Ördögárok - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Ördögárok

Ördögárok

Környékünk tele van titokzatos régi létesítmények nyomaival, egyesekről többet, másokról kevesebbet lehet tudni, vagy éppenséggel csak a regék, mondák tanuskodnak róluk. Leginkább a magaslatokra épített várak, erősítések, megfigyelő állások ismertebbek, mint a bágyi Várhegy, a lövétei várhegy, a Hollókő Keményfalván, hogy csak a szűk környezetemet említsem. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Az ördög árka Kerékpárral az árokban Felújított fakereszt az árok mentén ... és egy régi kereszt Novemberben üres esztena Itt fejik a juhokat Veresbükk - Mogyorósoldal Mogyorósoldal - Lövétei Láz Lövétei Láz - Árpaszem-tető Csavaros fa Nemcsak félig kiszáradt.... * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Ördögárok fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Ördögárok! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak a közelben?
6484 Székely Selters borvízforrások. 2.1 km-re. A szelterszi borvízforrások vize, vagy ahogy régebb nevezték, a lövétei Bélmező szejkéje enyhén sós, szénsavas, lúgos vagyis alkalikus víz. (látnivaló és geodoboz)
6550 Kerekfenyő-borvízforrás. 7156 Déllői borvízforrás. A Déllői borvízforrás vize a Székely Selters forrásaitól légvonalban 300 m távolságra, északkeletre tör elő, egy faküpüből. (különleges hely geodobozzal)
7479 5086. Jó rálátás nyílik innen a Déllői-borvízforrás melletti kőbányára, legalábbis télen.
8067 5081. A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el.
8161 Testvérfenyők. Ahogy kiérünk a tetőre, néhány kettős fenyőfa hívja fel magára a figyelmet. (itt geodobozt is lehet keresni)
9762 Vészkaréj. A Vargyas-patak Szeltersz feletti, a Szurdukkal átellenben található földrajzi jobb partját, meredek sziklaoldalát Vészkaréjnak nevezik.
9775 Dobogófürdő Szentkeresztbánya. Langyos borvízforrások törnek itt fel, amit ma asztali vízként használnak.
9919 Moly-tó. A kettő közül kétséget kizáróan a Moly-tó a látványosabb, és a nagyobb kiterjedésű. (itt geodobozt is lehet keresni)
10356 4234. Nem ez a hivatalos neve az utcának, olyan talán nincs is.
10478 Lobogó-borvízforrás. A Lobogó-borvízforrást a házak között, egy mellékutcán lehet megközelíteni.
11040 Szurduk-vízesés Szeltersz Hargita megye. 11182 Vashámor Szentkeresztbánya. 3.6 km-re. Az egykori Vlahicai Vasipari Vállalatnak egy egyedi ipartörténeti érték volt a birtokában, a 19-dik században épült szentkeresztbányai vashámor.
11185 A lövétei suvadás. Lövétén először 1913-ban indult meg a föld, majd 1970-ben megismétlődött, jelentős anyagi károkat okozva, falurész tünt el következtében, és új negyed alakult.
11188 I világháborús emlékmű Lövéte Hargita megye. A Kis-Homoród völgyében fekvő Lövétén, a község központjában, az úgynevezett középszegi malom háta mögött, a parókia kertjének előterében impozáns méretű háborús emlékmű áll.
11982 Angyaljárás Szentegyházán. Tisztelt címzett: Szőcs István, és családja.
13157 Lobogófürdő. Szentkeresztbánya környékén ásványvízforrásokat találunk a Kis-Homoród mentén, itt alakult ki a hajdan népszerű Lobogófürdő is.
13304 Ördögborozda Szentegyháza. Ennek legészakibb pontját a Veresbükk oldalában találták meg, dél-nyugat irányba vonul, keresztezi a Székelyudvarhely - Csíkszereda országutat, legdélibb pontja pedig a Vargyas Szurdukának sziklapereme.
13650 Déli kilátópont. A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza.
14180 Keresztelő Szent János-kereszt. Kirulyfürdőn, a volt diáktábor területén, a Főkút-forrás közelében, attól délre, egy fedett keresztet találunk, amelyet 2009-ben állítottak Keresztelő Szent János tiszteletére.
14309 Kirulyfürdői pionírtábor. Régen jó állapotban lehetett, mára már nagyon lepukkant állapotban van.
