Madárpihenő - Homoródszentpál - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Madárpihenő - Homoródszentpál

Madárpihenő - Homoródszentpál

A homoródszentpáli Madárpihenő a Homoródmenti Madárvédelmi Natura 2000 terület része, így ma 200 hektáron madárvédelmi rezervátum. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Csónak 2682 2683 Tehéncsorda Tehenek Víztükör Naplemente Homoródszentpáli halastavak Kék a kökény recece... Panoráma a madárlesből 1 Panoráma a madárlesből 2. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Madárpihenő Homoródszentpál fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Homoródszentpál és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Madárpihenő! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Homoródszentpál közelében?
11386 Unitárius templom Oklánd. 3.6 km-re. Ha a fenyők beszélni tudnának, először a 10 hársfáról emlékeznének, melyeket a millennium évében ültettek. (itt geodobozt is lehet keresni)
11568 Székelykapu. 1938-ban cserépfedésűre cserélték ki az eredetileg zsindelyborítású tetejét.
12158 Bázis-sósmedencék Homoródkarácsonyfalva. 3.9 km-re. 12224 Dungó-domb. Ez a domb az erdélyi iszapvulkánok legnagyobb lerakódása, egyedülálló a mésztufával váltakozó rétegezettsége miatt. (itt geodobozt is lehet keresni)
12896 Dungó feredő. 2006-ban, egy fürdőépítő kaláka révén építik először újra, a mai formáját pedig 2019-ben nyerte.
13088 Akasztófa teteje. A Dungó feredőtől északra tekintve, a szemközti Vész oldala gerincen, egy fenyőkkel borított, csúcsos domb hívja fel magára a figyelmet. (látnivaló és geodoboz)
13317 Kilátótorony Bene-hegy Oklánd. 4.2 km-re. A község területére remek kilátást nyújtó faépítményt az oklándi Kishomoród Közbirtokosság állította, az Oklánd és Karácsonyfalva határán levő csúcsra. (itt geodobozt is lehet keresni)
14036 Unitárius templom. Homoródújfalu a Hargita-hegység lábainál, a Kis-Homoród völgyének alsó részén, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán helyezkedik el, mint a megye legdélebben fekvő települése.
14224 Unitárius templom. 4.5 km-re. 14284 Román Viktor szoborpark. Bükkfalva egyik látványossága a Román Viktor szoborpark, ahol a homoródszentmártoni születésű Román Viktor műveinek arányos felnagyításával, testvére, Román Elemér építészmérnök mutatja be a szobrász alkotásait.
14384 Sós kút. A kút mélysége 3 m, a vízoszlop magassága benne 3 m (1882-es mérés).
15691 Református templom és rovásemlék. Kétségtelen, hogy temploma gótikus kori.
16724 Unitárius vártemplom Homoródszentmárton. A déli irányba vezető út bal oldalán emelkedő kis dombon áll az unitárius templom.
17628 Kerekes Julcsa háza Homoródszentmárton. Kerekes Julcsa háza, és annak kapuja - Homoródszentmárton.
18152 Ugron-kúria Homoródszentmárton. 5.8 km-re. 18554 Várhegy. A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat, ahol középkori vár nyomai fedezhetőek fel.
19245 Református templom Székelydálya. Dálya néveredetéről a mese arról szól, hogy egykor tündérlányok jártak a tájon: Klára, Dála, Ramocsa.
21892 167. Fölötte emelkedik a 856 m magas bágyi Várteto, melynek túloldalán található a népszokásairól nevezetes Bágy falu.
22341 Kilátótorony Heveder hegyese Oklánd. Az oklándi Kishomoród Közbirtokosság két kilátótornyot is állított a község területén, az egyik a Heveder hegyese tetején van, a másik a Bene-hegy csúcsán.
22784 Evangélikus templom. 23842 Kustaly vára Oklánd Hargita megye. A majdnem teljesen elpusztult toronyvár Erdély legkorábbi kővárai közé tartozik, Attila és Réka várával együtt.
24140 Hagymás vára. Hagymás vára valószínűleg egy római őrtorony vagy egy földvár lehetett, mely az itt átvonuló római út, a limes egyik láncszemét képezhette.
25067 Abásfalva. 8 km-re. Miután elhagyjuk az Ilona völgyét Homoródfürdő felől Szentmárton fele jövet, két falu esik utunkba, Homoródkeményfalva és Abásfalva.
25151 Parasztvár Székelyzsombor. A 16-17-dik századi várról okleveles nyom alig maradt.
25478 Evangélikus templom Székelyzsombor Brassó megye. Mivel ezen a vidéken a szász telepítés a XIII–XIV.
26172 Sóskút. 27597 Katolikus temető. 8.8 km-re. Római katolikus temető a Szármány-hegy lábánál - Homoródalmás.
28684. 28766 Gyepes. Érdekes módon, rendkívül kevés leírást lehet találni erről a kis faluról, még Orbán Balázs is csak utal rá nagy művében, a Székelyföld leírásában, pedig rendkívül eredeti, érintetlenségben megmaradt, és ezért is értékes falu.
29431 Homokkő képződmények. Homoródalmás felől a Vargyas-szoros felé vezető út bal oldalán, a domboldalban látványos homokkőképződményeket láthatunk.
30420 Kőbánya. 30995 Várhegy. Egyik lehetséges megközelítési módja, ha Almásról a hegyen keresztűl Szentmártonba vezető uton indulunk el.
31008 Elpusztult középkori templom Patakfalva Hargita megye. Patakfalva temetőjének keleti részében nemrég régészeti kutatásokat kezdtek.
31529 Földvár Homoródalmás. Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni.
32380 Sóskút. Homoród-Keményfalván még a mai nap is megseprik az utat vasárnap reggel a ház előtt, régi takaros porták és omladozó romos házak váltják egymást, a mai modern civilizáció csak alig észrevehetően tudott befurakodni a faluba.
32964 713. 36173 Árvátfalva. 37005 Ejtőkő Kovászna megye. Erdővidék népművészetéről híres falujából Vargyasról indulunk, a Vargyas patak völgyén fölfele a Homoródalmási Orbán Balázs barlang irányába.
37162 Egykori szélmalom. 38220 Katolikus templom. Homoródremete a Nádas-patak völgyében húzódik meg, minden oldalról magas domboktól védve.
38509 Kőmező-patak zuhatagsora. A beömlési pontja keresztezi azt az ösvényt, amelyen a turisták bejárják a szurdokvölgyet.
39175 Réka királyné sírja. Útban a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszer felé, a Rika-patak völgyében vezető földúton, kelet felől érkezve, először balkéz felől a Réka királyné sírjának nevezett patak parti sziklához érkezünk.
39300 Réka vára Rika-erdei erődítményrendszer. Réka vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el.
39479 Vándorsólyom via ferrata Beszállási pont Vargyas-szoros Hargita megye. 12.6 km-re. Azt lehetne mondani, hogy Kovászna megye via ferratája, mert majdnem itt van.

