tanösvény Csíkajnád 32,6 km-re.
A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc. A rompácai borvízig 4 km hosszú az út, bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe.
SZNM 11 Uzon Református erődtemplom 45,6 km-re. Elő a világjáró bakancsokkal. Ott voltunk a rejtésnél.
Kockás tulipán-erdő SzacsvaKockás tulipán-erdő Szacsva 46,9 km-re.
Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező. Csodálatos. Rengeteg bimbó van, főleg a rejtek körül. Nem a kockás tulipán nyílásának idején, de biciklis kincskereső körútunk alkalmával felkerestük a lelőhelyet. Meli útmutatása szerint Szacsváról a templom mellett jobbra, a mezei úton tovább indultuk Magyaros irányába.
Négy ismeretlen magyar honvéd sírja Hegyes-havas 41,2 km-re.
Négy ismeretlen magyar honvéd sírja - Hegyes-havas, 1944 augusztus-szeptember. A Hegyes-havas csúcsa alatt körülbelül 100 m északra, az egykor lőállás mellett.
Márton Áron tér SzékelyudvarhelyMárton Áron tér Székelyudvarhely 48,2 km-re.
A Felső Piactér, a jelenlegi Márton Áron tér, Székelyudvarhely múltbeli és jelenlegi központjának része. Valamikor itt volt a fapiac, gabonapiac, itt állították fel a mesteremberek a sátraikat. Ma delelott vettem eszre, hogy megjelent itt a lada. A belvarosi geodobozt csapatban találtuk meg, köszi. Mit tegyen az ember, ha nincs gps, az ido sem tudja, hogy essen, vagy ne essen?
Tetőterasz Madarasi HargitaTetőterasz Madarasi Hargita 37 km-re.
A Madarasi Hargita tetőteraszán, alkonyatkor, remek naplementés fotókat lehet készíteni. Ez a rejtés távolabb esik a forgalmasabb helyektől. Lassan 10 éve történt, de ma is élénken emlékszem rá. Amint javasolták, Szentegyházáról közelítettük meg. Egy tervezett nagy túra előtt tartottunk egy 29 km-es bemelegítő gyaloglást b_istvan-nal, így találtuk meg a ládát.
Második világháborús bunker Katrosa határábanMásodik világháborús bunker Katrosa határában 14,3 km-re.
Kászonjakabfalvától délnyugatra emelkedik a 906méteres Bellő-tető. Ha jól számolom, és a Gábor által megadott koordináták helyesek, akkor eddig 4 bunkermaradványról tudunk az Árpád-vonal erődrendszerének kászoni szakaszán. 710 m-tol egeszen 817 m-ig tobb mint 7 bunker maradvanyaival talalkoztam, beleertve sok kiepitett geppuska allassal. Bár nem ide terveztem a ma délutáni kirándulást, végül mégis ide jöttem, megkeresni Gábor geodobozát. Három-négy kilométert ereszkedünk le a Kászon-vize mentén és elérjük a Kászon és Kézdiszék határát.
Szent Kinga-templom SzécsenySzent Kinga-templom Szécseny 18,3 km-re.
2003 szeptember 6-án Árpád házi Szent Kinga tiszteletére szentelte fel Tamás József püspök. Ma május elseje, a Rejtők napja a játszóterünkön. Ezt a rejtést már rég meg kellett volna keressem. A reménység szimbólumává vált deszkatemplom Borbély Gábor nevéhez fűződik - 2003 július elején az átrendezés miatt költöztették a Szécseny nevű dűlőbe, a Hargita lábához.
Véreskép CsíkszentlélekVéreskép Csíkszentlélek 16,7 km-re.
