Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Rákosi Hargita - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Rákosi Hargita

Csíkrákoson, a Cserekert fogadóval szemben letérünk a 12-es országútról, majd nyugatra tartunk egy kis utcán. Átkelünk az Olt jobb partjára, majd elhaladunk a Bogáti-fürdő mellett. Bal oldalt elhagyjuk a Bogát dombján levő Szent Jakab-kápolnát...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Kozluk-forrás - Macin-hegység
Bazsarózsa - 5
Ozsdolai Óriáskő
Kicsi az ember, óriás a kő
Zetelaki gát - Zeteváralja
Szintmérők
Vadász-patak
Megtaláltuk
Komollói Nagyvár - Réty
Virágok
Legyes-barlang - Lászlóvára
Kilátás a Dunára
Bazsarózsa-rezervátum - Mezőzáh
Az alsó rezervátum 3
Ompoly-kövek
Ompoly-kövek 8
Apor-bástya - Tusnádfürdő
Kilátás
Iker-zsomboly - Elveszett világ
Az Iker-zsomboly

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Rákosi Hargita fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Rákosi Hargita!

A Központi-Hargita a Hargita-hegység legmagasabb és leglátványosabb része. Bár nem a legmagasabb, de talán a legszebb csúcsa, az 1757 m magas Rákosi Hargita vagy Galusa-tető. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Hargitafürdő, 6,41 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Hargita
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Rákosi Hargita közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,5 km-re. Csapatmunkával könnyű volt. Érdemes jól megnézni a rejtek fényképét is. A vizeses mostmar majdnem csonta van fagyva, mindenhol jeg kandikal. A vulkáni kitörések idején a Madarasi Hargita oldalában létrejött kisebb lejtésű plató a csúcs alatti 100-150 méternyi területnek lépcsőzetes külsőt kölcsönöz.
1,9 km-re. Bár a Madarasi Hargita üdülőhely széléről, a Vargyas fejéből látszik ez a szikla, a Kis-Bagolykőnek nevezett sziklát kevesen ismerik. Mivel egy sziklaperem, felülről nem könnyű észrevenni. Dobozkat sajnos nem talaltunk, de karpotlasul rengeteg afonyat szedtunk es ettunk. Ide is addig készültem rejteni, hogy ismét megelőztek. Útban a vizeséshez kitértünk a sziklához is.
2,2 km-re. A képek között megtalálod a geodoboz fotóját is. Én a kőrakást bizony fenekestül felforgattam, de sajnos úgy tűnik, hogy a geoládának nyoma veszett.
2,5 km-re. De jól látható a csíki medence, Egyeskő, jó látási viszonyok mellett a távolabbi hegyvonulatok is. Miután az Asztag-kőnél ellenőriztem a geodobozomat, és megnéztem az ott létrehozott erdei múzeumot, folytattam az utamat a Csompoly felé. A Központi Hargita egyik kevésbé látogatott csúcsa a Csompoly, nagyon szép kilátást biztosít a környező csúcsokra - Madarasi Hargita, Csicsói Hargita, Kossuth szikla, Madéfalvi Hargita.
2,7 km-re. A Madarasi-Hargita a Hargita-hegység és a Székelyföld legmagasabb hegye, egy egykori sztratovulkáni kráter peremének északi maradványa. Sajnos az idei nyár nem kedvezett nekem, ami a rejtekhely keresést illeti, keveset volt alkalmam, és annak is elmulasztottam a bejelentesét, na de megpróbálom pótólni, és reménykedem, hogy lesz még jobb is. Pontosan ez volt a szándékunk ezzel a dobozzal. Ismét köszönjük a játéknak, hogy egy ismertnek hitt hely új arcát láthattuk. A déli oldalból ered a Hargita leghosszabb folyóvize, a Vargyas-patak.
2,8 km-re. A Madarasi Hargita tetőteraszán, alkonyatkor, remek naplementés fotókat lehet készíteni. Lassan 10 éve történt, de ma is élénken emlékszem rá. Hargitafürdő felől érkeztünk, egy több mint 12 km-es gyalogtúra után (majd visszafele ugyanennyi következett). Egy tervezett nagy túra előtt tartottunk egy 29 km-es bemelegítő gyaloglást b_istvan-nal, így találtuk meg a ládát. Ez a rejtés távolabb esik a forgalmasabb helyektől.
