Oroszhegy - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Dealu térkép - Hargita megye

Oroszhegy

Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő települése Székelyuvarhelytől 12 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Ballé-patak völgyfőjében fekszik. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Oroszhegy fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Oroszhegy! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak a közelben?
14827 Katolikus templom. A római katolikus templom előtt áll az emlékkereszt, rajta felirat: Pro memoria hic aedificatarum ecclaesiarum 1092-1914.
14950 Szent László-kápolna. Érdekes, hogy ez a hely az 1941-es osztrák katonai felmérés térképén Nyáros mocsár helynévvel szerepel.
14953 Küküllőkeményfalva. 1566-ban Keményfalva néven jelentkezik az okiratokban, 1567-ben a regestrum 10 kapuval jegyzi.
15596 Nárciszrét. A helybeliek kankósdinak vagy kápolnavirágnak nevezik a nárciszt. (itt geodobozt is lehet keresni)
16476 141. Lakói katolikusok, templomuk nincs, Székelyszenttamásra járnak templomba.
17863 Rez-tető. Mindenképpen ajánlom a kadicsfalvi templom mellett elvezető úton indulni, amely a Bagjospataka nevezetű erdőn vezet keresztül. (itt geodobozt is lehet keresni)
19072 Szénégetők. (turisztikai hely geoládával) 19396 Ördögútja. 6.2 km-re. Ennek nyugati szakaszát 600 m hosszúságban azonosították.
20087 Katolikus templom. (turisztikai hely geoládával) 20196 Szencsedi nárciszmezők. A Kalonda-tetőtől észak-keletre köves úton juthatunk el a legkönnyebben a szencsedi nárciszmezőkre.
21038 Ördögútja Zetelaki Szőlőhát. Az Ördögútja második töltésszakasza a szentkirályi Nyírtől a zetelaki Szőlőhátig vonul, majd a Nagy-Küküllő Ivó hídjához ereszkedik be.
21355 Tamási Áron sírja Farkaslaka. Farkaslaka a Felső-Nyikó völgyében, a Nyikó mindkét partján, a Gordon-tető aljában települt, a térség legjelentősebb települése.
21374 Tau. A Tau a görög ábécé 19-dik, a héber ábécének pedig az utolsó betűje.
22077 Anyósmentes övezet. A Csere-negyed Farkaslaka legújabb falurésze, inkább fiatalok lakják, akik egymás között anyósmentes övezetnek becézik a lakhelyüket.
22124. 22360 Zete tanösvény. 22548 144. 7.2 km-re. Egyúttal a Kis-és Nagy-Küküllő vizválasztója.
22652 Kannásné fájának maradványa Székelyudvarhely. Székelyudvarhelynek egy régi érdekessége, egy öreg 200-300 éves fa az Ugron Gábor utcában, az egyik tulaj kertje végében, amit a köztudat Kanásné fájának nevezett.
22869 Szejkefürdő. Székelyudvarhelytől észak-északnyugati irányban, az egykori Szombatfalva határában, a Parajd felé vezető országút mentén, a várostól 3 km-re, a Sóspatak völgyében, 517 méter tengerszint feletti magasságban fekszik Szejkefürdő.
22941 Orbán Balázs sírja és emlékműve. Végrendelete szerint az egykori birtokon, Szejkefürdőn temették el.
22975 3698. Székelyudvarhely Szováta felőli bejáratánál több látnivaló várja az arra látogatókat, átuzatókat.
23154. 23201 Síugrósánc. Az udvarhelyi síugrósánc Szejkefürdővel szemben, a főút túlsó oldalán található, a Székelylengyelfalva felé vezető út baloldalán.
24825 Vörös oldal. 7.9 km-re. Bányai János leírása alapján ezek egy szép nagy limonittal és mésztufával fedett területet rejtenek, melyek az egykori magasabb szintben levő kifolyási helyei lehettek a mai borvízforrásoknak.