A Csíkszereda és Csíkszentlélek közötti út jobb oldalán, közel a falu kijáratához, a legmagasabb ponton áll az 5,5 m magas és 2 x 2 m alapú emlékmű. Hisz nem messze lakom tőle, de nem is sejtettem, hogy mi rejtőzik ott. Ha a Felhasználói felületen, az Adataid linkre kattintva beállítod a lakhelyed koordinátáit. Én a jobb margón található "Közeli rejtekhelyek" menüt szoktam használni. Terméskőből emelt, mésszel vakolt, vaskerítéssel övezett emlékmű.
Kövesponk CsomádKövesponk Csomád 9,4 km-re.
Lábszárközépig érő hóban nem könnyű a keresés. A napnak talán a legszebb részében érkeztünk a Kövesponkhoz. Korcsolyázni mentünk a Szent Anna tóra, és természetesen megálltunk itt megcsodálni a panorámát és megkeresni a dobozkát. Bükszád egy vadregényes hegykebelben fekszik, a tusnádi szoros alsó torkolatában, gyönyörü lombdús hegyektől körülkeretelt fennsíkon, melynek nyugati oldalán mélyen ágyalta be magát az Olt.
Kék-kő Ürmösi Töpe-patakKék-kő Ürmösi Töpe-patak 40,7 km-re.
A Kék-kő közvetlenül az Ürmösi Töpe-patak, osztrák térképeken Ürmösi határ-patak völgyében vezető erdőkitermelő út mellett található.
Katonai bunkerek Keresztes hegyese 31,6 km-re.
Az 1451 m magas Keresztes hegyese a Csíki-havasokban található, Csobányostól észak-keletre. Az első világháború alkalmával számos katonai létesítményt hoztak létre a tetején.
Pucsek Jani ládája Fertő-nyeregPucsek Jani ládája Fertő-nyereg 41,4 km-re.
2007 júliusában másodszor jártam végig a Hargita gerincét, és ebből az alkalomból 3 ládát helyeztem el az útvonalon, amelyeket a Hargita-túrázóknak ajánlok. Talán sokan nem tudják, hogy Csíkmadarasról kiindulva egy régen épített út vezet át a Hargitán, a Fertő-nyergen keresztül Ivóba. A túráról bpomjanek barátom és túratársam írt részletesen. Eleinte hószánnal jól letaposott úton haladtunk,majd egy idő után már nekünk kellett nyomot taposni. Helyüket és nevüket rendszeres Erdély-járó társaimmal közösen megélt élményeink alapján választottam ki.
Katolikus templom Göröcsfalva CsíkrákosKatolikus templom Göröcsfalva Csíkrákos 29,4 km-re.
Csíkrákos központjában keletre kanyarodva, a 124-es megyei úton közelíthető meg. A GPS a vihar miatt teljesen megkergült. Sikerült megtalálni a kicsi ládát a Sapientiás kirándulásunk alkalmával. Megtaláltam tegnap kora délután, köszi a rejtést. Tulajdonképpen összeépült Csíkrákossal, Göröcsfalva ma is közvetlen tízese Rákosnak.
Bányászpataktövi borvíz TusnádfürdőBányászpataktövi borvíz Tusnádfürdő 7,4 km-re.
Bányászpataktövi borvíz - Tusnádfürdő. Megtaláltuk, visszaálcáztuk. Ez is megleve de a borviz itt is szerintem nem volt a legkivanatosabb, zavaros es nem volt semmi kifolyasa a betongyurubol. Könnyen megközelíthető helyen, az Olt-parti borvíz közelében található ez a rejtek. A Bányász-patak Oltba való beömlésétől 10 méterre van a Bányászpataktövi borvízforrás, melynek vize alacsony asványi sótartalmú, és 9,5 C hőmérsékletű.
Kotlott borvíz KászonfeltízKotlott borvíz Kászonfeltíz 19,8 km-re.
A tavaszi lomb alig-alig takarja a Répát-pataka bal oldalán fakadó forrást, melynek kotlóstojás szagára neve is utal. A Kotlott borvíz forrását jelző táblának csak az alsó sora maradt meg. Ritka eset, hogy a leíráshoz képest javult az állapota a helynek.