3 km-re. A csíkrákosi Pogányvár romjai Csíkszeredától északra, Csíkrákos község nyugati határában, a Vár-patak és a Súgó-patak által közrefogott 1274 m magas sziklacsúcson állnak. A Pogányvár egyik láncszeme volt az Erdély keleti határvonalán létrehozott egységes határvédelmi rendszernek. A Rákosi-Hargita lábánál alussza évszázados álmát a Pogányvár, 1273 méter magasságban egy vulkáni mellékkráter tetején. A kék kereszt jelzés eléggé hiányos, a több fele ágazó erdei utak megtévesztőek, de a gps koordináták birtokában nem lehet eltévedni. Vasárnap, április 5-én, mivel sikerült eljutnom a csíkrákosi Pogányvárhoz is.
3,4 km-re. A Madarasi Hargita üdülőtelep központjából indulva, a Súgó–pálya felső részén, elérjük az erdőt. Tudtam, hogy efféle "hullámok" lesznek, pedig sohase jártam itt, csupán elképzeltem látatlanban, hogy mégis mi lehet egy sípálya tetején. Úgy néz ki, hogy a hullámok elköltöztek, de a láda nélkül. Lehetne egy picit részletesebben? Nyáron szekérúton, télen gyalogösvényen 20 perc alatt felérünk a Mihály-havas 1685 m magas csúcsára.
3,7 km-re. Ha tehetném, kerékpárral járnék a vécére is. Ott voltam a rejtésnél.
3,7 km-re. A Csicsói-Hargita északi csúcsrégiójában, a kilátópont szikláitól körülbelül 120 méterre nyugatra, egy piramis formájú csúcsot láthatunk. Ez tulajdonképpen egy mini dagadókúp, mint amilyen a Madéfalvi-Hargita csúcsától délre található, szintén piramis formájú Csompoly is.
3,7 km-re. A Csicsói Hargita csúcsáról remek a kilátás, rálátni a Madarasi Hargitára, a Csíki-havasokra, a Nagy-Hagymásra. Jó volna megtalálni ezt a ládát, már csak a közelsége miatt is. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya szervezésében, június 17. Varázslatos.
3,9 km-re. A Szentegyházasfaluból a Madarasi Hargitára vezető út mellett, a mini vízierőműtől északra körülbelül 600 méterre, a Transzhargita út melletti sziklabástyájától körülbelül 300 méterre délnyugatra, a Vargyas-patak egyik baloldali mellékága hatalmas erővel zúdul alá a hegyoldalon.
4 km-re. A Csicsói-Hargita északi kilátópontja és a kőgombák között, látványos sziklabástyákat láthatunk.
4,1 km-re. Jól belátható innen a Vargyas-patak forrásvidéke, és a Hargita kráterperemét nyugatról lezáró Hegyes-kő - Mihályhavas gerince. Lemezes rétegződést figyeltem meg a kőgomba szikláiban. Szép hely itt fent, csak olyan sok fát kivágtak. Miután a tavaly nem találtuk meg a dobozt, most úgy döntöttünk, hogy újra megpróbáljuk megkeresni, és erre kitűnő alkalom volt ez a hétfői szabadnap. A Csicsói-Hargita csúcsplatójának nyugati peremén kőgombákhoz hasonló sziklaképződményekre bukkanhatunk.
4,4 km-re. Székelyföld első via ferratája (vasalt sziklamászóösvénye) legkönnyebben a Madarasi Hargita turisztikai településről közelíthető meg. Nem igazán értem, miért hívják azt a sziklát, ahol a via ferrata van, Kecskevésznek? Egy hatalmas sziklafolyót leküzdve, bokáig érő porrétegben érkeztem a szikla aljához. Fentről közelitettünk, a kék függőleges csík fehér alapon, majd narancssárga mászó emberke jelzést követve. Ahol a kék sáv gerincjelzés letér az Ivó felé vezető útról a Fertő-nyereg irányába, mi is jobbra térünk.
4,5 km-re. Szép kilátás nyílik innen Csíkszeredára, illetve a középcsíki és felcsíki falvakra. Piricskéről jöttünk. A Csompoly tetején elrejtett geodobozt indultam megkeresni, útközben megálltam az Asztag-kőnél. A Madéfalvi hargita volt a cél, de nem hagyhattam ki ezt az új rejtekhelyet sem. A Hargita-hegység egyik kevésbé ismert gyöngyszeme az Asztag-kő.