25026 Katolikus templom. Nyikómalomfalva közepes nagyságu település az egykori Udvarhely vármegye területén, a Fehér-Nyikó völgyében található.
25095 Orbán Balázs mellszobra. A legnagyobb székely névvel kitüntetett Orbán Balázs köztéri mellszobra a katolikus templomtól északkeletre, a művelődési ház melletti téren található.
25158 Máréfalva védbarlangjai. A helybeliek Kőliknak nevezik a helyet.
25315 Szencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tó. 8.1 km-re. 25330 Katolikus templom. Ugyanezen forrás szerint 1629-ben a templom boltozatát deszkamennyezettel váltják fel, mely deszkamennyezetről megörökített felirat tanúskodik: Hoc opus factum in anno 1629, tempore Gabrielis Bethlen.
25415 Székely Kálvária. A Székely Kálvária stációi egy-egy olyan történelmi eseménynek állítanak emléket, amikor a magyar és székely nép elszenvedett egy-egy történelmi csapást.
25713 Zetevára. A patak torkolata jobb oldalán a völgyre néző meredek hegycsúcson vannak Zeta vára maradványai.
25720 Református templom. 26100 Az Orbán család temetkezési helye. Lengyelfalva a legnagyobb székely, Orbán Balázs szülőfaluja.
27183 Máréfalvi régi temető Hargita megye. A régi fejfák egy része már eltűnt, néhány már kidőlt vagy ingatagon áll még.
27290 Ördögútja. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat a Nagy-Küküllő bal partjától a Kis-Fenyéd patakáig terjedő szakasza.
27861 Református templom Kecsedkisfalud Hargita megye. A múlt századtól két falu, Kecsed és Kisfalud, egy község Kecsedkisfalud néven.
27930 Székelyudvarhely legöregebb élő tölgyfája. A hősök sírja mögött áll néhány kisebb fa szomszédságában.
28687 Haberstumpf-villa. 28706 Szapulj Kati iszapvulkán Székelyudvarhely. A Szapulj Kati elnevezésű iszapvulkán Székelyudvarhely északnyugati határában, a szombatfalvi részben, a Farcád felé vezető út és a Fehér-patak közötti Fehérvíz düllőn található, Simó János csűre mögött.
29698 Likas-kő Korond Hargita megye. 30744 Katolikus templom Székelypálfalva. A Farkaslakáról Korondra vezető útról, a Kalonda aljában balra útelágazás vezet Énlaka felé.
31108 4045. Gróf Széchenyi István mellszobra, Székelyudvarhely.
31108 Sütő András szobra. Sütő András szobra - Székelyudvarhely.
31121 3857. Az egykori udvarházból, a domokosrendi kolostorból, illetve a négysaroktornyos erődítményből mára csak a Csonkavár maradt meg.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Oroszhegyi kilátó
Oroszhegyi kilátó - A kilátót 2008 nyarán építették az oroszhegyiek, szeptember 21-én avatták fel a második Szilvanapok alkalmával, Böjte Csaba ferences szerzetes által celebrált szentmise keretében.
Itatóvályú
Itatóvályú - Oroszhegy központjától északra 5 km-re Székelyszentkirály nyári szállásaként a 947 méter magas Kövesdomb oldalában alakult ki a századfordulón Üknyéd.
Szent István király templom 3.27 km-re. A Bosnyák-patak völgyét követve, Tibódtól három kilométerre találjuk Székelyszentkirályt.
Gordon-hegy
Gordon-hegy - Aki Székelyudvarhelyről Farkaslaka irányába utazik, feljut a Baknya-tetőre, ahol egy nagy kereszt arra figyelmeztet, hogy itt érdemes megállni és körülnézni.
Urusos-kút
Urusos-kút - Hajdanán Oroszhegy falunak híres búcsújáróhelye volt, a falutól északra elterülő Kápolna mező nevű helyen, melynek közelében a hagyomány szerint csodás gyógyulások történtek.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Oroszhegy gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Oroszhegy? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.