Farkaspataki Büdös-vízFarkaspataki Büdös-víz 30,5 km-re.
Almás rétjén Kézdialmás határában, a Büdös kút egy igen hideg vizű forrás, 8-9 fokos a vize, kéndioxidot tartalmaz, innen jön a neve is. Mert egyutt rejtettuk aronbv-ekkal, es azzal aki megfertozott minket a dobozos jatekkal. A vadaspark kerítése mellett mentünk fel, de sajnos nem láttunk egy állatot sem a vadasparkban. Amig nem volt vadaspark, sokkal konnyebb volt megkozeliteni. A környékbeliek reumatikus panaszok enyhítésére használták a múltban.
Székely Határőr Emlékközpont CsíkszépvízSzékely Határőr Emlékközpont Csíkszépvíz 27,9 km-re.
A Székely Határőr Emlékközpont egy impozáns, háromszintes épület, 2021 augusztusában megnyílt, hiánypótló turisztikai látnivaló. Kiállítás formájában a székely hadszervezetek és a Keleti-Kárpátok határőrizetének történetét mutatja be, az Árpád-kortól a második világháború végéig.
Hegyi menedék Ördög-tó Észak-Hargita 43,9 km-re. Esti sétára indultunk a terepjáróval és az Ördög-tó - Csíkdánfalva utat választottuk.
Suta-tó CsíkszeredaSuta-tó Csíkszereda 17,7 km-re.
A Suta-tó egy mesterséges tó, amelyet a Fitód patakán hoztak létre, Csíkszereda mellett. Első ízben néhány kisebbségi egyén miatt nem tudtam nyugodtan keresgélni. Szóval geonaccsága lett belőled. Azt mondják, ne szólj szám, nem fáj fejem. A tavat 2007 nyarán lecsapolták, jelenleg csak a Suta II-t használják a halászok.
Sándor dombja CsomortánSándor dombja Csomortán 20,9 km-re.
A Sándor dombja nem egy kiemelkedő, különleges hegycsúcs - inkább csak egy laposabb domb, viszont nagyon jó kilátás nyílik innen körbe, a Csíki havasok közeli csúcsaira.
Várhegy OzsdolaVárhegy Ozsdola 39,3 km-re.
Megkozelitese legkonnyebben Ozsdola kozpontjabol a Moldova fele vezeto utat, a Kadar utat kovetve, majd leterve balra a Kopolno pataki erdoipari uton folytatva egeszen a Fajlo es Eges patakok osszeomlesi pontjaig, ugy jo 5 km-en at.  A ket vizfolyas kozott emelkedik a 974 m magas Varberc. Lehet, hogy a maci elvitte szedreszes kozben. Valóban alaposan belepték az indák a rejteket.
Fekete nyárfa csonkja CsíktaplocaFekete nyárfa csonkja Csíktaploca 20,6 km-re.
Csíktaplocán, a Lázár-kúriától 100 méterre, a járda közepén, egy 4 m kerületű fekete nyárfa található. Pontosabban, csak a maradványait láthatjuk már, mert nemrég majdnem a tövéből levágták.
Mikó-kúria CsíkzsögödMikó-kúria Csíkzsögöd 16,9 km-re.
Mikó-kúria Csíkzsögöd, műemléképület a 19-dik századból.
Rudi forrás TusnádfürdőRudi forrás Tusnádfürdő 8,5 km-re.
Rudi forrás - Tusnádfürdő. A Csukás-tótól délre, a vasút bal oldalán, a laza piroklasztit üledékből tör elő a kis hozamú Rudi forrás 13,5 C hőmérsékletű vize.
Ploti-barlangok SepsikőröspatakPloti-barlangok Sepsikőröspatak 33,5 km-re.