5,4 km-re. Csíkmadarastól nyugatra, a Vasér- vagy Bánya-patakában tör fel a Küpüs-borvíz. A régi higanybányák közelében feltörő, gyógyhatású forrás mellett egy 4 x 2 m-es kideszkázott medencével ellátott népi feredőt építettek, mely Küpüs-borvízfürdő néven ismert.
5,6 km-re. Miután délben észrevettem a geodoboz bejelentését a rejtekhely-en, ebéd után azonnal elindultam egy rövid, délutáni dobozkeresésre. Gyors megtalálás a részletes adatok alapján. Erdemes megkeresni a helyet. Megközelítés a Kalibáskő vendéglő elől induló kék hámszög jelzésű túraösvényen, a hosszú gyaloglást kedvelőknek, ami körülbelül 8 km hosszú.
5,7 km-re. A Csicsói Hargitára szerettem volna, nyugat felől feljutni. D.
5,9 km-re. 2006-ban jártam itt először, egy Hargita 50 km-es teljesítménytúra alkalmával. Akkor éppen a Madarasi Hargita felől érkeztünk, a Hegyes-kő érintésével, röviden kitértünk az Oltárkő sziklái tetejéhez, majd a Csihányos-kút pusztáján keresztül ereszkedtünk be a Vargyas völgyébe, Szentegyházasfalu felé.
6,1 km-re. A kilátást korlátozzák a felnövő fák, és nem egyszerü a szirtre való feljutás sem. A Madarasi menedékháztól a Fertő-nyereg fele az egyik lehetséges túraösvény a Bánya-tető mellett vezet el.
6,1 km-re. Piricske északi végében, gombaszedés közben, egy sziklakilátóra bukkantunk. A 25-30 méteres sziklák tetejéről ráláthatunk az alattunk levő völgyre, a környék erdeire, valamint Hargitafürdőre.
6,1 km-re. Az utóbbi pár évben látványosan felújult és megszépült Hargitafürdő. Kellemes kikapcsolódási lehetőségeket biztosít, úgy télen, mint nyáron. Speciális hely mellett, spéci doboz a POI helyett.
6,2 km-re. Mofetta - Hargitafürdő.
6,3 km-re. A 7-8 fokos vízben mindenki addig lógathatja a lábát, amíg akarja, vagy amíg bírja. Azert nem inkvizicio, ha szomjasan, faradtan erkezel, kimondottan jol esik. A Piricske forrástól elsétáltunk ide is. A mai napra nem terveztünk különösebb kirándulást, túrát. Utána megmelegítheti a mofettában, és megmoshatja a szemét is a közelben.
6,4 km-re. Amint később megtudtuk ez a Piricske forrás - bár pár km-re van az ilyen nevű üdülőfalucska, édesvizű forrással. Szinte elhajtott az eső, de szerencsére nem volt tartós. Miután a Rákosi Hargitáról visszatértünk Hargitafürdőre és a menedékházban ettünk a finom almás rétesből, úgy döntöttük, hogy akkor ezt sem fogjuk már kihagyni, annyi km után ez a pár száz méter már nem számít. Nagyon kellemes hely, szalas fenyok kozott, ertekes forrasviz. A Csipike sípályán lesétálva balra az erdőben rátaláltunk egy forrásra, ami elég óvatosan csordogált.
6,6 km-re. A Nagy-Madaras-patak és a Császárok pataka összefolyásánál tör a felszínre, egy régi geológiai fúrásból. A Fehérkavicsos- vagy Szederjesi borvíz Csíkmadaras egyik közismert borvízforrása.
6,8 km-re. Piricske északi végébe érkezve egy útkereszteződéshez jutunk, mely egyúttal túraútvonalak találkozási pontja is. Irányjelző táblák mellett egy fabódét is találunk itt.
7 km-re. Hargitafürdőn a hetvenes és nyolcvanas években bányászták a kaolint, egészen az ezredfordulóig. 2018-ban a bánya csődeljárás alá került, fokozatosan bezárták.