14375 Sólyomkő-szikla Kirulyfürdő felett. A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza.
14479 Sólyomkő. Kirulyfürdő egyik legszebb helye a Sólyomkő.
14507 Szentegyháza Gyöngye. Szentegyháza Gyöngye termál strand.
14579 Világháborús bunker. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országúthoz közel, a Kékvíz-pataktól nyugatra emelkedő domb keleti oldalában egy meglepően jó állapotban levő világháborús bunker található.
15232 102. Kirulyfürdő egyik festőien szép, könnyen megközelíthető helye a Kossuth-szikla.
15311 Ördög-tó Szentegyháza Hargita megye. 15405 Kőgomba kalap nélkül. Aki nyitott szemmel jár a természetben, lépten-nyomon új dolgokat fedezhet fel.
15549 Lobogó-borvíz. Kirulyfürdő területén (Hargita-plató, Lövéte Közbirtokosság területe) öt ásványvíz előfordulás található, közülük négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható.
15763 Kékvize forrása. 5 km-re. Sikertelenül kerestük egy délután a Király kútját, az adott koordináták alapján többször is próbálkoztam.
17506 Pünkösdi rózsa a Hargitán. 5.6 km-re. 18269 Régi kőkereszt. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút déli oldalában levő parkoló mellett, közel ahhoz a kanyarhoz, amely alatt a Gyepü-patak átfolyik az országút alatt, egy régi, több mint százéves kőkereszt árválkodik az oldalban.
18912 Ilósza-patak völgye. Akkor ismeri Annuska nénit is, aki a Cifra-Bükkön él már több évtizede.
19016 Jócsorgó-kővályú Hargita megye. 19399 Kalibáskő. Hol van a Kalibáskő? Ezt a kérdést tettük fel a Kiruj-patak völgyében embereknek, akikkel vasárnapi kiruccanásunk alkalmával találkoztunk.
19575 Bányaüreg. 19656 Opálbarlang. 19669 Földvár. Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni.
20080 Hollókő Homoródkeményfalva. A hozzá fűződő legendáról Orbán Balázs a Székelyföld leírásában is említést tesz.
20259 Várhegy Homoródalmás. Egyik lehetséges megközelítési módja, ha Almásról a hegyen keresztűl Szentmártonba vezető uton indulunk el.
20661 Hargita-liget. Természeti értékeink között kiemelkedő fontossággal bírnak a tőzeglápok, amelyek változatos növény- és rovarvilágot rejtenek.
20671. 21908 Kalibáskő Gyermekvilág. Most csend van, nem játszanak itt gyerekek, a kapu pedig zárva.
22231 Katolikus templom. A település messze felnyúlik a Hargita lábáig.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Nádasszéki sósfürdő
Nádasszéki sósfürdő - Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki sósfürdő, vagy banyaúsztató - Balázs József- vagy Fekete-fürdő néven is ismerik.
Nádasszéki borvízforrás
Nádasszéki borvízforrás - Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki borvíz.
Asszony-bosszantó csárda
Asszony-bosszantó csárda - Az Asszony-bosszantó csárda három út kereszteződésénél található, melyek Kirulyfürdőről, Szeltersz felől, illetve Lövétéről érkeznek.
Bánya-tető alatti forrás 1.21 km-re. A Székely Selters forrásaitól délre, a Bánya-tető keleti oldala alatt, az út mellettt van egy andezit küpübe foglalt borvízforrás.
Papláz
Papláz 1.48 km-re. RH4085 Papláz Lövéte

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Ördögárok gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Májális II - A nádasszéki borvíztől indultunk, jó kis erdei séta volt, mire kiértünk a tetőre...
 • Székelyföldi töltésvonulatok - Azok számára, akik szeretnék követni-keresni az Ördögárok folytatását, itt egy kis segítség...
 • Nem kell az ördögöt a falra festeni - Persze, hogy novemberben, mikor 4 óra 30 perckor sötétedik, esik rendesen, ahogy illik ilyenkor, még egy ilyen lájtos rejtekhely is ördöngösnek tűnik...
 • Az ördög nem játék - A nyár és kora ősz folyamán több alkalommal is jártam erre...
 • Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Ördögárok? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.