A Ploti-barlangok a Vadasi út mentén a martban, 10-15 méterrel az út szintje fölött találhatók. Az oldalban látszik a fejtésvonal, azt kell követni - a falu végétől, a cigányteleptől vagy 100 méter után kell felkapaszkodni a meredek oldalba. Ezeket az ugynevezett tektonikus fulkeket mar reg ismertem, meg a favago eveimbol, Kisgyorgy batyank nyomaban felkeresve.
Udvarhely körüli túraösvényUdvarhely körüli túraösvény 48,3 km-re.
A fehér alapon narancssárga U betűvel, benne narancssárga ponttal jelzett túraösvény nagyvonalakban követi a város határának vonalát. Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal.
Csíksomlyó körútCsíksomlyó körút 20,2 km-re.
Hegyi kerékpárral, illetve gyalogosan járható. Csíksomlyón, a borvízforrás közeléből indulva, a Köves utca végéből indul az a körút, mely megkerüli a Kis- és Nagy-Somlyó hegyeket.
Hammas-fürdő Zsombor-patak fürdőiHammas-fürdő Zsombor-patak fürdői 10,2 km-re.
A múlt század közepén a Büdös-hegy délkeleti és délnyugati lejtőjén, közvetlenül a Rövid-sarok vízválasztója alatt fürdőtelepeket létesítenek. Az egyszerű kalibák és ideiglenes, lombokkal fedett szállások helyett báró Apor Gábor a torjai határrészen és gróf Mikes Benedek a sepsibükszádi oldalon deszkából és gerendákból épít vendégszállásokat, étkezdét. A hely megérdemelne egy igazi geodobozt. Egy szép túra volt. S lennebb a Mikes-fürdőknél is lehetne rejteni.
Székely Selters borvízforrások SzelterszSzékely Selters borvízforrások Szeltersz 30,9 km-re.
Ízben és gyógyhatásra megegyezik a híres németországi, niederseltersi sósízű borvízzel. Kirulyfurdotol hazafele Istvan unszolasara erre jottem, nem bantam meg. Nagyon megvaltoztak az utviszonyok az utobbi ket evben, miutan leaszfaltoztak a Kalibasko - Kirulyfurdo - Kirulysarka utszakaszt. Jól betemette az avar, a jeges hó is takarta, de meg volt az elégtétel, mert szűz láda volt. A szelterszi borvízforrások vize, vagy ahogy régebb nevezték, a lövétei Bélmező szejkéje enyhén sós, szénsavas, lúgos vagyis alkalikus víz.
Lóvészi állomás és alagútLóvészi állomás és alagút 36,3 km-re.
A lóvészi alagút kijárata közelében volt a 17-dik számú őrház - az alagútnak Görbepatak felé van a kijárati oldala, és Rákos-pataka felé a bejárati oldal, Csíkszereda felől. Nagy mérnöki alkotás volt az alagút, és korához képest - no meg több "felszabadítás" ellenére - jó állapotban van.
Dobogtató CsobotfalvaDobogtató Csobotfalva 20,6 km-re.
Már majdnem lemondtunk a kereséséről. Egészen biztos, hogy a helyén van még a geodoboz? Hogy elérjem a dobozt. Csobotfalva településként Taplocával, Csomortánnal és Várdotfalvával alkotta a csíksomlyói egyházközséget, vagy másképpen: a szentpéteri egyházmegyét, amely 1751-ben alakult át, amikor Szereda kivált a közösségből.
Kőkép Verőfény-tető SzékelyudvarhelyKőkép Verőfény-tető Székelyudvarhely 44,9 km-re.
A húsvéti határkerülők egyik hagyományos stációja. A Kőkép elnevezésű kőkereszt Székelyudvarhelytől keletre, a Szarka-kőtől északnyugatra található, a 689 m magas Verőfény-tetőn.
Asztag-kő MadéfalvaAsztag-kő Madéfalva 30,6 km-re.