7,1 km-re. Aki Hargitafürdőn egy jót szeretne sétálni, elhagyva a sípályákat, elsétálva a Borhegyese (1380 m) csúcsa alatt, kijut egy tisztásra, melyet az 1399 m magas Kossuth-szikla ural. Arra hívja fel a figyelmet, hogy bár Hargitafürdőn járunk, a terület Csíkcsicsóhoz tartozik, és érdemes megemlíteni Csík nyugati határvonulatát. Barnabással és Misivel jártunk erre is egy kényelmes túra keretében, már siettünk volna Csíkba, mikor újra találkoztunk kedvenc nyájőrzőinkkel. A Kosuth szikla most is csodálatos, csak sajnos az erdő körülötte leégett a múlt nyáron. Sajnos a kilatasban sem gyonyorkodhettem, borus esos ido volt, a helyszin eleg lehangolo a tavalyi tuz utan, remeljuk a termeszet kepes gyogyitani a sebeit.
7,2 km-re. A hargitafürdői Balu kalandpark másfél hektár területén 105 játékelem és 120 fára épített drótpálya kínál nem mindennapi élményt kicsiknek és nagyoknak. A geodobozba beletettem a Mareszka 4 GeoKret utazó vakondot. Ha már itt jártunk Hargitafürdőn akkor megkerestük ezt a dobozt is. Megtaláltuk.
7,2 km-re. 2007 júliusában másodszor jártam végig a Hargita gerincét, és ebből az alkalomból 3 ládát helyeztem el az útvonalon, amelyeket a Hargita-túrázóknak ajánlok. Helyüket és nevüket rendszeres Erdély-járó társaimmal közösen megélt élményeink alapján választottam ki. Talán sokan nem tudják, hogy Csíkmadarasról kiindulva egy régen épített út vezet át a Hargitán, a Fertő-nyergen keresztül Ivóba. Keszulek hijan nem talaltam meg, de lesz meg alkalom remelem. Eleinte hószánnal jól letaposott úton haladtunk,majd egy idő után már nekünk kellett nyomot taposni.
7,3 km-re. Jártó Gábor ládája a Fertő-nyeregben. Tenyleg mester vagy. A Madarasi Hargita közelében levő Nyerges-kősziklán található via ferratát készültünk megmászni, már ki tudja hányadik alkalommal.
7,4 km-re. Tiltótábla figyelmeztet itt, hogy a bányajáratba belépni tilos. A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak bal oldalán, az út alatt, van egy 1,8 hektáros meddőhányó.
7,7 km-re. Amint a Hargitafürdőre is, valamint a fölötte levő Kossuth-sziklára, a felcsíki falvakra, és a Csíki-havasokra. A tegnapi bemelegítés után, ma újra biciklitúrára indultam. Látom belejöttél a kerékpározásba, csak gratulálni tudok. A Hargitafürdőtől délnyugatra húzodó sziklás kráterperem hasonló a Bagolykőhöz, amire szép időben nagyon jó kilátás nyílik.
7,8 km-re. A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak jobb oldalán, van egy kis, félhektáros meddőhányó. A felgyűlt salak itt egy szakadékot és egy gerincformát alakított ki.
7,9 km-re. A Fertő-nyeregtől a Fertő-tető felé érdemes kitérni a Disznó-hegyre, vagy ahogy még a térképen szerepel a Disznórió. Innen nagyon jó kilátás nyilik egyrészt a Hargita vonulataira, valamint a csíki medencére, és a falvakra. Miután a Fertő-nyeregben sikertelenül kerestük az ott elrejtett geodobozt, elindultunk a Disznó-hegyre.
8,4 km-re. A hargitafürdői, fokozatosan bezárt kaolinbánya után több meddőhányó és zagytározó maradt gazda nélkül. A Balu park mellett van a legnagyobb zagytározó, ahol 14,5 hektáron 3,5 millió tonna kaolinsteril halmozódott fel.
8,5 km-re. Régóta érdekel ez a vár, különösen azóta, hogy valaki Csicsóban azt állította, hogy ott nincs vár. Sajnos itt sem tudtuk, hogy van láda és épp ezért nem is kerestük. Kirándulást szerveztünk a csicsói várromokhoz, ahol nagy érdeklődéssel kerestük a geodobozt. Csicsó vára Csíkcsicsótól délnyugatra található, a Központi-Hargita keleti peremén, a Vár-patak baloldalán levő, lemezes elválású, törésű andezit szikla tetején.