Románul - in limba romana: Popasul pasarilor Sanpaul

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Sóskút
Sóskút - A homoródszentpáli sóskút a falu bejáratánál található, közvetlenül az Oklánd felől érkező út mellett.
Sós kút 0.5 km-re. A sóskút Homoródszentpétertől keletre, 1,15 km távolságra található, a Tarhegy aljában.
Béla bán vára 1.78 km-re. A 12-dik századi Béla bán várának helye Homoródszentpál északi határában található, a Kis-Homoródba ömlő Várca-patak bal oldalán.
Halomsírok
Halomsírok - Az oklándi sírhalmokat 1895-ben fedezték fel, a Kövesbérc nevű hegygerincen, mely több falu területén fekszik.
Unitárius templom 2.49 km-re. 1487-ben Rechenijed néven jelentkezik az okiratokban, 1602-ben már Recsenyéd a neve.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Homoródszentpál térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Madárpihenő gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Elhagyatott les - A leírás és a fényképek alapján jó ötletnek találtam egy ilyen fajta les létesítését...
 • Meglátogattuk - Kicsi fejtörésbe került kitalálni melyik jobbik is a jobb, de sikerült...
 • Magánterület, de látogatható - A földútról indultunk be a madármegfigyelő felé...
 • Palimadár - Előbb a horgásztanya felől próbáltam megközelíteni, de a valaki a bódéból utánam jött, megtudakolni, hogy mik a szándékaim (a kerítésen belül voltam)...
 • Sikerült eljutni Homoródszentpál környékére? Tetszett a Madárpihenő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.