Szép kilátás nyílik innen Csíkszeredára, illetve a középcsíki és felcsíki falvakra. Piricskéről jöttünk. A Csompoly tetején elrejtett geodobozt indultam megkeresni, útközben megálltam az Asztag-kőnél. A Madéfalvi hargita volt a cél, de nem hagyhattam ki ezt az új rejtekhelyet sem. A Hargita-hegység egyik kevésbé ismert gyöngyszeme az Asztag-kő.
Honfoglalási emlékmű Csernáton 29 km-re. Ez is egy majdnem eltéveszthetetlen rejtekhely, mert csak a vak kereső nem találhatja meg.
Felső Vészfarki-forrás HomoródfürdőFelső Vészfarki-forrás Homoródfürdő 36,7 km-re.
Egy a házak közötti köves utca és a Fürdő (Homoródi)-patak közötti kaszálón. A Felső Vészfarki borvízforrás Homoródfürdő keleti végében található.
Tarnóczy kastély romjai Kézdiszentlélek 24,4 km-re. A tél folyamán már kerestem egyszer az itt elrejtett geodobozt. Sokadszor is szép itt, s doboz is meglett.
Vártető I kilátópont TusnádfürdőVártető I kilátópont Tusnádfürdő 6,4 km-re.
Április utolsó hétvégéjén Tusnádfürdõn kirándultunk, ahol néhány érdekes helyet kerestünk fel. Az első "Rejtekhely-vadászat Erdélyben" találkozó alkalmával rendezett első napi turán találtam meg ezt a dobozt. Aki még nem járta be Tusnádfürdőt keretező hegyeket, az elcsodálkozhat, hogy a fürdő fölötti hegyfokok egyikén valamikor vár őrizte a Tusnádi-szorost. A Szent Anna-tó fölé magasodó Nagy-Csomád egyik északi mellékkúpján, a néptől Vártetőnek nevezett magaslaton, található Tusnádfürdő egyik érdekes kirándulási pontja, az Orbán Balázs által csíki Bálványos várnak nevezett középkori vár maradványa.
Küküllőkeményfalva 46,1 km-re.
1566-ban Keményfalva néven jelentkezik az okiratokban, 1567-ben a regestrum 10 kapuval jegyzi.
Csíkrákosi PogányvárCsíkrákosi Pogányvár 33,4 km-re.
A Pogányvár egyik láncszeme volt az Erdély keleti határvonalán létrehozott egységes határvédelmi rendszernek. A kék kereszt jelzés eléggé hiányos, a több fele ágazó erdei utak megtévesztőek, de a gps koordináták birtokában nem lehet eltévedni. A múlt vasárnap elindultunk nem kincs-, hanem romvadászatra. A Rákosi-Hargita lábánál alussza évszázados álmát a Pogányvár, 1273 méter magasságban egy vulkáni mellékkráter tetején. A csíkrákosi Pogányvár romjai Csíkszeredától északra, Csíkrákos község nyugati határában, a Vár-patak és a Súgó-patak által közrefogott 1274 m magas sziklacsúcson állnak.
Evangélikus erődtemplom SzászveresmartEvangélikus erődtemplom Szászveresmart 49,2 km-re.
Szászveresmart temploma román kori csarnoktemplom volt a XIII-dik század második feléből, 1300 táján. Hogy csináljátok? Nehéz volt kilesni, hogy senki ne legyen a környéken. ''Csuszatornyom omladékán rettetenetes dühös lettem'' A doboz sincs már meg, legalábbis a legvalószinűbb helyen lyuk tátong csak. Középkori temploma helyett a XV-dik században terjedelmes templomot építenek, amely majdnem teljesen kitölti a várkastély belterületét.
Székely Lehel ajándéka CsíkszentkirálySzékely Lehel ajándéka Csíkszentkirály 11,5 km-re.
Érdekes lenne ismerni a szekér történetét. Csíkszentkirály déli kijáratánál, mielőtt elérnénk a temetőhöz, az út túlsó felén, a mezőgazdasági gépeket forgalmazó Agromek vállalat kerítésénél, egy régi szekeret láthatunk.