8,8 km-re. Eseménytelen az utunk, aztán feltűnik az út bal oldalán egy andezit sziklacsoport. Egy kis kepzeloerovel ket oreg holgyet is fel lehet fedezni az andezit tombokben. Voltunk már fent a Fertő-nyergen ezen az úton, de soha nem néztünk be alaposabban a fák közé. Megtaláltuk. Az 1310 m magas Fertő-nyeregbol indulunk lefele.
8,9 km-re. A Kecskevésznek nevezett elágazástól lefele, a híd után az Ivó-patak felé tartunk, és átmegyünk két hídon. A koordináták segítségével könnyen rátaláltam a tárnára, majd a visszafele folyó patakra, miután jó darabig bolyongtam Ivó felett az erdőben, lévén hogy Kápolnás felől a Cekend tetőn keresztül érkeztem. Régóta keressük a Visszafolyónak is nevezett vizesárkot.
9,1 km-re. Hanem a patak bal oldalán (folyás irány) kapaszkodunk fel Borhegyese tetőre, utunk egy rendkívül finom borvízforrás mellett halad el, amelyről állítható, hogy a környék egyik legjobb borvízforrása. A leírásban ajánlott útvonalat próbáltam követni, így a leégett Fenyőke vendéglő előtt parkoltam, majd a gps által is mutatott irányt követve megindultam a hegyen felfelé. Amennyiben a Tolvajos tetőről indulunk a volt Fenyőke vendéglő melletti tisztásról, és nem ragaszkodunk a kék sáv jelzéshez, amelyik amúgy is felújításra szorul.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rákosi Hargita adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Sziasztok - Március utolsó hétvégéjén, Madarasi-Hargitai sítábor keretén belül, egy nagyszerû pénteki sízés után. A változatosság kedvéért, szombaton elhatároztam, hogy túrázni megyek.
 • Mi voltunk az elsõ megtalálók a noteszben - Mivel nincs turistaút, érdekes volt a feljutás az erdõn keresztül. De így legalább tettünk egy rendes túrat, nem csak a Madarasira ballagtunk fel.
 • Gratulálok az első megtalálónak - Nekünk a csúcstól távolabb levő sziklafal látványosabbnak tűnt a csúcs környékénél. Itt találtunk rejtésre alkalmas helyet is.
 • Ez aztán hegycsúcs a javából - Szégyen és gyalázat, de be kell vallanom, hogy csíki létemre (és a Hargita szerelmese lévén.) még sohase jártam itt.
 • A Rákosi Hargitán - Miután a gps készülék közölte velünk, hogy nincs elérhető tippje erről a geoládáról, kénytelen voltam az internetes segítséget igénybe venni. Még jó, hogy van internet a Hargita tetején.
 • Jogos kritika - Kiegészítettem a letölthető gpx állományt a geodoboz megtalálását segítő tippel, és feltöltöttem a rejtekhelyes képtárak átszervezésekor lemaradt fényképeket a rejtekhelyhez tartozó albumba. A kritika jogos volt.
 • A medvék nyomában - A Madarasi Hargitáról sétáltunk át. A hóolvadás után csak medve és fajdkakas nyomok voltak az ösvényen.
 • Galusa tető - A rákosi Pogányvártól jöttünk tovább a kék keresztet követve, és a mackó csapásokat keresztezve. Én még ennyi medvenyomot nem láttam mint most.
 • A Hangya-lépcsőnél is nyugis volt a környék, de itt már senki sem járt. Nyugodtan lehetett keresni.
 • Ott voltunk a rejtésnél, és finom borvizet is ittunk. Az atyafiak szerint akik szorgosan töltögették a pillepalackokat, máshol meggazdagodnának belőle, de mi nem becsüljük eléggé.
 • Hát, ide felkapaszkodni nagyon nehéz, de a lejövetel még rosszabb. Arra gondoltunk, mi van, ha nem száraz, őszi idő, hanem mondjuk nyirkos, csapadékos?
 • A fok-perc-másodperc formátumú koordináta a legrosszabb választás. Nehezen olvasható, hosszadalmasan másolható, kényelmetlen és nehézkés.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Rákosi Hargita? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.