Kőhíd teteje Hargita-hegység 10,7 km-re.
A Kőhíd teteje, látványos sziklavilág, a Kakukk-hegytől észak-keletre, attól 1,5 km távolságra található.
A régi Olt folyó tanösvény CsíkszentsimonA régi Olt folyó tanösvény Csíkszentsimon 5,9 km-re.
A régi Olt folyó tanösvény - Csíkszentsimon.
Katolikus templom Kápolnásfalu 34,7 km-re.
Máris Kápolnásfaluban vagyunk, de csak érintjük a falu déli részét. A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országúton hagyjuk el Szentegyházát.
Bagolyvár GörbepatakaBagolyvár Görbepataka 36,6 km-re.
Görbepataka település Bagolyvár elnevezésű csodálatossziklaképződménye, impozáns sziklacsúcsa a második világháború idején fontos stratégiai szerepet töltött be. Jeles ünnepek estéin őrtüzek világítják be innen a völgyet. Kevés időnk volt keresgélni, dörgött, villámlott, jobbnak láttuk visszatérni a faluba. De ezután már szorgalmasabb leszek, és mindent, és időben is, be fogok jelenteni. Vagyis a századik be is jelentett megtalálás.
DánfalvaDánfalva 35,4 km-re.
Csíkdánfalva a Felcsíki-medence középső részén települt, összenőtt a 150 évvel ezelőtt még különálló településként emlegetett Oltfalvával. Csíkdánfalva községközpont, a hozzá tartozó Csíkmadaras népszavazás útján vált külön községgé.
Nagy Murgó alatt a HatodonNagy Murgó alatt a Hatodon 17,7 km-re.
A Hargita hegység és a Baróti hegyek között, a Hatodon vezet át az út, az Oltfejből, Háromszékről Erdővidékre. Ez a Hatod hágó 710 méteren.
Egy ismeretlen német katona sírja BilibókszerEgy ismeretlen német katona sírja Bilibókszer 43,5 km-re.
Egy ismeretlen német katona sírja - Bilibókszer, 12/a főút mellett, a Buha-pataktól körülbelül 100 m Gyimesbükk felé, az út jobb oldalán, a kerítés belső oldalán.
AngyalosAngyalos 36,6 km-re.
Ez is megvan. Valamikor a 2000-es evekben itt dolgoztam es epitettuk a fahazakat a nemeteknek. Honnan a falu szép neve, ha nem a reformáció előtti templom védőszentjéről, aki a két arkangyal, Szent György és Szent Mihály volt? Nos, lehet, hogy éppen róluk nevezték el a falut.
Borhegyese borvízforrása Hargita-hegységBorhegyese borvízforrása Hargita-hegység 26,2 km-re.
Hanem a patak bal oldalán (folyás irány) kapaszkodunk fel Borhegyese tetőre, utunk egy rendkívül finom borvízforrás mellett halad el, amelyről állítható, hogy a környék egyik legjobb borvízforrása. A leírásban ajánlott útvonalat próbáltam követni. Amennyiben a Tolvajos tetőről indulunk a volt Fenyőke vendéglő melletti tisztásról, és nem ragaszkodunk a kék sáv jelzéshez, amelyik amúgy is felújításra szorul.
Porgyos-tető Csíkjenőfalva 41 km-re.
Csíkjenőfalvától északra, a Porgyos-tető körül, az Olt által kirajzolt törésvonal mentén, több borvízforrás van, egykor népi fürdő is működött. A Hámori- vagy Vadkéstövi borvíz a Székaszó völgyében található.
Asztalkő felé Karcfalva 42,7 km-re. Miután egy sikeres figyelemelterelő hadművelettel a társaságot bevezettem az erdőbe, amíg a csapat többi tagja a sűrű erdőből történő kievickéléssel volt elfoglalva, gyorsan megkerestem a geodobozt, és beírtam a nevemet a cézárnak fenntartott első helyre :-)Visszahelyeztem a dobozt, majd együtt kerestem a közben ideérkező többiekkel. Van aki kibírja és lefele keresi, mert jobbkezes és nem siet a vonathoz.
Aszópataki aranybányák Csíkszentsimon 8,9 km-re.
Csíkszentsimontól nyugatra, a Bartis és Aladár-tető között, az Aszó-patak mellett aranybányák voltak, ahol még egy kevés ezüstöt is lehetett találni. Legalábbis több mint száz évvel ezelőtt, majd a bányászatot beszüntették.
Mária-forrás HomoródfürdőMária-forrás Homoródfürdő 37,2 km-re.
A Mária borvíz, forrásvíz jellemzői: szénsavas, nátriumkloridos, alkálikus, vasas, hipotonikus ásványvíz. Fürdővízként szív- és érrendszeri megbetegedésekben.
Melegárok Szécseny 19,3 km-re.
Tulajdonképpen a Meleg-patak, a ferencjózsefi térképen Kurta-patak, medrét és környékét hívják így. A Melegárok Szécseny nyugati részében található, délnyugat - északkelet irányban szeli át a Csíkszeredához tartozó nyaralónegyedet.
Bagolykő BükkhavaspatakaBagolykő Bükkhavaspataka 49,4 km-re.
A Bagolykő megközelítése a gyimesközéploki Hidegségről indulva lehetséges, Bükkhavas patakából a Nagysarok-patak szádától indulva a Jávárdi-hegy fele. Ezt hagytam a vegere, nagyszeru hely. Gábor, a Bagolykő sziklájának a tetejére feljutottatok? Tehat roviden, termeszetesen feljutottunk a ko tetejere, ez is benne volt a tura programjaban. Útba ejtjük a Szent Péter-kápolnát, ahonnan már látszik is a fenyvesből jól kiemelkedő Bagolykő.
Kászonjakabfalvi panoráma 14,6 km-re. Kézdivásárhely felől érkezve, a kászonjakabfalvi eltérő előtt pár méterrel le lehet hajtani az útról, parkolásra alkalmas kis hely van a domboldal aljában. Kőrösi Csoma Sándor mellszobra Kovászna 45 km-re.
Katolikus templom SzentkatolnaKatolikus templom Szentkatolna 32,9 km-re.
Az épülő templom jótevőjének, Demény Antal pesti egyetemi tanárnak nevét emléktábla örökíti meg. Na, ez mán okozott egy kis fejtőrést. Ha az elozo megtalalo utan kerestem volna meg a ladikat, akkor sokkal konnyebb lett volna nekem is. A doboz ott lapul az urnanak nevezett elhagyatott kovazaban, a leirtak szerint annak rendje es modja szerint. A régi templom az 1802 évi földrengéskor összeomlik, helyette 1815-1823 között új templomot építenek.
Pokolvölgy 2 Futásfalva 15,6 km-re. Miután összejártuk a Pokolvölgy felhagyott medencéit, gázfeltöréseit, borvízforrásait, visszafelé tartottunk a kocsihoz.
Szent Imre herceg mellszobra Gelence 38,6 km-re.
Szent Imre herceg mellszobra, 2008 - Gelence.
Lobogó-borvíz KirulyfürdőLobogó-borvíz Kirulyfürdő 27 km-re.
Négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. A Kalibás-kőtől folytattuk tovább az utunkat és megálltunk ennél a borvízforrásnál, ami régebb érdekesebb látványt nyújtott. Teljesen jogos a megjegyzés, nincs is más mentségem, csak annyi, hogy egyszerűen nincs időm a végére járni annak sem amit elkezdtem. Jól ismertem már a kirulyfürdői borvízkitörést, így nem volt szükségem gps-re, hogy eljussak a helyszínre. Kirulyfürdő területén (Hargita-plató, Lövéte Közbirtokosság területe) öt ásványvíz előfordulás található.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Kőkereszt adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Tusnád térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • 300 éves szil - Kétszer kerüld meg a fát jobbről balra, és harmadszorra magától előjön.
 • Kreatív geoládák, és egy kihívás - Örvendek, hogy tetszett a rejtés. Bár ezen a geojátszótéren nem annyira fontos a geodoboz.
 • Pisztrángos borvízforrás sötétben - Amikor megérkeztem Uzonkafürdőre, már be volt sötétedve. Mivel ismertem a helyet, és a mésztufalerakódást is láttam már, egyenest a rejtekhelyre siettem.
 • Magyarázat - Amint már írtam valakinek a kertje is abszolut magántulajdon. Nem értem mit nem lehet ezen megérteni.
 • Itt még nem voltam - Csiki létemre a Madéfalvi Hargita és a Csompoly (milyen szép név is ez) kimaradt. Mert örökké a Madarasi Hargita volt a célpont, úgy télen, mint nyáron.
 • Transzgyimesi túra - A "transzgyimesi" túránk célpontja a Hármaskő volt. Sötétpatakról a szerpentinező erdőkitermelő úton közelítettük meg, közben meg meg állva és gyönyörködve a békés, nyugodt gyimesi tájban.
 • Kirulyfürdői Kossuth szikla - Még jó, hogy elolvastuk a szöveges segítséget, amikor megérkeztünk a boltíves sziklához, átjáróhoz, másképp a szikla tetején kerestük volna a geodobozt, de így egyértelmű volt, hogy hol van. Ez a Kossuth szikla leglátványosabb része, és jobb is, hogy ide lett elrejtve.
 • Kösz az élményt - A láda illetve a nájlonzacsok látszottak a fa tövében a leveleket lefujta rola a szél de a két kő jol takarta.Szép kilátás de az utcai cipőmben a száraz ösvényen nehézkes volt a kapaszkodás.
 • A koordináták helyesek - Megtaláltam. Nem tudom, eredetileg ide volt-e téve a láda, a koordináták helyesek, és pontosak, egy fa letört ága helyén van a doboz korulbelul 1,8m magasságban.
 • Kincses utca a kincses dombokhoz - Az elmúlt napok esőzései után, végre kisütött a nap. Kerékpárra pattantam és kibicikliztem Jeddre, megtalálni végre az itt elrejtett geodobozt.
 • Sár nincs doboz van - Sár nincs, falu megvan, doboz rendben.
 • Koordináták finomítva - A koordinátákat kijavítottam, a meli és csapatja által bemért értékekre. Amennyiben a dobozka veszélyes helyen van, el kell költöztetni biztonságos helyre.
 • Szénakazalban tűt keresel - A napokban az elmaradt, moderálásra váró bejegyzésekkel foglalkoztam. Feltűnt, hogy te nagyon ritkán találsz meg geodobozt, a Megtaláltam a rejtekhelyet bejegyzéstípust használod.
 • Nincs - Doboz az nincs. Üvegtörmelék az van.
 • Forog a kerék? - Nem volt szerencsénk, nem tudtunk bejutni. A víz csordogál, a kapu zárva.
 • A gocsortos - Igaz sokszor "a szenvedely elszakit a boldogsagtol" igy mondja az enek.
 • Egy naptári év - A kastélyban ma csak a szú és a penész működik sajnos. A gyerekotthon elköltözött.
 • Nekem nem volt ilyen szerencsém - Február közepén én is jégsztalagmitokat csodálni indultam a Vargyas-szorosba. Aki tél végén érkezik ide, méter magasságú, jégből képződött cseppköveket figyelhet meg a homoródalmási Nagy-barlang Csudáló-kő sziklafalában tátongó bejárati részében.

Sikerült eljutni Tusnád környékére? Tetszett a Kőkereszt? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.